GIHT bolest kraljeva (simptomi, uzroci, lečenje, ishrana)

0
2349
giht

GIHT na nozi je poznat kao bolest kraljeva, povezuje se sa gojaznošću, masnom ishranom, dijabetesom…

Giht je vrsta artritisa koji napada različite delove tela kao što su uši, mali zglobovi u ruci, članci na rukama i nogama, kolena. U simptome spadaju akutni bol, oticanje, osetljivost i upala zglobova.

Saznajte sve o ovoj bolesti i lečenju kod koga je ishrana ili takozvana dijeta za giht od velike važnosti.

giht na nozi

Šta je giht?

Giht je u istoriji ljudskog roda najčešće pominjani zdravstveni poremećaj. Giht je posledica abnormalnosti koja dovodi do toga da ljudski organizam ne može da preradi mokraćnu kiselinu (urinska kiselina).

Mokraćna kiselina se nakuplja zbog prevelikog unosa kroz ishranu (na primer, čokolada, plodovi mora, crno vino) ili zbog nemogućnosti organizma da je preradi. Potom se mokraćna kiselina kristalizuje u zglobovima – najčešće zglobovima nožnih palaca, gležnjevima, šakama i ručnim zglobovima – izazivajući bolnu upalu ili napade gihta (gihtni artritis).

U teškim slučajevima, povećana količina mokraćne kiseline može da dovede do formiranja bubrežnog kamenca i blokade bubrežnog sistema za filtriranje (tubula), kao i do trajnog oštećenja bubrega ili njihovog otkazivanja.


Koji su simptomi gihta ?

Simptomi gihta su najkarakterističniji na mestima gde se javlja nakupljanje mokraćne kiseline a u najvećem broju slučajeva je to na nozi.

Simptom gihta: natečen palac na nozi

Prvi simptom giihta je iznenadni, bolni otok koji se javlja zbog kristalizacije mokraćne kiseline, i to najčešće u palcu na nozi.

Bol može biti toliko jak da pomislite da ste slomili prst. Najčešće se javlja u toku noći i zna da bude toliko jak, da ne možete da stavite prekrivač preko prsta, jer čak i najmanji pritisak, samo dodir prsta, izaziva jak bol.

Otok je primetan na palcu, koji postaje crven, topao i natečen, pošto je u pitanju zglob koji je najdalji od srca, gde je temperatura najmanja, te će se kristali najpre tu nataložiti.

Napad gihta može trajati nekoliko dana ili može proći par nedelja pre nego što se povuče bol, a do sledeće epizode može proći nekoliko meseci ili godina.


Simptom gihta: otečeni zglobovi

simptomi gihta

Svaki zglob u telu može oteći kao posledica gihta, u zavisnosti od toga gde se kristali formiraju.Simptomi gihta kod muškaraca i žena često mogu biti različiti.Kod muškaraca, najčešće su zahvaćeni zglobovi na nozi u stopalima, članci i laktovi, dok se kod žena najčešće javlja upala zglobova u rukama i kolenima.


Ko može da dobije bolest giht?

Giht bolest se češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Takođe, češći je u starijem životnom dobu, a većina pacijenata dobija napade gihta nakon 50. godine života. Ako vaši roditelji pate od gihta, to znači da ste i vi izloženi većem riziku od pojave ovog oboljenja.

Pre nego što saznate kako se leči giht i šta jesti kad vas muči ova bolest veoma je važno da znate i koji su faktori rizika ko bi ih izbegli


Koji su faktori rizika za pojavu gihta?

giht dijeta

U faktore rizika koji mogu da dovedu do pojave gihta, spadaju:

 • gojaznost
 • prekomerno debljanje
 • unos alkohola od umerenog do prekomernog
 • povišen krvni pritisak
 • abnormalno funkcionisanje bubrega

Neki lekovi, kao što su diuretici, i snižen nivo tiroidnih hormona, takođe mogu da budu faktori rizika za pojavu napada gihta na nozi.


Napad gihta

Veliki zglob u osnovi nožnog palca (metatarzofalangealni zglob) je najčešće mesto na kome dolazi do napada gihta, mada može da bude zahvaćen i bilo koji drugi zglob na nozi ili ruci. U najčešće zglobove zahvaćene gihtom spadaju gležnjevi, kolena, ručni zglobovi i laktovi.

