Hemohromatoza – višak gvožđa u krvi i kako ga smanjiti

0
6576
hemohromatoza

HEMOHROMATOZA može da izazove brojne probleme i komplikacije ukoliko se ne leči. Stoga, ako primetite simptome, obratite se lekaru zbog dijagnostikovanja i lečenja.

Hemohromatoza je stanje kod koga je povišen nivo gvožđa u krvi i organizmu, do koga dolazi kada organizam apsorbuje previše gvožđa iz prehrambenih izvora.

Hemohromatoza se obično rano otkriva zahvaljujući rutinskim pregledima krvi ili prilikom merenja nivoa gvožđa tokom skrininga članova porodice obolelog od nasledne hemohromatoze. Obično je hemohromatoza asimptomatična (ne javljaju se nikakvi simptome), a može da se dijagnostikuje i prilikom proveravanja da li su nivoi enzima jetre u krvi abnormalno povišeni (AST/aspartat aminotransferaza i ALT/alanin aminotransferaza).

visak gvozdja u krvi


Šta izaziva povišeno gvožđe u organizmu?

Nivo gvožđa u organizmu može da bude povišen usled sledećih oboljenja:

 • Juvenilna hemohromatoza (mladalačka hemohromatoza) je oblik povišenog nivoa gvožđa u organizmu koji se javlja samo kod mlađih osoba, uzrasta od 15 do 30 godina. Posledica je genske mutacije koja se razlikuje od one koja je prisutna kod primarne hemohromatoze.
 • Primarna hemohromatoza je takođe genetski poremećaj koji izaziva povećanu apsorpciju gvožđa u organizmu i však gvoždja u krvi.
 • Sekundarna hemohromatoza je stečeno oboljenje koje je posledica drugih zdravstvenih stanja.

Koji su simptomi povišenog nivoa gvožđa?

HEMOHROMATOZA simptomi

Simptomi povećanih vrednosti gvoždja u organizmu zavise od osnovnog simptoma ili uzroka ovog stanja.

 • Najčešći simptomi

U najčešće simptome spadaju:

 • smanjen libido
 • uvećana ili bolna jetra
 • malaksalost
 • nepravilan srčani ritam
 • bol u zglobovima
 • letargija ili opšta slabost
 • slabost mišića
 • mišićnoskeletni bolovi
 • diskoloracija kože (bronzana ili siva boja kože)
 • slabljenje kose
 • neobjašnjivo gubljenje telesne težine

Zabrinjavajući simptomi

hemohromatoza uzrok
Kako bi se izbegle komplikacije, povećano gvoždje u krvi mora redovno da se kontroliše i leči. U simptome koji zahtevaju hitnu lekarsku proveru spadaju:

 • bolovi u trbuhu
 • uvećana jetra
 • malaksalost
 • razdražljivost
 • ćudljivost
 • jaki bolovi
 • promena boje kože

Kako se dijagnostikuje višak gvožđa u krvi?

Dijagnostikovanje povišenog nivoa gvožđa u krvi, obično se obavlja pomoću nekoliko metoda, uključujući i fizikalni pregled, porodičnu anamnezu, analizu krvi i, na kraju, biopsiju.


Anamneza

Lekari obično počinju sa detaljnim pitanjima o zdravstvenom stanju pacijenta i porodičnoj istoriji bolesti, u cilju dijagnostikovanja hemohromatoze. Svaki znak, primeri artritisa ili bolesti jetre u porodici, sve što ukazuje na hemohromatozu, takođe pomaže pri dijagnostikovanju ovog oboljenja.


Analiza krvi

Analiza krvi podrazumeva uzimanje i slanje uzorka krvi na laboratorijsku analizu, radi utvrđivanja nivoa gvožđa u krvi. Indeks saturacije transferina (transportni protein gvožđa u krvnoj plazmi) od 45 ili više, smatra se abnormalnim. Pored toga, proverava se i vezivanje gvožđa za proteine.

U druge preglede krvi spada i određivanje nivoa feritina u serumu krvi, a nivo koji je iznad 200µg/l kod žena i 300µg/l kod muškaraca, smatra se abnormalno visokim. Feritin je protein odgovoran za skladištenje i distribuciju gvožđa u organizmu.

U slučaju da oba nalaza imaju abnormalno visoke vrednosti, obavlja se poseban genetski test kojim se proverava prisustvo mutacije C282Y, mutacije gena za naslednu hemohromatozu.


Biopsija jetre

Biopsija jetre je procedura pri kojoj se uzima uzorak tkiva jetre, radi mikroskopskog pregleda na oštećenja ili bolesti jetre. Pacijentu se daje lokalna anestezija i uvodi se igla kojom se uzima uzorak tkiva jetre. Pacijent može da dobije i sedative i analgetike. Za praćenje uvođenja igle u jetru, tokom procedure mogu da se koriste ultrazvuk ili CT skener.

Histopatolog pregleda dobijeni uzorak tkiva i određuje dijagnozu. Biopsija otkriva koliko je gvožđa akumulirano u jetri, što može da ukaže da li postoji neko oštećenje jetre.


Visoko gvoždje u krvi lečenje

Kako smanjiti povišeni nivo gvožđa ?

Nakon utvrđivanja uzroka, simptoma i postavljanja dijagnoze povišenog nivoa gvožđa, počinje lečenje. Neki od medicinskih tretmana i načini dnevne nege pomoću kojih se može smanjiti gvožđe u organizmu, navedeni su u nastavku.


Medicinski tretman

Hemohromatoza može da se leči jednostavnom procedurom koja se zove flebotomija. Ova procedura podrazumeva periodično vađenje krvi pacijenta, odnosno terapeutsko uklanjanje krvi („puštanje“).

U zavisnosti od nivoa feritina u serumu krvi, jednom ili dva puta nedeljno pacijentu se uklanja oko 0,5l krvi.

Provera nivoa feritina u serumu nakon ovoga, mora da se obavlja na svakih 6 meseci da bi se tačno utvrdilo koliko često mora da se obavlja flebotomija.


Visok nivo gvožđa u organizmu i ishrana

Osobe koje pate od povišenog nivoa gvožđa u organizmu, mogu da apsorbuju i do 30% gvožđa iz hrane, za razliku od 10% apsorpcije kod zdravih pojedinaca. Međutim, ako se pacijent podvrgava flebotomiji, može da se nastavi uobičajena ishrana, bez potrebe da iz ishrane izbaci namirnice koje sadrže gvožđe.

Takođe, pošto je rizik od pojave ciroze i raka jetre povećan kod osoba kod kojih se razvila hemohromatoza, pacijenti sa ovim oboljenjem ne bi smeli da konzumiraju alkohol.

Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa, pa bi zato pacijenti kod kojih je dijagnostifikovana hemohromatoza trebalo da izbegavaju suplemente vitamina C, pošto preopterećenje organizma gvožđem može da dovede do abnormalnog srčanog ritma.

Hemohromatoza povećava rizik od dobijanja bakterijskih infekcija – inficiranje bakterijama koje bujaju u okruženju bogatom gvožđem; zbog toga bi trebalo da izbegavaju da jedu sirove plodove mora.