Infarkt oka (okluzija) simptomi, lečenje, posledice

0
2189
infarkt oka

Šta je infarkt oka?

Infarkt oka se javlja kada nastanu blokade (okluzije) u arterijama i venama u mrežnjači, što izaziva delimičan ili potpun gubitak vida. Ozbiljnost gubitka vida zavisi od stepena i lokacije okluzije i gubitka protoka krvi.

Krvni sudovi oka nose zaštitne materije i kiseonik u oči. Kada se ti sudovi sužavaju ili se blokiraju usled prisustva krvnog ugruška, prekida se snabdevanje krvi. Ugroženo područje tada može pretrpeti ozbiljnu štetu, poznatu kao šlog.

Šta je infarkt oka?

Kada je u pitanju infarkt oka, blokada utiče na mrežnjaču. Mrežnjača ili retina je tanak sloj koji oblaže unutrašnju površinu zadnjeg dela oka. Ona šalje svetlosne signale u mozak, tako da možete razumeti ono šta vaše oči vide.

Kada vene mrežnjače postanu blokirane, onda dolazi do curenja tečnosti u mrežnjači. Ovo uzrokuje oticanje, koje sprečava kruženje kiseonika i ima uticaj na vašu sposobnost da vidite.

okluzija slog oka

Kada je infarkt oka u pitanju, on može biti posledica okluzije retinalne vene ili okluzije retinalne arterije – što su glavni krvni sudovi oka. Obstrukcija u glavnoj veni mrežnjače se zove okluzija centralne retinalne vene. Ovo se takođe može desiti i u jednom od manjih ogranaka vene. Obstrukcija koja se dešava u centralnoj retinalnoj arteriji se naziva okluzija centralne retinalne arterije.

Koji je uzrok za okluziju ili infarkt oka ?

Infarkt oka je uzrokovan opstrukcijom protoka krvi koja šteti retini ili mrežnjači oka. Ovo se obično javlja zbog suženja krvnih sudova oka ili krvnog ugruška.

Nije uvek jasno zašto se dešava infarkt oka, ali određeni zdravstveni uslovi, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes, mogu da povećaju rizik.

Infarkt oka je češći kod muškaraca nego kod žena, a češće se javlja i kod starijih ljudi.

Određeni medicinski uslovi takođe povećavaju rizik od infarkta oka, a uključuju:

– dijabetes

– glaukom

– problemi koji utiču na protok krvi, kao što su visok krvni pritisak i visok holesterol

– ostale kardiovaskularne bolesti

– sužavanje karotidne arterije ili vratne arterije

– retke bolesti krvi

Pušenje takođe povećava rizik za šlog oka.

Infarkt oka simptomi

Simptomi okluzije oka se mogu polako razvijati tokom nekoliko sati ili dana, ili se mogu pojaviti iznenada. Najveći pokazatelj šloga oka je ako se simptomi javljaju samo na jednom oku.

Infarkt oka simptomi:

– strukture koje izgledaju kao male sive tačke koje plutaju u vidnom polju; one se stvaraju kada dolazi do curenja krvi i drugih tečnosti, a zatim se grupišu u tečnosti ili staklastom telu usred oka.

– bol ili pritisak u oku, iako šlog oka često ne izaziva bol

– zamućen vid koji se stalno pogoršava u delu ili celom oku

– potpuni gubitak vida koji se desi postepeno ili iznenada

Ukoliko imate simptome okluzije oka, obratite se svom lekaru odmah, čak i ako vam se čini da se stanje poboljšava. Bez lečenja, infarkt oka može dovesti do trajnog gubitka vida!

Lečenje

Lečenje infarkta oka će zavisiti od toga koliko štete je učinjeno od strane infarkta, kao i od vašeg celokupnog zdravlja. Neke od mogućih terapija uključuju: masaža područja oko očiju da se otvori mrežnjača, zatim upotreba lekova za razbijanje ugruška, lekova koji blokiraju vaskularni endotelni faktor rasta (koji se ubrizgavaju direktno u oko), mogu se primeniti i kortikosteroidi (koji se takođe mogu ubrizgati u oko).

Druge moguće terapije su i panretinalna fotokoagulacija, ukoliko postoji nova formacija krvnih sudova nakon infarkta oka, tu je i laserski tretman, kao i hiperbarična terapija kiseonikom.

Što pre počnete lečenje, veće su šanse da sačuvate barem deo ili čak i čitav vid. Bilo koji drugi uslovi koji uzrokuju krvne ugruške će takođe morati da se leče.

Posledice

Možete se oporaviti od infarkta oka, ali se mogu javiti ozbiljne posledice, kao što su:

Edem ili zapaljenje makule. Makula je srednji deo mrežnjače i pomaže u izoštravanju vida. Makularni otok može da zamagli vaš vid ili dovesti do gubitka vida.

Druga posledica infarkta oka može biti i neovaskularizacija – stanje koje podrazumeva razvoj novih, abnormalnih krvnih sudova u retini. Ovo može da dovede do curenja tečnosti u staklasto telo i uzrokovati pojavu onih struktura koje plivaju u vidnom polju. U težim slučajevima, mrežnjača može postati potpuno odvojena.

Treća ozbiljna posledica jeste neovaskularni glaukom, bolno povećanje pritiska u oku zbog formiranja novih krvnih sudova.

Najozbiljnija posledica infarkta oka svakako jeste slepilo.