Konjunktivitis – simptomi, uzroci i vrste (bakterijski, virusni, alergijski)

0
3805
konjuktivitis

Konjunktivitis (Conjunctivitis) je oboljenje oka do koga dolazi usled upale vežnjače (konjunktive). To je sluzavi i prozirni sloj koji oblaže očnu jabučicu, smešten na unutrašnjem delu očnog kapka, koji se prostire preko beonjače do rožnjače, a ima funkciju „podmazivanja“ i zaštite oka.Veoma često se javlja kod dece i beba a nešto ređe kod odraslih.

Simptomi konjuktivitisa zavise od vrste upale vežnjače. Međutim, postoje neki zajednički fizički znakovi, koje ćemo navesti.
konjuktivitis simptomi

Simptomi konjunktivitisa

 • Crvenilo oka (vežnjače) – Crvenilo se obično javlja zbog vazodilatacije (proširenja) krvnih sudova vežnjače, do koje dolazi usled upale (ova pojava se zove hiperemija, a predstavlja povećanu količinu krvi u kapilarima nekog organa). Crvenilo može da se javi i usled edema (otoka) koji prouzrokuje infektivni ili alergeni agens.
 • Razne vrste očnog sekreta:
  • Vodenast – obilna lakrimacija (suzenje očiju) udružena sa beličastim sekretom
  • Mukozan (sluzav) – javlja se kao beli končići
  • Purulentan (zagnojen) – žuto-zeleni sekret
  • Mukopurulentan (mešavina sluzi i gnoja) – često je uzrok lepljivih kapaka
 • Papile i folikuli – izbočene strukture koje se formiraju na tarzalnoj konjunktivi (vežnjača kapka, koja prekriva unutrašnji sloj očnog kapka), zaobljenog oblika i uokvirene kapilarima

Ponekad može da se javi fibrinozni eskudat (žiličasti, končasti izliv tečnosti) između tarzalne i bulbarne konjunktive (vežnjače koja prekriva očnu jabučicu), koji formira:

 • membrane koje, ako se uklone, dovode do krvarenja površine ispod njih
 • pseudomembrane (lažne membrane) kod kojih je površina ispod njih netaknuta

Ove dve pojave su karakteristične za difteriju oka (teška, akutna, zarazna infektivna bolest oka, koju karakterišu fibrinozne naslage na mestu ulaska), mada se viđaju i kod drugih oboljenja oka.U nastavku ćemo detaljnije opisati simptome kako bi prepoznali konjuktivitis kod sebe dece ili beba…
simptomi konjuktivitisa

U slučajevima alergijskog konjuktivitisa često su prisutni i drugi simptomi alergije, npr. kijanje ili zapušen nos. Ako imate problema sa crvenilom oka, obavezno perite ruke pre i nakon doticanja problematičnog oka kako biste sprečili širenje infekcije.

Ovo su jasni simptomi da je razlog za crvenilo oka koje imate kojuktivitis

Iz oka curi tečnost

Uz crvenilo se često javlja i iscedak iz oka. Tada dolazi do upale ili infekcije mukoznih membrana koje se nalaze na samom oku i unutar kapka. Virusni konjuktivitis najčešće izaziva čist ili beo iscedak, a bakterijski žućkast, nalik gnoju. Bilo kakav neobičan iscedak iz oka može biti simptom konjuktivitisa. Ako imate virusni konjuktivitis, nisu vam potrebne kapi za oči sa antibioticima – neće vam pomoći ni na koji način, čak mogu napraviti samo još veću štetu. Umesto antibakterijskih kapi za oči, najbolje je da naizmenično stavljate tople i hladne obloge na oko kako biste ublažili upalu i iritaciju sve dok problem ne prođe.


Krasta na oku

crvenilo u oku

Ako imate bakterijski konjuktivitis, vaše telo će samo početi da luči gnoj kako bi se lakše izborilo sa infekcijom. Mukus se može raširiti preko oka i tada privremeno nastaje problem sa vidom. Ako nam je oko duže vreme zatvoreno (npr. dok spavamo), može doći do nakupljanja mukusa. Pošto je ivica kapka izložena vazduhu, taj mukus se suši i stvara se krastica duž trepavica. Nemojte dirati tu krastu, jer ako je skinete, stvorićete plodno tle za razmnožavanje bakterija, koje kasnije mogu stvoriti još veći problem. Ovo su jasni simptomi kojuktivitisa izazvanog bakterijama.Ako imate bakterijski konjuktivitis, obratite se svom lekaru i tražite mu antibakterijske kapi za oči.


