Hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde) 8 simptoma i metode za lečenje

0
3897
Hipertireoza

HIPERTIREOZA je stanje koje se javlja kada je rad štitne želzde ubrzan i ona luči više tiroidnih hormona nego što bi trebalo.Koji su simptomi hipotireoze, kako se sprovodi lečenje i sve što bi trebalo da znate o ovom oboljenju sledi u nastavku.

Tiroidni homoni kontrolišu većinu metaboličkih procesa u telu. Njih luči štitna (tiroidna) žlezda, koja se nalazi u prednjem delu vrata. Ovi hormoni su veoma važni za mnoge organe i biohemijske procese u našem telu.


Koji su simptomi hipertireoze?

hipertireoza simptomi

U blažim slučajevima hipertireoze se ponekad ne javljaju se nikakvi simptomi. To je čest slučaj kod pacijenata starijih od 70 godina.

Rani simptomi hepertireoze mogu biti:

 • tremori
 • prekomerno znojenje
 • baršunasta, topla i meka koža
 • lepa, ali tanka kosa
 • ubrzan rad srca
 • uvećana štitna žlezda
 • nadutost oko očiju
 • podizanje gornjih kapaka, zbog čega se javljaju iskolačene oči

Kako bolest napreduje, javljaju se simptomi koji su direktno povezani sa ubrzanim metabolizmom i uključuju sledeće:

 • nepravilan srčani ritam i srčani zastoj
 • tirotoksičnu krizu (povišeni pritisak, povišenu temperaturu i srčani zastoj)
 • mentalne probleme (zbunjenost, delirijum)

Česti simptomi hipertireoze

Umor

Od hipertireoze se možete osećati tromo i umorno. Možda vam se čini da biste od ubrzanog rada i proizvodnje hormona u većim količinama trebalo da budete i vi ubrzani, aktivni i energični, ali nije uvek tako.

Jedan od razloga zbog kojih ste možda premoreni od hipertireoze je taj što malo spavate. Manjak sna može biti izazvan i stresom, ubrzanim radom srca i velikim brojem otkucaja, povišenim krvnim pritiskom, drhtavicom, anksioznošću, i drugim simptomima hipertireoze.


Pojačan apetit

Velik apetit koji se pojavio iznenada, može biti u vezi sa radom štitne žlezde. Hipertireoza tera telo da jede više nego obično, dok, u isto vreme, može izazvati i nagli gubitak kilograma.

Obično je mršavljenje koje nije uzrokovano promenom ishrane ili vežbanjem loš znak. Ali, ono ne mora ukazivati na hipertireozu. Razgovarajte sa lekarom o ovim velikim promenama u težini i apetitu.


Nervoza

Nervoza je znak hipertireoze, koji je posebno naglašen ukoliko ste po prirodi anksiozni. Nervoza, anksioznost i razdražljivost mogu biti simptomi koji ukazuju na to da štitna žlezda radi ubrzanim tempom. I drhtavica je jedan od znakova.

Nervoza se može javiti u mnogo oblika, što znači da na primer, možete biti i hiperaktivni, ne možete da sedite mirno, stalno razmišljate o puno stvari i ne možete da se skoncentrišete. Ako vam se to dešava, proverite sa lekarom u kakvom vam je stanju štitna žlezda.


Ubrzan rad srca

rad srca

Višak hormona koje luči štitna žlezda može poremetiti rad srca. Neke od najčešćih abnormalnosti u radu srca su preskakanje i ubrzan rad, tj. tahikardija.

To znači da se broj otkucaja srca može popeti na više od 100 u minuti (prosečan broj otkucaja za odrasle osobe u mirovanju je između 60 i 100). drugi problem koji se može javiti je atrijalna fibrilacija, koja se javlja kada gornje srčane komore nisu u skladu sa donjima.


Opadanje kose/ krhka kosa

Krhka kosa, koja se lako lomi ili opada čim se veže u rep, može biti u vezi sa štitnom žlezdom. Ako imate problema sa štitnom žlezdom, naučna istraživanja kažu da to može uticati na zdravlje i lepotu vaše kose. Hormoni koje proizvodi štitna žlezda utiču na toliko procesa i organa u telu da toga nismo ni svesni, dok se ne javi neki problem.

Simptomi hipertireoze poput ovoga su lako uočljivi ali opadanje kose izazvano ubrzanim radom štitne žlezde može postati očigledno tek nekoliko meseci nakon oboljenja. Osim lomljive kose, može vam se osušiti koža glave.


Visok krvni pritisak

Hipertireoza može izazvati sekundarnu hipertenziju, povišenje krvnog pritiska izazvano drugim zdravstvenim problemima. Visok pritisak može biti opasno oboljenje, koje pritom, može biti i gotovo neprimetno.

