Hladne noge (stopala) 12 mogućih uzroka i 9 najboljih rešenja

0
35383

HLADNA STOPALA su sasvim normalna pojava – ali pod uslovom da se javlja tek s vremena na vreme. Promene temperature, kao i ishrana i razne bolesti su glavni uzroci hladnih nogu. Uklanjanjem uzroka ćete verovatno ukloniti i simptom.

U ovom tekstu ćemo videti koja sve oboljenja izazivaju hladna stopala, kao i koji su najbolji prirodni načini za lečenje.

Uzroci hladnih stopala

Postoji dosta mogućih uzroka hladnih stopala, od niske temperature do problema sa cirkulacijom i nervnih oboljenja.

Problemi sa cirkulacijom

cirkulacija

Loša cirkulacija je najčešći uzrok hladnih nogu. Osobe koje imaju lošu cirkulaciju obično imaju poteškoća da zagreju ekstremitete i često se žale na hladne šake i stopala.

Loša cirkulacija ima mnoštvo potencijalnih uzroka. Fizička neaktivnost i posao koji podrazumeva sedenje značajno ometaju cirkulaciju u nogama, zbog čega su stopala često hladna.

Pušenje takođe ometa normalnu cirkulaciju, tako da su hladne ruke i noge kod odraslih ljudi koji ne žele da ostave cigarete.

Visok holesterol dovodi do formiranja plaka u arterijama, što smanjuje dotok krvi u noge i tako izaziva hladna stopala i prste na nogama kod odraslih.

I neka srčana oboljenja mogu biti uzrok za hlada stopana, tako da je najbolje da posetite lekara i proverite da li ste potpuno zdravi i kako da ublažite faktore rizika za takve bolesti.


Anemija

anemija

Anemija je oboljenje koje podrazumeva nedovoljan broj zdravih crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Mogući uzroci anemije su raznovrsni, a najčešći su su manjak gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline, kao i hronične bolesti bubrega.

Hladni prsti na nogama su ponekad posledica kod umerenih teških slučajeva anemije. Anemija se obično lako leči promenama u načinu ishrane i suplementima.

Najbolje je da vam dijagnozu postavi lekar i da vam preporuči odgovarajući tretman.


Dijabetes

Dijabetičari imaju povećan rizik od cirkulatornih problema, gde spadaju i hladne šake i stopala.

Česti i nagli skokovi šećera u krvi dovode do suženja arterija i smanjenog dotoka krvi u tkiva, što može izazvati hladna stopala.

Dijabetes može dovesti i do dijabetičarske periferne neuropatije, oblika oštećenja nerava. Dijabetičarska neuropatija se obično javlja kod osoba sa nekontrolisano visokim nivoom šećera u krvi koji se ne spušta lekovima i pravilnom ishranom.

Ostali simptomi dijabetičarske neuropatije su trnci, mravinjanje, peckanje, bol i obamrlost u nogama. Simptomi se obično pogoršavaju tokom noći.


Hladnoća

Hladne noge su potpuno prirodna reakcija na hladnoću. Kada nam je hladno, krvni sudovi u ekstremitetima se sužavaju. To smanjuje dotok krvi u ove delove tela i tako se smanjuje količina toplote koju telo gubi.

Ekstremiteti su najdalje od vitalnih organa, tako da smanjen dotok krvi u njih omogućuje da telo neometano nastavi da greje vitalne organe.Međutim, smanjen dotok krvi podrazumeva i smanjen dotok kiseonika u ta tkiva, te se zato nekada javlja plavišasta boja. Ovi simptomi nisu ozbiljni ako su samo povremeni. Čim se zagrejemo, sve se vraća u normalu.

Osobe sa Rejnoovim sindromom obično teže reaguju na hladnoću i tada se javlja slabija cirkulacija što rezultira obamrlošću i diskoloracijom u prstima ruku i nogu.


Jak stres i anksioznost

Jak stres i anksioznost mogu da izazovu hladne noge. Jedan od prirodnih odgovora organizma na stres i nervozu jeste izlučivanje adrenalina u krvotok.Kako adrenalin cirkuliše, dolazi do sužavanja perifernih krvnih sudova, što ometa cirkulaciju u rukama i nogama. Ovakav odgovor organizma se javlja zato što se telo priprema za borbu, a to je normalna posledica stresa.

Moderni svet je pun stresora, ali mnogi od njih ne predstavljaju takvu vrstu rizika, tako da je ovaj odgovor organizma više štetan nego koristan. Ublažavanje stresa i napetosti vam može pomoći da ublažite ove simptome.


