Ginko biloba: 14 naučno dokazanih lekovitih svojstava

0
1441
ginko za cirkulaciju

Ginko biloba je biljka čiji se ekstrakt od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje mnogobrojnih oboljenja. Sajt Examine.com je navodi kao “biljku koja se najčešće koristi za poboljšanje moždanog zdravlja”.

Urađeno je mnoštvo naučnih ispitivanja vezanih za antiinflamaorni i antioksidantni potencijal ginko bilobe, kao i za njen efekat na cirkulaciju. Sudeći po nekim istraživanjima (mada je većina njih još uvek u povoju), ginko biloba može poboljšati kognitivnu funkciju, raspoloženje, energiju i pamćenje i ublažiti simptome nekoliko hroničnih oboljenja – na primer, astme, demencije i hiperkinetičkog sindroma (ADHD).


Šta je ginko biloba?

Ginko biloba (naučno ime Salisburia adiantifolia) je ekstrakt koji se dobija iz drveta ginko (mandarinsko drva). Naučna imena za standardizovane ekstrakte iz zelene ginko bilobe su EGb761 i GBE i ovi ekstrakti su poznati po tome što poboljšavaju moždane funkcije.

Mada se ovaj biljni lek tradicionalno koristio u vidu sušenog lista i semena, današnja istraživanja uglavnom ispituju efikasnost standardizovanog tečnog ekstrakta koji se dobija iz sušenog lista drveta ginko.

Sudeći prema tradicionalnoj kineskoj medicini i zaključcima završenih naučnih sudija, ginko biloba je bezbedna za upotrebu i efikasna u ublažavanju simptoma mnogih oboljenja, kao i u sprečavanju mihothondrijalnog oštećenja zbog oksidativnog stresa. Ona se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje mnogih oboljenja još od drevnih vremena, najčešće za probleme sa cirkulacijom i pamćenjem.

Šta ginko bilobu čini tako moćnom? Dve komponente ekstrakta (flavonoidi i terpenoidi) imaju jaka antioksidantna svojstva. Smatra se da oni mogu pomoći u usporavanju oboljenja koja se javljaju zbog starenja tako što sprečavaju oksidativni stres, koji se obično pogoršava sa starenjem.

Pošto uspešno širi krvne sudove i oporavlja ih od oštećenja, odlična je za poboljšavanje moždanih funkcija, detoksikaciju organizma i imunitet. Ginko biloba je verovatno najpoznatija po tome da poboljšava moždane funkcije, posebno koncentraciju i pamćenje. Ginko biloba je najpoznatiji i najčešće korišćeni prirodni suplement za sve kognitivne poremećaje, uključujući i Alchajmerovu bolest.

U teoriji, to se dešava zbog povećane apsorpcije glukoze u moždanim ćelijama, što poboljšava prenos moždanih signala koji su odgovorni za pamćenje, raspoloženje, koncentraciju, rad srca i zdravlje očiju – pored mnogih drugih stvari.


Četrnaest naučno dokazanih lekovitih svojstava ginko bilobe

 1. Štiti i poboljšava kognitivne funkcije

Naučno je dokazano da ginko biloba služi kao dobra zaštita od slabljenja kognitivnih funkcija i da sprečava pogoršanje stanja kod Alchajmerove bolesti, demencija i vaskularnih problema koji se javljaju zbog cerebralnog infarkta (šloga).

Ginko biloba je korisna i za lečenje cerebralne insuficijencije, stanja koje karakterišu hronično niska koncentracija, zbunjenost, umor, glavobolje i promene raspoloženja.

Većina lekovitih svojstava ginko bilobe potiču od njenog antiinflamatornog efekta koji poboljšava aktivnost antioksidanasa u mozgu, ublažava oksidativni stres i poboljšava cirkulaciju, što su sve veoma važni faktori za održavanje kognitivnog zdravlja.

Dokazano je i da ekstrakt ginko bilobe u kombinaciji sa aspirinom ublažava kognitivne i neurološke probleme nakon akutnog ishemijskog šloga.

