Krv u mokraći (hematurija) 6 najčešćih uzroka kod muškaraca i žena

0
8453
hematurija

Mokriti krv je jako neprijatno iskustvo ali HEMATURIJA ILI KRV U MOKRAĆI može biti i vidljiva i nevidljiva (odnosno, vidljiva samo mikroskopom). Vidljiva krv u mokraći je česta pojava i obično oboji mokraću u roze ili crvenu boju.

Mada se količina krvi u mokraći može razlikovati od slučaja do slučaja, glavni uzroci su manje – više isti i obično je neophodno uraditi ista ispitivanja.

Kod mnogih muškaraca i žena se javlja krv u mokraći, ali se ne javlja nikakav drugi simptom (hematurija bez bololova). Ponekad je čak i nemoguće utvrditi pojava krvi u mokraći.Pošto, hematurija može biti posledica tumora ili nekog drugog ozbiljnog problema, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom.

Šta je hematurija?

krv u mokraci
Hematurija je pojava krvi u mokraći a krv se ponekad može detektovati jedino mikroskopom.Ako se u mokraći pojavi krv ili sukrvica, neophodno je ispitati ceo urinarni trakt i videti odakle se javlja krvarenje.

Osobe sa vidljivom krvi u mokraći (makrohematurija) obično odlaze kod lekara upravo zbog toga. Kod osoba sa mikroskopskom hematurijom (mikrohematurija) problem nije očigledan, tako da pacijent nije ni svestan da taj problem postoji, i mikrohematurija se obično otkriva prilikom nekog drugog pregleda urina.


Kod koga se najčešće javlja hematurija?

hemoglobin u urinu

Hematurija se najčešće javlja kod starijih muškaraca sa uvećanom prostatom ili kamenom u bubregu. Mnogi muškarci stariji od 50 godina imaju povećan rizik od uvećanja prostate. Hematurija je česta i kod žena sa infekcijama urinarnog trakta.


Uzrok

Šta izaziva hematuriju?

Uzroci oba tipa hematurije su generalno slični i krv se u urinu javlja zbog krvarenja u nekom delu urinarnog trakta. Nemoguće je na prvi pogled razlučiti da li se krvarenje javilo u bubrezima, ureterima (cevčicama kroz koje urina ide iz bubrega do bešike), bešici ili uretri. Bez obzira na to koja se količina krvi pojavi u urinu, najbolje je da odete kod lekara, čak i ako se simptomi povuku.

Infekcije urinarnog trakta, čije je žarište u bubrezima ili bešici, su najčešći uzrok mikrohematurije. Urin je, po prirodi, sterilan i u njemu ne bi smelo da bude bakterija.

Kamen ili pesak u bubregu ili bešici izazivaju iritaciju i abraziju urinarnog trakta, što dovodi do pojave krvi u urinu.

Povreda bilo kog dela urinarnog trakta ili prostate takođe može izazvati pojavu krvi u urinu. Krv u mokraći se ponekad javlja kao simptom bubrežnih oboljenja, kao i poremećaja koji dovode do problema sa zgrušavanjem krvi. Lekovi koji povećavaju rizik od krvarenja (aspirin, varfarin) mogu takođe ponekad izazvati krvavu mokraću. I na kraju, karcinom u bilo kom delu urinarnog trakta može izazvati krv u mokraći.


Evo i najčešćih uzroka krvi u mokraći:

Infekcije urinarnog trakta

Kada dođe do upale bešike, to oboljenje se zove cistitis i najčešće se javlja kod mlađih ženskih osoba, mada se može javiti i kod muškaraca.

Pored krvi u mokraći, ostali simptomi su peckanje prilikom mokrenja, česta potreba za mokrenjem i bolovi u donjem stomaku. Infekcije urinarnog trakta se najčešće same povlače, ali ako traju duže od nekoliko dana, najbolje je da se obratite lekaru, pogotovo ako prirodni lekovi ne daju rezultata, ako ste trudni, imate dijabetes ili imate temperaturu višu od 38°C (što je indikacija za moguću infekciju bubrega – pijelonefritis) ili se simptomi naglo pogoršaju.

