Kako prepoznati srčani udar – 10 simptoma infarkta miokarda i 7 saveta za oporavak

0
2134
simptomi infarkta

Dramatično hvatanje za grudi i lagano padanje na pod, uobičajeni su načini za predstavljanje srčanog udara na televiziji i u filmovima. I premda simptomi srčanog udara mogu da se jave iznenada i da budu prilično intenzivni, mnogo češće oni počinju polako i u blažem obliku.

SIMPTOMI SRČANOG UDARA mogu da se manifestuju opštom nelagodom, pritiskom, punoćom, stezanjem ili bolom u središnjem delu grudi i da traju nekoliko minuta. Pored toga, simptomi mogu da se manifestuju i u drugim regijama tela, uključujući levu ili obe ruke, zadnju stranu vrata, stomak, pa čak i vilicu.

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah zovite hitnu pomoć. Što pre hitna pomoć stigne do vas, to će i lečenje početi brže.

Oporavak od srčanog udara traje dugo, a postoje brojni načini koji ubrzavaju izlečenje. Naravno, najbolje je da nikada ne doživite infarkt srca i da u svakodnevne navike uključite aktivnosti koje su dobre za zdravlje srca, jer vas to može spasiti od koronarne bolesti srca i srčanog udara.

infarkt simptomi

Šta je srčani udar (infarkt miokarda) ?

Godišnje u svetu od bolesti srca i krvnih sudova umire oko 17,5 miliona ljudi, što ove bolesti svrstava u vodeći uzrok smrti. Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Srbija je na poražavajućem drugom mestu, odmah nakon Rusije, po oboljevanju od ovih bolesti, a samo u 2016. godini umrle su 52.102 osobe, od toga 28.314 žena i 23.788 muškaraca.

Svaki srčani udar dovodi do povrede srčanog mišića, a razmera oštećenja u velikoj meri zavisi od dužine vremena koje protekne do pružanja hitne medicinske pomoći.

Dakle, šta je srčani udar? To je stanje kod koga je dotok krvi bogate kiseonikom, ograničen ili presečen pre nego što dođe do srca.

Koronarne arterije (srčane arterije) koje su sužene usled naslaga plaka (ateroskleroza), čest su krivac. Kada se čestice plaka olabave i otpadnu, krv se nakuplja oko njih i formira ugrušak. Potom ovaj ugrušak može u potpunosti da blokira dotok krvi i dovede do ishemije (lokalni prekid dotoka krvi).

Kada je srce oštećeno usled ishemije, može da nastupi srčani udar, odnosno infarkt miokarda (stanje poznato i kao miokardijalna infrakcija). Dok će se kod nekih osoba javiti predznaci srčanog udara, ako je osnovni uzrok srčanog udara ateroskleroza, kod drugih se srčani udar javlja iznenada, bez ikakvih znakova upozorenja.

Veoma je važno da se napravi razlika izmeću srčanog zastoja i srčanog udara. Srčani udar nastaje kada postoji problem sa cirkulacijom krvi koja nosi kiseonik, dok srčani zastoj izaziva neki električni ili mehanički problem u srcu, kao što su abnormalni ili nepravilni otkucaji srca ili aritmija.

Srčani zastoj dovodi do iznenadnog prestanka rada srca, a srčani udar može da ga izazove. Smrt može da nastupi par momenata nakon što srce prestane da kuca. I srčani udar i srčani zastoj mogu da se leče, ali je vreme od presudnog značaja. Kardiopulmonalna reanimacija (KPR/CPR, odnosno srčano-plućno oživljavanje, skup je hitnih mera koje se preduzimaju odmah po srčanom zastoju, u svrhu zaštite mozga od oštećenja zbog nedostataka priliva kiseonika, uspostavljanja srčano-plućnog rada i izbegavanja komplikacija) i defibrilator (elektromedicinski uređaj sa elektrodama, koji pomoću „elektrošoka“, odnosno električnog udara normalizuje rad srca), koriste se za uspostavljanje normalnog srčanog ritma i prekida srčanog zastoja.

Pozovite odmah hitnu pomoć ako smatrate da vi, ili neko u vašoj blizini, imate bilo koje od ova dva kardiološka stanja.


