Gljivice na koži, glavi, preponama – simptomi, slike, lečenje

0
36736

Gljivične infekcije koje izazivaju svrab na koži, nastaju od različitih vrsta gljivica. Gljivice dospevaju u kožu tako što ulaze u izumrli keratin, protein koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Gljivične infekcije se razlikuju po vrsti gljivica koje je izazivaju. Nastavite sa čitanjem kako biste otkrili koji su znaci i simptomi gljivične infekcije na koži.

Gljivice na koži simptomi

Koji su simptomi gljivične infekcije kože ?

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste gljivice koja izaziva infekciju na koži, i mesta na kom se razvila. Gljivični osip na koži se može pomešati sa nekim drugim bolestima, poput psorijaze ili ekcema.

Gljivične infekcije kože izazivaju različite vrste osipa. Neke su crvene, perutave i svrbe. Od drugih nastaje fina krljušt, slična suvoj koži. Gljivice na koži mogu istovremeno napasti samo jedan ili nekoliko delova tela. Ako se na primer, javi na koži glave, postoji mogućnost od opadanja kose.

Kada imate gljivice na koži, ponekad i ne morate ići kod lekara. Neke infekcije možete rešiti uz pomoć tradicionalne medicine i lekova koje možete dobiti bez recepta.Najpoznatija je Canesten krema protiv gljivica. Za savet o lečenju određene infekcije, uvek se možete obratiti apotekaru. Ako se stanje pogorša ili se gljivice na koži previše rašire pa ovi lekovi nisu dovoljni, zakažite pregled kod lekara.

Lišaj na koži (Tinea corporis)

lisaj na kozi

Lišajevi na koži se vide kao crveni, kružni osip (takozvani pečat), koji se javlja na izloženim delovima poput ruku, nogu, lica, prenosi se bliskim kontaktom. Možete se zaraziti ako ste ga direktno dodirnuli, ili ako ste bili u kontaktu sa odećom ili posteljinom inficirane osobe. Nosioci gljivice koja prenosi kožni lišaj su domaće životinje, poput ovaca i stoke, kao i kućni ljubimci, mačke i psi.Ovo gljivično oboljenje kože je veoma zarazno pa bi trebalo da što pre potražite pomoć dermatologa.

Gljivice na preponama (Tinea cruris)

gljivice na preponama

Ova gljivična infekcija kože češće javlja kod mlađih momaka nego kod devojaka, i to samo zbog anatomije. Testisi i butine se nalaze jako blizu i, pogotovo kod momaka koji se puno znoje, tu se stvaraju uslovi za rast gljivica na preponama.Gljivice na preponama se mogu javiti i kod devojaka, koje nose jako usku odeću, jer koža ne može da diše. Ova gljivična infekcija kože izaziva crveni osip na preponi i na gornjem delu noge.

Što se prenošenja tiče, gljivice na preponama se prenose isto kao i lišajevi na telu – bliski kontakt sa inficiranom osobom. Takođe, ako imate atletsko stopalo, a nakon diranja nogu ne operete ruke, lako možete preneti gljivice.

Dermatofitoza na glavi (Tinea capitis)

Gljivice na koži glave se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali je pojava crvenih fleka na koži glave najčešća kod male dece. Simptomi su slični onima koji se javljaju kod gljivica na telu i preponi- koža se peruta i svrbi. Na glavi se može pojaviti i ‘kerion’, deo kože koji je pun gnoja. Dok imate infekciju, deo kose vam može opasti, ali ne brinite, ona ponovo počne da raste čim se rešite gljivica.

Gljivice na koži glave možete dobti korišćenjem nekih predmeta osobe koja je inficirana, poput češlja ili odeće.

Intertrigo

gljivicno oboljenje koze

Neke gljivične infekcije kože su izazvane kulturama kvasca. Intertrigo je gljivična infekcija koja se razvija u naborima kože, i najčešće se može primetiti na stomaku, kod gojaznih osoba. Ovu infekciju često izaziva gljivica kandida (Candida albicans). Ako se nalazi na mestu gde se koža trlja međusobno, od tog trenja može pocrveneti ili postati braon boje i, ako je okruženje prilično vlažno, počinje da otpada.

