Kako ukloniti tamne fleke na licu i koži: Evo šta će završiti posao za čisto lice bez fleka

0
8923

Ako imate fleke na licu i koži i želite da ih uklonite bezbedno bilo medicinskim tretmanom ili prirodnim putem poslušajte savete koje će vam dati dermatolog Dr. Suzana Đorđević.

Ovde ćete saznati kako ukloniti tamne fleke na licu i koži.Šta izaziva ove tamne pege na kom delu tela uljučujući i one na nogama, vratu i leđima…

Tu su rezni hemijski preparati i brojni prirodni lekovi za uklanjanje fleka na koži: limun, peršun, kurkuma, jabukovo sirće…

Nastavite da čitate i saznajte šta treba da uradite za čisto lice bez fleka!

tamne fleke na licu

Tamne fleke po koži su poznate i kao staračke pege. Reč je o diskoloraciji kože koja se pojavljuje u obliku fleka na licu, ramenima, rukama ili leđima i obično je smeđe, braon, crne, žute, crvenkaste ili sive boje.

Ove fleke po koži se javljaju zbog pojačanog lučenja melanina, pigmenta odgovornog za boju naše kože. Tamne fleke po koži i licu mogu biti različite boje i veličine, ali jedna stvar im je zajednička: mnogo nerviraju ljude koji ih imaju.

Umesto da pokrivate tamne fleke na licu šminkom, pokušajte da ih uklonite na neki od načina koje ćemo opisati u nastavku, čisto lice bez fleka nije samo san.

Ovi recepti protiv fleka na licu uspešno izbeljuju ili uklanjanju fleke po koži, hrane kožu i sprečavaju njihovu ponovnu pojavu.

tamne fleke na kozi

Mada na tržištu postoji mnogo proizvoda za posvetljivanje fleka na koži, oni se dosta razlikuju po sastavu, a neki od njih imaju i dosta neželjenih dejstava. Ako znate šta tačno da tražite, lakše ćete izabrati bezbednu opciju protiv fleka na licu.

Hiperpigmentacija ili crne fleke na koži se mogu javiti i zbog ožiljaka od akni, izlaganja suncu i hormonalnih promena. Na tržištu postoji dosta krema i seruma koji vam mogu pomoći da ublažite vidljivost ovakvih fleka.

Smeđe i tamne fleke na koži mogu nastati zbog različitih uzroka, a za uspešno uklanjanje najbolje je da znate šta sve može da ih izazove.Iako većina misli da nastaju isključivo od sunca, akni i bubuljica postoje i drugi uzroci.

Evo koji:

Šta izaziva pojavu tamnih fleka na koži?

Izlaganje suncu: previše vremena na suncu ili u solarijumu bez adekvatne zaštite kože može dovesti do pojačanog lučenja melanina u koži. Lučenje melanina je odgovor organizma na izlaganje suncu. Melanin nas štiti od štetnog Uv zračenja i često se zadržava u koži u vidu nejednakih fleka.U većini slučajeva ovo jesu pege od sunca.

TAMNE FLEKE OD SUNCA

Hormonalne promene: oscilacije u nivou hormona, posebno estrogena i progesterona tokom trudnoće, zbog kontraceptivnih pilula ili menopauze, može izazvati neravnomerno lučenje melanina. Izlaganje suncu aktivira melanin u određenim delovima kože i tako se javljaju braon fleke na koži.

Akne i povrede: ožiljci koji ostaju na koži zbog bubuljica, akni, povreda ili operacija mogu s vremenom postati tamne fleke.

Tamne fleke od bubuljica
Tamne fleke od bubuljica

Staračke pege: kako starimo, naša koža se sporije i obnavlja. Zato je mnogo teže da se koža obnovi na mestima gde postoje tamne fleke.

Staračke pege
Staračke pege

Dobro je ako znamo zašto su se pojavile fleke na koži, ali to nije dovoljno za njihovo skidanje. Potrebno je i da znamo koji su različiti tipovi ovih fleka po poži kako bismo znali koji je metod najefikasniji za njihovo uklanjanje.

Možda Vam je već dosadno i želeli bi da saznate kako ukloniti fleke na licu ? Ako je tako pređite na drugi deo članka!

Vrste tamnih fleka na koži

Verovatno mislite da su tamne fleke naprosto tamne fleke i da su sve iste.  Međutim, to nije baš tako. Postoji nekoliko različitih vrsta tamnih fleka na koži. U zavisnosti od vrste, razlikuje se i njihovo uklanjanje i izbeljivanje.

