Kako istrebiti vaške i gnjide u kosi šamponom i prirodnim putem

0
6688
vaske u kosi

Ako se pitate kako se rešiti vaški i gnjida u kosi, u ovom tekstu ćete videti da postoji puno prirodnih, domaćih rešenja protiv vaši. Postoji nekoliko vrsta ovih parazita – vaške se mogu naći u kosi, po telu i stidnim dlakama. Iako se obično, vaške na telu i genitalijama javljaju kao posledica loših uslova za život i manjka lične higijene, vaške u kosi se mogu javiti i kod najvećih čistunaca.

Šta su vaške ?

Kako vaške izgledaju? To su mali, parazitski insekti bez krila, koji se hrane ljudskom krvi. Odrasle vaške u kosi imaju svega 2-3 milimetra. Pošto nemaju krila, ne mogu da odlete ili dolete, i ne skaču. One samo puze po glavi (od same pomisli na ovo vas sigurno svrbi glava, izvinjavamo se).

kako se resiti vaski

Postoji nekoliko vrsta vašaka:

 • Vaške u kosi (Pediculus humanus capitis): ova vrsta vaški se javlja na koži glave i vrata. Vaške ležu jaja (gnjide) na korenu dlake. Vaške u kosi su najprimetnije i mogu biti uočljive na potiljku i kod ušiju. Stručan termin za pojavu vaški na glavi je pedikuloza.
 • Vaške na telu: ove vaške žive na odeći i posteljini, odakle migriraju na kožu da se hrane. Vaške na telu najčešće napadaju ljude koji se ne kupaju ili ne peru veš redovno, kao što su na primer, beskućnici.
 • Vaške na stidnim dlačicama: zovu se i stidne uši, a pojavljuju se na koži i maljama u genitalnom predelu tela. Može se desiti (ali retko) da se jave na dlačicama grudnog koša, obrvama ili trepavicama.

Vaške ležu gnjide u kosi pri korenu dlake, pa su zbog toga teško vidljive. Vaške se izležu iz gnjide kroz 8-9 dana. Gnjide iz kojih će se vaši prvo izleći, nalaze se na milimetar od korena dlake. Ostale gnjide u kosi, koje se nalaze dalje od toga, su se već izlegle, mrtve su ili su samo prazne čaure.

Kada tražite način da se rešite vaški, važno je da uništite i vaši i njihove gnjide, kako biste ih uspešno mogli isterbiti.

Znaci i simptomi koji ukazuju na to da li imate vaške

Ako vas zanima da li vi ili neko od vaših ukućana ima vaške, ovo su simptomi koje treba da tražite:

 • Jak svrab
 • Osećaj golicanja, prilikom pokretanja kose
 • Pojava vaši na koži glave, telu, dlakama na telu ili odeći
 • Pojava jaja vašaka u kosi
 • Male crvene izbočine na koži glave, vratu i ramenima
 • Razdražljivost i otežano spavanje (vaške na glavi su najaktivnije noću)
 • Rane na delovima tela na kojima se nalaze vaške, izazvane češanjem

Kako izgledaju vaške? Odrasle vaši su veličine semena susama, ili malo veće. Tako da definitivno mogu biti teže uočljive. A šta je sa njihovim jajima? Gnjide od vaški su paperjasta, bele ili žute boje. Žive vaške se kamufliraju u kosi osobe koji su napale tako što preuzimaju boju vlasi.

kako izgledaju vaske

Gnjide od vaški se ponekad mogu pomešati sa peruti. Kako možete znati da li su bele tačkice u kosi vaši ili perut? Probajte da ih skinete sa kose. Perut silazi zajedno sa četkom, dok vaške ostaju uz dlaku i mnogo ih je teže „oterati“ sa kose.Gnjide u kosi se mogu zameniti i sa ostacima laka za kosu.

Vaške u kosi lečenje

Kako bi utvrdio da li imate vaške najbolji je pregled lupom. Uz to je dobro poslužiti se lampom, koja ispušta svetlo pod kojim se gnjide bolje vide. Tako se mnogo lakše mogu uočiti.

Da li znate kako da se otarasiti vaši na konvencionalni način? Za lečenje se koristi poseban šampon protiv vaši (koji se dobija bez recepta u apoteci), koji uništava i vaške i njihove gnjide. Ali, ovi šamponi su poznati po tome što ne mogu da ubiju i nedavno snešene gnjide, zbog čega je potrebna druga doza leka, nakon devet dana. Ako se druga tura ne sprovede uopšte ili se zakasni, verovatno nećete istrebiti vaške u kosi . Jedini problem je što ovi šamponi, koje ne možete nabaviti bez recepta, imaju ozbiljnije nuspojave.

U lekove bez recepta spadaju permetrin (Niks) i piretrin (Rid), koji dolaze u kombinaciji sa nekim aditivima. Nuspojave koje se javljaju kod korišćenja Niksa su osećaj pečenja, svrab, trnci, osip, crvenilo, i oticanje skalpa. Aditivi koji se stavljaju u piretin, povećavaju njegovu toksičnost. Moguće nuspojave proizvoda kao što je Rid su: iritacija kože, osip, kožna infekcija, napad kijanja, začepljen nos, šištanje ili druge poteškoće sa disanjem.

Kako ukloniti vaške i gnjide prirodnim putem

Što se temeljnije pozabavite lečenjem vaši, manje su šanse da će se one vratiti. Prirodno uklanjanje vaši zahteva malo truda, ali ne više od konvencionalnih metoda za lečenje. Plus, ako želite ukloniti vaške i gnjide prirodnim putem, verovatno već imate većinu sastojaka koji su vam potrebni. Zbog toga su prirodni lekovi protiv vaši i jeftiniji.

