Humani papiloma virus – HPV infekcija kod muškaraca i žena – simptomi i lečenje

0
1321
humani papiloma virus

Šta je humani papiloma virus HPV ?

Najčešći simptomi

Šta je, dakle, HPV? HPV (humani papiloma virus) je grupa veoma čestih i veoma infektivnih virusa koji se obično prenose seksualnim putem i kontaktom sa kožom zaražene osobe može se javiti i kod muškaraca i kod žena.

Postoji više od 100 tipova HPV-a, a 13 je veoma rizično, što znači da mogu izazvati i karcinom. Postoji mnogo sojeva HPV virusa koji su benigni i ne izazivaju nikakve značajnije probleme, ali neke vrste HPV-a mogu izazvati karcinom anusa, vulve, vagine i penisa. Od više od 100 različitih tipova virusa, dva tipa (16 i 18) su uzročnici oko 70% slučajeva raka grlića materice i lezija na grliću materice. Humani papiloma virus tipovi 6 i 11 ne izazivaju karcinom, ali izazivaju genitalne bradavice (kondilomi) i rekurentnu respiratornu papilomatozu, koja izaziva tumore respiratornih organa.

Većina ljudi ne zna da ima humani papiloma virus i simptomi HPV infekcija obično nestaju sami od sebe. U zavisnosti od toga koji je tip simptomi HPV infekcija mogu uključivati:

 • Genitalne bradavice kondilomi: obično su bele sa beličastim vrhom. Genitalne bradavice mogu biti vrlo neprijatne i izazivati bolove, ali često ne izazivaju ni svrab. Genitalne bradavice kondilomi se češće pojavljuju kod žena na vulvi, ali se mogu javiti i unutar vagine, na grliću materice i oko anusa. Kondilomi kod muškaraca,  se obično nalaze na penisu, skrotumu ili oko anusa.
 • Obične bradavice: reč je o okruglim čvorićima koji se obično javljaju na šakama, prstima ili laktovima.
 • Plantarne bradavice: Ove tvrde, mesnate bradavice se najčešće javljaju na tabanima, a često su sasvim ravne zbog pritiska na stopala. Plantarne bradavice mogu izazvati bolove prilikom stajanja. Pošto je humani papiloma virus veoma zarazan, lako se širi. HPV infekcija se može lako preneti i ako koristite peškir zaražene osobe. Uvek nosite obuću kada hodate na javnim mestima (npr. javnim bazenima ili u teretanama).
 • Ravne bracavice: u zavisnosti od soja HPV virusa, ravne bradavice se mogu pojaviti na licu, kod žena i na nogama, a kod muškaraca na bradi.
 • Oralne bradavice: ove vrste bradavice podrazumevaju stvaranje lezija u ustima.

 

HPV-16 tip je humani papiloma virus koji može izazvati karcinom usta i ždrela. Znaci i simptomi karcinoma orofarinksa koje izaziva HPV infekcija ovim sojem uključuju:

U kasnoj fazi:

 • poteškoće sa gutanjem
 • iskašljavanje krvi
 • čvorić na vratu ili obrazu
 • jaku promuklost

Ostali znaci i simptomi koji mogu ukazivati na karcinom usta ili ždrela:

 • suvo grlo
 • bele ili crvene tačke i pečate na krajnicima
 • bolovi u vilici prilikom gutanja
 • utrnulost jezika
 • neprestan bol u uhu
 • neobjašnjiv i nagao gubitak kilograma
 • uvećani limfni čvorovi

lecenje hpv virusa kod zena

Humani papiloma virus HPV uzroci i faktori rizika kod žena i muškaraca

Gotovo svaka seksualno aktivna osoba dobije humani papiloma virus.

Kako se dobija HPV? Obično se prenosi vaginalnim ili analnim seksualnim odnosim, ali se može preneti i oralnim seksom. Pošto se HPV prenosi sa kože na kožu, seksualni odnos nije neophodan uslov za širenje virusa. Ponekad se HPV virus prenosi sa majke na dete tokom porođaja. Svako ko je seksualno aktivan spada u rizičnu grupu za dobijanje HPV-a, ali se rizik od HPV infekcija kod seksulano aktivnih žena i muškaraca drastično smanjuje korišćenjem kondoma.

 

Humani papiloma virus lečenje

Kako se leči HPV infekcija ? Konvencionalni načini lečenja

Da li se HPV može izlečiti? U većini slučajeva, genitalne bradavice nestaju same od sebe, ali za samu infekciju nema leka.  Lečenje HPV infekcija podrazumeva antivirusne lekove, lekove za spoljnu primenu, a u nekim slučajevima se rade i manji hirurški zahvati.

Za utvrđivanje HPV infekcija kod žena, lekar obično radi bris grlića materice, kao kod Papanikolau testa.Lekar obično pregleda i grlić materice, vaginu i vulvu. U najvećem broju slučajeva, simptomi HPV infekcije.

HPV vakcina

Mada ne postoji lek za HPV, možete primiti vakcinu protiv HPV-a. Vakcina se može primeniti i kod muškarca i žena. Lekari preporučuju vakcinu svima, po mogućnosti u dečijem dobu.

Ponekad vakcinacija izaziva neželjena dejstva. Ta neželjena dejstva uključuju: bolove, otoke, crvenilo, svrab, krvarenje, čvorić na mestu vakcine, glavobolju, temperaturu, vrtoglavicu, umor, dijareju, bolove u stomaku i suvo grlo. Ako ste rešili da primite vakcinu, pitajte lekara da li vam to savetuje i koje su moguće neželjene posledice. Ako rešite da se ne vakcinišete, moguće je da se izleče simptomi HPV infekcija na prirodan način.