Iritacija oka je jača nego obično tokom sezone alergija

crveno oko

Trljanje očiju koje svrbe pogoršava crvenilo ili iritaciju. Ako imate sezonske alergije i osećate jaku iritaciju, curenje suza, svrab i iritaciju, to može biti znak alergijskog konjuktivitisa, koji nije infektivan i lako se leči uz pomoć kapi za oči i antihistaminika.Simptomi po kojima se može razlikovati alergijski konjuktivitis su što on obično ne izaziva pojavu iscetka iz oka, ali zato stvara jaču iritaciju, crvenilo i svrab.


Imate prehladu koja vam utiče na oči

konjuktivitis zarazan

Ako imate sezonski grip i osećate iritaciju očiju, to može biti znak konjuktivitisa. Ako ste počeli da kašljete i zatim dodirivali lice ili oči, možda ste slučajno preneli bakterije ili viruse u oko i tako izazvali konjuktivitis (DA prenošenje na ovaj način je moguće). Dakle, ako se problem sa očima javio u isto vreme kada i prehlada, to može biti uzrok.


Problem sa suvoćom očiju

kapi za konjuktivitis bez recepta

Suve oči su čest problem. Ponekad se konjuktivitis javlja zbog suvih očiju i nakon izlaganja nekim iritansima, gde spadaju i jak vetar i sunce. Ponekad do konjuktivitisa dolazi i zbog problema sa lučenjem suza. Zbog hronične suvoće očiju dolazi do upale očiju, iritacije i crvenila. Lečenje se u tom slučaju sastoji samo od uklanjanja iritansa koji je izazvao problem.


Izlaganje toksinima

Hemikalije, dim, isparenja i slični iritansi mogu izazvati konjuktivitis koji najčešće nije zarazan. I ovde je očigledan način lečenja prekid izlaganja iritansu. Tople i hladne obloge mogu relativno brzo ublažiti simptome. U nekim slučajevima, simptomi se povlače i za 48 sati. Virusni i bakterijski konjuktivitis najčešće prolaze u roku od sedam do deset dana.

Videli smo koji su usimptomi konjuktivitisa a sada da vidimo i koje su vrste i uzroci

Bakterijski konjunktivitis

Bakterijski konjuktivitis (crvenilo oka) se javlja kada u oko dospeju bakterije.

Ova vrsta upale vežnjače je samoograničavajuća i zahvata oba oka.Bakterijski konjuktivitis karakteriše intenzivna hiperemija (prepunjenost kapilara krvlju) i purulentni (gnojni) iscedak koji ne dozvoljava odvajanje očnih kapaka, a javlja se i edem (otok). Kod pacijenta se obično javljaju simptomi poput osećaja stranog tela u oku i svrab (pogledajte odgovarajuće slike)

konjuktivitis slike

Ostali simptomi bakterijskog konjuktivitisa su:

 • Crvenilo na beonjači
 • Pojačano lučenje suza
 • Peckanje u očima
 • Bol u oku i osetljivost
 • Žuto-zelenkast iscedak iz oka koji ponekad izaziva slepljivanje trepavica i stvaranje kraste tokom noći
 • Oticanje gornjeg kapka koji počinje da pada

Simptomi virusnog konjuktivitisa su slični simptomima bakterijskog konjuktivitisa, ali je iscedak vodenast.

Vrsta konjunktivitisa koja se karakteristično javlja kod beba, zove se purulentni ili hiperakutni konjunktivitis. Ova vrsta je posledica bakterijske infekcije, bakterijom iz roda najserija (Neisseria), a manifestuje se kao veoma izražena hiperemija i gnojni žuto-zeleni sekret, kao i adenopatija (patološko uvećanje limfnih čvorova) u preaurikularnoj regiji (regija iza uha). Hemoza, ili edem konjunktive, je veoma česta i može da preraste u kornealni ulkus (čir rožnjače).

Folikularni konjunktivitis izaziva bakterija iz roda hlamidija – hlamidija trahomatis (Chlamydia Trachomatis). Ovaj oblik konjunktivitisa pogađa mlađe osobe (polno prenosiva bolest, mada nešto ređe može da dođe i do zaraze u loše održavanim javnim bazenima) i novorođenčad (prenos sa zaražene majke na bebu prilikom vaginalnog porođaja). Ovo je važno znati jer, osim što zahvata rožnjaču i manifestuje se formiranjem velikih folikula (limfnih čvorića), hronični oblik folikularnog konjunktivitisa (inače najčešći hronični konjunktivitis) može da dovede do trahoma i slepila pošto izaziva opacifikaciju korneje (zamućenje rožnjače).

Trahom, specifični zarazni keratokonjunktivitis hroničnog tipa, je infektivna bolest koja je glavni uzročnik slepila širom sveta.

Bolest se prenosi kontaktom sa očnim ili nosnim sekretom zaražene osobe, naročito mlađe dece koja često pate od očnih infekcija. Lečenje bakterijskog konjunktivitisa se sastoji od primene antibiotskih očnih kapi i čestog ispiranja očiju.