Oboljenja nerava

trnjenje stopala

Različiti problemi sa nervima mogu dovesti do hroničnog problema sa hladnim nogama. Oštećenje nerava se može javiti zbog povrede ili traume, npr. zbog težih promrzlina, ali i zbog nekih oboljenja.

Periferna neuropatija je čest problem kod infekcija, bolesti jetre i bubrega i dijabetesa. Obično uključuje i druge simptome, na prvom mestu obamrlost i trnce. Lečenje simptoma će dosta ublažiti neprijatnost dok se ne postavi dijagnoza i ne počne sa lečenjem.


Hipotireoza

Hipotireoza se javlja zbog neaktivne štitne žlezda i to stanje podrazmeva lučenje premalo hormona štitne žlezde, što ima loš uticaj na telesni metabolizam.

Metabolizam je direktno povezan sa cirkulacijom, telesnom tempraturom i radom srca, tako da sve što utiče na funkciju štitne žlezde i izaziva hipotireozu može dovesti i do hladnih nogu.

Osobe sa hipotireozom su obično osetljivije na hladnoću, hladni tabani nisu jedini simptomi, mogu imati i druge simptome (umor, gojenje, probleme sa pamćenjem).


Lupus

lupus bolest

Lupus obično izaziva kontrakcije i sužavanje malih krvnih sudova, što ometa dotok krvi u kožu na šakama i stopalima.


Menstruacija

Ženski hormon estrogen, koji reguliše funkciju perifernih krvnih sudova, obično dovodi i do pojačane osetljivosti na hladnoću.


Rejnoov sindrom

Ova vrsta poremećaja izaziva vazospazme i osećaj hladnoće u ekstremitetima.


Pušenje

Pušenje dovodi do loše cirkulacije.


Tromboza

Ponekad hladne ruke i stopala ukazuju na prisustvo tromba ili neke druge prepreke za normalnu cirkulaciju u venama i arterijama, posebno ako je došlo do nakupljanja masnoća na zidovima arterija.


Neaktivan način života

Loša cirkulacija zbog nedovoljno fizičke aktivnosti obično dovodi do hladnih ruku i nogu. Samo malo fizičke aktivnosti će vam brzo poboljšati cirkulaciju.


Neki lekovi koji se dobijaju na recept

Hladne noge su česta pojava kod upotrebe nekih lekova – beta-blokatora, lekova protiv mignrene ili čak i oralnih kontraceptiva, koji utiču na nivo hormona.

Mogući uzroci hladnih nogu su raznovrsni i brojni, te je najbolje da odete kod lekara ako imate ovakav problem. U međuvremenu, možete isprobati neke jednostavne i efikasne prirodne načine lečenja.


Prirodna rešenja za lečenje

Utvrđivanje uzroka zbog kojih su vam stopala često hladna i njegovo lečenje je najbolji način da sprečite pojavu ovog simptoma.

Međutim, postoji i dosta načina da zagrejete stopala i privremeno rešite problem.

Kretanje

Ovo deluje sasvim jednostavno rešenje, ali je i efikasno. Kretanje je najlakši način da zagrejete telo i poboljšate dotok krvi u stopala.

Osobe koje imaju problem sa hladnim stopalima zbog sedentarnog načina života i posla koji zahteva osmočasovno sedenje će rešiti taj problem čestim ustajanjem i šetanjem.

Poboljšajte cirkulaciju kardiovežbama (aerobik, džogiranje). To može biti sasvim dovoljno da trajno rešite problem sa hladnim nogama.


Čarape i papuče

Tople čarape su još jedno dobro rešenje da zagrejete stopala. U kući uvek nosite papuče, posebno ako nemate tepih ili podno grejanje.Grejanje stopala u doslovnom smislu vam može dosta pomoći.


Kupke za stopala

Jedno od najboljih rešenja da zagrejete noge  jeste da ih potopite u toplu vodu.

Napunite lavor ili korito toplom vodom i potopite stopala u vodu 10-15 minuta kako biste poboljšali cirkulaciju. Najbolje je da ovo radite pred spavanje, jer to opušta napete mišiće.

Ovakva terapija se ne preporučuje osobama sa dijabetičarskom neuropatijom, jer oni obično nemaju osećaj koliko je voda vruća, te može doći do slučajnih opekotina.


Termafor ili flaše sa toplom vodom

Osobe koje ne mogu da zaspu zbog hladnih stopala mogu da stave termafor ili flašu sa toplom vodom u krevet kako bi zagrejali noge.


Masaža toplim uljem

Masiranje stopala toplim uljem je efikasno rešenje da ugrejete noge. To će vam stimulisati dotok krvi u ekstremitete.

Osim toga, redovna masaža će vam održati stopala zdravim i sprečiti mnogobrojne probleme.