Kod pacijenata koji imaju napad gihta dolazi do nagle pojave bola u zahvaćenom zglobu, praćene otokom, crvenilom i jakom osetljivošću. Neke osobe osećaju tako jak bol da čak i lagani dodir posteljine na bolnom mestu dovodi do neizdrživog stanja. Ovi napadi bola mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana. U slučajevima hronične upale napad može da traje nedeljama. Nažalost, pacijenti koji pate od gihta izloženi su riziku od ponavljajućih napada gihtnog artritisa.

Smanjenje ukupne telesne težine je način da se napadi gihta ređe javljaju. Ishrana koja sadrži malo kalorija i masti, u kombinaciji sa redovnim vežbama, može da smanji verovatnoću za pojavu napada gihta.


Giht na nozi – zglobu nožnog palca

giht na palcu noge

Veliki zglob u osnovi nožnog palca (prvi metatarzofalangealni zglob) je najčešće mesto na kome se javlja napada gihta, a u druge zglobove koji mogu da budu zahvaćeni ovim oboljenjem spadaju gležnjevi, kolena, ručni zglobovi, ručni prsti i laktovi.


Giht – prsti ruke

Na zglobovima ručnih prstiju mogu da se formiraju izbočine, odnosno upaljene mase tkiva i da izazivaju ponavljajuće napade gihta ili dugotrajne bolove. Ove mase tkiva nastaju tako što kristale mokraćne kiseline počinje da okružuje tkivo, koje nastaje kao reakcija na strano telo. Ove izbočine se zovu tofusi.


Giht – lakatni zglob

giht na laktu

Neki veći zglobovi imaju kesice ispunjene tečnošću, koje deluju kao neka vrsta amortizera. Ove kesice se zovu burze. Burze olakšavaju i mehaničke kretnje zglobova. Ukoliko giht izazove upalu i otok burze, onda se ovo stanje zove burzitis.


Koja procedura se koristi za dijagnostikovanje gihtnog artritisa?

Lekar dijagnostikuje giht na osnovu lokacije upaljenog zgloba i ranijih, sličnih netraumatskih napada bola i otoka. Najpouzdanije ispitivanje (mada ne i uvek neophodno) je artrocenteza. Artrocenteza, odnosno punkcija zgloba je procedura kod koje se izvlači (aspirira) tečnost iz upaljenog zgloba, sterilnim instrumentima i u lokalnoj anesteziji, najčešće pod dejstvom lidokaina. Dobijeni uzorak tečnosti se šalje na laboratorijsku analizu na prisustvo kristala mokraćne kiseline.

Kako se dijagnostikuje giht?

Dobijeni uzorak tečnosti iz zgloba se posmatra po mikroskopom na prisustvo kristala mokraćne kiseline. Ova analiza tečnosti može i da isključi druge uzroke upale, uključujući i bakterijsku infekciju.

Kako izgledaju kristali mokraćne kiseline?

mokracna kiselina

Kristali mokraćne kiseline mogu da budu žućkaste ili smeđe boje i različitih oblika, mada su najčešće igličasti, a najbolje se vide pod mikroskopom.


Kako se sprečavaju napadi gihta?

Najbolji način da sprečite napad gihta je dobra hidriranost organizma. Pijte što više vode tokom dana. Pravilna hidracija može da smanji i rizik od formiranja bubrežnog kamenca ili disfunkcije bubrega, koji su takođe posledica nakupljanja mokraćne kiseline.

Alkohol izbegavajte, ili pijte veoma umereno, ako ste ranije imali napade gihta. Alkohol utiče na metabolisanje mokraćne kiseline u organizmu i može da dovede do njenog nakupljanja (hiperurikemija). Ukoliko nivo mokraćne kiseline u vašem organizmu prekomerno poraste, on može da izazove napad gihta u zglobovima.

