Jetrene probe: Šta znače povišene vrednosti?

0
4967
jetrene probe

Testovi funkcije jetre (jetrene probe) su testovi krvi koji se koriste za dijagnozu i nadgledanje bolesti ili oštećenja jetre. Ovi testovi mere nivoe određenih enzima i proteina u vašoj krvi.

Neki od ovih testova mere koliko dobro jetra obavlja svoje normalne funkcije proizvodnje proteina i čišćenja bilirubina, proizvoda od krvnog otpada. Ostali testovi funkcije jetre mere enzime koje ćelije jetre oslobađaju kao odgovor na oštećenja ili bolesti.

Abnormalni rezultati testova funkcije jetre ne moraju uvek da ukazuju na bolesti jetre. Vaš doktor će vam razjasniti rezultate i šta oni podrazumevaju.

jetra

Testovi funkcije jetre ili jetrene probe mogu se koristiti za:

  • skrining za infekcije jetre, kao što je hepatitis
  • praćenje progresije bolesti, kao što je virusni ili alkoholni hepatitis, i da lekar odredi koliko dobro tretman deluje
  • merenje težine bolesti, naročito ožiljaka jetre (ciroza jetre)
  • praćenje mogućih neželjenih dejstava lekova.

Enzimi jetre

Testovi funkcije jetre ili jetrene probe proveravaju nivoe određenih enzima i proteina u krvi. Nivoi koji su veći ili niži od normalnog mogu ukazati na probleme jetre. Neki uobičajeni testovi funkcije jetre uključuju sledeće parametre.

Enzimi jetre:

Alanin transaminaza (ALT). ALT je enzim koji se nalazi u jetri i koji pomaže vašem telu da metaboliše proteine. Kada je jetra oštećena, ALT se otpušta u krvotok i njegovi nivoi se povećavaju.

Aspartatna transaminaza (AST). AST je enzim koji pomaže u metabolizaciji alanina, aminokiseline. Kao i ALT, AST je obično prisutan u krvi na niskim nivoima. Povećanje nivoa AST može ukazati na oštećenje jetre ili bolesti ili oštećenje mišića.

Alkalna fosfataza (ALP). ALP je enzim u jetri, žučnim kanalima i kostima. Ukoliko je ALP višeg nivoa od normalnog nivoa, to može ukazivati na oštećenje jetre ili bolesti, kao što je blokirani žučni kanal ili određene bolesti kostiju.

L-laktat dehidrogenaza (LD). LD je enzim koji se nalazi u jetri. Povišeni nivoi mogu ukazivati na oštećenje jetre, ali se može povećati kod mnogih drugih poremećaja.

Ostali parametri jetrene probe

Albumin i ukupni proteini. Albumin je jedan od nekoliko proteina proizvedenih u jetri. Vaše telo zahteva ove proteine da se bori protiv infekcija i da izvršavaju druge funkcije. Niži standardni nivoi albumina i ukupnog proteina mogu ukazivati na oštećenje jetre ili bolesti.

Bilirubin. Bilirubin je supstanca proizvedena tokom normalnog raspada crvenih krvnih zrnaca. Bilirubin prolazi kroz jetru i izlučuje se u stolicu. Povišeni nivoi bilirubina (žutica) mogu ukazivati na oštećenje jetre ili bolesti ili određene vrste anemije.

Gama-glutamiltransferaza (GGT). GGT je enzim u krvi. Viši nivo ovog enzima može ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.

Protrombinsko vreme (PT). PT je vreme za koje se krv zgruša. Povećana PT vrednost može ukazati na oštećenje jetre, ali može biti i povišena ako uzimate određene lekove za razređivanje krvi, kao što je varfarin.


Jetrene probe kod dece

Jetrene probe kod dece mogu da se rade kada se sumnja na neko oštećenje jetre. Na primer, mononukleoza (izazvana Epštajn-Barovim virusom) je veoma česta kod dece, a oštećuje jetru.