Kako se leči HPV? Prirodni načini lečenja

Kao kada je reč i o lečenju herpesa, postoji dosta prirodnih antivirusnih medikamenata. Postoji dosta domaćih lekova koji imaju antivirusna svojstva – na primer, biljni suplementi, esencijalna ulja i određene namirnice. Isprobajte nešto od sledećih predloga ako je kod vas dijagnostifikovan humani papiloma virus:

 Ishrana

Ako imate HPV virus veoma je važno da jedete što više hrane koja ima antivirusna svojstva. Sprečite infekciju ili suzbijte virus uz pomoć namirnica koje jačaju imuni sistem, a to je:

 • Hrana bogata vitaminom C, poput citrusnog voća, paprika i jagoda.
 • Probiotici – fermentisano povrće (kiseli kupus i slično) i čist jogurt i kefir
 • Zeleno lisnato povrće, koje je bogato vitaminom A i važnim mineralima
 • Hrana bogata selenom, poput brazilskog oraha i šampinjona
 • Sir od kozjeg mleka i ovčijeg mleka
 • Kvas, fermentisano piće od raži koje sadrži probiotike i odlično pročišćava krv i jetru.
 • Kombuha, fermentisano piće bogato probioticima i vitaminima iz B kompleksa
 • Kefir od kozijeg mleka ili kokosovog mleka, jer sadrži mnogo probiotika.

 Biljke sa antivirusnim svojstvima

Ako mislite da imate humani papiloma viris ili su se kod vas javile bradavice ili kondilomi koristite ove biljke u ishrani ili za spoljnu primenu kako biste ojačali imuni sistem. Ove biljke su veoma dobre i za kardiovaskularni i probavni trakt i imaju antiinflamatorna svojstva.  Najbolje antivirusne biljke protiv HPV infekcija kod muškaraca i žena su:

 • zova
 • ehinacea
 • neven
 • beli luk
 • astragalus
 • mačja kandža
 • đumbir
 • koren sladića
 • maslinov list
 • origano i ulje origana

Kanadski ljutić je još jedna lekovita biljka koja ima sjajna antimikrobna svojstva i deluje kao prirodni antibiotik i jača imuni sistem.

Esencijalna ulja

Za lečenje HPV-a možete koristiti i esencijalna ulja napravljena od pomenutih lekovitih biljaka, ali i druga ulja, poput ulja čajevca ili tuje. Esencijalno ulje čajevca je poznato po svojim antimikrobnim svojstvima i može biti vrlo efikasno za spoljnu upotrebu, kada se koristi sa nekim baznim uljem (npr. kokosovim) u razmeri 1:1. Nemojte koristiti esencijalno ulje čajevca za unutrašnju upotrebu, jer može biti otrovno.

Mada se esencijalno ulje tuje retko pominje kod nas, često se koristi u Ajurvedi. Esencijalno ulje tuje se često koristi za ublažavanje simptoma virusnih oboljenja, uključujući i polne bradavice koje izaziva humani papiloma virus HPV. Pažljivo koristite esencijalno ulje tuje, i uvek ga dobro razmutite u nekom baznom ulju, jer može dosta iritirati kožu. Esencijalno ulje tuje sadrži tujon, organsko jedinjenje koje može biti vrlo toksično.

 3 načina da se spreči HPV infekcija

Pošto ne postoji lek za HPV, najbolje je da se spreči infekcija humanim papiloma virusom. Osim izbegavanja seksa bez zaštite, možete učiniti sledeće da sprečite infekciju ovom polnom bolešću.

 1. Koristite kondome. Kondomi nisu stopostotna zaštita od HPV infekcija, jer se on ne prenosi samo seksualnim kontaktom, ali pravilna upotreba kondoma vas može u velikoj meri zaštititi od humanog papiloma virusa, kao i od drugih polno prenosivih bolesti.
 2. Izbegavajte seks sa osobama koje imaju vidljive znake HPV infekcije. Ako primetite da vaš partner ima genitalne ili oralne bradavice, nije pametno da stupate u seksualni odnos sa njim.
 3. Imajte samo jednog, monogamnog partnera. Najbolje je da imate seks samo sa jednom osobom, jer se tako smanjuje rizik od infekcija HPV-om i ostalih polno prenosivih bolesti. Međutim, HPV može godinama biti “pritajen” i ne stvarati nikakve simptome i moguće je da inficirate nekog drugog, pa je onda prilično teško shvatiti odakle je infekcija krenula. Veoma je važno da pričate sa svojim partnerom o tome ako se kod nekog od vas pojave simptomi HPV infekcije.

Mere opreza

Potpuno uzdržavanje od seksa je jedini način da se izbegne HPV infekcija virusom. Kada koristite esencijalna ulja, uvek ih razblažite u nekom baznom ulju pre nego što ih namažete na kožu, jer mogu iritirati osetljivu kožu. Ako ste trudni ili dojite bebu, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete sa bilo kojim metodom za lečenje HPV infekcije.

Nekoliko reči na kraju

HPV (humani papiloma virus) je veoma zarazna, polno prenosiva bolest, za koju ne postoji klasičan lek.Konvencionalni načini za lečenje HPV-a podrazumevaju korišćenje krema, antivirusnih lekova ili hirurško uklanjanje bradavica.Prirodni lekovi za lečenje HPV-a podrazumevaju zdravu ishranu, lekovito bilje i esencijalna ulja.

Prevencija je od ključne važnosti kad je u pitanju humani papiloma virus i infekcija njima. Zato je najbolje praktikovati bezbedan seks i imati samo jednog pouzdanog partnera.