Kandida kod dece i beba

0
3717
kandida

Ono što je obično poznato kao gljivična infekcija, posledica je različitih vrsta gljivica koje nalikuju kvascu, a koje pripadaju vrsti kandida (lat. Candida), a naročito vrsti kandida albikans (lat. Candida albicans).

Gljivice iz roda kandida su mikroorganizmi, odnosno jednoćelijske gljivice, a obično su normalno prisutni na različitim delovima tela i u nekim organim kod dece i odraslih i najčešće ne izazivaju nikakve znakove ili simptome.

Zašto kandida ponekad dovodi do pojave simptoma i znakova?

Kandida kod dece se često prenamnožava posle uzimanja antibiotika.Uzimanjem antibiotika, može da se poremeti ravnoteža mikroba normalno prisutnih u organizmu (naročito ravnotežu između bakterija i gljivica) i omoguće prekomerno razmnožavanje kandide.Takođe kandida kod dece buja i u stalno vlažnim kožnim naborima, kao što su prepone.

kandida kod dece

Kandida infekcija može da bukne i potom nestane, kod većine ljudi. Međutim, kod novorođenčadi ili kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, kvasac može da dovede teških ili hroničnih infekcija.


Kako bebe dobijaju kandidu ?

Brojna su novorođenčad koja se tokom porođaja zaraze kandidom od svojih majki. Kandida je prirodno prisutna u vagini majke. Kada dete prolazi kroz porođajni kanal, ono dolazi u direktni kontakt sa kandidom.

Mnoge bebe koje izbegnu ovaj način inficiranja kandidom, ubrzo je dobiju zbog bliskog kontakta sa ostalim članovima porodice.


Šta je sor i koji su njegovi simptomi i znakovi?

Sor je kandida infekcija usta i grla. Ova pojava može da bude povezana i sa kandida infekcijom jednjaka. Sor izgleda kao bele siraste fleke na jeziku i unutrašnjoj strani obraza, kao i na zadnjoj strani grla. Kao što smo već rekli, kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom i kod dece, kandida infekcije su mnogo češće. Na primer, kod populacije, u koju ne spadaju novorođenčad, sor može da bude znak HIV infekcije.


Da li je kandida zarazna?

Većina kandida infekcija nisu zarazne. Obično se javljaju kada su koža, usta (sluzokoža), vagina i penis previše vlažni ili je okruženje suviše toplo, a često su povezane sa imunim sistemom koji loše funkcioniše. Ovo su situacije u kojima kandida ima idealne uslove za rast i razmnožavanje.


Kako deca (i odrasli) dobijaju kandidu?

Kandida kod dece u ustima, obično je posledica povećane upotrebe antibiotika i prekomernog razmnožavanja gljivica, koje su normalno prisutne u ustima; mnogi je ređe u pitanju novostečena infekcija kandidom. Kod dece (i odraslih) uzimanje antibiotika ili steroida (kao što su lekovi za astmu koji sadrže kortizon), može da poremeti normalnu ravnotežu mikroba u usnoj duplji. Usled toga može da dođe do prenamnožavanja kandide, što za posledicu ima sor.


Na koji način kvasac infekcija utiče na osip od pelena?

Kandida može da inficira regiju pokrivenu pelenama i da pogorša osip usled pelena. Razlog tome je što kandida buja na iritiranoj i mokroj koži. Inficirana koža je obično vatreno crvena sa površinama koje imaju uzdignute i crvene ivice i obično jako svrbe.


Da li sisanje palca može da dovede do kandida infekcije kod dece?

Deca koja sisaju palac (ili druge prste), povremeno mogu da dobiju kandidu oko noktiju. Usled toga se javlja crvenilo na ivicama noktiju.


Da li majke koje doje mogu da dobiju gljivičnu infekciju od svoje dece?

Majke koje doje svoje bebe izložene su riziku od infekcije dojki kandidom (ovo se zove mastitis), a mogu da se leče istim lekovima koje koriste bebe.


Kako se leči sor i druge kandida infekcije?

Sor i gljivične infekcije, kao što je osip od pelena usled kandide, obično se leče antifungalnim lekovima, u koje spadaju i nistatin, klotrimazol ili mikonazol, u obliku oralnih lekova ili topičkih krema.

Srećom, većina gljivica vrste kandida je osetljiva na nistatin, a rezistentnost je retka. Postoje brojni topički antifungalni lekovi koji mogu da se kupe i u slobodnoj prodaji. Kandida u ustima kod dece mora da se leči oralnim medikamentima koji se dobijaju samo uz recept.

nistatin lek za kandidu

Kod dece koja imaju osip od pelena, trebalo bi češće menjati pelene, a bebinu kožu nežno oprati vodom i blagim sapunom, isprati i dobro osušiti tapkanjem peškirom. Barijerne kreme ili masti za bebe, veoma su korisne. Kukuruzni skrob može da se preporuči kod blagog osipa od pelena, ali ne bi trebalo da se koristi kod dece koje imaju jako upaljenu kožu.

Pelene za jednokratnu upotrebu, sa velikom moći upijanja, mogu da pomognu da koža ostane suva. Bebina guza je veoma osetljiva, pa je veoma važno da uvek bude suva. Plastične zaštitne gaćice, koje ne dopuštaju cirkulaciju vazduha preko regije pelena, trebalo bi da se izbegavaju, mada bi način povijanja trebalo da bude takav da može da zadrži urin ili tečnu stolicu.


Šta kad lekovi ne pomažu protiv kandide ?

Postoje neke situacije kada je potrebno više lekova da bi se izlečila kandida. Lekar može da prepiše drugu antifungalnu kremu ili oralni medikament u koje spadaju i ketokonazol, flukonazol ili itrakonazol.


Da li dete sa kandidom sme da ide u vrtić?

Nema potrebe da se dete sa kandida infekcijom ne vodi u vrtić. Budući da većina zdravih osoba već ima kandidu, deca sa sorom ili osipom od pelena ne moraju da izostaju iz vrtića (sve dok mogu bez neprijatnosti da učestvuju u aktivnostima).

Vrtići moraju da obezbede dobre higijenske uslove, uključujući i pažljivo pranje ruku i odlaganje nosnih ili oralnih sekreta dece koja imaju kvasac infekciju, kako bi se izbeglo prenošenje infekcije na decu koje možda još nisu inficirana.


Da li postoje i drugi nazivi za kandida infekciju?

U medicini se kandida infekcija zove kandidijaza, jer infekciju izaziva kandida. Sor, ili mlečac, je poznat kao oralna kandidijaza. Staro ime za kandidu je monilija (lat. Monilia). Ova infekcija se još ponegde zove monilijaza, a sor je poznat kao oralna monilijaza.

Autor teksta Dr. Zoran Peric

Izvori: (1) (2) (3) (4)