Takođe, potražite savet lekara kada po prvi put imate cistitis. Dovoljno vode i čajeva može dosta ublažiti simptome, a lekar će vam po potrebi prepisati antibiotike.


Uretritis

Upala uretre (cevčice kroz koju prolazi mokraća) se zove uretritis. Ovakva upala se najčešće javlja zbog hlamidije, polno prenosive bolesti, i leči se antibioticima (naravno, isključivo uz lekarski recept).


Kamen u bubrezima ili bešici

Možda ni ne znate da imate kamen u bubregu ili bešici, jer simptoma ponekad i nema, ali ako kamen u bubregu ili bešici blokira jedan od kanala kroz koji mokraća iz bubrega dospeva u bešiku, lako se može javiti krv u mokraći. Izbacivanje malog kamena je prilično lako i zahteva samo pijenje dovoljno vode. Međutim, ako je kamen nešto veći, mora se ukloniti hirurškom ili nekom drugom procedurom.


Uvećana prostata i krv u mokraci kod muškaraca bez bolova

Uvećana prostata je česta pojava kod starijih muškaraca i može izazivati jak pritisak na bešiku. Simptomi uvećane prostate su česta potreba za mokrenjem i otežano mokrenje.Zbog uvećane prostate se ponekad javlja krv u urinu kod muškaraca bez bolova. Ako imate ovaj problem, smanjite unos alkohola i kofeina. Lečenje podrazumeva upotrebu lekova ili operaciju.


Rak

Krv u mokraći može biti simptom raka prostate kod muškaraca, kao i raka bešike i bubrega i kod muškaraca i kod žena. Ako se primete na vreme, ove vrste raka se relativno lako leče. U zavisnosti od tipa i stadijuma raka, lečenje će uključivati radioterapiju ili operaciju. Vidljiva krv u mokraći je glavni simptom u preko 80 odsto slučajeva raka u urinarnom traktu.


Lekovi ili ishrana

Previše cvekle u ishrani može dovesti do privremene diskoloracije mokraće kod nekih ljudi, što je sasvim bezopasna pojava. I određeni lekovi mogu dovesti do pojave mokraće crvenkaste ili smeđe boje, pogotovo antibiotici i laksativi na bazi sene, ali tada hematurija nije prisutna. Ako neki lek izaziva pojavu krvi u urinu, obavezno recite to svom lekaru kako biste pronašli odgovarajuću zamenu za tu terapiju. Nemojte prestajati da pijete bilo koje lekove ako vam to vaš lekar ne preporuči.


Krv u mokraći kod muškaraca

Krv pri mokrenju je prilično alarmantan simptom, ali za muškarce je generalno neuobičajena pojava da imaju mnogo krvi u mokraći. Čak i jedna kap krvi može obojiti mokraću u svetlocrveno.

Veliki krvni ugrušci mogu biti prilično opasni zato što ponekad blokiraju protok urina. To može izazvati i neprijatan osećaj i bolove kada se izbacuju iz bešike. Generalno, svaki krvni ugrušak koji je veći od vrha malog prsta se smatra veoma velikim.

Veliki krvni ugrušci mogu biti signal da je prisutno neko urgentno stanje. Ostali simptomi su bolovi u leđima, slabinama, preponama i donjem stomaku. Takvi bolovi se mogu javiti zbog kamena u bubregu, povrede bubrega i/ili bešike, infekcija urinarnog trakta i tumora bubrega, prostate ili bešike.

Ozbiljnije inekcije mokraćnih puteva obično izazivaju bolove. Međutim, ponekad su jedini simptomi krv u mokraći bez bolova, povišena temperatura, drhtavica, mučnina, povraćanje i/ili osip.