Pitirijaza versikolor (Tinea versicolor)

Ovo gljivično oboljenje kože izaziva gljivica naziva Malassezia. Vrlo je raspropstranjeno i uglavnom se javlja kod tinejdžera muškog pola. Ukoliko imate ovu gljivičnu bolest kože, koža se peruta, svrbi i menja boju na leđima i torzu. Boja „nove“ kože je obično ružičasta ili braonkasta. Ako imate tamniji ten, ti delovi kože će najverovatnije posvetleti.

Atletsko stopalo (Tinea pedis)

atletsko stopalo slike

Kad su u pitanju gljivice na koži najčeše je atletsko stopalo.U proseku, svaka šesta osoba ima atletsko stopalo. Njega izaziva gljivica koja raste u toplim, vlažnim delovima kože, kao što je na primer prostor između prstiju na nogama. Gljivice na koži stopala izazivaju svrab, perutanje i crvenilo. Tabani su često ti koji se osuše i počnu da se perutaju. Moguća je i pojava žuljeva.A gljivice između prstiju na nogama mogu izazvati bolne ranice koje se dodatno inficiraju bakterijama.

Gljivice koje izazivaju atletsko stopalo se prenose preko mokrih podova kao što se mogu naći na tuševima kod bazena ili u saunama. Ako ne operete ruke nakon dodirivanja inficiranog stopala, gljivice se mogu proširiti i na druge delove tela.

Za informacije o gljivičnoj infekciji nokta, i pitanjima poput „Koliko će vremena biti potrebno da moj nokat normalno izraste posle gljivica?“ pogledajte ovaj tekst.

Kandida (Candida albicans)

Candida albicans je gljivica koja prirodno nastanjuje usta, stomak, kožu i vaginu (kod žena). Obično, ne izaziva nikakve probleme. Ali, pod određenim uslovima, ona se može raširiti i mogu se javiti simptomi gljivične infekcije. Ovo se može desiti ukoliko:

 • nosite usku odeću
 • se ne kupate svakog dana
 • pijete antibiotike
 • imate oslabljen imuni sistem, zbog trudnoće ili šećerne bolesti

Kandida na koži se javlja u vidu malih belih ili crvenih fleka. Kod žena, vaginalna kandida izaziva svrab i pojavu belog iscedka. Kandida se može razmnožiti i u ustima, ali se uglavnom javlja kod beba i starijih ljudi (pogotovo kod onih koji nose veštačke zube). Obično je bele boje, i ako uspete da je skinete, ostaje crvena ranica. Oralna gljivična infekcija može biti bolna i otežati čak i obične stvari, poput jedenja i pijenja.

Dijagnoza gljivične infekcije kože

Kada odete kod lekara, prvo će vas pitati za opis simptoma, a zatim će uslediti pregled. Možda će vas ispitati i o porodičnoj (zdravstvenoj) istoriji.

Gljivična infekcija kože se utvrđuje fizičkim pregledom kože i osipa. Za laboratorijsku analizu se obično uzima uzorak direktno sa kože, kose ili nokta, radi što preciznijeg utvrđivanja vrste gljivica.

Gljivice na koži lečenje

Šta je dobro za lečenje gljivične infekcije kože ?

Samopomoć

Nakon tuširanja ili kupanja, peškirom utapkajte višak vode, dobro osušite kožu i sve nabore na njoj.

Pošto se gljivične infekcije lako prenose, važno je da često perete odeću, posteljinu i peškire, kako biste uništili sve tragove gljivica. Odeća koja nije pripijena uz telo takođe pomaže u nekim slučajevima, kao i odeća napravljena od materijala koji upija vlagu sa kože.

