Kristali u urinu – uzrok, vrste i lečenje

0
30697
kristali

KRISTALI U URINU mogu da se pojave zbog nekih bolesti ali veoma često i zbog banalnih stvari kao što je mnji unos tečnosti.

U nastavku saznajte sve o ovim kristalima i o načinima za njihovo uklanjanje…

Funkcija naših bubrega je da filtriraju krv i proizvode mokraću, koja se prvenstveno sastoji od vode i drugih supstanci. Hemijski sastav mokraće obično čine urinska (mokraćna) kiselina, ugljenik, kalcijum i azot. Ponekad u mokraći mogu da se nađu i kristali.

Kada je normalno funkcionisanje bubrega ugroženo usled različitih abnormalnosti, kao što je dehidracija, to stanje može da dovede do promena, a kao posledica u mokraći dolazi do formiranja velike količine kristala.

kristali u mokraci

Uzroci i simptomi kristala u urinu

Formiranje kristala u mokraći može da izazove bilo šta od navedenog:

Dehidracija – Usled nedovoljnog unosa tečnosti može da dođe do toga da neki minerali očvrsnu i formiraju kristale. Kada u organizmu ima manje vode, koncentracija jedinjenja, kao što je mokraćna kiselina, radikalno raste. Posledica je formiranje kristala mokraćne kiseline u urinu.

Promena pH mokraće – Da li je neki rastvor acidičan (kiseo) ili alkalan (bazni) pokazaće pH vrednost. Kada je pH vrednost iznad 7 rastvor se smatra kiselim, dok pH vrednost ispod 7 rastvor određuje kao alkalni. Kristali kalcijum oksalata u mokraći mogu da ukazuju da je mokraća jako kisela. U slučaju kada je previše alkalna, veća je verovatnoća da će se formirati kristali kalcijum fosfata.

Infekcije urinarnog trakta – Kada dođe do bakterijske infekcije urinarnog trakta, bakterije mogu da promene pH vrednost mokraće, pa dolazi do formiranja kristala.

Urolitijaza – Kada su kristali prisutni u urinu duže vreme, može da dođe do urolitijaze, odnosno formiranja bubrežnog kamenca. Ukoliko su ovi kamenčići previše veliki, obolela osoba može da pati od stalnih bolova u trbuhu.

Ishrana – Ako se unose namirnice sa visokim sadržajem proteina, u nekim slučajevima to može da dovede do formiranja kristala u urinu. Prekomerno konzumiranje proteina povećava i nivo mokraćne kiseline, kao i sadržaj kalcijuma u mokraći, čime se pospešuje formiranje kristala.

Uopšteno govoreći, ne postoje znakovi ili simptomi koji ukazuju na prisustvo kristala u urinu. Kada se prilikom analize mokraće otkriju kristali, oni često ukazuju na druge probleme u urinarnom traktu.


Vrste kristala u mokraći

U najčešće vrste kristala koje se nalaze u mokraći prilikom urinalize, spadaju:

 • Kristali mokraćne kiseline mogu da budu različite veličine i oblika, ali obično liče na romboide ili paralelograme. Ovi kristali mogu da budu pokazatelji akutne neuropatije usled viška mokraćne kiseline ili uratne nefrolitijaze.
 • Kristali kalcijum oksalata nalaze se u kiseloj, neutralnoj ili alkalnoj mokraći. Za ove kristale se često kažu da izgledaju kao „taraba“ ili koverat. Uočavaju se u slučajevima trovanja etilen glikolom (oblik toksičnog alkohola).
 • Kristali tripl fosfata nastaju u alkalnoj mokraći i sačinjeni su od magnezijuma, amonijaka i fosfata. Često su pravougaonog oblika, a povezuju se sa infekcijama urinarnog trakta koje izazivaju bakterije koje dovode do povišenog nivoa uree.
 • Kristali kalcijum karbonata mogu da budu žuti ili bezbojni, a imaju oblik sfere ili bučica (tegova za vežbanje). Nalaze se u alkalnoj mokraći.
 • Kristali kalcijum fosfata su bezbojni i imaju oblik tupih igala ili prizmi. Nalaze se u mokraći čija je pH vrednost neutralna ili alkalna.
 • Kristali amonijum biurata obično izgledaju kao smeđa ili žuto-smeđa sferična tela sa neujednačenim izbočenjima. Nalaze se u alkalnoj mokraći.
 • Kristali amorfnih urata nalaze se u kiseloj mokraći i na mikroskopskom pregledu imaju žutu boju, dok gledano golim okom deluju ružičasto.
 • Kristali bilirubina smatraju se abnormalnim kristalima u urinu i nastaju od konjugovanog bilirubina. Igličastog su oblika i žute boje. Često se uočavaju kod nekih poremećaja jetre.
 • Kristali holesterola su bezbojni i pravougaonog oblika, sa urezom na jednom ili više uglova. Nalaze se u kiseloj mokraći.
 • Kristali cisteina imaju karakterističan oblik šestougla i bezbojni su. Često se povezuju sa naslednim poremećajima, koji ukazuju na proksimalnu renalnu tubularnu acidozu kod koje postoji problem sa resorpcijom aminokiselina.
 • Kristali sulfonamida ravne, igličaste strukture, često su smeđe boje. Povezuju se sa upotrebom leka sulfonamida, a njihovo prisustvo se povezuje i sa bubrežnim kamencima.

Lečenje kristala u urinu

U zavisnosti od uzroka specifičnog slučaja formiranja kristala u urinu, lekar određuje odgovarajući plan lečenja. Međutim, postoje neke mere koje možete i sami da preduzmete:

Održavajte pH vrednost mokraće – Konzumiranjem namirnica bogatih oksalatima, kao što su kafa ili čokolada, povećava se kiselost mokraće.

Pazite na unos proteina – Ako ograničite količinu proteina koje jedete, sprečićete premor bubrega. Unos namirnica bogatih purinima, kao što su iznutrice, sardina i inćun, takođe bi trebalo da se smanji. Bolje je da se konzumiraju namirnice poput piletine, sočiva i lososa, ali i to u umerenim količinama.

Smanjite unos soli – Slane grickalice, prerađene namirnice i pržena hrana, sadrže prevelike količine soli, usled čega može da dođe do porasta nivoa kalcijuma u urinu povećanja njene kiselosti.

Budite uvek dobro hidrirani – Ako je vaš organizam dobro hidriran, mokraća će da bude razređena i sprečiće se formiranje kristala. Trebalo bi da se trudite da svakodnevno popijete bar 8 čaša vode.
Autor teksta Dr. Dragan Petrovic