Hemangiom na jetri je benigni tumor: Evo koje komplikacije Vas očekuju ako ga imate

0
7996
hemangiom jetre

BENIGNI TUMORI JETRE DETALJNO OBJAŠNJENJE Da li imate hemangiom na jetri ? Saznajte šta je uzrok, koje su komplikacije i kako se sprovodi lečenje.

Hemangiomi na jetri su nekancerogeni tumori jetre. Obično se javlja samo jedan tumor; u retkim slučajevima se javlja po nekoliko. Ovakve izrasline na jetri su najčešći kod mlađih odoba.

 Šta je hemangiom na jetri?

HEMANGIOM na jetri

Hemangiomi na jetri su benigni spletovi krvnih sudova koji se mogu pojaviti u različitim tkivima i organima– u mozgu, bubrezima, jetri, plućima, koži i nosnoj šupljini.

Hemangiomi na jetri su nekancerogeni tumori jetre. Obično se javlja samo jedan tumor; u retkim slučajevima se javlja po nekoliko. Ovakvi tumori su najčešći kod mlađih odoba

Veći rizik od hemangioma se javlja kod trudnica i žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Uzrok pojave ovakvih benignih tumora još uvek nije utvrđen, ali neki stručnjaci smatraju da su oni urođeni.

Hemangiomi jetre obično ne izazivaju nikakve simptome. Kod nekih ljudi se ponekad javljaju sledeći znaci i simptomi: bol u gornjem, desnom delu stomaka, slab apetit, mučnina i povraćanje. Kod trudnica i žena koje uzimaju hormonske pilule se može javiti uvećanje ovih tumora.

U većini slučajeva asimptomatskih hemangioma nije potrebno lečenje, ali ako su simptomi intenzivni, potrebno je ukloniti tumor hirurškim putem, podvezati arteriju ili lečiti hemangiom zračenjem.

hemangiom na jetri uzrok

Prognoza je uvek dobra. Manji hemangiomi ne utiču na funkciju jetre, ali ako su veliki, mogu stvoriti problem. U takvim slučajevima, prognoza je različita od pacijenta do pacijeta.


Ko može dobiti hemangiom jetre i ko ga najčešće dobija?

Hemangiomi jetre se najčešće javljaju kod osoba starih između trideset i pedeset godina.Kod žena se češće javljaju hemangiomi, a i obično su veći nego kod muškaraca.


Hemangiomi jetre: faktori rizika

Osobe koje imaju sledeća oboljenja ili faktore imaju i veći rizik od hemangioma jetre:

 • žene koje su rađale imaju veći rizik od hemangioma jetre u odnosu na žene koje nemaju decu
 • žene koje koriste hormonsku terapiju za ublažavanje simptoma menopauze imaju veći rizik od hemangioma u odnosu na žene koje ne koriste ovakve lekove

Ne zaboravite da povišen rizik ne znači da ćete obavezno i dobiti ovu bolest jetre. Faktori rizika samo povećavaju rizik od oboljenja kod osoba sa tim faktorima. Neki faktori rizika su značajniji od drugih.

Takođe, ako ne spadate u rizičnu grupu, to ne znači da nećete dobiti ovakav benigni tumor. Zato je dobro da prodiskutujete o tim faktorima rizika sa svojim lekarom.


Uzroci hemangioma na jetri

Naučnici još uvek nemaju odgovor na pitanje šta izaziva hemangiome na jetri.Neke studije pokazuju da je ovo oboljenje uglavnom urođeno.


Koji su znaci i simptomi hemangioma na jetri?

Hemangiomi su uglavnom asimptomatični, što znači da ne izazivaju nikakve znakove i simptome. Međutim, kada se simptomi pojave, obično podrazumevaju ovakve probleme:

 • bol u gornjem delu stomaka
 • krvarenje iz tumora
 • osećaj sitosti, čak i kada ne jedemo
 • gubitak apetita
 • mučnina i povraćanje

Znaci rastućeg tumora na jetri uključuju bol u stomaku, mučninu i povraćanje.

Ako pretpostavljate da imate hemangiom na jetri, trebalo bi da imate simptome poput osećaja zasićenosti nakon vrlo malo hrane, gubitka apetita, bola u gornjem desnom delu stomaka, mučninu i povraćanje. Ukoliko ti simptomi ne prolaze, zakažite pregled kod lekara.


Kako se postavlja dijagnoza hemangioma?

