HIPERHIDROZA (Šta izaziva prekomerno znojenje I KAKO GA SPREČITI)

0
2649
preterano znojenje

ŠTA IZAZIVA PREKOMERNO ZNOJENJE? Svaka osoba na svetu se znoji. Znojenje je telesna funkcija koja je neophodna za rashlađivanje organizma i sprečavanje doslovnog pregrevanja tela. Kada se naše telo bori da održi normalnu temperaturu, javlja se znojenje. Jako znojenje, odnosno hiperhidroza, javlja se bez fizičkog, mentalnog, psihološkog, toplotnog ili emocionalnog stimulansa. Osobe sa ovim poremećajem se prekomerno znoje i kada nema potrebe da se telo rashladi.

Preterano znojenje može značajno uticati na kvalitet života. Jačina znojenja može varirati od blažeg, pa do bukvalnog natapanja znojem. Čak i kada su ovi simptomi veoma izraženi, retko ko ode kod lekara da pita za savet. Jedno istraživanje u Americi je pokazalo da je tek 27 posto ispitanika potražilo stručnu pomoć zbog ovog problema.

Hiperhidroza se može javiti zbog nekog oboljenja, kao nuspojava nekog leka ili suplementa i zbog genetskih faktora. Kada se pojačano znojenje javlja na dva ili više mesta na telu, obično je to posledica nekog genetskog faktora.

Naučnici još uvek nemaju odgovor na pitanje šta tačno izaziva prekomerno znojenje.

hiperhidroza

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza, ili prekomerno znojenje, se javlja kod preteranog znojenja kada naizgled nema nikakvog razloga za to. Ljudi se znoje kako bi održali optimalnu telesnu temperaturu. Kod osoba kod kojih se javlja hiperhidroza postoji pojačano znojenje bez ikakvih toplotnih, fizičkih, mentalnih ili emocionalnih faktora koji bi mogli da ga izazovu.

Hiperhidroza u prevodu doslovno znači “prekomerno znojenje”. Ovaj poremećaj je znatno češći nego što mislimo. Simptomi dosta variraju po intenzitetu i mogu se javljati samo na pojedinim mestima na telu, na glavi i licu, ispod pazuha, dlanovima, nogama (tj. pojačano znojenje se ne javlja na svim delovima tela).

Postoje dva tipa hiperhidroze:primarna i sekundarna.


Primarna hiperhidroza

znojenje

Kod ovog tipa hiperhidroze se javlja pojačano znojenje bez vidljivog razloga, i najčešće se problem prvi put manifestuje u detinjstvu ili adolescentskom dobu. Primarna hiperhidroza se može javiti na bilo kom delu tela, ali se najčešće javlja ispod pazuha, na šakama, stopalima i čelu. Obično se prekomerno znojenje javlja tokom dana, tj. noćno znojenje gotovo nikad nije povezano sa primarnom hiperhidrozom (osim ako je u prostoriji pretoplo).


Sekundarna hiperhidroza

znojenje u snu

Kod ovog tipa hiperhidroze, jako znojenje se obično javlja na svim delovima tela (a ne samo na pojedinim, kao što je slučaj kod primarne hiperhidroze) i simptomi se mogu javiti i tokom noći. Sekundarna hiperhidroza je najčešće posledica nekog oboljenja ili nuspojava nekih lekova ili suplemenata.

Pojačano znojenje drastično utiče na kvalitet života i može otežati mnoge rutinske stvari. Npr. ako se javlja pojačano znojenje ruku, teško je otvoriti vrata ili držati volan kako treba. Ako se javi pojačano znojenje ispod pazuha, osobama sa ovim poremećajem postaje veoma neprijatno u društvu, što dovodi do raznih problema.


Pojačano znojenje glave i lica

preterano znojenje glave

Osnovne činjenice koje će vam pomoći da smanjite pojačano znojenje glave i obilno znojenje vlasišta i lica

Šta  je znojenje glave?

Po našem telu su raspoređeni milioni znojnih žlezda, uključujući i regije čitave glave i lica. Ove žlezde imaju presudnu ulogu u procesu prirodne termoregulacije tela. Kada se telo pregreje, hormoni stimulišu znojne žlezde da luče znoj, koji potom isparava i hladi telo.

Pojačano znojenje glave ili lica može da bude težak problem za savladavanje, a za razliku od drugih oblika znojenja, znojenje glave je teško sakriti i može da dovede osećaja posramljenosti i nelagode u društvu. Pojačano znojenje može da se javi i na obrazima, bradi, ušima, licu, čelu, vratu, vlasištu, slepoočnicama, gornjoj usni, pa čak i na zaliscima.