 • Zagrejte malo kokosovog, maslinovog ili susamovog ulja u mikrotalasnoj.
 • Nanesite ulje na stopala.
 • Nežnim pokretima masirajte celo stopalo, od prstiju do članaka, bar deset minuta.
 • Ponovite postupak sa drugim stopalom.
 • Nakon masaže obujte čiste pamučne čarape.
 • Radite ovo svake večeri pred spavanje, a po potrebi i u toku dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se smatra odličnim prirodnim lekom za hladna stopala. Pijenje zelenog čaja će poboljšati funkcionisanje krvnih sudova u celom telu.

 • Svakodnevno pijte po dve do tri šolje zelenog čaja. Da biste napravili zeleni čaj, ubacite jednu kafenu kašičicu zelenog čaja u šolju ključale vode, poklopite i ostavite da stoji oko pet minuta. Procedite, zasladite medom i uživajte.
 • Možete ubaciti i četiri kesice čaja u veći lonac sa toplom vodom i ostaviti 10 minuta. Izvadite kesice, sipajte čaj u lavor i potopite stopala na desetak minuta. Ponavljajte postupak dva puta na dan.

Kajenska paprika

Kajenska paprika sadrži kapsaicin koji podstiče dotok krvi u sva tkiva, uključujući i ona u nogama. To će vam stopala održati toplim i ublažiti oticanje i trnjenje u nogama.

 • Uzmite deblji par čarapa i sipajte po pola kašičice kajenske paprike u svaku šarapu. Prvo obujte obične čarape, a preko njih deblje čarape sa paprikom.
 • Možete i masirati stopala kremom koja sadrži kapsaicin.
 • Takođe, možete uzimati i suplemente.

Povećajte unos gvožđa

Osobe koje pate od anemije izazvane manjkom gvožđa obično imaju problem sa hladnim šakama i stopalima. Ako je prisutan manjak hemoglobina u krvi, adekvatan dotok krvi bogate kiseonikom u sve delove tela postaje praktično nemoguć.

Ženama starim između 19 i 50 godina je potrebno oko 18 mg gvožđa na dan, a muškarcima istih godina 8 mg gvožđa na dan.

 • Da biste sprečili manjak gvožđa, jedite viša hrane bogate gvožđem: urme, jabuke, sočivo, džigericu, crveno meso, spanać, sojino brašno, tofu, bademe, sušene kajsije, masline, obogaćene žitarice, potočarku, ostrige i špargle.
 • Možete uzimati i suplemente gvožđa. Budite oprezni, jer velike količine gvožđa mogu biti štetne.

Jedite namirnice bogate magnezijumom

Magnezijum je još jedan nutrijent neophodan za dobru cirkulaciju i apsorpciju vitamina D. Ako imate manjak magnezijuma, veća je verovatnoća da ćete imati problem sa hladnim rukama i nogama.

Telo ne može dugo da zadržava magnezijum, te je jako važno da u redovnu ishranu ubacite više hrane koja sadrži  magnezijum.

Odraslim ženama je potrebno 300 mg na dan, a odraslim muškarcima 400 mg na dan.

 • Najbolji izvori magnezijuma su spanać, blitva, repa, indijska slačica, brokoli, alge, avokado, krastavci, grašak, pečeni krompir, integralne žitarice, seme bundeve, susam i bademi.
 • Možete uzimati i suplemente nakon konsultacije sa lekarom.

Kada posetiti lekara?

Ako povremeno imate hladne noge, to je sasvim normalna pojava, ali u nekim slučajevima je neophodno da odete kod lekara. Česta pojava hladnih stopala ili ako se to dešava bez očiglednog uzroka je dovoljan razlog da posetite lekara.

Najbolje je da odete kod lekara i ako je pojava hladnih tabana propraćena drugim simptomima:

 • umorom
 • nenamernim i naglim mršavljenjem ili gojenjem
 • povišenom temperaturom
 • jakim bolovima u zglobovima
 • lezijama na prstima na rukama i nogama kojima dugo treba da zarastu
 • promenama na koži (osip, perutanje, zadebljanje)

Ako samo osećate hladnoću u nogama, a koža nije hladna na dodir, obavezno idite kod lekara jer je to možda znak oštećenja nerava ili drugih neuroloških oboljenja.


Prognoza

Hladni tabani su normalna pojava ako vam se to dešava s vremena na vreme. Trajni i hronični simptomi su razlog za brigu i posetu lekaru. Lečenje uzroka obično rešava ovaj problem.

U međuvremenu možete nositi kompresivne čarape ili potapati stopala u toplu vodu kako biste se brzo zagrejali.

Za više informacija možete da se obratite vaskularnom hirurgu Vaskularni hirurg profesor dr Miroslav Marković
Izvori: (1) (2) (3) (4)