Kada su naučnici sa minhenskog univerziteta testirali efekte ginko bilobe kod zdravih odraslih osoba tokom četiri nedelje, dokazano je da je prisutna značajna razlika kada je reč o koncentraciji, raspoloženju i kvalitetu života između grupe koja je dobijala ginko bilobu i grupe koja je dobijala placebo. Ispitanici u obe grupe su bili približnih godina i generalno zdravi.

Grupa koja je uzimala ginko bilobu je imala bolje motoričke sposobnosti i bila emotivno stabilnija, a nijedan ispitanik nije imao nikakve nuspojave niti se javila intolerancija. Tokom studije nije primećen nikakav štetan efekat ovog suplementa, što ukazuje na to da je ginko biloba efikasan način da se poboljšaju mentalni kapaciteti uz minimalan rizik po zdravlje.

Međutim, neka druga naučna ispitivanja su pokazala da zaštita od slabljenja mentalnih funkcija nije uvek stopostotno pouzdana.

 1. Može ublažiti simptome demencije i Alchajmerove bolesti

Mada ginko biloba nije klasičan lek, mnoštvo naučnih ispitivanja je pokazalo da osobe koje imaju ovakvih problema mogu donekle poboljšati svoje stanje uz ginko bilobu.

Mnogo naučnih ispitivanja se bavilo efektom ginko bilobe na ublažavanje simptoma Alchajmerove bolesti kod pacijenata koji već uzimaju inhibitore acetilholinesteraze. Kod osoba koje piju terapiju i koje su tokom godinu dana uzimale i ginko bilobu uz tu terapiju je primećena značajna razlika u kognitivnim sposobnostima u odnosu na pacijente koji nisu uzimali ginko bilobu.

Uticaj ginko bilobe na kognitivne funkcije i pamćenje je najuočljiviji kod osoba koje imaju Alchajmerovu bolest ili neki drugi oblik demencije.

 1. Pomaže u lečenju anksioznosti

Dokazano je da veće doze ginko bilobe (do 480 mg na dan) uspešno ublažavaju simptome anksioznosti. Ovako velike doze nemaju značajno bolji efekat u odnosu na prosečne doze.

Međutim, izgleda da ginko biloba nema uticaja na depresiju niti na druge poremećaje raspoloženja. Ona svakako poboljšava efikasnost tretmana kada je reč o nekim mentalnim oboljenjima, ali o tome ćemo više pisati u drugom delu teksta.

 1. Ublažava simptome PMS-a

Preliminarna istraživanja su pokazala da ginko biloba ima pozitivan efekat na ublažavanje simptoma PMS-a, posebno na promene raspoloženja, glavobolje, anksioznost, umor i bolove u mišićima.

Šestomesečno uzimanje suplemenata ginko bilobe dovodi do značajnog ublažavanja fizičkih i psiholoških simptoma PMS-a, a dovoljno je samo 40 miligrama ovog ekstrakta na dan.

 1. Poboljšava zdravlje očiju

Mada je potrebno još naučnih ispitivanja da bi se ova tvrdnja smatrala naučno validom, smatra se da je ginko biloba odlična za vid. Jedno manje istraživanje je pokazalo da ginko biloba smanjuje rizik od makularne degeneracije koja se javlja zbog starenja, jer sprečava oštećenje tkiva u oku koje se javlja zbog slobodnih radikala. Mada još uvek nema dovoljno ispitivanja na ovu temu, preliminarna istraživanja pokazuju da ginko biloba poboljšava vid. Još uvek nije jasno da li ginko biloba zaista sprečava makularnu degeneraciju.

Još jedna stvar koja se pokazala tokom ovih straživanja jeste uticaj ginko bilobe na ublažavanje simptoma konjuktivitisa. Konjuktivitis je infekcija oka koja može biti bakterijske ili virusne prirode i obično sama nestaje u roku od 10 dana. U poređenju sa placebo kapima za oči, kapi za oči koje su sadržale ekstrakt ginko bilobe su uspešno ublažavale simptome konjuktivitisa koji se javio zbog alergijske reakcije.

