Krvarenje iz nosa u trudnoći – uzroci, lečenje i prevencija

0
4419
krvarenje iz nosa u trudnoci

Kada ste trudni, vaš krvni sistem (odnosno kardiovaskularni sistem) se širi da bi se prilagodio bebi koja raste. Organizam proizvodi više krvi i cirkulacija krvi je veća. Ove promene sistema mogu da dovedu do krvarenja iz nosa, u medicini poznatog kao epistaksa.

Ukoliko patite od ovog problema, u ovom članku ćemo vam objasniti zašto se ovo događa, kada bi trebalo da se javite lekaru i kako da sprečite ovu neprijatnu pojavu.

Da li je krvarenje iz nosa uobičajeno u trudnoći?

Da. Krvarenje iz nosa tokom trudnoće veoma je često, a krv curi iz jedne ili obe nozdrve. Krvarenje iz nosa obično počinje u drugom trimestru i može da traje sve do kraja trudnoće. Od drugog trimestra, moguće je da imate osećaj kao da su vam nozdrve zapušene češće nego što je to uobičajeno.

Šta izaziva krvarenje iz nosa u trudnoći?

Krvarenje iz nosa tokom trudnoće javlja se iz razloga koje ćemo navesti.

 1. Širenje krvnih sudova – Kako zalihe krvi u organizmu rastu, krvni sudovi se šire i tanje. Pojačan pritisak na krvne sudove dovodi do toga da oni lako pucaju, a posledica je krvarenje.
 2. Alergije – Šanse za krvarenje iz nosa su vam veće ako imate neku alergiju i koristite antihistaminske sprejeve za nos (antihistaminski nazalni sprej). Antihistaminici i čačkanje nosa zbog svraba, takođe mogu da poremete nazalnu membranu i dovedu do lakog pucanja krvnih sudova, izazivajući krvarenje iz nosa.
 3. Prehlada ili infekcija – Ako dobijete prehladu ili imate infekciju u nosu ili sinusima, sluzokoža će biti suva, a krvni sudovi će lako da pucaju. Dakle, nadražaj usled prehlade ili infekcije mogu da dovedu do krvarenja iz nosa.
 4. Suvo i hladno vreme – Sluzokoža u nosu se lako isušuje kada je vreme suvo i hladno, u klimatizovanim prostorijama, kabinama aviona i drugim suvim regijama, čime se povećava opasnost od pojave krvarenja iz nosa.

Kako se zaustavlja krvarenje iz nosa u trudnoći?

Da biste zaustavili krvarenje iz nosa, postupite na opisani način.

 1. Sedite i nagnite se napred. Glava bi trebalo da bude na višem nivou od srca.
 2. Palcem i kažiprstom čvrsto stisnite meki, donji deo nosa, koji se nalazi odmah iznad nozdrva.
 3. Dišite na usta i držite nozdrve stisnute, ne smanjujući pritisak, oko 10 do 15 minuta. Tako će se krv ocediti niz nos, umesto niz grlo.
 4. Sada sedite ili ustanite u uspravnom položaju da biste snizili krvni pritisak u nosnim šupljinama i sprečili ponovno krvarenje.
 5. Na greben nosa stavite pakovanje sa ledom ili smrznuti grašak.

Nemojte da zabacujte glavu unazad ili da ležite, jer tako možete da udahnete ili progutate krv, usled čega se javlja mučnina.

Ukoliko krvarenje ne prestane ni 15 minuta nakon primene ledenog pakovanja, držite led na istom mestu još 10 do 15 minuta.

Da biste sprečili ponovno krvarenje iz nosa u narednih 24 sata:

 • nemojte da ležite u opruženom položaju
 • izbegavajte čačkanje ili izduvavanje nosa
 • ne podižite ništa teško
 • izbegavajte naporne vežbe
 • izbegavajte vruće napitke i alkohol, jer oni izazivaju širenje krvnih sudova u nosu

Premda krvarenje iz nosa nije štetno stanje, postoje neki slučajevi koji mogu da zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Kada bi trebalo da se javite lekaru zbog krvarenja iz nosa?