Lekovi

Antigljivične kreme sa lokalnom upotrebom, koje se nanose direktno na kožu, predstavljaju najčešći vid rešenja za gljivice na koži. Postoji puno drugih zdravstvenih pomagala protiv gljivica, u vidu krema, losiona, šampona, pesara i medicinskih praškova. Neki od njih su dostupni bez lekarskog recepta, pa se raspitajte kod farmaceuta. Da biste se u potpunosti upoznali sa medicinskim preparatom koji koristite, pročitajte uputstvo za upotrebu. Tu ćete videti i kako i koliko dugo treba da ga koristite. A ako imate dodatnih pitanja, razgovarajte sa apotekarkom.

Ukoliko imate osip koji zauzima velik deo kože, nokte ili skalp, možda ćete morati da pijete tablete. Ako ste ve koristili kremu i nije vam pomogla, doktor će vam sigurno prepisati oralne lekove protiv gljivica. Neke pilule mogu imati nuspojave, i iritirati kožu.

Gljivice na koži su veoma uporne i ponekad se simptomi mogu vratiti, čak i kada vam je delovalo da su nestali. Zbog toga je važno da nastavite lečenje gljivične infekcije kože do dve nedelje nakon što nestanu simptomi. Neki tretmani mogu trajati od dve do osam nedelja, a u slučajevima ozbiljne infekcije nokta, lečenje može trajati i godinu i po dana.

Šta izaziva gljivičnu infekciju kože

Šanse od dobijanja infekcije se povećavaju ukoliko:

 • ste gojazni
 • ne osušite kožu nakon kupanja ili tuširanja
 • dolazite u kontakt sa osobom ili životinjom koja ima gljivičnu infekciju kože
 • hodate bosi pod javnim tušem i oko bazena
 • nosite usku odeću koja ne dozvoljava koži da diše
 • imate šećernu bolest
 • pijete antibiotike

Gljivice na koži prevencija

Prevencija gljivičnih infekcija kože

Postoje neki koraci koje možete napraviti kako biste smanjili rizik od dobijanja gljivične infekcije na koži i zaustavili njeno širenje. Ovo su neki saveti:

 • dobro osušite kožu nakon kupanja ili tuširanja
 • redovno perite čarape, odeću i posteljinu kako biste ubili gljivice
 • nosite čiste papuče na javnim prostorima poput tuševa, sauna i bazena
 • nosite široku odeću napravljenu od pamuka ili nekog drugog materijala koji sprečava zadržavanje vlage na koži
 • nemojte ni sa kim deliti peškire, četke za kosu i sličan pribor jer oni mogu prenositi gljivice
 • menjajte obuću na svaka 2-3 dana, kako bi se dobro osušila
 • ako imate dijabetes, vodite računa o nivou šećera u krvi
 • ukoliko neko u vašoj porodici ima gljivice na koži glave, perite sve jastučnice, šešire i češljeve u mešavini varikine i vode.

Bez obzira na to što imate gljivice na koži, smete da idete na posao, i vaše dete sme da ide u školu. Samo pripazite na higijenu, kako se infekcija ne bi prenosila dalje.

Često postavljana pitanja: mogu li biljni lekovi, poput ulja čajevog drveta, biti od pomoći protiv gljivičnih infekcija kože ?

Ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili ili osporili tezu da biljni lekovi pomažu kad je upitanju lečenje gljivica na koži.

Više informacija

Neka ispitivanja su pokazala da ulje čajevog drveta zaista pomaže u borbi protiv određenih vrsta gljivica. Ali, još uvek ne postoji dovoljno dokaza koji bi ohrabrili zdravstvene radnike da vam preporuče ulje čajevog drveta.

Ukoliko želite, slobodno koristite alternativnu medicinu za lečenje gljivične infekcije. Ali, nemojte zbog toga odlagati odlazak kod lekara ili u apoteku. Takođe, nemojte misliti da je reč „prirodno“ sinonim za „bezopasno“. I biljni lekovi imaju sastojke koji se mogu umešati u rad drugih lekova ili izazvati nuspojave. Za koju god se opciju odlučili, nemojte se lečiti na svoju ruku. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom kako bi izabrali najbolji lek za gljivice na koži.

Autor teksta Dr. Dusan Stanojevic