Šta dovodi do znojenja glave?

U nekim slučajevima pojačano znojenje glave može da bude prouzrokovano nekim lekovima ili osnovnim oboljenjem, kao što je problem sa štitnom žlezdom, pa je zato važno da tražite stručno lekarsko mišljenje kod svake vrste prekomernog znojenja, posebno ako je u pitanju novonastali problem. U najvećem broju slučajeva, međutim, pojačano znojenje glave je hronični problem, koji se javlja usled prekomerno aktivnog simpatičkog nervnog sistema, čiji je uzrok malo poznat.

Saveti za kontrolu pojačanog znojenja glave

 • Rashlađujte se tako što ćete nositi komotnu i laganu odeću, koja omogućava koži da diše. Ako je ostatak vašeg tela rashlađen, male su šanse da će se znoj pojaviti na glavi.
 • Uvek nosite sa sobom jednu ili više maramica, kako biste mogli da obrišete znoj sa lica. Kada znate da imate maramicu, osećate će se opuštenije i samouverenije.
 • Kada god je to moguće, probajte da hodate bosih nogu ili u otvorenoj obući. Na taj način se hladi čitavo telo.
 • Izbegavajte ljute namirnice, kao i one koje imaju jak miris, kao što su beli i crni luk i ljute paprike.
 • Kontrolišite nivo stresa i anksioznosti. Ovo možete da postignete relaksirajućim vežbama, poput dubokog disanja, meditacije ili joge.
 • Izbegavajte da nosite kape i šešire koji tesno prianjaju uz glavu, jer oni mogu da pojačaju znojenje.
 • Probajte da počnete da koristite prirodne šampone, a ako sušite kosu fenom, onda termostat podesite na hladan vazduh.
 • Homeopatski preparati mogu da pomognu kod pojačanog znojenja, perspiracije i lepljive kože.

Najčešći znaci i simptomi hiperhidroze

Najčešći znaci i simptomi prekomernog znojenja su:

 • vidljivo znojenje
 • neprijatna vlaga na šakama, stopalima, koži glave, preponama, ispod pazuha
 • znojenje koje dosta utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti
 • delovi kože na kojima se javlja prekomerno znojenje počinju da se ljušte i postaju beli
 • javljaju se kožne infekcije (npr. atletsko stopalo)
 • noćno znojenje

Uzroci i faktori rizika za prekomerno znojenje

Fizička reakcija koja izaziva prekomerno znojenje se javlja kada određeni nervi pošalju u mozak signal da je potrebno da se započne proces znojenja. Kada dođe do problema u radu tih nerava, može nastati prekomerno znojenje.

Najčešći uzroci za prekomerno znojenje su:

 • prekomerna aktivnost simpatičkih nerava
 • dijabetes
 • giht
 • povreda glave
 • hiperpituitarizam (prekomerna aktivnost hipofize)
 • menopauza
 • trudnoća
 • Hodžkinov limfom
 • socijalna anksioznost
 • gojaznost
 • hipertiroidizam i Grejvs-Bazedovljeva bolest
 • tumori
 • hipoglikemija (nedovoljno šećera u krvi)
 • određeni lekovi i suplementi
 • genetika (član porodice sa simptomima hiperhidroze)
 • ljuti sosovi
 • kari
 • alkohol
 • apstinencijalni sindrom kod odvikavanja od alkohola ili droga

Kako sprečiti znojenje ?

Konvencionalni načini lečenja

Preterano znojenje ćete najefikasnije sprečiti ako se otkrije tačan uzročnik koji ga izaziva.Vaš lekar opšte prakse će vas verovatno poslati kod dermatologa (specijaliste za kožne bolesti), koji će vas pregledati i postaviti vam pitanja o specifičnim simpotmima. Obično se radi nekoliko testova, pa ako postoji sumnja da je prekomerno znojenje posledica nekog oboljenja, biće potrebno da uradite detaljnije analize, i verovatno da odete kod još nekog specijaliste npr. ako se sumnja da je u pitanju znojenje na nervnoj bazi.

Kod sekundarne hiperhidroze, lečenje oboljenja koje izaziva preterano znojenje ili promena lekova je obično jedini način lečenja. Ako simptomi ipak ne prolaze, ili ako je u pitanju primarna hiperhidroza, lečenje će verovatno podrazumevati nešto od sledećeg:

Antiperspiranti

Postoji dosta antiperspiranata medicinskog kvaliteta, koji se mogu nabaviti i na recept i bez njega. Lekar ili apotekar će vam objasniti kako se tačno proizvod koristi. Obično se samo nanosi na mesta na kojima se javlja prekomerno znojenje (šake, stopala, vrat, pazuh). Kada se znojimo, antiperspiranti se apsorbuju u kožu i zapušavaju znojne žlezde, tako da one luče manje znoja.Na ovaj način možete sprečiti prekomerno znojenje na pojedinim delovima tela mada ovo nije efikasno rešenje kad je u pitanju znojenje glave i lica.