Namirnice bogate purinima, kao što su zglavkari ili iznutrice (džigerica, bubrezi, mozak, brizle) mogu da dovedu do napada gihta. Purini su aromatska organska jedinjenja prisutna u gotovo svim namirnicama – u nekima ih ima manje, u nekima više. Organizam purine pretvara u mokraćnu kiselinu, što može da dovede do napada gihta.


Lečenje gihta

Giht je veoma bolno oboljenje. Analgetici i antiinflamatorni medikamenti su glavno sredstvo u lečenju gihta. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kolhicin i kortikosteroidi služe za ublažavanje upale zglobova.

Drugi lekovi, kao što probenecid (koji pomaže organizmu da izluči višak mokraćne kiseline) i alopurinol (koji smanjuje proizvodnju mokraćne kiseline u organizmu), koriste se za kontrolisanje osnovnih metaboličkih poremećaja koji izazivaju hiperurikemiju i giht. Ovi lekovi smanjuju povišeni nivo mokraćne kiseline u krvi.

Za lečenje gihta veoma je važna i prilagođena ishrana  a od koristi mogu biti i neki prirodni lekovi


Uzrok gihta: kraljevska dijeta

Giht može zadesti svakoga, ali prema podacima Udruženja obolelih od artritisa, ishrana u kojoj su u najvećoj meri zastupljeni purini, povećava rizik od dobijanja gihta. Crveno meso, školjke, zaslađena pića i alkohol (pogotovo pivo) sadrže puno purina.

Dakle, zašto je loše biti na kraljevskoj dijeti?

Prilikom razlaganja purina, nastaje mokraćna kiselina. Konzumiranjem više purina, više mokraćne kiseline se formira u telu. Ukoliko ne možete da izbacite ovu kiselinu prirodnim putem (mokrenjem), javlja se giht na nozi.

Obzirom na to da jedemo sve više brze hrane, sve više ljudi, čak i oni koji nemaju prirodne predispozicije, oboljeva od gihta. Giht se nekada zvala kraljevskom bolešću zbog toga što su od nje patili samo izuzetno bogati ljudi, koji su jeli crveno meso, pili alkohol i slično, a sada, svako može sebi da priušti kraljevsku gozbu.


Pravilna ishrana sprečava giht

Već smo pomenuli koje namirnice mogu izazvati napad gihta ali da ponovimo. Supstance koje zovemo ‘purini’ se nalaze u životinjskim i biljnim izvorima hrane i prilikom varenja se pretvaraju u mokraćnu kiselinu.

Neka hrana i piće, kao što su crveno meso i alkohol, mogu izazvati napad gihta.

Ishrana kod gihta se zasniva na smanjivanju unosa sledećih namirnica:

 • alkohola, pogotovo piva i žestine
 • crvenog mesa i organa kao što su bubrezi ili jetra, pošto sadrže puno zasićenih masti
 • morskih plodova, jastoga, škampa, sardina, inćuna, tunjevine, pastrmke, skuše i bakalara
 • zaslađenih pića i hrane koja sadrži puno fruktoze
 • obrađene hrane i rafinisanih ugljenih hidrata

Dijeta za giht je važna i za lečenje napada i za prevenciju u budućnosti.Uprkos ustaljenom verovanju, post nije dobro rešenje za lečenje gihta. On čak može povećati šanse od napada gihta i trebalo bi ga izbegavati.


Dijeta za giht

ishrana za giht

Glavni cilj osoba koje maju giht treba da bude razvoj zdravih navika. Zdrava ishrana uključuje namirnice iz svih grupa hrane. Mlečni proizvodi od obranog mleka, povrće, integralne žitarice i orašasti plodovi doprinose smanjenju nivoa mokraćne kiseline, i dobre su za zdravlje srca. Ovo spominjemo zbog toga što su studije pokazale da osobe koje imaju giht na nozi, često pate i od problema sa srcem.

