Granulom pupka kod beba i odraslih – simptomi, nega i lečenje

0
3177

Pod granulom pupka (umblikalni granulom) podrazumeva se koža koja ostaje kada se odstrani pupčana vrpca. Postoje mnogi načini za rešavanje ovog viška kože.

Pod normalnim uslovima, pupak sam zarasta kada se ‘otkači’ sa pupčane vrpce, ali to ne mora uvek biti tako. Ponekad se formira tkivo koje treba da stvori ožiljak, tj. granulom pupka. Mala crvena masa se stvara u pupku, kada otpadne pupčana vrpca. Većina ljudi uopšte nije upućena u ovu problematiku i ne znaju kako se ovaj i slični problemi rešavaju. Nastavite sa čitanjem kako biste otkrili sve opcije koje danas postoje za rešavanje ovog problema.

Šta je granulom pupka ?

Ovaj naziv odnosi se na deo kože koji ne nestaje čak i kada otpadne pupčana vrpca. Ona se seče kada se dete rodi, ali, u pupku bebe ostaje mali deo pupčane vrpce, koji se osuši par dana nakon rođenja. U nekim slučajevima, ovaj ‘višak’ kože se ne osuši sam od sebe.

 

Simptomi

Najčešći simptom je pojava crvenkastog tkiva u pupku bebe. Možda ćete primetiti i da pupka bebe krvari, ali ovo obično nije bolno stanje. Po obodu bebinog pupka se takođe može javiti malo crvenila.

Uzroci

Još uvek nije jasno zašto nastaje granulom pupka, ali stručnjaci veruju da problem nastaje kada pupčana vrpca ne sazri i poptuno otpadne na vreme. U nekim slučajevima, granulom kod odraslih nastaje kao posledica infekcije pupka.

Šta raditi kada imate granulom pupka

Prva stvar koju će vam preporučiti pedijatar ili babica je pregled, kako bi se ustanovilo da nema infekcije pupka. Ukoliko je nema, sledeća opcija je tretman soli, koji se radi tako što sipate malo soli (obične, za kuvanje) u granulom na pupku, i pokrijete ga gazom. Posle pola sata, gaza se uklanja, pupak se očisti i ceo tretman se ponavlja. Nakon par dana ponavljanja, primetićete poboljšanje – granulom pupka će početi da se smanjuje. Ovaj tretman za lečenje je najbolje raditi kada beba spava.

Naravno, postoji još opcija kad je u pitanju lečenje granuloma. Na primer:

 • stavite nitrat srebra na granulom
 • vežite ga hirurškim konopcem
 • zamrznite granulom tečnim azotom

Granulom pupka u sebi nema nervnih završetaka, tako da bebu ništa neće boleti. Kod različite dece pale različite metode. Srebrni nitrat je najsigurnija opcija, pošto na primer, vezivanje hirurškim konopcem može izazvati neke komplikacije. Ipak, trebalo bi da vežbate stavljanje nitrata srebra, pošto može izazvati manje opekotine na pupku kod bebe.

Ako granulom pupka ima ‘usko grlo’, lekar će vam možda preporučiti da ga uklonite u ambulanti. To se preporučuje i u slučajevima kad se pojavi veliki granulom pupka, koji može biti rezultat sinusne ili pupčane fistule.

Kućna nega

Kako biste sami rešili problem, možete isprobati ove metode. Ali, ukoliko ne budete uspešni, posavetujte se sa pedijatrom.

 • Očistite pupak barem jednom dnevno.
 • Napravite rastvor od tople vode i blagog sapuna, pa umočite vatu u njega. Dobro iscedite višak vode, pa očistite bebin pupak.
 • Utapkajte mekim peškirom ili krpom, kako bi upili višak vode.
 • Kada previjate bebu, vodite računa o tome da je pelena ispod pupka, dok granulom zaceljuje. Ako imate dublje pelene, isecite ih tako da napravite prostor da pupak može da diše.
 • Oprezno kupajte bebu, tako da ne vlažite vodom pupak dok potpuno ne zaceli.

Kada treba zvati doktora

Ukoliko primetite da se kod bebe formira neka kvržica između genitalija i pupka, ili postoji mutan, žut iscedak iz pupka jer ovo ne mora biti granulom pupka. Takođe, hitnu lekarsku pomoć treba zatražiti kada:

 • beba ima manje od tri meseca, i rektalnu temperaturu od 38 stepeni (i višu)
 • je beba starija od 3 meseca i ima temperaturu od 38,9 stepeni (i višu)
 • primetite crvenilo na stomaku
 • vidite gnoj ili neki drugi iscedak neprijatnog mirisa koji izlazi iz pupka
 • beba često povraća
 • je bebin pupak tvrd na dodir
 • primetite veliku crvenu džombu kod pupka

Granulom pupka kod odraslih

Da li se granulom pupka može javiti i kod odraslih ?

Važno je znati da se granulom pupka javlja uglavnom kod beba, ali ponekad i odrasle osobe imaju neki neprijatan osećaj u pupku koji se može javiti iz više razloga.

Ako pored neprijatnog osećaja primetite otok, to može biti znak granuloma ili bruha. U slučaju bruha ili kile, otok se smanjuje i povećava prilikom kašljanja, a javlja se i bol. Ukoliko je to u pitanju a ne granulom pupka, jedina opcija je operacija.

Ako je u pitanju granulom pupka, možda će krvariti ili izlaziti gnoj. Ukoliko se javlja uz crvenilo i bol, šanse su veće da je u pitanju granulom. Tako da bi trebalo očistiti pupak nekim antiseptikom, a u slučaju da primećujete gnojavi iscedak, moraćete da pijete antibiotike. Kako biste izbegli mnoge komplikacije koje se mogu javiti, pogotovo samoinicijativnim lečenjem, bilo bi najbolje da zakažete pregled kod lekara.

Granulom pupka posle pirsinga

Situacija: par dana nakon što sam probušila pupak, pojavila mi se crvena kvržica. Posle malo istraživanja, zaključila sam da bi to mogao biti granulom pupka. Osetljiv je na dodir i pocrveneo je. Kako se mogu rešiti ove kvržice?

Objašnjenje: granulom je komplikacija koja se često javlja nakon pirsinga pupka. Može biti izazvan infekcijom (i biti pun gnoja), ili može biti rezultat alergijske reakcije na metal od kog je napravljena minđuša. Održavajte pupak čistim, mažite antibiotske kreme i pijte antibiotike kako biste rešili problem. Ukoliko ne prođe, možda ćete morati da ga uklonite elektro ablacijom. Hirurg će nakon pregleda ustanoviti da li ste dobar kandidat za ovaj zahvat.