Lekovi na recept

Određeni lekovi mogu sprečiti da znojne žlezde luče toliko znoja. Ovakvi tretmani mogu pomoći da se manje znojite ali obično imaju i dosta neželjenih dejstava, tako da ih osobe koje žive ili rade u veoma toplim uslovima i sportisti moraju koristiti sa mnogo opreza, jer ovi lekovi protiv znojenja znatno otežavaju ljudskom telu da se rashladi na prirodan način.

Jonoforeza

Kod ovog postupka, uz pomoć medicinskog uređaja se u kožu šalje struja niske voltaže. Ta struja dovodi do privremenog zastoja u radu znojnih žlezda, što rezultira i sa manje znojenja. Obično je potrebno šest do deset tretmana, koji traju između 20 i 40 minuta. Ponekad je potrebno i više tretmana, koji se sprovode na nedeljnoj ili mesečnoj bazi, kako bi se moglo sprečiti znojenje u dužem periodu.

Injekcije botulinskog toksina

botoks

Injekcije botoksa mogu sprečiti prekomerno znojenje na kraći period (četiri do šest meseci). Botoks privremeno blokira supstancu koja stimuliše znojne žlezde. Rezultati su primetni nakon nekoliko dana. Na mestu uboda se obično javlja slabost mišića.Mnogi koji nisu našli pravi odgovor na pitanje kako se ne znojiti bili su zadovoljni ovom metodom.Nije trajno rešenje ali ne znojiti se tokom letnjih meseci je mnogima sasvim prihvatljivo rešenje.Opet sve zavisi od delova tela tj. da li je u pitanju znojenje dlanova, ispod pazuha ili lica i glave.

Operacija

U veoma teškim slučajevima, preporučuje se operacija uklanjanja znojnih žlezda ispod pazuha. Postoji nekoliko različitih zahvata (liposukcija, laser, klasična operacija) kojima se mogu ukloniti znojne žlezde. Ako se radi simpatektomija, tada je neophodna anestezija i boravak u bolnici. Kod ove operacije se zapravo operišu nervi koji šalju signale u znojne žlezde. Ova procedura se obično koristi za rešavanje problema prekomernog znojenja ispod pazuha i znojenja dlanova.

Tretman elektromagnetima

Ako imate problem sa pojačanim znojenjem ispoda pazuha, ovo je takođe dobro rešenje. Tokom ove procedure se elektromagnetnom energijom uništavaju znojne žlezde. Ovakav tretman je tek nedavno odobren u SAD, tako da nema informacija o dugoročnim rezultatima, kao ni o neželjenim dejstvima.


Kako sprečiti preterano znojenje prirodnim putem?

Vodite računa o higijeni

Ako imate problem sa prekomernim znojenjem, potrudite se da operete i osušite problematična mesta po nekoliko puta tokom dana. Pošto se kožne infekcije najčešće javljaju kada je koža neprestano vlažna, koristite kupku ili sapun od jabukovog sirćeta, hamamelisa ili esencijalnog ulja čajevca kako biste sprečili bakterijske ili gljivične infekcije.

Kognitivna bihevioralna terapija

Pojačano znojenje izaziva jak osećaj neprijatnosti u društvu i stres. Osim toga, često se smatra i simptomom socijalne anksioznosti. Ako imate problema sa jakim stresom, fobijama i/ili anksioznošću, možda se prekomerno znojenje javlja na nervnoj bazi, zato potražite pomoć stručnog lica. Uz pomoć kvalifikovanog terapeuta možete naučiti kako da menjate svoje reakcije na stresore i kako da ublažite stres i anksioznost a time i sprečite znojenje na nervnoj bazi.

Tehnike opuštanja

Koristite tehnike opuštanja kako biste ublažili svakodnevni stres i sprečili znojenje na nervnoj bazi. To su joga, meditacija i duboko disanje, ali vam i vođenje dnevnika ili šetnja mogu dosta pomoći.