Koliko traje bakterijski konjuktivitis ?

Trajanje bolesti je do četiri dana kada se uzimaju antibiotici, odnosno desetak dana bez antibiotika.

Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis obično se javlja na jednom oku (unilateralni je), mada može da se proširi i na drugo oko. Crvenilo oka je veoma naglašeno, što mu daje staklast izgled, a serozni sekret je obilan. Tok bolesti je obično samoograničavajući, a moguća je i pojava folikula i edema konjunktive (hemoza). Ako zahvati korneju (rožnjaču) vid će biti zamućen. Simptomi virusnog konjuktivitisa traju obično 1 – 2 nedelje, a potom se spontano povlače.

Postoji vrsta konjunktivitisa koja zahvata rožnjaču, a koju izaziva adenovirus. Ovaj oblik se zove epidemični keratokonjunktivitis. Počinje kao folikularni konjunktivitis, praćen keratitisom (upala rožnjače) 7 dana nakon izbijanja. Moguće je formiranje pseudomembrana i osećaj opšte slabosti. Tok bolesti je samoograničavajući.

Lečenje virusnog konjunktivitisa je simptomatično (leče se samo simptomi, ne i uzrok) – koriste se veštačke suze i često ispiranje očiju. Lečenje podrazumeva i niz preventivnih mera da bi se sprečilo širenje zaraze na dugo oko. Ne prekrivajte zahvaćeno oko jer može da dođe do bakterijske superinfekcije (infekcija koja se nastavlja na prethodnu, odnosno komplikacija prethodne, izazvana drugim mikroorganizmom). Iz tog razloga (ako postoji mogućnost superinfekcije) lekar može da prepiše profilaktičke (zaštitne) antibiotske kapi za oči.

Alergijski konjunktivitis

Ovo je vrsta konjunktivitisa koja nastaje kao hipersenzitivna reakcija na alergene u vazduhu. Alergijski konjuktivitis zahvata oba oka i obično je sezonski. Karakterišu ga svrab očiju, ili okularni pruritus (posledica histamina koji se oslobađa tokom alergijske reakcije), i mukozni (sluzavi) sekret. Crvenilo oka je intenzivno i može da bude praćeno kijanjem i curenjem nosa.

Vernalni, odnosno prolećni keratokonjunktivitis je čest oblik alergijskog konjunktivitisa kod dečaka uzrasta od 8 – 10 godina. Pored simptoma alergijskog konjunktivitisa, udružen je sa jakom fotofobijom (osetljivošću na svetlost) i „kaldrmastim“ papulama (gnojnicama) na tarzalnoj konjunktivi (konjunktivi kapka). Može da bude zahvaćena i rožnjača, odnosno da se javi keratitis (upala rožnjače) ili kornealni ulcer (čir rožnjače).

Lečenje alergijskog konjunktivitisa se sastoji od izbegavanja alergena, u najvećoj mogućoj meri, kao i uzimanja antihistaminika (u obliku kapi za oči ili sistemskih medikamenata, u zavisnosti od opšteg ispoljavanja alergije). U nekim slučajevima se koriste i kortikosteroidi.

Kod osoba koje nose kontaktna sočiva (naročito meka), može da se javi imunoalergijsko oboljenje poznato kao gigantopapilarni konjunktivitis, koje se manifestuje svrabom i obilnom sekrecijom. Ovaj oblik konjunktivitisa zahteva uklanjanje sočiva, a ponekad i lečenje kortikosteroidima.

Kako se prenosi konjuktivitis ?

Virusni konjuktivitis se veoma lako prenosi. Obično se infekcija širi dodirivanjem oka ili iscetka iz oka, kao i kašljanjem i kijanjem zbog prehlade.

Prenošenje bakterijskog konjuktivitisa se takođe vrši dodirivanjem oka i gnoja iz oka.

Alergijski konjuktivitis nije zarazan.

Kako sprečiti prenošenje konjuktivitisa?

Konjuktivitis je veoma zarazan, pa je važno da pazite da ne raširite infekciju na drugo oko ili da ne zarazite nekog drugog. Kad god brišete oči, dobro operite ruke pre i posle toga. Pošto konjuktivitis izaziva svrab, često se i nesvesno češemo i trljamo oko. Zbog brisanja nosa je isto važno da često peremo ruke, kako ne bismo preneli infekcije i na oko.

Kad god brišete iscedak iz oka, odmah bacite maramicu i nikako je nemojte ponovo upotrebljavati. Ako brišete oko nekom tkaninom, odmah je bacite na pranje kako je niko drugi ne bi dodirivao.