Dijagnoza može zahtevati sledeće testove i procedure:

 • evaluaciju lične anamneze i fizički pregled
 • ultrazvuk stomaka
 • kompjuterizovanu tomografiju stomaka
 • magnetnu rezonancu stomaka
 • perfuzionu scintigrafiju stomaka
 • angiogram jetre
 • test funkcije jetre

Mnoga oboljenja imaju slične znake i simptome, pa će vas zato lekar verovatno poslati na nekoliko testova kako bi se dijagnoza potvrdila.


Komplikacije hemangioma na jetri

Postoji nekoliko mogućih komplikacija hemangioma, a one su:

 • Kod trudnica se tumor može uvećati zbog pojačanog lučenja estrogena.
 • Ako hemangion pukne, dolazi do jakog unutrašnjeg krvarenja.
 • Veliki tumori mogu ometati normalnu funkciju jetre.

Lečenje hemangioma na jetri

Hemangiomi jetre obično ne izazivaju nikakve simptome, pa im uglavnom i nije potrebno nikakavo lečenje.

Ako hemangiom izaziva jake bolove ili pritiska okolna tkiva, onda će vam biti prepisan odgovarajući tretman.Terapija se određuje u skladu sa veličinom, lokacijom i brojem tumora, kao i opštim zdravljem pacijenta.

Lečenje hemangioma jetre podrazumeva nešto od sledećeg:

 • uklanjanje tumora hirurškim putem
 • podvezivanje arterije
 • embolizaciju arterije
 • terapiju zračenjem

Transplantacija jetre se razmatra samo u slučajevima teških komplikacija.


Specijalista može preporučiti operaciju kao vid tretmana za uklanjanje hemangioma ili delova jetre u kojima se nalazi hemangiom. Ili se hirurg može opredeliti za zahvat koji će prekinuti dotok krvi u hemangiom. Bez dotoka krvi, hemangiom prestaje da raste i čak se u nekim slučajevima smanjuje. Terapija zračenjem ili transplatacija jetre mogu biti neophodne u retkim slučajevima, kada je hemangiom velik, ili postoji nekoliko hemangioma na istom mestu.


Ishrana

Pošto vlada mišljenje da je hemangiom na jetri posledica nekog defekta po rođenju, a šanse za dobijanje hemangioma se povećavaju kod žena koje su u drugom stanju ili menopauzi, ne postoji nikakva specifična ishrana koja može da spreči njihovo stvaranje. Ipak, zdrava ishrana je ta koja će obezbediti jetri pravilno funkcionisanje.

Jetra je naš najveći organ i služi za pretvaranje hrane koju unosimo u energiju, kao i za čišćenje toksina iz krvi i pomoć pri varenju. Hranite se izbalansirano i zdravo, kako bi jetra mogla što bolje da obavlja svoj posao.

Obavezno unosite dovoljno vitamina i minerala kroz voće i povrće svakog dana. Jetra koja je opterećena ili oštećena zbog prisustva hemangioma ne može da čuva dovoljno vitamina i minerala, pa ih uključite u ishranu.

Ograničite količinu proteina i natrijuma koje unosite. Proteini se teže razgrađuju u jetri, a višak natrijuma (soli) može izazvati zadržavanje vode u predelu stomaka.

Ishrana bi trebala da se sastoji od manje masti, a više ugljenih hidrata, pošto višak masti dodatno opterećuje jetru, a ugljeni hidrati su neophodni za stvaranje energije koja pokreće telo. Alkohol pijte samo u umerenim količinama, pošto je on štetan za jetru i nerve, i tera je da radi više kako bi ga izbacila iz organizma.

Poboljšajte zdravlje svoje jetre tako što ćete dodati specifične namirnice u svakodnevnu ishranu. Tu spadaju beli i crni luk, jer oni doprinose detoksikaciji, zatim povrće iz porodice kupusa koje je takođe dobro za detoks i proizvodnju enzima, kao i voće puno antioksidanata, artičoke (čičoke) i gorko zeleno lisnato povrće.


Kako sprečiti pojavu hemangioma?

Ne postoji efikasan način sprečavanja pojave hemangioma na jetri.Kada se postavi dijagnoza hemangioma, redovne lekarske kontrole mogu sprečiti samo komplikacije.Trudnice bi morale često da idu na kontrole kako bi se pratila promena veličine tumora.


Prognoza

Hemangiomi su benigne izrasline i ne izazivaju teže simptome. Manji hemangiomi gotovo nikad ne utiču na funkciju jetre. U takvim slučajevima, prognoza je dobra.

Međutim, hemangiomi s vremenom mogu porasti. Prognoza u takvim slučajevima zavisi od zdravlja pacijenta i karakteristika samog tumora.

Autor teksta Dr. Petar Nikolic

Izvori: (1) (2) (3) (4)