Knedla u grlu – svi uzroci osećaja stranog tela u ždrelu

0
3732
tesko gutanje knedla u grlu

DA LI IMATE OSEĆAJ DA VAM SE ZAGLAVILA KNEDLA U GRLU ? Niste jedini, mnogi ljudi se žale na ovaj problem.Prvi slučaj je zabeležio Hipokrat pre oko 2.500 godina.

Mnogi su svesni da stres i anksioznost mogu biti uzroci ali u ovom člankućemo detaljno pojasniti sve u vezi ovog čudnog i neprijatnog stanja

Knedla u grlu je jak osećaj izrasline ili stranog tela koje je zaglavljeno u ždrelu. Međutim, fizikalni pregled otkriva da ne postoje ni strano telo ni izraslina.

Nastavite sa čitanjem detaljno ćemo se pozabaviti objašnjenjem šta je osećaj knedle u grlu i koji su mogući uzroci i načini lečenja.

knedla u grlu


Šta je osećaj knedle u grlu?

Osećaj knedle u grlu je uporan osećaj prisustva neke izrasline u ždrelu. Oni koji imaju ovaj osećaj, opisuju ga kao bezbolan, ali često uznemirujući.

Osećaj knedle u grlu je često teško lečiti, može da traje veoma dugo i vrlo verovatno će se u nekom trenutku ponovo javiti. Mnogi osećaju olakšanje kada jedu ili piju.

knedla u grlu stres

Prvi poznati slučaj osećaja knedle u grlu zabeležio je Hipokrat pre oko 2.500 godina. Međutim, tek 1707. godine Džon Persel daje mnogo tačniji opis ovog stanja, kao pritiska na tiroidnu hrskavicu (grkljan) usled kontrakcija pothioidnih mišića vrata (grupa mišića koji su smešteni između podjezične kosti i gornjeg otvora grudnog koša).

I pored toga, lekari su često pogrešno tumačili izveštaje o osećaju knedle u grlu i povezivali ih sa napadima histerije. Zbog toga je ovaj osećaj postao poznat kao „globus hystericus“, pošto je obično dovođen u vezu sa menopauzom ili drugim psihološkim faktorima kod žena.

Tek je 1968. godine knedla u grlu konačno prestaje da se povezuje sa znakovima histerije i dobija novo ime „globus pharyngeus“ (što bi se moglo prevesti kao kugla ili knedla u ždrelu).

Prepoznavanje i lečenje osećaja knedle u grlu nije uvek lako, pošto postoje brojni različiti uzroci. U njih spadaju stres i anksioznost, pa je zato dijagnostikovanje zasnovano na fizikalnom pregledu skoro nemoguće.


Ko ima knedlu u grlu?

knedla u grlu anksioznost

Knedla u grlu je često stanje. Izveštaji ukazuju da se oko 4% pacijenata, koji se po prvi put javljaju otorinolaringologu, žali na ovaj problem.

Knedla u grlu je u jednakoj meri zastupljena i kod muškaraca i kod žena. Međutim, mnogo je veća verovatnoća da će se zbog ovog problema lekaru obratiti žena nego muškarac. Pored toga, češće se javljaju sredovečne osobe nego mlađe.


Uzroci knedle u grlu

Postoji nekoliko mogućih uzroka za pojavu osećaja knedle u grlu. U svim slučajevima, uzroci će pomoći da se odredi neophodno lečenje. U neke od najčešćih uzroka spadaju:

 • faringealna inflamatorna oboljenja
 • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
 • psihološki faktori, kao što su stres i anksioznost
 • abnormalno funkcionisanje gornjeg sfinktera jednjaka
 • retki tumori
 • bolesti štitne žlezde
 • prethodno zaprečenje nekim stranim telom

Faringealna inflamatorna oboljenja

Faringealna inflamatorna oboljenja izazivaju iritaciju i upalu ždrela. U neka od tih oboljenja spadaju:

 • tonzilitis (upala krajnika)
 • faringitis (upala ždrela)
 • sa gnojnom sekrecijom (postnazalni drip)

Ova oboljenja mogu da izazovu pojačanu osetljivost grla i osećaj knedle u grlu.


Anksioznost ili stres

Postoji neka povezanost između psiholoških stanja i osećaja knedle u grlu. Neke studije su otkrile da poremećaji mentalnog zdravlja, poput stresa, depresije i zdravstvena anksioznost (strah od trenutnog ili budućeg prisustva neke ozbiljne bolest), mogu da se povežu sa višom stopom osećaja knedle u grlu.