Evo šta se preporučuje od namirnica:

 • voda, barem osam čaša svakog dana
 • mlečni proizvodi sa niskim procentom mlečne masti, kao što su jogurt, švapski sir i sl.
 • integralne žitarice
 • jaja
 • posno meso kao što je piletina, oko 57 grama svakog dana
 • voće koje sadrži malo fruktoze, na primer jagode i višnje
 • povrće poput spanaća, pečuraka, špargle i karfiola (ishrana bogata povrćem je dobra opcija)
 • biljna ulja kao što su maslinovo, suncoketovo, od uljane repice
 • C vitamin, od 500 do 1000 miligrama svakog dana
 • kafa

Zanimljivo je to što su istraživanja pokazala da povrće koje sadrži purine, poput spanaća, pečuraka i karfiola, ne povećava rizik od dobijanja gihta. Ovsene pahuljice takođe ne predstavljaju opasnost, što su dobre vesti za zdravlje srca.


Giht dijeta jelovnik

Pečeni krompir i salata mogu biti dobra opcija za ručak.

Doručak

 • mala čaša soka od narandže
 • pola šolje žitarica sa mlekom ili jogurtom manjeg procenta mlečne masti
 • jagodičasto voće
 • tost hleb sa pekmezom i kašikicom margarina
 • kafa
 • čaša vode

Ručak

 • pečeni krompir sa kašikicom margarina
 • salata sa prelivom bez masti
 • 1 šolja voćne salaze
 • 2% mleka
 • čaša vode

Večera

 • pola šolje pirinča
 • 85 grama pilećih grudi bez kože
 • pola šolje brokolija
 • pola šolje smrznutog jogurta od obranog mleka
 • čaša vode

Da li je paradajz loš za giht?

Postoji jedna glasina koja kruži među osobama koje pate od gihta, da paradajz izaziva giht. Ali ukoliko malo pažljivije pogledate od čega se paradajz sastoji, biće vam jasno da to nije tačno. 90% paradajza čini voda, koja je, inače, jako važna za osobe koje imaju giht. Zatim, paradajz ima jako malo purina u sebi, a kao što je već rečeno, i povrće koje ga sadrži, ne povećava rizik od dobijanja gihta. Osim toga, paradajz sadrži jako malo šećera i ugljenih hidrata, tako da je potpuno nejasno odakle se stvorila ova neistinita glasina.

Jedini problem sa paradajzom je taj što on ima nižu pH vrednost, koji doprinosi nastanku gihta ali, da stvar bude još komplikovanija, pH nivo paradajza varira od jedne do druge vrste i zavisi od načina obrade ove biljke.

Dakle, paradajzov nivo pH vrednosti je niži od 5, što ga čini kiselom namirnicom, a kiselina doprinosi nastanku gihta.


Giht prirodno lečenje

Kad je u pitanju prirodno lečenje gihta već pomenuta ishrana je najvažnija a od prirodnih lekova najpoznatiji su soda bikarbona i jabukovo sirće.

Prirodni lekovi za giht

Soda bikarbona

Obzirom da skupljanje mokraćne kiseline značajno doprinosi nastanku gihta, potrebno je povratiti pH balans. Soda bikarbona smanjuje količinu mokraćne kiseline i oslobađa od bolova zato je efikasan prirodni lek za giht na nozi.

Kako se koristi soda bikarbona za lečenje gihta ?

 • Rastopite pola kašikice soda bikarbone u čaši vode.
 • Pijte ovaj rastvor četiri puta dnevno, ne češće.
 • Ovaj tretman treba da traje dve nedelje.

Ako imate više od 60 godina, nemojte piti ovaj rastvor više od tri puta na dan. Ukoliko imate hipertenziju, ovaj lek nije za vas.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se koristi protiv glavobolje i dizanja kiseline u stomaku, a pomaže i kod gihta i artritisa. Kiselost iz jabukovog sirćeta će ublažiti akutne bolove. Ukoliko želite, dodajte i med, kako biste osnažili anti upalni odgovor organizma.

 • Sipajte jednu kašičicu sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu vode.
 • Pijte dva do tri puta dnevno.

Ukoliko osetite da vam pomaže, možete povećavati dozu jabukovog sirćeta do dve supene kašike.


Kakva su izgledi za lečenje gihta u budućnosti?

Istraživanja koja su u toku traže načine za sprečavanje pojave gihta. Razvijaju se nove generacije lekova koji sprečavaju povišen nivo mokraćne kiseline u organizmu i smanjuju verovatnoću za pojavu bolnih napada gihta.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)