Visok krvni pritisak može biti izazvan hipertireozom (ili drugim zdravstvenim problemom) ukoliko telo ne reaguje na lekove za pritisak (ili lekovi koji trenutno deluju, prestanu da budu učinskoviti), ako je pritisak jako visok (sistolički pritisak je viši od 180, a dijastolički je preko 120) i ako u porodici nema slučajeva povišenog pritiska.


Gušavost – struma

ubrzan rad stitne zlezde

Ovo se odnosi na fizičko uvećanje štitne žlezde, koje može biti u vezi sa problemima u radu ovog organa. Doduše, ta džomba koja može iskočiti ne mora nužno značiti da postoje problemi. Previše aktivna štitna žlezda može nateći, kao i ona koja radi manje nego što treba. U svakom slučaju, pošto osim ove dve opcije, postoji još puno razloga za uvećanje štitne žlezde, najbolje bi bilo da odete na lekarski pregled.


Intolerancija na toplotu

Hormon tiroksin, kog proizvodi štitna žlezda može ubrzati metabolizam, što podiže telesnu temperaturu. Zbog toga vam može biti toplije u sobi koja je normalne temperature, a tokom leta može biti nepodnošljivo vruće.

Postoji puno faktora koji doprinose ovoj intoleranciji na toplotu, pa ako imate ubrzan rad štitne žlezde smanjite unos kofeina, jer i on ubrzava potrošnju energije. Lekovi za pritisak ili alergiju takođe mogu biti krivci.

Važno je znati da je za dijagnozu hipertireoze, neophodno da su primetni svi ovi simptomi. Opet, svi smo mi različiti, pa je potrebno da poznajete svoje telo i organizam dovoljno da možete da zaključite kada nešto nije u redu. Samo budite na oprezu, to je sve.

Kod žena je svaki poremećaj u radu štitne želzde mnogo osetniji nego kod muškaraca jer se nivo hormona tokom celog ženskog života menja. Zato ćemo vam u nastavku teksta dati još malo informacija o ovoj bolesti kako biste na vreme mogli da je prepoznate, a ukoliko već imate hipertireozu, tu su i saveti koji će vam pomoći.


Hipertireoza i debljanje

Hipertireoza i debljanje najčešće nisu nisu povezani s obzirom da ova bolest podrazumeva ubrzan rad štitne žlezde.Oboljenje koje ima suprotne posledice hipotireoza ili usporen rad štitne žlezde može da izazove debljanje kod obolelih.


Kako se dijagnostikuje hipertireoza?

Ako se sumnja na hipertireozu, dijagnoza se postavlja preko testa krvi, kojim se meri nivo tirodinih hormona. Da bi se utvrdito specifičan uzrok hipertireoze, rade se detaljniji testovi krvi. Ponekad je neophodno uraditi testove i za hipofizu i hipotalamus.


Kako funkcionišu hormoni?

simptomi hipertireoze

Lučenje tiroidnih hormona kontroliše mnoštvo složenih biohemijskih procesa u telu. Dve druge žlezde imaju direktan uticaj na štitnu žlezdu– hipotalamus i hipofiza.

Hipotalamus oslobađa hormon po imenu tireotropin oslobađajući hormon (TRH), koji šalje signal hipofizi da oslobađa tireostimulišući hormon (TSH). TSH zatim šalje signal štitnoj žlezdi da luči svoje hormone. Bilo kakav problem sa nekom od ove tri žlezde može izazvati pojačano lučenje tiroidnih hormona i hipertireozu.


Uzrok

Šta izaziva hipertireozu?

Najčešći uzroci hipertireoze su:

 • Grejvs-Bazedovljeva bolest
 • funkcionalni adenom i toksična multinodularna gušavost
 • unos tiroidnih hormoni
 • abnormalno lučenje TSH
 • upala štitne žlezde (tiroiditis)
 • previše joda u ishrani

Grejvs-Bazedovljeva bolest

Grejvs-Bazedovljeva bolest

Najčešći uzrok hipertireoze je Grejvs-Bazedovljeva bolest. Tiroidna žlezda počinje da luči previše tiroidnih hormona i ne odgovara na stimulanse hipofize i hipotalamusa.

Ova bolest se pet puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca i obično je nasledna.

Faktori rizika za Grejvs-Bazedovljevu bolest su pušenje, virusne infekcije, zračenje i lekovi. Ovo oboljenje je povezano sa očnim oboljenjem, Grejvsovom oftalmopatijom, i lezijama na koži, dermopatijom. Dijagnoza se postavlja nakon testova krvi i skeniranja štitne žlezde.