 1. Sprečava i leči hiperkinetički sindrom

Smatra se da je ginko biloba donekle efikasana u ublažavanju hiperkinetičkog sindroma (ADHD) kod dece. U jednom ispitivanju, pedesetoro dece sa hiperkinetičkim sindromom je dobijalo po 120 miligrama ginko bilobe na dan i to je donekle ublažilo simptome. Međutim, suplementi nisu bili efikasniji od metilfenidata koji se obično prepisuje kod ovog poremećaja, što znači da je potrebno još ispitivanja sa većim dozama.

 1. Poboljšava libido

Mada su trenutni naučni dokazi relativno slabi, ima naznaka da ginko biloba može uticati i na libido, jer poboljšava cirkulaciju i opušta glatko mišićno tkivo.

Zanimljivo je to što je nedavno primećeno da se seksualna disfunkcija često javlja i zbog nekih psihotropnih lekova koji se koriste za lečenje depresije – konkretno selektivni inhibitori preuzimanja serotonina. Kada je sprovedeno prvo istraživanje na tu temu, pokazalo se da je ginko biloba poboljšala seksualnu funkciju (pogotovo kod žena) kod osoba koje su imale problema sa seksualnom funkcijom zbog upotrebe selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina.

Nažalost, nekoliko ispitivanja koja su usledila nisu dala isti rezultat. Naučnici još uvek nisu sigurni o čemu se radi, ali se ovakva istraživanja još uvek sprovode.

 1. Pomaže kod migrena

Dokazano je da ginko biloba ublažava učestalost i intenzitet migrena kod mlađih osoba koje pate od migrena. Pilot studija je pokazala da je potrebno tri meseca da se primete značajnije promene, ali se zato u narednih nekoliko meseci primećuje veliko poboljšanje.

Druga studija je pokazala iste rezultte. Kombinacija ginko bilobe, vitamina B2 i koenzima Q10 uspešno ublažava migrene nakon dva do četiri meseca redovno korišćenja. Čak 42 odsto ispitanika do kraja četvrtog meseca uopšte nije imalo migrene, dok su svi ostali ispitanici prijavili značajno poboljšanje simptoma.

 1. Ublažava simptome visinske bolesti

Da li volite planinarenje, ali ga izbegavate jer vam izaziva glavobolju i druge simptome visinske bolesti? Mada još uvek nije jasno zbog čeka, ginko biloba ublažava simtpome akutne visinske bolesti kada se uzme pre penjanja, što je i dokazano u nekoliko eksperimenata. Tokom ispitivanja, ispitanici su uzmali po 240 miligrama ginko bilobe svakog dana tokom pet dana pre planinarenja.

 1. Poboljšava kvalitet sna

Ginko biloba može poboljšati kvalitet sna i to bez uticaja na REM fazu. Smatra se da je za to zaslužna antioksidantna aktivnost ginko bilobe. Osobama koje su generalno zdrave, ali ne mogu da spavaju, se preporučuje po 240 mg ekstrakta ginko bilobe na dan.

Ovi suplementi se često preporučuju osobama koje ne mogu da spavaju jer uzimaju antidepresiv trimipramin.

 1. Ublažava simptome fibromijalgije

Neke studije su pokazale da suplementi koenzima Q10 i ginko bilobe poboljšavaju kvalitet života kod osoba koje imaju fibromijalgiju, poremećaj nervnog sistema. Fibromijalgija podrazumeva bolove u mišićima, umor, glavobolje, kao i probleme sa spavanjem, anksioznost i depresiju.

 1. Dobra je za srce

Jedna manja studija koja je uključivala ljude koji su imali velik rizik od srčanih oboljenja je pokazala da ginko biloba može smanjiti nakupljanje arterisjkog plaka (koji dovodi do arteriskleroze) kao i sprečiti oksidaciju lošeg holesterola. Smatra se da su i za ovo zaslužni antioksidansi u ginko bilobi. Uzimanje ovih suplemenata podstiče aktivnost najjačih antioksidanasa u telu, superoksid dismutaze i glutationa.