U nekim slučajevima krvarenje iz nosa može da bude simptom nekog osnovnog oboljenja, pa lekar mora da ga dijagnostikuje.

Tražite lekarsku pomoć u sledećim slučajevima:

 • kada postoji stalna nelagoda u grudnom košu ili otežano disanje praćeno krvarenjem iz nosa
 • kada nos počne da krvari, pa makar i sasvim malo, nakon traume glave
 • kada je krvarenje u nosu praćeno utrnulošću, opuštenošću mišića lica ili osećajem trnaca u ekstremitetima; ovo može da bude znak šloga
 • ako dođe do gubitka svesti
 • ako je krvarenje iz nosa povezano sa umorom, konfuzijom ili ošamućenošću
 • ako imate jako krvarenje iz nosa, koje ne prestaje ni nakon 30 minuta
 • ako uzimate antikoagulante, koji utiču na krvarenje

Lekar će ispitati vaš slučaj i preporučiti lečenje, ukoliko je to neophodno.

Kako se leči krvarenje iz nosa?

U zavisnosti od jačine, krvarenje iz nosa može da se leči na sledeće načine:

 • Nazalni tamponi ili gaza, koji se stavljaju u nos i drže 1 – 2 sata, kako bi vršili konstantni pritisak na krvne sudove. Ukoliko se krvarenje nastavi i nakon toga, vrši se tamponada – postoje prednja tamponada nosnih hodnika (pomoću gaze koja se slojevito uvodi u nos u obliku harmonike i drži od 48 sati do 5 dana) i zadnja tamponada nosa, koja se primenjuje tek u slučaju da se krvarenje nastavlja i nakon prednje tamponade (ova procedura je neprijatna i bolna pa se obavlja ili u epimukoznoj ili u opštoj anesteziji, a pacijent se hospitalizuje).
 • Kauterizacija se obavlja u slučajevima kada je potrebno da se zatvori tačka krvarenja. Srebro nitrat se stavlja na kraj krvnog suda, kako bi se on zatvorio (kauterizacija hemijskim sredstvima). Ako je krvarenje obilno, mesto krvarenja se zatvara pomoću električne struje (elektrokauterizacija /EKT)
 • Manja operacija, takozvana ligatura, neophodna je i primenjuje se u teškim slučajevima. Ova hirurška intervencija podrazumeva podvezivanje krvnih sudova koji krvare. Pacijentkinji se daje lokalna anestezija, koja izaziva utrnulost određene regije.

Lečenje je poslednja mogućnost, prevencija je na prvom mestu.

Da li može da se spreči krvarenje iz nosa u trudnoći?

Da. Evo i kako da sprečite krvarenje iz nosa tokom trudnoće.

 • Pijte što više tečnosti da bi sluzokoža bila vlažna.
 • Izbegavajte sve vrste nazalnih dekongestiva (sredstava zagušenja nosa) i sprejeva koji isušuju sluzokožu. Nežno izduvajte krvne ugruške iz nosa. U kući koristite ovlaživač vazduha, posebno tokom zime ili kada boravite u područjima sa suvim vazduhom.
 • Klonite se iritanasa iz životnog okruženja, kao što su dim, smog, parfemi i hemikalije, koji mogu da nadraže nosne hodnike.
 • Kada kijate otvorite usta da biste smanjili pritisak u nosu. Na taj način se pritisak izazvan kijanjem raspodeljuje i smanjuje opasnost od krvarenja.
 • Koristite blage lubrikante, koji se nabavljaju u slobodnoj prodaji, a koji služe za ovlaživanje sluzokože. Vazelin, slane kapi ili blagi nazalni sprejevi, takođe mogu da pomognu.
 • Ako vam je prepisan dekongestiv ili sprej za nos koji sadrži medikamente, koristite ih prema uputstvu. Prekomerna upotreba može da isuši i nadraži nos.