Funkcionalni adenom i toksična multinodularna gušavost

hipertireoza uzrok

Kada dođe do rasta tkiva u štitnoj žlezdi, bez obzira na to da li su porasli samo neki čvorovi (funkcionalni adenom) ili klasteri čvorova (multinodularna gušavost), to stanje se naziva gušavošću. Gušavost se ogleda u velikim otocima na prednjoj strani vrata, u blizini Adamove jabučice (kod muškaraca). Tada dolazi do lučenja previše tiroidnih hormona, zbog čega se javljaju simptomi hipertireoze.


Unos tiroidnih hormona

Hipertireoza se može javiti i zbog prekomerne upotrebe lekova za štitnu žlezdu. Suplementi tirodinih hormona se daju pacijentima sa nedovoljno ovih hormona (tj. sa hipotireozom). Ako doza nije adekvatna, pacijent može uzeti previše lekova, što može dovesti do hipertireoze. Neki ljudi uzimaju previše ovih lekova da bi izgubili suvišne kilograme. Previše tiroidnih homona može izazvati hipertireozu.


Abnormalno lučenje TSH

stitna zlezda

Tireostimulišući hormon (TSH) luči hipofiza i tako stimuliše štitnjaču da luči svoje hormone. Tumor ili bilo koji drugi problem sa hipofizom može dovesti do lučenja previše tireostimulišućeg hormona, što utiče na štitnu žlezdu i dovodi do hipertireoze.


Upala štitne žlezde (tiroiditis)

Tiroiditis se obično javlja zbog virusnih infekcija. Simptomi su bol u grlu, suvo grlo, povišena temperatura, drhtavica i osetljiva štitna žlezda. Upala štitnjače dovodi do pojačanog lučenja tiroidnih hormona, što rezultira hipertireozom. Nakon trudnoće, neke žene (čak do osam posto porodilja) dobijaju tzv. limfocitni tiroiditis, kada limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca) počnu da se nakupljaju u žlezdanom tkivu. Tiroditis se dijagnostikuje testovima krvi i skrenerom štitne žlezde.


Previše joda u ishrani

Veoma važna komponenta tiroidnih hormona jeste jod. Previše joda u ishrani može dovesti do pojačanog lučenja tiroidnih hormona i izazvati ubrzan rad šitne žlezde. Kuhinjska so je u današnje vreme uvek jodirana.Neki lekovi takođe sadrže dosta joda i mogu izazvati nepravilno funkcionisanje štitne žlezde.


Hipertireoza u trudnoći

hipertireoza u trudnoci

Hormon HCG se proizvodi u organizmu tokom trudnoće. U pitanju je hormon koji se „gleda“ na kućnim testovima za trudnoću. Oko 12. nedelje, HCG hormon je na vrhuncu i tada deluje na štitnu žlezdu te kao posledicu može imati  neke simptome hipertireoze. Zbog njega se kod mnogih žena javlja hipertireoza u trudnoći.

HCG hormon je delimično odgovoran za mučninu tokom prvogtromesečja. Ukoliko nosite blizance ili trojke, nivo HCG-a je još viši, te simptomi hipertireoze mogu biti naglašeniji.

Privremena klinička hipertireoza u trudnoći (bez očiglednih simptoma) javlja se kod 10-20% trudnica, i obično ne zahteva nikakvo lečenje.


Lečenje hipertireoze

hipertireoza lecenje

Kako se leči ubrzan rad štitne žlezde?

Postoji nekoliko metoda lečenja hipertireoze. Lečenje će zavisiti od opšteg stanja pacijenta, kao i od toga koliko je bolest napredovala. Lečenje može biti usmereno na ublažavanje simptoma, mogu se koristiti antitiroidni lekovi ili radioaktivni jod, a u najtežim slučajevima se preporučuje operacija.


Lečenje simpotma

Jedan od glavnih simptoma hipertireoze je ubrzan rad srca (tahikardija). Sam osećaj ubrzanog rada srca i/ili nepravilnog srčanog ritma može dosta uznemiriti pacijenta. Glavni tretman za ovaj simptom jesu beta-blokatori. Beta-blokatori su vrsta lekova za krvni pritisak, koji usporavaju rad srca. Ovi lekovi ne utiču na nivo tiroidnih hormona u krvi.


Antitiroidni lekovi

Ova vrsta lekova se obično koristi u lečenju hipertireoze. Tu spadaju lekovi poput metimazola i propiltiouracil, koji blokiraju stvaranje hormona u samoj žlezi. Propiltiouracil blokira i biohemijsku konverziju hormona T4 u aktivniji hormon T3 i tako ublažava simptome hipertireoze.

