Herpes na nosu (i u nosu) uzrok, simptomi, lečenje

0
18559

Čudni, neprijatni osećaj praćen izbijanjem plikova na nosu, jedan je od znakova infekcije herpes virusom.

Herpes je virusna infekcija koju izazivaju sojevi herpesvirusa tipa 1 i 2. Herpes virus tip 1 (HSV 1) poznat je i kao herpes simpleks. HSV 1 je odgovoran za ono što najčešće nazivamo groznicom.  Simptomi oralnog herpesa obično nisu ograničeni samo na regiju u i oko usta. Oni mogu da zahvate i lice, tačnije obraze, čelo i nos. Ljubljenje inficiranog partnera je primarni faktor, koji doprinosi prenošenju oralnog herpesa. Informacije o herpesu nosa, nalaze se u nastavku članka.

Ovo je bolno oboljenje, koje karakterišu bol i iznenadna pojava sitnih plikova ispunjenih tečnošću. Herpes na nosu, mada nije po život opasno oboljenje, može da bude izuzetno neprijatan za pacijenta.

Kod osoba sa ugroženim imunim sistemom može da se javlja često. Herpes nije u potpunosti izlečiv, ali može da bude u stanju mirovanja veoma dugo. Kućni lekovi su korisni za ublažavanje i skraćivanje toka bolesti.


Šta izaziva herpes u nosu?

Herpes infekciju izaziva soj herpesvirusa. Može da se javi na bilo kojoj površini kože, ali je najčešća u i oko usta, uključujući i nos. Herpes infekcija može da bude primarna ili rekurentna (ponavljajuća). Primarna infekcija nastaje kada je neko po prvi put izložen virusu. Samo u retkim slučajevima primarne infekcije, nakon izlaganja se pojavljuju groznice.

Tečnošću ispunjene ranice u nosu, na nosu i oko usta, mogu da se pojave za oko 20 dana nakon izlaganja virusu.

Herpes na nosu i drugim mestima nastaje nakon bliskog kontakta sa inficiranom osobom ili zajedničkom upotrebom inficiranih materijala, na primer, peškira, šolja za čaj ili drugog posuđa. Kada primarna infekcija prođe, virus ostaje u nervnim ćelijama i može da prouzrokuje ponovljeno  izbijanje u pogodnim intervalima. Osobe sa slabim imunitetom, kao i one podložne stresu ili koje provode dosta vremena izlažući se suncu, osobe sa povišenom telesnom temperaturom, traumom na ili oko nosa, izložene su faktorima koji izazivaju ponovni napada herpesa.


Simptomi herpesa na nosu

Herpes na nosu može da se pojavi u roku od 20 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom ili nekim inficiranim materijalom.Kao što smo rekli veoma je zarazan i prenosi se bliskim kontaktom.

Simptomi herpesa na nosu

Dakle, koji su simptomi herpesa nosa? Oni se ne razlikuju, bez obzira da li se javljaju u ustima ili u nosu. Oralni herpes se ponekad naziva i groznicom, a simptomi se manifestuju u obliku plikova. Simptomi se ne uočavaju odmah nakon prenosa virusa sa zaražene osobe. Može da potraje i tri nedelje nakon kontakta sa virusom, dok se ne jave.

Osećaj peckanja

Mada su groznice obično povezane sa herpesom, to nije prvi simptom herpesa nosa. Peckanje ili žarenje prethode izbijanju groznice. Bol koji je povezan sa ovim neprijatnim osećajem može da bude blag ili umeren i javlja se 2 – 3 dana pre nego što groznica počne da izbija. Ovaj stadijum se obično opisuje kao uporno peckanje, ali bez vidljivih znakova izbijanja groznice.

Pojava plikova

Kod osobe kojoj je dijagnostikovana herpes infekcija, koja je zahvatila regiju lica, na nosu će se pojaviti plikovi. Da su samo plikovi u pitanju to ne bi bio problem, ali, nažalost, izbijanje ovih sićušnih kvržica praćeno je bolom, koji ne prestaje tokom čitavog trajanja infekcije. Dodirivanje plikova pojačava bol. Ovi plikovi ispunjeni tečnošću ne javljaju se samo na nosu, već mogu se vide i unutar nosa. Dakle, češanje ili čačkanje nosa mora da se izbegava, kako se bol ne bi pojačavao.

Curenje plikova

Plikovi će da prsnu, a iz njih počinje da curi tečnost. Ovo je stadijum eksudacije herpesa i smatra se najzaraznijom fazom oboljenja. Razlog tome je što se u tečnosti, koja curi iz plikova, nalaze milioni virusa. Dakle, do zaraze može da dođe lako, ako stupite u direktni kontakt sa ovom tečnošću.

Formiranje krasta na plikovima

Faza curenja prolazi za jedan dan i nakon toga nastupa stadijum u kome se formiraju kraste. Ovaj stadijum je karakterističan po pojavi tvrde, žućkaste kože preko plikova, što je pozitivan znak da dolazi do isceljenja. Ove kraste ne smeju da se uklanjaju na silu, jer može da dođe do krvarenja i produženog perioda isceljenja. U ovom stadijumu je uobičajen stalni osećaj svraba u nosu, ali bi pacijenti trebalo da se uzdrže od češanja krastica, jer tako mogu da oštete otvrdlu žućkastu kožu. Kraste će na kraju otpasti same, za oko nedelju dana, i za sobom neće ostaviti ožiljke.

Mada je herpes u nosu virusna infekcija ponavljajuća (rekurentna), relativno je retka, a simptomi ponovljene infekcije su manje teški nego oni koji su im prethodili. Jačanje i očuvanje zdravlja imunog sistema i uzdržavanje od polnog odnosa sa zaraženim partnerom, najbolji su načini da se ponavljajuća infekcija drži na odstojanju.

Sve u svemu, pomenuti simptomi koji se manifestuju na nosu, obično prolaze za 2 nedelje, ali u nekim slučajevima je dovoljno i nedelju dana da se infekcija povuče, čak i bez ikakvog lečenja. Međutim, lečenje se preporučuje zbog ublažavanja bolova i ubrzavanja ozdravljenja. Antivirusni medikamenti obično skraćuju trajanje izlečenja kada je herpes infekcija u ranom stadijumu.

Virus ne može da se uništi, već ostaje u nervnim ćelijama. Do ponovnog izbijanja može da dođe za nekoliko nedelja ili meseci. Međutim, ovoga puta napad neće biti tako jak kao prvi put.


Kućni lekovi protiv herpesa na nosu

Herpes na nosu nije opasna infekcija, ali istovremeno je neophodno medicinsko zbrinjavanje pacijenta, jer je virulentna i postoji opasnost širenja na druge ljude. Antivirusni medikamenti koriste za skraćivanje trajanja napada i ublažavanje bola. S druge strane, i kućni lekovi mogu da budu delotvorni.

Perite zaraženu površinu slanim rastvorom za nos. So ima blago antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Pomaže da se ova površina očisti i uklanja začepljenje nosa usled prehlade.

Nanosite hamamelis, jer ima umirujuće delovanje pa ublažava žareći bol.

Za lizin je poznato da leči groznicu. Lizin je aminokiselina, a ima je u krompiru, pivskom kvascu, mleku i mlečnim proizvodima. Možete da jedete namirnice bogate lizinom. S druge strane, možete i da nanesete hladno mleko na zaraženu površinu, kako biste ublažili pečenje i nelagodu.