10 znakova i simptoma srčanog udara

srca

Vrsta i težina simptoma srčanog udara, razlikuje se od osobe do osobe, kao i od pola jer su simptomi srčanog udara kod žena nešto drugačiji od onih koji se javljaju kod muškaraca. Navedeni simptomi su uobičajeni, ali važno je da razumete da ako istovremeno imate više simptoma, to je i veća šansa da imate srčani udar:

 1. pritisak, teskoba, bol, osećaj tištanja ili stiskanja u grudima, koji mogu da se šire na vrat, vilicu ili leđa
 2. mučnina
 3. loše varenje
 4. gorušica
 5. bol u trbuhu
 6. kratak dah
 7. hladan znoj
 8. umor
 9. ošamućenost
 10. iznenadna vrtoglavica

Bolesti srca su ubica br. 1 među ženama u SAD. I prema podacima „Batuta“, od bolesti srca i krvnih sudova češće umiru žene nego muškarci. Simptomi srčanog udara kod žena mogu da budu suptilniji, a brojne žene kažu da su smatrale da simptome mogu da pripišu starenju, refluksu kiseline, pa čak i gripu.

Prema Klinici Klivlend, predinfarktno stanje, odnosno predznaci infarkta kod žena, uključuju i sledeće:

 1. neuobičajen osećaj umora
 2. znojenje i kratak dah
 3. bol koji se širi od grudi ka vilici, leđima ili vratu

Kod žena je ponekad teško razlikovati simptome srčanog udara i simptome anksioznosti ili napada panike. Ova dva stanja se manifestuju veoma slično, sa simptomima u koje spadaju vertigo, vrtoglavica, palpitacije (osećaj jakog i ubrzanog lupanja srca), utrnulost ekstremiteta, drhtavica, pa čak i nesvestica.

Ako imate istoriju srčanih bolesti ili srčanog udara, a imate i anksioznost ili panični poremećaj, kada god se jave bilo koji simptomi srčanog udara, trebalo bi da tražite hitnu medicinsku pomoć.

Srčani udar kod mladih ljudi je takođe sve češći.

U simptome srčanog udara kod muškaraca mlađih od 40 godina, spadaju brojni uobičajeni simptomi koje smo već naveli. Pravi problem kod ove populacione grupacije je taj što naizgled zdravi, mladi muškarci imaju iznenadni srčani udar (AMI, akutna miokardijalna infrakcija). Ovo često možemo da vidimo kod mladih sportista, kod kojih se suptilni simptomi skrivaju iza prenaprezanja.

Predznaci upozorenja

Prema klinici Mejo, kod nekih osoba se javljaju predznaci infarkta i simptomi upozorenja nedeljama, danima ili satima pre srčanog udara, a posebno naglašavaju da stalno ponavljajući bolovi u grudima, ili anginozni bolovi, do kojih dolazi usled naprezanja, a popuštaju tokom mirovanja, mogu da budu najraniji upozoravajući znakovi na osnovu kojih se može prepoznati da se priprema infarkt. Ukoliko imate bolove u grudima, što pre se javite svom lekaru.


Uzroci i faktori rizika

sum na-srcu

Najčešći uzrok srčanog udara je sužena ili začepljena koronarna arterija, stanje poznato kao bolest koronarnih (srčanih) arterija. Tokom srčanog udara, plak, koji izaziva sužavanje arterija, puca i zamućuje krv holesterolom i drugim elementima koje sadrži.

Ovakav scenario može da izazove formiranje krvnog ugruška, a ovaj ugrušak potom može u potpunosti da spreči dotok krvi kroz arteriju.

Pored toga, nešto ređe stanje koje se zove spazam (grč) koronarne arterije, može da se javi u normalnom ili zdravom krvnom sudu, ali i u onom koji je blokiran usled ateroskleroze. Ovaj grč može da bude opasan po život i ponekad je povezan sa upotrebom ilegalnih narkotika, kao što je kokain. Jak grč može da dovede do srčanog udara.

Još je ređa spontana disekcija koronarne arterije (SDKA). Ovaj redak događaj nastaje kada dođe do spontanog rascepa zida koronarne arterije. Kod muškaraca je SDKA obično povezana se ekstremnim naporom. Kod zdravih žena, prema nekim dokazima, postoji povezanost hormona i SDKA nakon porođaja ili na početku menstrualnog ciklusa.