Mokro češljanje

Za uklanjanje vaši prirodnim putem vam je potreban nazubljeni češalj. Mokro češljanje je prirodna odbrana od vaški koja se primenjuje na svaka 3-4 dana, najmanje dve nedelje nakon nestanka vaši. Kako ukloniti vaške ovom metodom ? Prvo, kosa mora biti potpuno mokra. Bilo bi dobro da se u nju utrlja šampon protiv vaši. Zatim, uzmite četku sa širim zubcima i pažljivo očešljajte kosu od korena do vrhova. Ovo bi trebalo uraditi dva puta po tretmanu.

Ako je dete koje ima vaške mlađe od dva meseca, ne bi trebalo da koristite proizvode koji sadrže bilo kakve hemikalije, pa čak i te protiv vaši. Za ovako malu decu, u početku vaške treba izvaditi rukama i češljem, a mokro češljanje se primenjuje na svaka 3-4 dana, tri nedelje nakon poslednje žive vaške.

Uzmite usisivač

Ako želite da se rešite vaški prirodnim ili konvencionalnim putem, ne možete se fokusirati samo na inficiranu osobu i smetnuti sa uma njihovo okruženje. Svaki doktor će vam preporučiti da često i temeljno usisavate tokom pojave vaši. Sav nameštaj i podove bi trebalo dobro, temeljno usisati. Usisavanje nameštaja i podova je važno jer tako uklanjate dlake koje opadaju sa kose, a na kojima se možda nalaze gnjide koje se još uvek nisu izlegle. Nakon usisavanja, možda ne bi bilo loše da pokrijete nameštaj. Možete koristiti najlonsku prekrivalicu koja se koristi prilikom farbanja, kako biste sprečili ponovnu pojavu vaši u kući.

Esencijalna ulja koja ubijaju vaši

Prema naučnicima sa Mayo klinike, istraživanja su pokazala da neka esencijalna ulja imaju toksičan efekat na vaške i gnjide. Esencijalna ulja koja su dobar izbor u borbi protiv vaši su ulje čajevog drveta i ylang ylang. Ulje lavande i esencijalno ulje eukaliptusa su se takođe pokazali efektnim.

Kokosovo ulje + esencijalno ulje recept za lečenje vaši

Sastojci:

 • 3 kašike kokosovog ulja
 • kašika ylang ylang ulja, ulja anisa i čajevog drveta (možete ih zameniti za neka druga ulja, u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci i šta ne smeta vašem detetu)
 • dve šolje jabukovog sirćeta
 • jedna šolja vode

Ova količina sastojaka je dovoljna za kosu do dužine ramena, a za dugačku kosu, duplirajte dozu.

Uputstvo:

 • Sipajte ovaj ‘rastvor’ po celoj koži glave, dobro umasirajte i razmažite sve do krajeva.
 • Očešljajte kosu uz pomoć češlja sa širokim zubcima.
 • Umotajte kosu u kapu za tuširanje i ostavite je tako dva sata. Ako možete, povremeno sedite na suncu ili uperite fen da zagrejete kapu.
 • Pažljivo skinite kapu sa glave i bacite je.
 • Očešljajte kosu još jednom pre pranja (dva puta operite kosu).
 • Dok je kosa još uvek mokra, sipajte dve šolje jabukovog sirćeta i jednu šolju vode u malu sprej bocu. Pola boce isprskajte po koži glave i kosi.
 • Nagnite se preko lavaboa i sipajte ostatak flašice po kosi, i blago umasirajte.
 • Dobro isperite kosu i očešljajte je još jednom češljem sa širokim zubcima.
 • Nanesite malo kokosovog ulja. Stilizujte po želji i ostavite kosu da se prirodno osuši, ostavljajući sve u kosi do sledećeg pranja.

Možete uspešno očistiti vaške i gnjide samo, ponavljajte ovaj proces na svakih 5-10 dana, nekoliko nedelja. Ovako ćete biti sigurni da ste se rešili vaši i njihovih gnjide. Između tretmana za uklanjanje vaški i gnjida, češljajte kosu ujutru i uveče češljem sa širokim zubcima, i koristite kokosovo ulje kao regenerator koji se ne ispira. Pošto kokosovo ulje odbija i ubija vaške, počnite da ga koristite umesto regeneratora na prvi znak pojave vaški.

Zaključak

Gotovo svaki roditelj u nekom periodu vrtića ili škole, dođe u kontakt sa ovim parazitima, vaške kod dece su česta pojava. Ako se vaše dete druži sa nekim ko ima vaške, nemojte paničiti. Svi ugledni izvori će vam reći da vaške u kosi nisu odraz lične (ne)higijene, prljave kuće ili kose. Važno je da znate, bilo da je u pitanju vaše dete ili vi, vaške nisu problem kog se treba stideti. One se mogu javiti kod bilo koga. Vaške su čest parazitski problem, za koji postoji puno prirodnih rešenja.Nemojte se stideti ni da odete u apoteku i potražite šampon protiv vaški.

Takođe je važno da detetu stavite do znanja da nije ono krivo što ima vaške i da problem neće proći odjednom, ali da će biti rešen. Kod lečenja vaši, strpljenje je ključno. Bilo da koristite neki prirodnilek ili konvencionalan (najbolje sredstvo protiv vaši je šampon), često je neophodno ponoviti ga u određenim vremenskim intervalima kako bi mogli uspešno uništiti sve vaške i gnjide.