Melasma na licu: melasma ili melazma je termin kojim se označavaju tamne fleke na obrazima. Hormonalni disbalans, lečenje hormonalnom terapijom ili problem sa funkcionisanjem štitne žlezde može dovesti do pojave melazme na licu.

Melasma na licu

Lentigo: u pitanju su braon fleke na koži koje se pojavljuju bez ikakvog vidljivog obrasca. Najčešće ih zovemo “staračke pege”, mada se one često javljaju i kod mlađih ljudi. Ovaj problem je najčešće posledica čestog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite.

Ožiljci od bubuljica: kada dođe do infekcije bubuljice bakterijama, ona postaje jako bolna i nakon povlačenja ostaje ožiljak. Na kraju taj ožiljak postaje ružna fleka na licu. Akne i bubuljice su same po sebi veliki problem čak i kada ne ostavljaju ovakve fleke. Srećom, postoji dosta različitih preparata protiv bubuljica i akni, pa čak i protiv ožiljaka koje one ostavljaju na licu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH): bilo kakva povreda kože može izazvati upalu (ovde spadaju i akne). To dovodi do upale kože i kasnije se na problematičnim mestima mogu javiti tamne fleke.

U zavisnosti od vrste tamnih fleka na koži možete da se opredelite za konvencionalno uklanjanje (npr. laserom) ili ukloniti fleke po koži prirodnim putem.

pigmentacijske mrlje na kozi

Ako Vas zanimaju samo tamne mrlje na licu preskočite deo u kome se govori o razlozima za njihovu pojavu na drugim delovima tela (nogama, ledjima, vratu) i saznajte kako imati čisto lice bez fleka!

Tamne fleke na nogama uzroci

Braon fleke po nogama se mogu javiti iz više razloga. One mogu biti sasvim bezazlene, ali su ponekad simptom pojedinih bolesti. Ako se plašite da su fleke koje vam se javljaju na nogama simptom nekog oboljenja, najbolje je da se obratite lekaru.

Staračke pege na nogama i rukama

Staračke pege se javljaju nakon mnogo godina izlaganja suncu. Najčešće se javljaju kod ljudi starijih od 55 godina i mogu se javiti bilo gde na telu, mada se najčešće javljaju na mestima koja su izložena suncu. Ove fleke nisu opasne – reč je samo o nakupljenom pigmentu u gornjem sloju kože. Mogu se ukloniti laserom ili prirodnim tretmanima.

Dijabetičarska dermopatija

Dijabetičari ponekad imaju svetlosmeđe ili crvenkaste pečate na nogama, koji se perutaju. Ovaj problem je poznat kao dijabetičarska dermopatija i javlja se zbog promena u malim krvnim sudovima kod dijabetičara. Ove smeđe fleke na nogama obično ne bole niti svrbe, i najčešće im nije potreban nikakav tretman.

Pege se najčešće javljaju na licu, ali se ponekad jave i na rukama i nogama. Ove male, smeđe fleke su sasvim bezopasne i obično su rezultat genetike ili izlaganja suncu. Pege se najčešće javljaju kod osoba svetlijeg tena.

Tamna pigmentacija na leđima

Kada se melanin nakupi u vidu tamnih fleka na koži koja pokriva ledja, to stanje se zove hiperpigmentacija. Hiperpigmentacija ima nekoliko različitih uzroka, mada su tretmani za sve tamne fleke manje-više isti.

Uzroci tamnih fleka na leđima

Tamne fleke po ledjima su klasična manifestacija dugoročnog izlaganja suncu i odlaska u solarijum.  Tamne fleke na leđima takođe mogu biti rezultat postinflamatorne hiperpigmentacije (PIH), koja je zapravo privremena reakcija kože na povredu ili upalu. Poremećaj po imenu Adisonova bolest, koja podrazumeva nedovoljno aktivne nadbubrežne žlezde, izaziva hormonalni disbalans koji može dovesti do hiperpigmentacije na ledjima.

Tamne fleke po vratu

Fleke koje su znatno svetlije ili tamnije od ostatka kože na vratu najčešće nisu znak ozbiljnog zdravstvenog problema, ali su zato velik estetski problem. Ova vrsta diskoloracije kože se može javiti zbog brojnih faktora, najčešće zbog izlaganja suncu, genetike i određenih lekova. Koža na vratu je tanja nego na licu, što znači da je podložnija oštećenju i uticaju spoljnih faktora.