Ovaj lek se, ipak, retko preporučuje, jer postoji opasnost od razvoja agranulocitoze, oboljenja koštane srži. Koštana stž je odgovorna za stvaranje belih krvnih zrnaca. Bela krvna zrnca su glavni način odbrane organizma od različitih infekcija. Ako dođe do ovakvog oboljenja, to dosta utiče na sposobnost organizma da se odbrani od infekcija. Ako tokom upotrebe ovih lekova dobijete bilo kakvu infekciju, bez odlaganja se obratite svom lekaru.


Radioaktivni jod

hipertireoza lek

Ako štitna žlezda luči previše hormona, ponekad se prepisuje lečenje radioaktivnim jodom. Radioaktivni jod se uzima oralnim putem. Tiroidnoj žlezdi je neophodan jod da bi stvarala hormone. Radioaktivni jod uništava tiroidne ćelije. Ova vrsta terapije je efikasna samo u tkivu tiroidne žlezde i nikako ne utiče na druga tkiva u organizmu. Kada se tiroidna žlezda uništi radioaktivnim jodom, neophodno je da pacijent do kraja života pije zamensku terapiju za tiroidne hormone.


Operacija štitne žlezde

Upotreba lekova i radioaktivnog joda čini operaciju sve ređim rešenjem za hipertireozu. Operacijom se uklanjaju oboleli delovi štitne žlezde tako što se u vratu pravi rez. Komplikacije ove operacije uključuju oštećenje nerava u glasnim žicama, infekcije, oštećenje paratiroidnih žlezda (četiri male žlezde koje se nalaze u tkivu štitne žlezde i regulišu nivo kalcijuma u organizmu). Ako se operacijom uklanja čitava štitna žlezda, pacijent mora da pije hormonsku terapiju do kraja života.


Hipertireoza ishrana

mediteranska ishrana

Idealna ishrana za hipertireozu

Prema podacima mnogih naučnih istraživanja, postoji puno namirnica i biljaka koje su odlične za lečenje hipertireoze. Neke od njih su:

Povrće iz porodice kupusa

Namirnice koje sadrže puno hlorogene i kofeinske kiseline, kao što je povrće iz porodice kupusa, otežavaju absorpciju joda u organizmu. Upijanje veće količine joda doprinosi  hipertireozi, te je ovo povrće odlična opcija! U njega spadaju brokoli, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice i drugo pa zato, pravite što više salata sa ovim povrćem i ne zaboravite da u svakodnevnu ishranu uključite rotkvice, pošto one regulišu preterano lučenje hormona koji doprinose hipertireozi.


Mahunarke

Nutricionisti savetuju da se, u slučaju hipertireoze, hranite mahunarkama kao što su sočiva, garbanzo pasulj, soja, boranija, i sličnim.


Semenke i sušeno voće

Kikiriki, proso, lan i pinjoli su dobar dodatak ishrani pošto sprečavaju proizvodnju tiroksina.


Voće i sirova hrana

Ako je verovati tradicionalnoj kineskoj medicini, sirova hrana više osvežava organizam i sadrži više hranljivih materija, te umiruje štitnu žlezdu. Zato preporučujemo da vaša ishrana sadrži sirove paprike, šargarepe, spanać, cveklu, kupus, kao i da jedete samo voće.


Prirodno lečenje

Lycopus europaeus, u narodu zvana vučja noga, je idealna biljka za sprečavanje dejstva joda na štitnu žlezdu. Možete je konzumirati u obliku čaja, a u nekim biljnim radnjama je možete naći i u tečnom obliku. U tom slučaju, preporučuje se doza od 30 kapi na dan.

Matičnjak – lekovita biljka koja je još bolja za prirodno lečenje hipertireoze uzima se u kombinaciji sa mentom. Možete piti tri šolje čaja dnevno.

Zabranjena hrana za osobe koje pate od hipertireoze

 • Morska trava, alge i školjke, pošto sadrže puno joda
 • jodirana so
 • beli luk, ovas, indijski orah, bademi, pistaći
 • cimet, kafa i svi ljuti začini

Šta je najbolje za vas?

Popričajte sa svojim lekarom ako smatrate da imate simptome hipertireoze. Vaš lekar može uraditi testove krvi ili vas poslati na ultrazvuk štitne žlezde kako bi se postavila dijagnoza. Ako je potrebno, lekar će vas poslati kod endokrinologa (specijaliste za žlezde) kako bi on postavio dijagnozu i prepisao vam tretman. U većni slučajeva, hipertireoza se lako dijagnostikuje i leči.

Izvori: (1) (2) (3) (4)