Hormonski status referentne vrednosti i metode za regulisanje hormona

0
5667
HORMONSKI STATUS

HORMONSKI STATUS se odnosi na merenje nivoa hormona u krvi. Ova provera hormona je veoma važna zbog otkrivanja eventualnih abnormalnosti u organizmu.

Hormoni imaju duboke efekte na vaše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje. Ti hemijski glasnici igraju glavnu ulogu u kontroli vašeg apetita, težine i raspoloženja, između ostalog.

Obično, vaše endokrine žlezde proizvode preciznu količinu svakog hormona potrebnog za različite procese u vašem telu.

Međutim, hormonska neravnoteža postaje sve češća sa modernim brzim načinom života. Pored toga, određeni hormoni opadaju sa godinama, a neki ljudi doživljavaju dramatičniji pad od drugih.

hormonalni status

Hormonalni status se odnosi na merenje nivoa hormona u krvi. Ova provera hormona je veoma važna zbog otkrivanja eventualnih abnormalnosti u organizmu. Hormonski status se obično izvodi kod žena.

Zašto su ti nivoi hormona važni?

Hormoni su presudni za reproduktivno zdravlje žena. Glavni hormoni koji utiču na menstrualni ciklus i plodnost proizvode žlezde u mozgu i jajnici. Ovi hormoni regulišu menstruaciju, plodnost i seksualni pogon (libido) – svaka od ovih funkcija može biti negativno pogođena ako proizvodnja ovih hormona izađe iz ravnoteže.

Kako se žena približava 40/50-im godinama, hormonske promene postepeno prouzrokuju da reproduktivni organi gube svoje funkcije, što dovodi do menopauze.

Šta uključuje hormonski status kod žena?

 • Tiroidni panel: T3 slobodni, T4 slobodni i TSH
 • Progesteron
 • Estradiol (E2) hormonski test
 • FSH i LH (hormoni koje proizvodi hipofiza i koji utiču na lučenje polnih hormona iz jajnika).

Merenje nivoa glavnih polnih hormona u krvi – estrogena i progesterona kod žena i testosterona kod muškaraca – može pomoći u proceni različitih stanja, uključujući probleme sa plodnošću i određene karcinome kod tumora koji proizvode polne hormone. Pošto su abnormalni nivoi polnih hormona ponekad povezani sa disfunkcijom na drugim mestima endokrinog sistema – pre svega se misli na hipofizu i nadbubrežne žlezde – hormonski test krvi može dosta da pomogne u otkrivanju ovih stanja

Estrogen – pretežno u obliku estradiola – proizvode ga jajnici kao odgovor na signale iz hipofize, počevši od puberteta. Primarna funkcija estradiola je da moduliše tok menstrualnog ciklusa: njegovo lučenje se postepeno povećava tokom prve 2 nedelje, dostiže svoj vrhunac tokom ovulacije i naglo pada neposredno pre menstruacije. Još jedan oblik estrogena, estriol, je glavni estrogen koji se proizvodi tokom trudnoće. Nakon menopauze nivoi estrogena padaju na konzistentno nizak nivo.

Progesteron, drugi ženski hormon proizveden od strane jajnika, prouzrokuje da se sluzokoža materice (endometrijum) zadebljava i razvija u pripremi za oplođeno jajašce. Nivoi počinju brzo da rastu nakon ovulacije; ako implantacija jajne ćelije ne uspe, nivo progesterona (i estrogena) naglo opada i menstruacija se javlja oko 2 dana kasnije. Kod trudnica, placenta oslobađa velike količine progesterona za održavanje trudnoće.

Testosteron je glavni muški polni hormon (androgen) koji se izlučuje iz testisa, počevši od puberteta. Kod žena nadbubrežne žlezde i jajnici stvaraju male količine testosterona. Nivoi počinju da opadaju oko 40. godine i postepeno se smanjuju na jednu petinu do vrhunca u 80. godini.

Tiroidni hormonski status se odnosi na proveru hormona štitne žlezde, kako bi se ustanovilo kako ova veoma važna žlezda radi. Štitna žlezda proizvodi hormone koji regulišu način na koji telo koristi energiju (metabolizam).

Ukupni tiroksin (T4). Većina tiroksina (T4) u krvi vezuje se za protein koji se naziva tiroksin-vezujući globulin. Manje od 1% T4 je slobodno. Ukupan T4 test krvi meri i slobodan i vezan tiroksin. Slobodni tiroksin utiče na funkciju tkiva u telu, ali vezani tiroksin ne.

Slobodni tiroksin (FTI ili FT4). Slobodni tiroksin (T4) se može direktno izmeriti (FT4) ili izračunati kao slobodni indeks tiroksina (FTI). FTI govori koliko je slobodnog T4 prisutno u poređenju sa vezanim T4. FTI može pomoći da otkrije da li su abnormalne količine T4 prisutne zbog abnormalnih količina globulina koji vezuju tiroksin.