Jetrene probe u trudnoći

Fiziološke promene u funkciji jetre u trudnoći su obično prolazne, retko trajne. Poremećaji koji se javljaju u trudnoći, kao što su preeklampsija i eklampsija, akutna masna jetra u trudnoći, hemoliza, povišeni enzimi jetre i sindrom niskih trombocita, holestaza, hiperemeza gravidarum i izolovani slučajevi povećanih enzima jetre mogu imati ozbiljne implikacije.

Pravilno tumačenje jetrene probe u ranoj fazi može dovesti do blagovremenog upravljanja i može smanjiti komplikacije kod majke i fetusa. Normalni rezultati testova funkcije jetre ne znače uvek da je jetra u redu.


Referentne vrednosti

Kada su u pitanju jetrene probe referentne vrednosti (normalne vrednosti) uključuju:

Alt: 7 do 55 jedinica po litru (U/L)

AST: 8 do 48 U/L

ALP: 45 do 115 U/L

Albumin: 3,5 do 5,0 grama po decilitru (g/dl)

Ukupni proteini: 6,3 do 7,9 g/dl

Bilirubin: 0,1 do 1,2 miligrama po decilitru (mg/dl)

GGT: 9 do 48 U/L

LD: 122 do 222 U/L

PT: 9,5 do 13,8 sekundi.

Ovi rezultati su tipični za odrasle muškarce. Normalni rezultati variraju od laboratorije do laboratorije i mogu biti neznatno različiti za žene i decu.

Vaš doktor će koristiti ove rezultate kao pomoć u dijagnostici vašeg stanja ili da odredi tretman koji vam je možda potreban. Ako već imate bolesti jetre, testovi funkcije jetre mogu pomoći da se utvrdi kako vaša bolest napreduje i kako reagujete na lečenje.


Jetrene probe povišene vrednosti

Uobičajeni uzroci povišenih ALT i AST enzima jetre su:

  • virusne infekcije jetre,
  • zloupotreba alkohola,
  • ciroza (iz bilo kog hroničnog uzroka),
  • hemohromatoza (preopterećenje gvožđem),
  • šok i/ili
  • srčana insuficijencija.

Mnogi lekovi mogu uzrokovati povišene enzime jetre AST i ALT, i neki lekovi mogu uzrokovati teška oštećenja (na primer: acetaminofen).

Manje česti uzroci abnormalnih nivoa AST i ALT su široki (na primer: toksini i autoimune bolesti).

Ljudi sa blagim do umerenim elevacijama AST i ALT bez simptoma ili sa samo par simptoma, treba da budu praćeni od strane svog lekara zbog potencijalnih osnovnih uzroka povišenih AST i/ili ALT nivoa.

Mora se naglasiti da kada su u pitanju jetrene probe povišene vrednosti ne treba automatski izjednačavati sa oboljenjem jetre. One mogu značiti probleme sa jetrom, ali i ne moraju. Na primer, povećanje enzima jetre može se desiti sa oštećenjem mišića. Tumačenje povišenih rezultata AST i ALT zavisi od celokupne kliničke procene pojedinca, pa ga najbolje mogu uraditi lekari iskusni u proceni bolesti jetre i bolesti mišića.

Pored toga, precizni nivoi ovih testova enzima jetre ne korelišu dobro sa obimom problema sa jetrom ili prognozom. Stoga se tačni nivoi AST i ALT ne mogu koristiti za određivanje stepena bolesti jetre ili predviđanje buduće prognoze za funkciju jetre.

Na primer, osobe sa akutnim virusnim hepatitisom A mogu razviti vrlo visoke AST i ALT nivoe (ponekad u hiljadama jedinica po litru), ali većina osoba sa akutnim virusnim hepatitisom A se potpuno oporavi bez rezidualne bolesti jetre.

I obratno, osobe sa hroničnom hepatitis C infekcijom obično imaju samo malo povećanje u njihovim nivoima AST i ALT, dok imaju značajne povrede jetre, pa čak i napredne ožiljke jetre (ciroza ) zbog tekućeg manjeg zapaljenja jetre.