Faktori rizika:

 • starost od 45 ili više godina kod muškaraca
 • starost od 55 ili više godina kod žena
 • pušenje ili dugotrajno pasivno pušenje
 • povišeni krvni pritisak
 • povišeni nivo holesterola u krvi
 • povišeni nivo triglicerida
 • dijabetes
 • porodična istorija bolesti srca
 • atrijalna fibrilacija (treperenje pretkomora – poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama)
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • gojaznost
 • stres
 • upotreba narkotika
 • istorija preeklampsije (komplikacija trudnoće)
 • autoimune bolesti, uključujući lupus i reumatoidni artritis

Konvencionalne metode lečenja

Kada su prisutni simptomi srčanog udara, verovatno će biti obavljena sledeća dijagnostička ispitivanja:

 • EKG
 • analiza krvi
 • rendgen grudnog koša
 • ehokardiogram (ultrazvuk srca)
 • angiografija (pregled unutrašnjosti krvnih sudova)
 • test opterećenja
 • kompjutersko tomografsko skeniranje (CT skeniranje)
 • magnetna rezonantna tomografija (MRI/magnetna rezonanca)

U sobi za hitne slučajeve obično se koriste sledeći medikamenti

 • aspirin
 • trombolitici
 • antitrombotici
 • medikamenti za razređivanje krvi
 • analgetici
 • nitroglicerin
 • beta blokatori
 • AKE inhibitori

U nekim slučajevima, hirurška intervencija podrazumeva koronarnu angioplastiku (sa ili bez stenta) ili  aortokoronarni bajpas.


7 prirodnih načina da ubrzate oporavak nakon srčanog udara

rad srca

Učešće u kardiovaskularnoj rehabilitaciji

Nakon srčanog udara, vaš kardiolog će vam verovatno preporučiti da učestvujete u programu kardiovaskularne rehabilitacije. Brojne bolnice imaju ove programe za vanbolničke pacijente, u cilju pomoći pacijentima koji su preživeli infarkt da se brže oporave.

Ovakvi programi se sastoje od kombinacije disciplina koje su usredsređene ne samo na oporavak, već i na smanjenje stepena rizika za ponovni srčani udar. Sesije se obično sastoje od emocionalne i mentalne podrške, fizičkih vežbi i kreiranja individualnog načina života koji je zdrav za srce.

Kontrola osnovnog oboljenja

Brojna osnovna oboljenja, uključujući i povišeni krvni pritisak, povišeni nivo holesterola i dijabetes, povećavaju stepen rizika za srčani udar. Lečenje ovih oboljenja može da ubrza vreme oporavka.

Prestanak pušenja

Ukoliko pušite, odmah prestanite i izbegavajte pasivno pušenje.

Smanjenje telesne težine

Ako ste predgojazni ili gojazni, jedite namirnice sa velikom nutritivnom gustinom (visok sadržaj hranljivih materija sa malo kalorija), kako biste se oslobodili viška kilograma. Postizanje zdrave telesne težine i njeno održavanje, povezani su sa boljim zdravljem srca.

Vežbanje

vezbe

Osobe koje su preživele srčani udar često se ustežu da vežbaju, iz straha da će to doprineti novom infarktu. Međutim, kada vaš kardiolog utvrdi da je bezopasno da vežbate, sledite njegova uputstva. Imajte na umu da morate da budete pažljivi prema sebi – vaš organizam je preživeo traumatično iskustvo i treba mu izvesno vreme da se vrati u formu na nivou pre srčanog udara.

Lečenje depresije

Depresija je prilično česta nakon srčanog udara, a simptomi mogu da traju 6 meseci, pa čak i duže. Anksioznost, bes, razdražljivost, ozlojeđenost i slabo samopouzdanje, takođe mogu da budu članovi ove jednačine. Terapija kroz razgovor, grupe za podršku, sunčeva svetlost i inhalacija eteričnim uljem rimske kamilice, mogu da budu od pomoći. Ipak, budite pažljivi prema sebi tokom oporavka – to je proces koji zahteva zalečenje uma, tela i duha.

Koenzim Q10, 200mg dnevno

Nakon srčanog udara, moguće je da će vam prepisati statine (lekovi za snižavanje nivoa holesterola), koji služe za sprečavanje novog infarkta. Uzimanje koenzima Q10 može da smanji neželjena dejstva ovih lekova i istovremeno pomogne regulisanju krvnog pritiska.