Trijodotironin (T3). Većina T3 u krvi je pričvršćena za globulin koji vezuje tiroksin. Manje od 1% T3 je nepotpunjeno. T3 test krvi meri i vezan i slobodan trijodotironin. T3 ima veći uticaj na način na koji telo koristi energiju od T4, iako je T3 obično prisutan u manjim količinama od T4.


Kada se radi hormonski status ?

Hormonski status kod žena se obično radi drugog ili trećeg dana ciklusa. Trebalo bi razmisliti o ovom testiranju ako ste žena koja se bori sa neplodnošću ili ako doživljavate promene koje ukazuju na pojavu menopauze. Pored toga, snažno uzmite u obzir testiranje hormona ako imate abnormalne menstrualne cikluse, abnormalno ili teško vaginalno krvarenje, umor, promene raspoloženja, niski seksualni nagon, gubitak mišićnog tonusa ili povećane telesne masnoće.

Nivo testosterona u krvi se vrši u sledećim slučajevima:

– Da proceni mušku neplodnost ili seksualnu disfunkciju

– Da bi se utvrdio uzrok hipogonadizma (smanjena sekrecija testosterona)

– Da bi se pomoglo u proceni virilizacije (razvoj muških karakteristika, kao što je muška ćelavost) kod žena.


Hormonski status referentne vrednosti

Koje su referentne vrednosti hormona?


Referentne vrednosti FSH kod žena:

Faza                        FSH (IU/L)          LH (IU/L)

Rana folikularna   3 – 10                  2 – 8

Sredina ciklusa      4 – 25                    10 – 75

Postmenopauza         > 20                > 15

Trudnoća                < 1                      2 – 9


Referentne vrednosti estradiola

Faza ciklusa                       estradiol (pmol/L)

Rana folikularna               < 300

Ovulatorna            < 500 – 3000

Lutealna                 100 – 1400

Post-menopauzalna              < 200


Referentne vrednosti progesterona

0 – 6 nmol/L              nije bilo ovulacije

7 – 25 nmol/L             moguća ovulacija

> 25 nmol/L            verovatna ovulacija


Referentne vrednosti testosterona

Muškarci: 4.5-42 pg/ml

Žene: 0.3-4.1 pg/ml


Referentne vrednosti tiroidnih hormona

Ukupni tiroksin (T4):

11.8-22.6 mcg/dl ili 152-292 nmol/L kod novorođenčadi

6.4-13.3 mcg/dl (83-172 nmol/l) kod beba i starije dece

5.4-11.5 mcg/dl (57-148 nmol/L) kod odraslih


Slobodni tiroksin (FT4):

0.7-2.0 ng/dl ili 10-26 pmol/L


Ukupni trijodtironin (T3):

105-245 ng/dl (1.6-3.8 nmol/l) kod dece uzrasta 1-14 godina

82-213 ng/dl (1.3-3.28 nmol/l) kod adolescenata uzrasta 12-23 god.

80-200 ng/dL (1.2-3.1 nmol/L) kod odraslih.


Slobodni trijodtironin (FT3):       

260-480 pg/dl ili 4.0-7.4 pmol/L kod odraslih


Slobodni tiroksin indeks (FTI):       

1.5-4.5 (indeks) kod odraslih


Šta znače abnormalne vrednosti?

Vaš doktor će razmatrati rezultate u kontekstu vašeg uzrasta, simptoma i fizičkog pregleda, kao i rezultate drugih testova.

Abnormalno visok nivo estrogena može se javiti kod tumora koji proizvode estrogen ili teške bolesti jetre, kao što je ciroza. Niski nivoi mogu ukazati na insuficijenciju jajnika, disfunkciju hipofize ili menopauzu. Kod muškaraca, povišeni nivoi estrogena mogu biti rezultat testikularnih tumora.

Povišeni nivoi progesterona su povezani sa ovulacijom, trudnoćom, cistama jajnika, poremećajima nadbubrežne žlezde ili tumorima koji proizvode progesteron. Niski nivoi mogu ukazivati na disfunkciju jajnika ili hipofize ili probleme sa trudnoćom.

Nenormalno visok nivo testosterona povezan je sa benignim i malignim tumorima nadbubrežne žlezde i hipertiroidizmom (prekomerna aktivnost štitne žlezde). Niski nivoi mogu biti rezultat disfunkcije hipofize, testisa ili raka prostate, oriektomije (uklanjanje testisa), estrogene terapije ili ciroze jetre. Kod žena, povišeni nivoi testosterona mogu biti uzrokovani tumorima jajnika ili nadbubrežne žlezde ili sindromom policističnih jajnika.

U zavisnosti od sumnji na problem, verovatno će biti neophodni dodatni testovi za utvrđivanje dijagnoze.

Visok nivo tiroidnih hormona (hipertiroidizam) može biti uzrokovan:

– Bolestima štitne žlezde, kao što je Gravesova bolest, tiroiditis ili gušavost koja sadrži jednu ili više abnormalnih izraslina (nodula).

