Kako zaustaviti curenje nosa

0
4356
curenje nosa

Jedan od najdosadnijih simptoma obične prehlade može da bude curenje nosa. Srećom, postoji nekoliko prirodnih i kućnih lekova koje možete da isprobate i brzo zaustavite curenje iz nosa.

Pretpostavljamo da ne mislite previše često na svoj nos – sve dok se ne zapuši, ne procuri i počne da vas dovodi do očaja. Obično do curenja nosa dolazi usled rinitisa, odnosno zapaljenja sluzokože nosa. Međutim, uzroci koji dovode do upale i otoka sluzokože nosa, simptomi koje osećate i lečenje kome bi trebalo da pribegnete, zavise, pre svega, od toga šta dovodi do takvog stanja.

U nastavku članka možete da saznate više o  uzrocima koji dovode do ovog stanja i kako brzo zaustaviti curenje nosa.

prirodni lekovi za sinuse


Među „najčešće“ uzroke curenja nosa, između ostalih, spadaju i prehlada, kašalj ili grip. Ovakve infekcije obično nastaju kada virus inficira respiratorni trakt: usta, nos, sinuse i grlo. Kada do infekcije dođe, osetićete da vam je respiratorni trakt upaljen i nadražen, a stanje će se pogoršati kada se vaš imuni sistem upusti u borbu sa virusom. Ovakva upala izaziva otoke u sinusima (rinitis sa kongestijom) i povećanu proizvodnju mukusa, odnosno sluzi (usled čega i dolazi do curenja nosa).

Kada vaš imuni sistem nadvlada infekciju, otok – i kongestija (začepljenje) koja ide uz njega – počinje da se povlači, a curenje iz nosa se smanjuje.

Premda prehlada ili sezona gripa često izazivaju nazalnu kongestiju (začepljenje nosa), infekcija gornjih organa za disanje (gornjeg respiratornog trakta) nije jedini mogući uzrok začepljenog nosa. Stalno izlaganje iritansima, kao što su dim ili čestice u vazduhu, takođe može da izazove upalu nosnih hodnika i dovede do curenja nosa. Alergije aktiviraju vaš imuni sistem, izazivajući imuni odgovor i prateću upalu, što može da dovede do simptoma nalik prehladi, čak i kada stvarna infekcija ne postoji.

Prema Harvardskoj školi medicine, manje očigledni faktori, kao što su stres, kolebanje nivoa hormona, izlaganje vrućini ili hladnoći, jaki mirisi, neke namirnice i lekovi, takođe mogu da dovedu do toga da nos počne da vam curi.

Naravno, curenje nosa i pritisak usled začepljenja nosa su dobro poznate situacije, ali curenje nosa može da izazove i druge simptome. Višak sluzi iz nosa može da se sliva niz grlo – stanje poznato kao postnazalni drip – usled čega može da dođe do grlobolje. Moguće je i da vam se jave promuklost ili osećaj „knedle u grlu“, kao i da počnete da kašljete da biste izbacili višak sluzi.

Ista oboljenja koja dovodi do curenja nosa, takođe mogu da pokrenu i druge simptome. Alergije, na primer, mogu da izazovu svrab očiju, kijanje i svrab nepca, dok prehlada i grip mogu da dovedu do bolova u čitavom telu i povišene telesne temperature.

Kada se borite sa začepljenim nosom, instinkt vam govori da posegnete za maramicama. Ali ako pogrešno izduvavate nos, možete da izazovete još gore začepljenje. Agresivno izduvavanje nosa može dodatno da nadraži sluzokožu nosa i dovede do još jačeg začepljenja.

U ovom članku ćemo se baviti sledećim načinima za zaustavljanje curenja iz nosa:

  • topli napici
  • inhalacija parom
  • topla kupka
  • nazalna irigacija
  • kapsaicin

Uz to, bavićemo se i dokazima koji idu u prilog ovim načinima lečenja, kao i nekim savetima korisnim u borbi protiv curenja nosa.


Kako zaustaviti curenje nosa

Konzumiranje toplih napitaka

Topli napici su narodni, dobro poznati lek protiv prehlade. U stvari, postoji i naučna potvrda delotvornosti ovog kućnog leka.

U ispitivanjima je uočeno da je efekat možda i psihološki, ali je identifikovana i fizička reakcija. Topli napici stimulišu nerve povezane sa usnom dupljom i nosnim šupljinama, pa ublažavanje simptoma prehlade može da se pripiše tome.


Topla kupka

Topla kupka je korisna, jer se inhalirate vodenom parom dok ste u kadi.

Uživanje u toploj kupki prirodno dovodi do toga da udišete paru, a istovremeno opušta mišiće tela.


Uzimanje dosta tečnosti

Uzimanje što više tečnosti i dobra hidriranost kada vam nos curi, mogu da budu od koristi i protiv simptoma začepljenja nosa.

Na taj način se sluz u sinusima razređuje do tečnog stanja, pa možete lakše da je izbacite. U suprotnom, mukus može da bude gust i da izaziva još jače začepljenje nosa.

Izbegavajte napitke koji izazivaju dehidraciju umesto da hidriraju. U takve napitke spadaju i kafa i alkoholna pića.


Topli čajevi

S druge strane, topli napici, poput čajeva, ponekad mogu da budu korisniji od hladnih. Razlog tome su toplota i para, koje otvaraju i otčepljuju disajne puteve.