U obećavajućem dvogodišnjem kliničkom ispitivanju pacijenata sa umerenim do teškog otkazivanja rada srca, pacijenti su dobijali ili placebo ili suplement koenzima Q10. Za 2 godine pacijenti koji su dobijali koenzim Q10 imali su značajno manje štetnih kardiovaskularnih epizoda, nižu stopu smrtnosti i manji broj boravaka u bolnici. Istraživači preporučuju 100mg, 2 puta na dan, umesto jedne doze od 200mg dnevno, zbog bolje brzine apsorpcije.


Prevencija – kako sprečiti srčani udar

Prema Američkoj asocijaciji za srce, oko 20% pacijenata od 45 ili više godina, koji su imali srčani udar, imaće još jedan u roku od 5 godina. Usvajanjem ovog načina života, zdravog za srce, možete da popravite zdravlje srca i očuvate ga.

Ishrana bogata namirnicama zdravim za srce

Klinika Klivlend, jedan od najpriznatijih svetski kardioloških centara, preporučuje postizanje i održavanje zdrave telesne težine radi zdravlja srca. Ishrana zdrava za srce koju preporučuje Klinika Klivlend podrazumeva:

7 – 9 porcija voća i povrća svakodnevno. Jedite raznovrsno voće i povrće u bojama duge, kako biste unosili raznolike nutrijente. Jedite bobičasto voće, citruse, paprike i lisnato povrće. Napomenimo da se pod porcijom podrazumeva voćka srednje veličine, kao i ½ šolje kuvanog ili 1 šolja svežeg povrća.

Trudite se da unesete 25g vlakana, ili više. U Klinici Klivlend preporučuju svakodnevno kombinovanje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. U kategoriju rastvorljivih vlakana spadaju ovas, sočivo, suvi grašak, seme lana, citrusi i jabuke – namirnice koje su zdrave za srce. U nerastvorljiva vlakna spadaju orašasti plodovi i integralne cerealije ili hleb.

Jednom nedeljno jedite 2 – 3 obroka na bazi biljnih proteina. Proteine životinjskog porekla zamenite sočivom, mahunarkama, kinoom, orašastim plodovima i semenkama. Pripremite večeru sa humusom i falafelom, kombinacijom koja je zasitna i ukusna.

Ograničite unos konvencionalnog crvenog mesa na samo jedan obrok nedeljno.

Jedite piletinu iz slobodnog uzgoja, bez kože, 2 puta nedeljno.

Jedite divlju ribu, bogatu omega 3 masnim kiselinama, 2 puta nedeljno.

Pijte umereno

Kontrolišite veličinu porcije.


Crna čokolada

Klinika Klivlend preporučuje i 30g crne čokolade, nekoliko puta nedeljno, radi kontrole zdravlja. Snažni, gorki ukus kakaoa potiče od flavonola, koji poboljšavaju vaskularno zdravlje tako što snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju dotok krvi u mozak i srce, a krvnim pločicama ne dozvoljavaju da formiraju ugruške.

Međutim, važno je da znate da što je više čokolada prerađena, to je manje zdrava. Birajte slabo prerađenu crnu čokoladu, izbegavajte kakao koji je prerađen na holandski način i visoko prerađene čokolade koje sadrže orašaste plodove i nugat.


Fizička aktivnost

Šetanja od samo 30 minuta dnevno, može da smanji rizik od infarkta i šloga. Cilj je da imate bar 30 minuta lakih aerobik aktivnosti, bar 5 dana u nedelji. Ako ste imali srčani udar, sačekajte na odobrenje kardiologa pre nego što počnete bilo kakve vežbe.


Redovno praktikovanje joge

Joga ne samo da je dobra za savitljivost, jačinu, kontrolu stresa, depresije i anksioznosti, već je povezana i sa boljim zdravljem srca. A dugotrajno praktikovanje joge može da ima ulogu u poboljšanju opšteg zdravlja. U stvari, sistemska analiza kliničkih ispitivanja otkrila je da joga može da poboljša zdravlje srca, jer snižava krvni pritisak, nivo holesterola, triglicerida i popravlja srčani ritam.


Suplementi ribljeg ulja sa omega 3 masnim kiselinama, 1.000mg dnevno

Riblje ulje se povezuje sa opštim zdravljem srca i povećanjem energije, snižavanjem visokog nivoa triglicerida i smanjenjem telesne težine.

A prema kliničkom ispitivanju, visoka doza omega 3 masnih kiselina u obliku suplemenata, koji se uzimaju 6 meseci, popravlja neke markere zdravlja srca, kod pacijenata koji su imali srčani udar.