Tamne fleke na licu tokom trudnoće

Melazma izaziva pojavu tamnih fleka po licu. Ove fleke na licu u trudnoći se najčešće pojavljuju na čelu i obrazima. U trudnoći, telo luči više hormona što izaziva pigmentacijske mrlje na licu.

I konačno smo došli do dela Kako ukloniti fleke sa lica!

Uklanjanje tamnih fleka

Potpuno je razumljivo zbog čega su tamne i smeđe fleke na licu toliki problem i zbog čega želite da ih uklonite. Ipak, ne zaboravite da tamne fleke nisu simptom nikakve bolesti i da nisu opasne. Dakle, podvrgavanje bilo kakvom medicinskom tretmanu nije neophodno. Ako želite da se podvrgnete nekoj kozmetičkoj proceduri, ovde ćemo vam objasniti koji izbor imate ako želite očistiti lice od fleka, mada ćete svakako o tome pričati sa svojim lekarom.

Skidanje fleka sa lica laserom
Skidanje fleka sa lica laserom

Za uklanjanje pigmentacijskih mrlja sa lica često se koriste kreme sa retinolom koje se mogu naći u svakoj apoteci.

Retinoidi su proizvodi koji sadrže retin-A i slične preparate se najčešće koriste za uklanjanje tamnih fleka sa kože. Ovakve kreme sadrže alfa-hidroksilnu i retinoinsku kiselinu, koje istovremeno deluju i kao piling i obnavljaju kožu.

Ovi sastojci, sa druge strane, dosta isušuju kožu i čine je mnogo osetljivijom na sunčane zrake. Ako nameravate da za uklanjanje hiperpigmentacije koristite ovakve proizvode, ne zaboravite da je potrebno nekoliko meseci redovne primene kako bi efekti bili primetni. Ako ih koristite, obavezno na lice nanosite kremu za zaštitu od sunca svaki put kada izlazite napolje.

Skidanje fleka sa lica laserom

Laserski tretmani za uklanjanje pigmentacijskih mrlja sa lica su neinvazivne procedure koje su potpuno bezbolne i daju brze rezultate. U zavisnosti od boje i veličine fleka zavisi i koji tip tretmana će biti upotrebljen. Obično je potrebno nekoliko seansi da bi rezultat bio potpun. Međutim, uklanjanje fleka sa lica laserom znači i da će vam koža neko vreme biti izuzetno osetljiva. Zato je potrebno da maksimalno izbegavate izlaganje suncu par nedelja nakon tretmana i da koristite zaštitne kreme svaki put kada morate na sunce.

Lasersko uklanjanje fleka sa lica cena

Cena za jedan tretman je od 50 do 100 evra u zavisnosti od površine kože.

Kako ukloniti tamne fleke

Postoji li neki prirodan način za uklanjanje tamnih fleka sa lica? Dermatološki tretmani protiv fleka na licu su možda efikasni, ali su skupi i nisu prikladni za svakoga.

Ali, imamo dobre vesti!

Pored skupih krema i dermatoloških tretmana za skidanje fleka sa lica, tu je i mnoštvo prirodnih načina.  Verovali ili ne, u kuhinji najverovatnije imate gomilu sastojaka koji mogu učiniti čuda kada je potrebno izbeljivanje fleka na licu.

Evo i kako to da uradite.

Limun za fleke na licu

limun za fleke na licu

Limun nije samo sjajna voćka puna vitamina od koje možete napraviti ukusan sok. Limun je izvanredan za uklanjanje tamnih mrlja sa kože. Mnogobrojna naučna ispitivanja su pokazala da limunska kiselina i vitamin C u limunu deluju odlično kada je reč o izbeljivanju kože, a upravo to nam je potrebno za uklanjanje braon fleka sa lica i tela. Postoji mnogo načina na koje možete koristiti ovaj izvanredni sastojak, u zavisnosti od toga koliko vam je koža osetljiva.

Limunov sok i voda

Čist limunov sok je sjajan način da izbelite fleke sa kože. Međutim, koncentrisan limunov sok može biti previše jak za kožu. Zato je najbolje da ga izmešate sa vodom, pogotovo ako imate osetljivu kožu.

Šta vam je potrebno?

 • jedan limun
 • filtrirana voda
 • vata

Kako koristiti limun za fleke na licu ?

 1. Iscedite sok od limuna.
 2. Dodajte istu količinu filtrirane vode.
 3. Umočite vatu u ovu mešavinu i njome nanesite sok po licu.
 4. Sačekajte dvadesetak minuta, a onda se umijte. Nemojte koristiti sapun.
Koliko često raditi ovo?