Neki biljni čajevi mogu da sadrže lekovito bilje sa blagim dekongestivnim dejstvom. Tražite čajeve koji sadrže antiupalne i antihistaminske biljke, kao što su kamilica, đumbir, nana ili kopriva.

Pripremite šolju vrućeg čaja (po mogućstvu bez kofeina) i udišite paru pre nego što ga popijete. Grlobolja je čest pratilac nosa koji curi – ispijanje toplog čaja ublažava i bol u grlu.


Parenje lica

Inhalacije parom se pokazala kao korisna za lečenje curenja nosa. Studija iz 2015. godine, sa učesnicima koji su imali običnu prehladu, dokazala je da je inhalacija parom prilično delotvorna. Skraćuje vreme potrebno za oporavak od bolesti za približno nedelju dana, u poređenju sa lečenjem bez inhalacije parom.

Osim udisanja pare koja se nadvija nad šoljom vrućeg čaja, možete da probate i da parite lice. Evo kako se to pravilno radi:

  1. Na šporetu zagrejte čistu vodu u čistom loncu. Zagrejte je taman toliko da počne da se formira para – NEMOJTE DOZVOLITI  da proključa.
  2. Držite lice iznad pare 20 – 30 minuta. Udišite duboko kroz nos. Ako vam se lice pregreje, napravite pauzu.
  3. Nakon toga izduvajte nos da biste izbacili sluz.

Ako želite, u vodu možete da dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja sa dekongestivnim dejstvom. Oko 2 kapi na 100ml vode je dovoljno.

Ulja eukaliptusa, pitome nane, bora, ruzmarina, žalfije, divlje nane, čajevca  i majčine dušice, odličan su izbor. Jedinjenja iz ovih biljki (poput mentola i timola) nalaze se i u brojnim nazalnim dekongestantima (sredstva za otčepljenje nosa) u slobodnoj prodaji.

Ako nemate ova eterična ulja, umesto njih možete da koristite sušeno bilje. Naparite lice nad biljnim čajem i udišite isparenja – korist je ista.


Konzumiranje ljutih namirnica

Ljute namirnice mogu da pogoršaju stanje kod curenja nosa. Međutim, ako imate i simptome nazalne kongestije, moguće je da ljute namirnice pomognu.

Ako možete da podnesete malo ljutine u hrani, probajte. Ako niste navikli na ljutinu, najpre probajte malo ljutkaste začine, kako biste videli da li vam koriste.

Ljuti začini, poput kajenske paprike, nage jolokije (najljuća poznata vrsta paprike na svetu), habanero paprike, vasabija (japanski ren), rena ili đumbira, odličan su izbor. Ovi začini, osim što stvaraju osećaj ljutine dok se jedu, šire disajne puteve i ublažavaju probleme sa sinusima.

Postoje brojni narodni lekovi za ublažavanje curenja nosa koje možete da isprobate, a da ne upotrebljavate medikamente.

Nijedan od ovih lekova nije namenjen stvarnom lečenju ili uklanjanju osnovnog uzroka curenja nosa – odnosno prehlade, virusne infekcije ili alergije.


Ispiranje slanim rastvorom

Ispiranje nosnih hodnika slanom vodom je verovatno jedan od najlakših i najjevtinijih načina da zaustavite curenje nosa u potpunosti. Studije pokazuju da su učesnici koji su tokom prehlade koristili nazalnu irigaciju slanom vodom, osetili znatno ublažavanje simptoma, uključujući i lučenje sekreta iz nosa, grlobolju, otežano disanje kroz nos i nazalnu opstrukciju, a istovremeno su i smanjili upotrebu dodatnih nazalnih dekongestiva.

Osim što trenutno smanjuje curenje nosa, so ima jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa ubija mikrobe odgovorne za vaše šmrkanje.

Da biste napravili slani rastvor, pomešajte ½ kašičice soli sa 2 šolje tople vode i mešajte dok se so ne rastvori potpuno. Uzmite pipetu i ukapajte slani rastvor u nozdrve – glavu zabacite unazad i dišite veoma sporo. Potom sagnite glavu i izduvajte nos.

Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta u toku dana, sve dok se količina mukusa znatno ne smanji.*

 

Nazalna irigacija, odnosno ispiranje nosa slanom vodom, može da se obavi i pomoću posebno dizajniranog nazalnog irigatora – aparature za ispiranje nosa, koja se obično sastoji od bočice u koju se sipa rastvor i mekih mlaznica i cevčica kojima se rastvor uliva u nozdrve. Nazalni irigator može da se nabavi u svim bolje snabdevenim apotekama.


Đumbir

Đumbir se hiljadama godina koristi za lečenje simptoma prehlade. Savremena istraživanja potvrđuju vekovne tvrdnje o njegovoj delotvornosti i pokazuju da je đumbir zaista delotvoran lek protiv humanog respiratornog sinicijalnog virusa (HRSV). Đumbir zaustavlja napad ovog virusa na ćelije, čime sprečava pojavu simptoma, kao što je curenje nosa.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Curenje nosa obično ne spada u hitne medicinske slučajeve. Međutim, može da bude simptom nekih hroničnih i akutnih oboljenja, kao što su infekcija sinusa i rinitis.

Ako curenje nosa ne počne da se smiruje nakon nekoliko dana, bilo bi dobro da se javite lekaru, naročito ako se jave i simptomi slični gripu.

Autor teksta Dr. Miodrag Randjelovic