Akupunktura

Brojna klinička ispitivanja otkrila su da uzimanje nekih lekova za srce uz redovne tretmane akupunkturom, može da se poveže sa smenjenom stopom srčanih udara kod onih sa koronarnom bolešću srca. U stvari, pregled 16 kliničkih ispitivanja ukazuje da akupunktura uz prepisane lekove, ima bolje dejstvo nego kada se uzimaju samo lekovi.


Kontrola stresa i lečenje anksioznosti

Stres, depresija i anksioznost imaju posledice na fizičko i emocionalno zdravlje. Pored zdrave ishrane, redovnih vežbi i dobrog kvaliteta sna, druge aktivnosti poput kognitivno-bihejvioralne terapije (KBT), meditacije i umetničke terapije (art terapija), takođe mogu da budu od pomoći.

Takođe, ašvaganda (biljka koja ima široku primenu u ajurvedskoj medicini), jedan od vrhunskih lekova protiv anksioznosti, dokazala se u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije. Uzimajte 300mg suplementa ašvagande najboljeg kvaliteta, svakog dana. Pre upotrebe se posavetujte sa svojim lekarom.


Mere opreza

Srčani udar može da bude fatalan. Odmah pozovite hitnu pomoć ako osećate bol u grudima uz ostale uobičajene simptome infarkta.

Kod naizgled zdravih, mladih muškaraca i žena, simptomi srčanog udara moraju da se shvate ozbiljno.Stopa srčanih udara kod mladih žena je u porastu, uključujući i tihe srčane udare kod kojih nema simptoma.

Ako imate porodičnu istoriju koronarne bolesti srca, pušite, imate dijabetes ili povišen krvni pritisak, razgovarajte sa lekarom o redovnom skriningu.


Ključne činjenice o simptomima srčanog udara

 • Koronarna bolest srca, uključujući i srčani udar (infarkt miokarda), odgovorna je za 1 od svakih 7 smrti u SAD.
 • Srčani udar nastaje kada je dotok krvi ograničen ili presečen pre nego što dođe do srca.
 • Uzroci srčanog udara uključuju i aterosklerozu, spazam koronarne arterije ili retko stanje koje se zove spontana disekcija koronarne arterije (SDKA).
 • Simptom srčanog udara se znatno razlikuju od osobe do osobe, a žene imaju suptilnije simptome od muškaraca.
 • Oporavak od srčanog udara dugo traje, a neke promene životnih navika mogu da ga ubrzaju.

7 prirodnih načina da ubrzate oporavak nakon srčanog udara

 1. Učestvujte u kardiovaskularnoj rehabilitaciji po savetu kardiologa, jer ćete tako smanjiti stepen rizika za nove srčane udare, kontrolisati anksioznost i depresiju i u svakodnevnu rutinu uključiti fizički aktivnost.
 2. Kontrolišite osnovna oboljenja, kao što su povišeni krvni pritisak, dijabetes i povišeni nivo holesterola.
 3. Prestanite da pušite i izbegavajte pasivno pušenje.
 4. Smanjite telesnu težinu i održavajte je na zdravom nivou.
 5. Vežbajte, kada vam to odobre lekari, bar 30 minuta dnevno, 5 puta nedeljno
 6. Lečite depresiju i anksioznost prirodnim tretmanima, poput terapije kroz razgovor, grupa za podršku, sunčeve svetlosti i inhalacije eteričnim uljem rimske kamilice.
 7. Uzimajte 100mg koenzima Q10, dva puta na dan, kako biste poboljšali zdravlje srca i ublažili neželjena dejstva prepisanih lekova.

Prevencija – 7 prirodnih načina za očuvanje zdravlja srca

 1. Jedite hranu koja je zdrava za srce
 2. Počastite se sa 30g crne čokolade nekoliko puta nedeljno.
 3. Budite fizički aktivni, tako što ćete šetati 30 ili više minuta dnevno, bar 5 dana u nedelji.
 4. Redovno praktikujte jogu.
 5. Uzimajte 1000mg suplementa ribljeg ulja sa omega 3 masnim kiselinama, svakog dana.
 6. Akupunktura uz lekove za srce, učiniće ove medikamente delotvornijima, nego kada uzimate samo lekove.
 7. Kontrolišite stres i lečite anksioznost prirodnim tretmanima i lekovima, kao što su ašvaganda, meditacija i art terapija.

Izvori: (1) (2) (3) (4)