Krvna slika: MID u krvi

0
60775
MID u krvi

Kod rezultati analize krvi pokazuju visok MID %. Šta to znači?

Primer:

Rezultati kompletne krvne slike (KKS) su dobri, WBC vrednost normalna, a MID% visok.

Odgovor

Naše krv sadrži različite ćelije krvi u fazi sazrevanja. Tu spadaju i ćelije krvi poput neutrofila, limfocita, monocita i druge.
analiza krvi MID

MID ćelije su one ćelije koje analizator ne može da prebroji kao potpuno diferencirane ćelije, već ih broji kao nezrele i na sredini (MID/middle) diferencijacije između limfocita ili neutrofila – ove ćelije nazivamo mid ćelijama, ili ćelijama srednje veličine.

Ukoliko ovih ćelija ima više, to se prikazuje kao porast njihovog broja.

Porast broja nezrelih ćelija leukocita i limfocita ukazuje na to da postoji povećana potreba za njima, što može da bude posledica prisustva neke infekcije.

Nadamo se da Vam je odgovor bio od koristi.

 

Mid ćelije – ćelije srednje veličine

Mid ćelije, ili ćelije srednje veličine (od engl. middle), su one ćelije koje spadaju u opseg specifičnih veličina.

„Postotak i apsolutni broj se određuju za limfocite, neutrofile, populaciju monocita srednje veličine, bazofile, eozinofile, mijeloblaste i druge nezrele ćelije krvi.“

Izgleda da termin MID ćelije potiče od autorizovanog metoda koji koriste Cell-Dyn automatski analizatori krvi, pri kojima se broje ćelije srednje veličine (MID), umesto analize svake pojedinačne vrste ćelija. Na neki način je ovo ubacivanje svih ćelija jednake veličine u „istu vreću“, umesto da se analizira svaka pojedinačna vrsta.

Analiza vašeg uzroka krvi je verovatno urađena u jevtinom automatskom analizatoru. Brojanje ćelija srednje veličine je daleko jevtinije od pojedinačne analize svake vrste ćelija krvi.

U mid ćelije, odnosno ćelije srednje veličine spadaju ćelije koje se ređe javljaju i retke ćelije koje su u korelaciji sa monocitima, eozinofilima, bazofilima, mijeloblastima i drugim prekursorima (prethodnicima) belih krvnih zrnaca.

Opustite se, pošto je ovo uobičajeno objašnjenje u svim izveštajima.

Pored toga, od svih nabrojanih ćelija, samo su mijeloblasti prekursori belih krvnih zrnaca. Monociti, eozinofili i bazofili su normalne ćelije, koje su prisutne u manjem broju. Mijeloblasti  nikada nisu prisutni kod zdravih osoba.

Problem koji se javlja kod Cell-Dyin automatskih analizatora krvi je u tome što oni imaju trodelni diferencijal, što znači da su konstruisani kao skrining instrumenti, pa ne daju dobro diferencirani diferencijal!

Kada su mid ćelije van referentnog opsega, lekar bi trebalo da uradi kompletnu krvnu sliku (KKS) sa petodelnim automatskim diferencijalom, zajedno sa ručnim diferencijalom.

Pošto ne znam kako je Vaš uzorak krvi analiziran, ne mogu da Vam protumačim sve nalaze.

R1 „može“ da se odnosi na kanal koji je korišćen za merenje ćelija. Na osnovu informacija u koje imam uvid, ne mogu da budem siguran.

Ukoliko imate podlive (modrice) i umor, savetujem vam da zakažete pregled kod Vašeg lekara i uradite kompletnu krvnu sliku (KKS) sa petodelnim diferencijalom i manuelnim diferencijalima. Posebna pažnja bi trebalo da se obrati na WBC (bela krvna zrnca) i krvne pločice (trombocite).

Autor teksta Dr. Nada Krivokapic