– Uzimanjem previše lekova za štitnu žlezdu.

Nizak nivo tiroidnih hormona (hipotiroidizam) može biti uzrokovan:

– Bolestima štitne žlezde kao što je tiroiditis.

– Bolestima hipofize.

– Uništavanjem štitne žlezde operacijom ili zračenjem.

Ako se može napraviti definitivna dijagnoza, pokrenuće se odgovarajući tretman.


Kako dovesti hormone u normalu

Zdrava ishrana i druga zdrava ponašanja u načinu života mogu pomoći u poboljšanju vašeg hormonalnog zdravlja i omogućiti vam da se osećate bolje.

Kako dovesti hormone u normalu?

 1. Jedite dovoljno proteina u svakom obroku
 2. Redovno vežbajte
 3. Izbegavajte šećer i rafinisane ugljene hidrate
 4. Naučite da upravljate stresom
 5. Konzumirajte zdrave masti
 6. Izbegavajte prejedanje, ali i nedovoljno jedenje
 7. Pijte zeleni čaj
 8. Jedite masne ribe često
 9. Imajte konzistentan, kvalitetan san
 10. Klonite se zaslađenih napitaka
 11. Konzumirajte visokokvalitetnu ishranu (vlakna, posebno rastvorljiv tip, važna su komponenta zdrave ishrane)
 12. Jedite jaja kad god imate priliku.
 13. Koristite adaptogeno bilje

Adaptogene biljke predstavljaju jedinstvenu klasu lekovitih biljaka koje podstiču hormonsku ravnotežu i štite organizam od širokog spektra bolesti, uključujući i one izazvane viškom stresa. Pored povećanja imunološke funkcije i borbe protiv stresa, istraživanje pokazuje da različiti adapotogeni – kao što su ashvaganda, lekovite gljive, rodiola i sveti bosiljak – mogu:

– Poboljšati funkciju štitaste žlezde

– Sniziti holesterol

– Smanjiti anksioznost i depresiju

– Smanjite degeneraciju moždanih ćelija

– Stabilizovati nivo šećera u krvi i nivo insulina

– Podrška funkcije nadbubrežnih žlezda.

 1. Koristite esencijalna ulja

Da biste uravnotežili svoje hormone prirodno, važno je da eliminišete toksine u vašem telu izbegavajući konvencionalne proizvode za negu tela koji se proizvode sa potencijalno štetnim hemikalijama uključujući DEA, parabene, propilen glikol i natrijum lauril sulfat. Bolja alternativa je korišćenje prirodnih proizvoda napravljenih od sastojaka kao što su eterična ulja, kokosovo ulje, shea maslac i ricinusovo ulje.

 1. Koristite suplemete poput ribljeg ulja i vitamina D
 2. Smanjite ili eliminišite alkohol
 3. Koristite koren make

Sipajte ¼ kašičice maka korena u prahu u šolju vode, soka, biljnog čaja ili jogurta.

Dnevno konzumirajte, postepeno povećavajući količinu do 1 ili 2 kašičice korena make u prahu u trajanju od nekoliko nedelja.

 1. Kokosovo ulje

Ekstra devičansko kokosovo ulje je još jedan efikasan prirodni lek za balansiranje hormona. Posebno je korisno za one koji pate od hipotiroidizma, jer masne kiseline srednjeg lanca promovišu funkcionisanje štitne žlezde. Kokosova voda bogata je fitoestrogenom i drugim jedinjenjima sličnim polnim hormonima.

 1. Jedite biljke koje sadrže prirodne estrogene (fitoestrogene), ali ne u preteranim količinama: soja, seme lana, mahunarke, seme susama i suncokreta.
 2. Izbegavajte pilule za kontracepciju.

Čaj za regulisanje hormona

Odličan čaj za regulisanje hormona kod žena sledi u nastavku.

Sastojci:

– 100 g sušenog cveta deteline

– 50 g suvog cveta kantariona

– 50 g sušenog lista crne ribizle.

Priprema:

Usitnite i izmešajte navedene biljke, pa prelijte jednu kašičicu ove mešavine sa šoljom ključale vode, poklopite i neka odstoji 5 minuta, te procedite i odmah popijte.

Preporučuje se da svakog dana popijete po jednu šolju ovog čaja.

Još jedan odličan čaj za regulisanje hormona koji ćemo navesti:

Sastojci:

– 3 dela suvog lista maline

– 1 deo konopljike

– 2 dela lista koprive

– 1 deo korena astragalusa (kozlinac)

– 1 deo ovsene slame

– 1 deo blaženog čkalja

– 2 dela nane.

Pomešajte navedeno bilje i čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj teglici do 6 meseci, na tamnom mestu.

Priprema:

1 supenu kašiku ove mešavine prelijte sa šoljom ključale vode i neka odstoji 3-5 minuta, te procedite i pijte. Poželjno je konzumirati 2 šolje ovog čaja dnevno, pri čemu jednu treba da popijete odmah po buđenju, a drugu oko podneva.