Koristite limun za fleke na licu svaki drugi dan.

Kurkuma za fleke na licu

Kurkuma sadrži kurkumin, jak antioksidans koji uništava slobone radikale i pomaže u uklanjanju tamnih fleka sa kože. Pošto je kurkuma izrazito jake žute boje, sigurno vam se čini neobičnim to što se koristi za uklanjanje fleka. Zato se ona meša sa drugim sastojcima, koji na svoj način takođe izbeljuju upadljive, ružne fleke.Najbolja kombinacija je kurkuma i limun.

Kurkuma, limunov sok i mleko

Mleko je baza ove maske, a kurkuma i limun su sastojci koji uspešno posvetljuju tamne fleke na koži.

Šta vam je potrebno?

 • Pola kafene kašičice kurkume.
 • Jedna kafena kašičica limunovog soka.
 • Dve supene kašike mleka.

Kako koristiti ovaj metod za uklanjanje fleka prirodnim putem?

 1. Izmešajte sve sastojke u jednoj posudi.
 2. Nanesite masku ravnomerno po celom licu.
 3. Nežno je umasirajte na onim mestima gde postoje fleke.
 4. Sačekajte oko petnaest minuta, a zatim se umijte.

Koliko često se koristi kurkuma za fleke ?

Koristite ovaj metod svaki drugi dan.

Peršun za uklanjanje tamnih fleka

persun protiv fleka

Peršun je pun vitamina A i C koji obnavljaju kolagen u koži i uništavaju slobodne radikale, pa tako daju koži svež izgled, čiste je od akni i tamnih fleka. Osim toga, tu je i vitamin K koji sprečava stvaranje bora. I na kraju, peršun ima antigljivična i antibakterijska svojstva, što znači da čisti kožu i daje joj zdrav izgled.

Peršun, limunov sok i med

Vitamin C iz peršuna i limunovog soka odlično uklanja diskoloraciju kože.

Šta vam je potrebno?
 • Jedan struk peršuna.
 • Jedna kafena kašičica limunovog soka..
 • Dve kašičice meda.
 • Blender.
Kako koristiti ovaj metod?
 1. Sitno iseckajte peršun, dodajte mu malo vode. Ubacite ga u blender i napravite pastu.
 2. Dodajte limunov sok i med i sve dobro izmešajte.
 3. Nanesite masku po celom licu, ali malo više na fleke.
 4. Isperite masku nakon dvadeset minuta.
Koliko često raditi ovo?

Koristite ovaj metod svaki drugi dan.

Peršun i limun za fleke

“Čaj” od peršuna i limunovog soka

Čaj od peršuna i limunovog soka blago deluje na kožu i odlično je osvežava, pored toga što uklanja tamne mrlje.

Šta vam je potrebno?

 • Jedan struk peršuna.
 • Kašika limunovog soka.
 • Voda.
 • Vata.

Kako koristiti ovaj metod?

 1. Iseckajte peršun i ubacite ga u pola litre vode. Ostavite da stoji u vodi oko 15 minuta.
 2. Procedite ovaj “čaj”.
 3. Ubacite kašiku limunovog soka u vodu od peršuna.
 4. Nanesite vatom ovu mešavinu direktno na fleke na licu.
 5. Nakon pola sata se umijte čistom vodom.

Koliko često raditi ovo?

Svake večeri pred odlazak na spavanje.

Upozorenje:u nekim slučajevima, kod ljudi sa osetljivom kožom se nakon upotrebe peršuna može javiti fotodermatitis. Fotodermatitis podrazumeva pojavu osipa ili plikova kao reakciju na sunčeve zrake. Zato uvek testirajte svaku masku na manjem delu kože pre nego što je nanesete na lice.

Savet:mešavinu vode sa peršunom i limunom možete čuvati nekoliko dana, samo je prespite u staklenu flašu ili teglu.

Jabukovo sirće za fleke na licu

jabukovo sirce za vene

Jabukovo sirće je prirodni sastojak koji se sve više ceni kao preparat za različite zdravstven probleme, uključujući i probleme sa kožom kakav je hiperpigmentacija.Jabukovo sirće je puno antioksidanasa, vitamina A, C, E i vitamina iz grupe B, a svi su oni veoma važni za zdravu i lepu kožu. Takođe, jabukovo sirće čuda čini kada je reč o uklanjanju fleka sa kože, jer sadrži alfa-hidroksilnu kiselinu. Ta hemikalija je čest sastojak hemijskih piligna za lice jer uklanja mrtve kožne ćelije i podstiče stvaranje novih. Tu je i jabučna kiselina koja sprečava pojavu akni i podstiče lučenje prirodnog loja, što je veoma dobro za suvu kožu.  Jabukovo sirće bukvalno izvlači toksine iz kože i sprečava pojavu bora. Pre nego što upotrebite jabukovo sirće za fleke obavezno ga razblažite sa malo vode.