Čaj od žalfije protiv znojenja

Najpoznatija lekovita biljka protiv znojenja je žalfija.Efikasna je i kod žena i kod muškaraca.Rimljani su je smatrali za svetu biljku, a žalfija (lat. Salvia officinalis) ima dugu istoriju kao lekovita, ali i kao biljka korišćena u folkloru. Ako patite od prekomernog znojenja, ova biljka gorkog ukusa može da vam pruži olakšanje. Upotreba lekovitog bilja za lečenje oboljenja i različitih zdravstvenih stanja, predstavlja alternativni pristup konvencionalnom medicinskom tretmanu. Ako trenutno pijete neke lekove pre nego što počnete da koristite čaj od žalfije protiv znojenja, posavetujete se sa lekarom o mogućoj interakciji sa drugim lekovima, pravilnoj dozi i neželjenim dejstvima.

Biljka žalfija

Čaj od žalfije je dostupan u prodavnicama zdrave hrane u obliku lista ili pojedinačnih filter kesica. Aktivni sastojci ove lekovite biljke su tujon, kamfor, tanini, smola i kofeinska kiselina. Žalfija ima antiprespirantna (protiv znojenja) i dezodorirajuća svojstva. Pored toga, prema Gejlovoj enciklopediji alternativne medicine, deluje kao generalni tonik. Žalfija sadrži i vitamin C i vitamine B kompleksa, kao i brojne minerale.

Čaj od žalfije protiv znojenja

Izuzetno je delotvorna kad je u pitanju preterano znojenje kod žena u menopauzi.Žalfija može direktno da utiče na smanjenje proizvodnje znoja, što je čini veoma dragocenim biljnim tretmanom za žene koje pate od toplotnih naleta tokom menopauze. Ova lekovita biljka može da bude još delotvornije kada se kombinuje sa alfaalfom. Klinička ispitivanja koja potvrđuju blagotvorna svojstva kod smanjenja znojenja u opštoj populaciji, nažalost, nedostaju.

Priprema čaja i doziranje

Gejlova enciklopedija preporučuje da se čaj od žalfije pije hladan, kako bi se iskoristilo najviše od njenih adstrigentnih svojstava, koja smanjuju prekomerno znojenje. Čaj pripremite na sledeći način:

 • 0,5l proključale vode prelijte preko 3 kašičice svežeg ili sušenog lista žalfije
 • ostavite da se natapa 15 minuta
 • procedite i čuvajte u frižideru
 • pijte najviše 3 šolje dnevno

Jednostavnija zamena za čaj je napitak od žalfije, koji se priprema tako što se u šalju hladne vode doda 8 – 12 kapi koncentrovane tinkture žalfije. I ovaj napitak se pije u dozi od najviše 3 šolje dnevno.Doza je ista i za preterano znojenje kod muškaraca.

Šta bi trebalo da imate na umu

Žalfija je uglavnom bezbedna i nije poznata moguća interakcija sa namirnicama ili lekovima, ali postoji rizik od neželjenih dejstava.

Žalfija ne sme da se daje trudnicama i dojiljama, sem ako to nije preporučio lekar. Žalfija može da smanji produkciju mleka kod dojilja. Prisustvo tujona može da izazove konvulziju kod osoba koje pate od epilepsije. Pre nego što počnete da koristite čaj od žalfije protiv znojenja, posavetujete se sa lekarom.

Nipošto ne prekoračujte preporučenu dozu.


Mere opreza

Hiperhidroza nije ozbiljno oboljenje, ali može uticati na svakodnevne aktivnosti i izazvati jak stres.

U nekim slučajevima, pojačano znojenje može biti uzrokovano nekim oboljenjem, između ostalog i:

 • dijabetesom
 • trovanjem živom
 • povredama glave
 • Hodžkinovim limfomom
 • rakom
 • tumorima
 • promrzlinama

Kada vam lekar prepiše terapiju, razmotrite i neželjene efekte tih lekova i hirurških zahvata pre nego što se opredelite za njih.


Nekoliko reči na kraju

 • Hiperhidroza, ili prekomerno znojenje, se smatra kožnim oboljenjem i leči ga dermatolog.
 • Uzroci hiperhidroze su problemi su komunikaciji između nerava i određena oboljenja i zdravstvena stanja (dijabetes, gojaznost, menopauza, giht, neki tipovi raka, hipoglikemija i tako dalje).
 • Simptomi variraju i po intenzitetu i po mestu na kom se javljaju.
 • Pojačano znojenje se najčešće javlja ispod pazuha, na dlanovima, stopalima i vratu.
 • Konvencionalni načini lečenja uključuju lekove, antiperspirante, nehirurške i hirurške tehnike, čaj od žalfije ali sve to sa sobom povlači i rizike od neželjenih dejstava.

Dr. Miodrag Aleksic

Izvori: (1) (2) (3) (4)