Takođe, neke studije ukazuju da stresni ili traumatični događaji u životu mogu da budu okidači za osećaj knedle u grlu ili pogoršavanje simptoma. Da bi se utvrdila tačna veza između osećaja knedle u grlu i stanja kakava su anksioznost i stres, potrebna su dalja ispitivanja.


Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest, ili GERB, ponekad može da dovede do osećaja knedle u grlu. Istraživanja ukazuju da približno 23 – 68% svih osoba kod kojih se javlja knedla u grlu, može da pripiše ovaj problem refluksu kiseline ili simptomima GERB.


 Abnormalna funkcija gornjeg sfinktera jednjaka

Abnormalna funkcija gornjeg sfinktera jednjaka nastaje kada poklopac koji kontroliše protok vazduha kroz dušnik ne radi normalno.

Ovaj poremećaj može da bude uzrok u nekim slučajevima osećaja knedle u grlu. Ako je abnormalna funkcija gornjeg sfinktera jednjaka uzrok, onda se oboljenje leči injekcijama osmišljenim posebno za omogućavanje normalnog funkcionisanja ovog prstenastog mišića.


Bolesti štitne žlezde

Simptomi osećaja knedle u grlu javljaju se i kod osoba koje pate od abnormalnosti tiroidne žlezde. Ovo stanje se javlja i kod osoba sa aktivnom abnormalnošću, ali i kod onih kojima je obavljena tireoidektomija, odnosno delimično ili potpuno uklanjanje štitne žlezde.

Tačna korelacija između bolesti štitne žlezde i osećaja knedle u grlu nije u potpunosti jasna, ali izgleda da tireoidektomija ublažava simptome u nekim slučajevima.


Prethodno zaprečenje stranim telom

Ponekad, nakon uklanjanja stranog tela iz grla, može da se dogodi da neki njegov manji deo ostane. Ovo može da izazove osećaj da je grlo i dalje blokirano.

Što je još važnije, ovaj ostatak može da se pomera vremenom i da zatvori disajne puteve. U takvim slučajevima važno je da se odmah zatraži hitna medicinska pomoć da bi se predmet koji izaziva blokadu uklonio.


Drugi faktori

Neke studije su došle do otkrića da postoji povezanost sa drugim problemima zglobova i mišića. Ove studije su često izolovane, pa su potrebna dalja istraživanja koja bi odredila tačan odnos između ovih oboljenja i osećaja knedle u grlu.

U neke druge moguće faktore koji izazivaju osećaj da postoji knedla u grlu spadaju:

 • poremećaj temporomandibularnog zgloba
 • nemogućnost lučenja dovoljne količine pljuvačke
 • cervikalni osteofiti, odnosno koštani trnovi
 • Iglov sindrom (stiloidni sindrom)
 • laringealna i faringealna tenzija

Lečenje

Ne postoji jedan lek za knedlu u grlu. Ako je osnovni uzrok fizički problem, kao što je GERB, osećaj knedle u grlu može da se ublaži ili potpuno ukloni kada se izleči uzrok.

Međutim, ne funkcioniše svaki lek i sve metode kod svih osoba, pa simptomi mogu da ostanu i nakon lečenja.

Lečenje psiholoških faktora može da pomogne osobama sa osećajem knedle u grlu da ublaže nelagodu. Preduzimanje koraka za ublažavanje anksioznosti ili stresa može značajno da poboljša simptome kod nekih osoba.

Ukoliko ne postoji osnovno fizičko oboljenje ili opstrukcija grla, lekar može da preporuči kognitivno-bihejvioralnu terapiju (KBT) ili druge metode za ublažavanje anksioznosti.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Pojedine osobe kod kojih se javlja osećaj da im je knedla u grlu možda nikada neće morati da idu kod lekara, pošto stanje može da prođe samo od sebe.

Međutim, u slučajevima hroničnog osećaja knedle u grlu, možda će biti potrebno da se pacijent obrati lekaru da bi se utvrdio uzrok ovog osećaja i pronašao lek. U takvim slučajevima moguće je lečenje osnovnog uzroka i sprečavanje budućih napada koji izazivaju osećaja da se zaglavila knedla u grlu.

Od presudne je važnosti da osobe koje su u skorije vreme imale strano telo u grlu odmah traže medicinsku pomoć, ukoliko osećaju da su im vazdušni putevi suženi. U takvim slučajevima, mali delovi stranog tela mogu i dalje da budu prisutni i da blokiraju vazdušne puteve.

Potrebna su dalja istraživanja radi utvrđivanja veze između osećaja da postoji knedla u grlu i oboljenja koja ga izazivaju.