Ponekad krv pri mokrenju ukazuje na problem sa uretrom, cevi koja vodi mokraću iz bešike. Peckanje prilikom mokrenja je još jedan čest simptom ovakve upale. Najbolje je da konsultujete lekara ako imate ovakav problem. Moguće je da imate infekciju ili upalu uretre. U najvećem broju slučajeva, uretritis se javlja zbog seksualno prenosivih bolesti (hlamidija, gonoreja).


Krv u mokraći kod žena

 

Pretpostavimo da vam mokraća izgleda da ima krvi, a ne pijete neki od lekova koji bi izazvao krv u mokraći niti ste u poslednje vreme jeli cveklu. Jedan od najčešćih uzroka krvi u mokraći kod žena jeste infekcija bešike. Osim krvi u urinu, simptomi upale bešike su neprijatan osećaj prilikom mokrenja, jaka potreba za mokrenjem i bol u predelu pubične kosti.

Ponekad se sukrvica u mokraći javlja zbog kamena u bubregu. Kamen u bubregu može biti izuzetno bolan. Bol se može javiti i u leđima, stomaku, a ponekad se širi i ka preponama.

I različita bubrežna oboljenja mogu izazvati pojavu krvi u mokraći kod žena.


Krv u mokraći u trudnoći

Trudnice tokom trudnoće idu na mnoštvo testova. Rezultati svih tih testova su veoma bitni, a ponekad mogu spasiti život majci i bebi. Analiza urina može ukazati na prisustvo infekcija ili drugih problema u organizmu.

Ponekad trudnice primećuju promenu mirisa ili boje mokraće, ali nije dobro izvlačiti bilo kakve zaključke pre testa, jer npr. tamniji urin ne mora uvek ukazivati na bolest ili krv. To se ponekad dešava i zbog hrane, tako da je najbolje proveriti rezultate testova i ne paničiti bez razloga. Tragovi krvi u mokraći se najčešće javljaju kada postoje problemi unutar urinarnog trakta, ali to može da vam potvrdi samo lekar.

Mogući uzroci krvi u mokraći u trudnoći su:

  • pritisak materice na bešiku ponekad izaziva pojavu krvi u mokraći zbog lakših hemoragija
  • hormonalne promene
  • cistits
  • pijelonefritis
  • urolitijaza
  • onkološka oboljenja
  • infektivne bolesti karlice
  • dijabetes
  • venerične bolesti

Koliko traje hematurija ?

Trajanje hematurije uvek zavisi od uzroka, jer je pojava krvi pri mokrenju simptom, a ne bolest sama po sebi. Ako se hematurija javila zbog većeg fizičkog napora, nestaće u roku od 48 sati.

Ako se krv u mokraći javila zbog infekcije, nestaće čim se izleči infekcija. Ako je uzrok hematurije kamen u bubregu, hematurija će se povući kada se izbaci kamen.


Lečenje

Kako se leči hematurija?

Hematurija se leči u zavisnosti od uzroka. Treba napomenuti da je često nemoguće utvrditi uzrok hematurije. To obično nije razlog za brigu, pošto klasični testovi obično isključe najozbiljnije potencijalne uzroke hematurije (npr. rak).

U slučajevima kada testovi i analiza urina ne pokažu ništa, uzrok hematurije ostane nepoznat, lekar će vam verovatno preporučiti da kroz neko vreme ponovo dođete na kontrolu.

Testovima krvi se proverava funkcija bubrega, a pritisak se takođe rutinski kontroliše. Ako imate više od 50 godina i muškarac ste, najbolje je da popričate sa svojim lekarom o skrining testovima za rak prostate. Ako je neko u vašoj porodici imao rak prostate, najbolje je da ranije počnete sa skrining testovima.

Lečenje hematurije će zavisiti od toga šta je tačno uzrok hematurije. Urolog koji vas je pregledao će vam preporučiti adekvatnu terapiju i dalje kontrole ako to smatra neophodnim.

Autr teksta Dr. Goran Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)