Da biste sprečili prenošenje konjuktivitisa, poslušajte ove jednostavne savete:

 • Perite ruke pre i nakon čišćenja oka ili stavljanja kapi u oko.
 • Ako nosite kontaktna sočiva, nemojte ih stavljati dok simptomi ne prođu i dok infekcija ne bude sasvim izlečena. Najbolje je da nakon infekcije koristite novi par sočiva.
 • Perite peškire i posteljinu nakon upotrebe na visokim temperaturama i potrudite se da ih niko drugi ne koristi.
 • Nemojte nikome davati svoju šminku i pribor za šminkanje i nemojte koristiti tuđe. Ako ste koristili neku šminku dok ste imali infekciju, najbolje je da je bacite.
 • Kada koristite obloge za oči, pravite ih od gaze koju ćete baciti nakon upotrebe.

Koliko dugo traje konjuktivitis i koliko dugo je zarazan?

Ako imate bakterijski konjuktivitis, sve dok su vam oči crvene i dok imate iscedak, moguće je prenošenje. Bakterijski konjuktivitis prolazi nakon nekoliko dana bez tretmana, a sa tretmanom se simptomi mogu povući već nakon 24 sata.

Ako imate virusni konjuktivitis, obično je potrebno nekoliko dana da se simptomi povuku, i za sve to vreme se infekcija može preneti na drugo oko ili drugu osobu.

Alergijski konjuktivitis nije zarazan, tako da u tom slučaju ne morate brinuti zbog širenja infekcije.

Kako lečiti konjuktivitis ?

Lečenje konjuktivitisa najbolje je poveriti lekaru kako biste proverili o kakvoj je infekciji oka reč.

U slučajevima bakterijskog konjuktivitisa, kao terapija ponekad su potrebne kreme ili kapi za oči na bazi antibiotika.

Virusni konjuktivitis se, u principu, ne treba lečiti nekim konkretnim tretmanom, već se čeka da se sam povuče. Najbolje je da stavljate obloge i čistite oko dok se simptomi ne povuku.

Alergijski konjuktivitis se leči antihistaminicima i smanjenom izlaganju iritansima koji izazivaju reakciju.

Konvencionalni načini za lečenje konjuktivitisa uključuju kapi za oči i kreme kada je reč o bakterijskim infekcijama. Međutim, ova terapija nema efekta na virusni konjuktivitis, jer antibiotici ne uništavaju viruse. Ako je infekcija virusne prirode, mogu se lečiti samo simptomi. Hladne ili tople obloge i kapi za oči bez antibiotika mogu dosta pomoći u ublažavanju simptoma.

Antihistaminici se koriste za lečenje alergijskog konjuktivitisa i ostalih simptoma alergija.

Kapi za konjuktivitis bez recepta

Simptomi se mogu ublažiti nekim kapima za oči protiv crvenila.Odlične kapi za oči protiv konjuktivitisa su Prokulin koje možete kupiti u skoro svakoj apoteci.Hloramfenikol mast je takođe dobar lek protiv crvenila.

Konjuktivitis prirodno lečenje

Kad je u pitanju prirodno lečenje konjuktivitisa najbolje su hladne i tople obloge i ispiranje očiju čajem od kamilice.Unastavku ćemo opisati kako se koristi ovaj prirodni lek za konjuktivitis.

Čaj od kamilice za prirodno lečenje konjuktivitisa

Kamilica je veoma efikasna za lečenje konjuktivitisa. Ova biljka je poznata kao odličan prirodni lek za ublažavanje iritacije i ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Šta vam je potrebno?

 • Kvalitetan čaj od kamilice.
 • Meka, kvalitetna vata.
 • Filtrirana voda.

Postupak za pripremu čaja i ispiranje oka

Prokuvajte filtriranu vodu. Napravite jači čaj od kamilice i stavite ga da ključa oko pet minuta. Zatim sačekajte da se čaj ohladi tako da bude sobne temperature.

Temeljno operite ruke i osušite ih. Umočite vatu u čaj od kamilice, iscedite višak i obrišite spoljni deo oka. Bacite vatu, ponovo operite ruke i ponovite postupak sa čistom vatom za drugo oko. Ponavljajte postupak nekoliko puta tokom dana sve dok se infekcija ne povuče.

Nekoliko reči na kraju

 • Konjuktivitis se bez ikakvog tretmana najčešće traje desetak dana.
 • Najčešći simptomi crvenila oka su virusne infekcije koje se ne leče antibioticima.
 • Simptomi virusnog konjuktivitisa mogu trajati dve do četiri nedelje.
 • Virusni konjuktivitis je najčešći uzrok crvenila oka i obično nije potrebna nikakva terapija. Bakterijske infekcije su drugi najčešći uzrok konjuktivitisa i najčešće se leči antibioticima za spoljnu upotrebu.

Autor teksta Milorad Stevanović
Izvori: (1) (2) (3)