Pretpostavimo da nos nastavlja da krvari i nakon svih preduzetih mera, što vam nameće pitanje da li bi trebalo da brinete da to može da utiče na vašu bebu?

Da li krvarenje iz nosa može da utiče na bebu?

Mada je krvarenje iz nosa neprijatno, ono ne predstavlja nikakvu opasnost za vašu bebu. Samo u slučajevima ponavljajućeg krvarenja iz nosa, pogotovo u poslednjem trimestru, trebalo bi da brinete zbog mogućih problema.

Istraživanja otkrivaju da česta krvarenja iz nosa mogu da povećaju stepen rizika od postporođajnog krvarenja. Dakle, ako imate obilno krvarenje iz nosa u poslednjem trimestru, vaš akušer će vam predložiti carski rez.

Krvarenje iz nosa je obično prolazna pojava u trudnoći. Pošto se porodite, krvarenje iz nosa će automatski prestati. Međutim, u slučaju da i dalje traje ili da se osećate malaksalo ili neprijatno posle krvarenja iz nosa, javite se lekaru.

Uzroci glavobolje i krvarenja iz nosa tokom trudnoće

Glavobolja i krv iz nosa su česti problemi u trudnoći. Možda se neće desiti vama, ali nekome koga poznajete će verovatno biti teško da diše tokom čitave trudnoće. A zašto? Zato što nos i sluzokoža dobijaju više krvi, pa ta veća količina u malim kapilarima u nosu, može izazvati curenje krvi.

Tokom prvog tromsečja, imaćete neke hormonske promene. I one mogu biti odgovorne za glavobolju. Nazovite lekara ukoliko te glavobolje postanu suviše jake i neprestane, pošto mogu ukazivati na preeklampsiju, povišen pritisak ili oštećenje organa.

U svakom slučaju, ako imate jako krvarenje iz nosa i ako glavobolje ne popuštaju ni posle 20 minuta, zakažite pregled kod doktora.

Najčešća pitanja i odgovori

 1. Da li krvarenje iz nosa može da izazove anemiju u trudnoći?

Da. Često krvarenje iz nosa može da obori nivo hemoglobina u organizmu i učini vas malokrvnom.

 1. Da li postoji veza između krvarenja iz nosa i povišenog krvnog pritiska u trudnoći?

Da. Progesteron i estrogen (hormoni trudnoće) mogu da prošire krvne sudove i povise krvni pritisak. Ovaj povišeni pritisak u nežnim venama nozdrva može da izazove krvarenje iz nosa.

 1. Krvarenje iz nosa i glavobolja – na koji način su povezani u trudnoći?

Hormonske promene u trudnoći mogu da prošire krvne sudove i povećaju zapreminu krvi u nosnim hodnicima, ali i u mozgu. Povećana cirkulacija krvi, kod nekih žena, može da izazove krvarenje iz nosa i glavobolju.

 1. Da li krvarenje iz nosa u trudnoći može da predskaže pol bebe?

Ne. To da krvarenje iz nosa tokom trudnoće ukazuje da žena nosi dečaka, samo je mit.

Trudnoća donosi nekoliko promena, uključujući i krvarenje iz nosa kod nekih žena. Pokušajte da se ne uzbuđujete previše zbog krvarenja iz nosa, jer ćete time samo povećati nelagodu u organizmu tokom trudnoće. Previše brige može da dovede do povećanog nivoa stresa i anksioznosti, što nije dobro ni za vas ni za vašu bebu. Pokušajte da sprečite brige da bace senku na divno doba trudnoće i preduzmite mere opreza i nege.

Ukoliko imate neke nedoumice i potrebno vam je da naučite kako da zaustavite krvarenje iz nosa, porazgovarajte sa svojim lekarom.