 1. Poboljšava efikasnost lekova za shizofreniju

Mada se ovaj efekat ne smatra toliko značajnim, ginko biloba može ublažiti simptome shizofrenije kada se koristi kao dodatni tretman, uz antipsihotike. Ona pomaže u poboljšanju odgovora organizma na lekove, čak i kod pacijenata koji se smatraju “otpornim na tretman”. Sudeći po nekim naučnim istraživanjima, doze od 240 do 260 miligrama na dan imaju ovakav efekat.

 1. Dobra je za kožu

Smatra se da redovna upotreba ginko bilobe poboljšava kvalitet kože.

Jedna studija je pokazala da ginko biloba može dosta pozitivno uticati na lečenje simptoma vitiliga, poremećaja pigmentacije kože koji izaziva pojavu velikih, belih fleka na koži. Samo 120 miligrama na dan može pomoći u primetnoj repigmentaciji kože.

Kada se koristi kao krema za lice, ginko biloba ublažava bore, daje koži mekoću i vlagu.

Preporučeno doziranje ginko bilobe

Kakav će efekat imati ginko biloba zavisi i od doze koja se uzima, ali nemojte nikako uzimati veću dozu od preporučene. U zavisnosti od toga za šta se koristi, preporučena doza se kreće od 40 do 360 miligrama.

Ginko bilobu možete uzimati u vidu kapsula, tableta, tečnog ekstrakta i sušenog praha i možete je kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane. Potražite standardizovani ekstrakt koji sadrži 24 do 32 procenta flavonoida i 6 do 12 procenata terpenoida.

Kada ću primetiti efekat ovih suplemenata? Može proći i do šest nedelja pre nego što primetite bilo kakav efekat, u zavisnosto od toga koje oboljenje pokušavate da izlečite ovim suplementima.

Interakcije sa drugim suplementima i lekovima

Mada se ginko biloba smatra bezbednom i retko kada izaziva bilo koje nuspojave, kao i kod svih biljnih suplemenata, potrebno je preduzeti neke mere opreza. U retkim slučajevima se javlja krvarenje, tako da ginko biloba verovatno ima interakcije sa antikoagulansima i drugim lekovima koji utiču na krvne pločice. Ginko biloba obično utiče i na oporavak od operacije ili težih povreda.

S obzirom na to da u apotekama možemo videti sve više i više suplemenata, mnogi ljudi se opredeljuju za njih, ali ne pitaju lekara za savet pre toga. Neke statistike kažu da čak 70 odsto pacijenata ne pominje svom lekaru da uzima neke suplemente, čak ni kada ima neko ozbiljnije oboljenje ili kada se priprema za operaciju.

Najbolje je da se pridržavate preporučenih doza svakog suplementa i da obavezno obavestite lekara o tome da iz pijete, posebno ako dobijete neke lekove, pripremate se za operaciju ili imate neko hronično oboljenje. Tako ćeste sprečiti pojavu opasnih nuspojava.

Ginko biloba se ne preporučuje deci.

Nekoliko reči na kraju

Ginko biloba je jedan od najpoznatijih suplemenata u svetu, posebno kada je reč o poboljšavanju kognitivnih funkcija i sprečavanju demencije. Ona ublažava hroničnu upalu i pojačava aktivnost antioksidanasa u celom telu. U Nemačkoj i mnogim drugim zemljama i lekari preporučuju ginko bilobu kao lek.

Lekovita svojstva ginko bilobe:

 1. štiti i poboljšava kognitivne funkcije
 2. može ublažiti simptome demencije i Alchajmerove bolesti
 3. ublažava anksioznost
 4. ublažava simptome PMS-a
 5. poboljšava zdravlje očiju
 6. sprečava i leči hiperkinetički sindrom
 7. poboljšava libido
 8. pomaže kod migrena
 9. ublažava simptome visinske bolesti
 10. poboljšava kvalitet sna
 11. ublažava simptome fibromijalgije
 12. dobra je za srce
 13. poboljšava efikasnost lekova za shizofreniju
 14. dobra je za kožu

Ginko biloba povećava rizik od krvarenja, tako da se ne sme uzimati nekoliko nedelja pre operacije. Uvek pitajte lekara za savet pre nego što počnete da uzimate bilo kakav suplement.
Izvori: (1) (2) (3) (4)