Paradajz za skidanje fleka sa lica

za ciscenje lica od fleka

Paradajz sadrži vitamine A, B i C koji podstiču stvaranje kolagena, sprečavaju pojavu crnih fleka, uništavaju slobodne radikale i održavaju elastičnost kože. Tu su i kalcijum, kalijumi magnezijum koji hidriraju kožu i daju joj zdrav izgled. Paradajz sadrži likopen, komponentu koja hidrira kožu iznutra i štiti nas od prevremene pojave bora.

Evo kako da upotrebite paradajz za izbeljivanje fleka na licu

Sok od paradajza i sok od limuna

Sok od paradajza obnavlja kolagen u koži, dok limunov sok izbeljuje kožu, tako da je ovo odlična kombinacija za uklanjanje neželjenih fleka sa kože.

Šta vam je potrebno?

 • Dve kašike soka od paradajza.
 • Kašika limunovog soka.

Kako koristiti ovaj metod?

 1. Izmešajte sastojke u jednoj posudi.
 2. Vatom nanesite masku po celom licu, ali malo više na fleke.
 3. Sačekajte da vam se lice sasvim osuši, a zatim se umijte.

Koliko često raditi ovo?

Ponavljajte postupak svakog dana.

Paradajz i šećer

Evo kako ukloniti pege sa lica pomoću paradajza i limuna

Šećer deluje kao piling i tako uklanja stare ćelije, a sok od paradajza izbeljuje fleke.

Šta vam je potrebno?

 • Jedan paradajz.
 • Jedna supena kašika šećera.

Kako koristiti ovaj metod?

 1. Stavite šećer na ravan tanjir.
 2. Isecite kolut paradajza i umočite ga u šećer.
 3. Tom stranom na kojoj se nalazi šećer masirajte lice kružnim pokretima oko deset minuta.
 4. Kada prekrijete celo lice sokom od paradajza i šećerom, sačekajte još deset minuta.
 5. Na kraju se umijte čistom vodom.
Upozorenje:pošto je paradajz kiseo po prirodi, nije prikladan za osetljivu kožu. Zato uvek prvo proverite da li ste alergični na paradajz pre nego što isprobate neku masku protiv fleka sa njim.
Saveti:
 • Uvek koristite svež, organski paradajz za ovakve maske.
 • Potrudite se i da jedete što više paradajza.

Ricinusovo ulje protiv fleka na licu

uklanjanje fleka sa lica

Ako želite ukloniti fleke sa lica prirodnim putem ulje ricinusa je pravi izbor.Ricinusovo ulje ne samo da uklanja tamne mrlje i diskoloraciju, već i efikasno sprečava njihovu ponovnu pojavu. Dakle, ako nemate nerafinisano ricinusovo ulje u kuhinji, pravac apoteka!

Čisto ricinusovo ulje

Ovaj metod podrazumeva upotrebu čistog i nerafinisanog ricinusovog ulja.

Šta vam je potrebno?

 • Ricinusovo ulje.
 • Vata.

Kako koristiti ovaj metod?

 1. Nakapajte nekoliko kapi ovog ulja na vatu i tako ga nanesite na fleke.
 2. Ostavite da deluje sat vremena, a zatim isperite.

Koliko često raditi ovo?

Svakog dana, i to najbolje po dva puta.

I na kraju poslednji i najvažniji savet dermatologa:

Kako sprečiti pojavu fleka na koži i sačuvati čisto lice bez fleka?

Neuporedivo je lakše sprečiti pojavu tamnih fleka na koži nego ih kasnije ukloniti. Ako se potrudite da zaštitite kožu od sunca, tamne fleke se verovatno neće ni pojaviti. Zaštita kože posebno lica, čak i nakon pojave fleka, je najbolji način da sprečite da se stanje pogorša.

Dakle, zaštita kože je ključan faktor za uklanjanje fleka. Koristite proizvode koji sadrže cink-oksid ili titanijum-dioksid, jer se ponekad i uklonjene fleke vraćaju.

Sada znate kako ukloniti tamne fleke na licu i koži, izaberite jednu metodu već danas!