Ksnatelazme uzrok i saveti za uklanjanje

0
2383

Ksantelazme lat. Xanthelasma palpebrarum su žute naslage na koži, najčešće se javljaju na donjim i gornjim očnim kapcima.Ove žućkaste naslage potiču zapravo od holesterola i mogu ukazivati na pojačan rizik od srčanog udara.Ksantelazma ne boli i sama po sebi ne izaziva zdravstvene probleme.Uklanjanje je jednostavno.

Ksnatelazme nisu problematične samo zato što su ružne žućkastobele kvržice. One su zapravo znak povišenog nivoa holesterola, koji može da dovede do kardiovaskularnih komplikacija.

Sasvim je moguće da nikada niste ni čuli za ksantelazme. To su male žućkastobele kvržice na očnim kapcima koje, ukoliko se ne leče, mogu da postanu veoma ružni benigni tumori.

Ove male naslage masnoće javljaju se na očnim kapcima (najčešće gornjim), suznim kanalima ili oko očnih duplji. Kada pacijenti uoče ove kvržice, obično su veoma iznenađeni.

Mnogi ih pripisuju starenju, štetnom delovanju sunčevog zračenja ili, u slučaju žena, malim nedostacima koji se mogu pokriti šminkom.

Ali te žute kvržice oko očiju na kraju će se pretvoriti u kvrge. U nekim slučajevima postaju veoma velike, pa pacijenti moraju da se podvrgnu hirurškom zahvatu.

U ovom članku ćemo vam objasniti šta ih prouzrokuje i šta bi trebalo da uradite kada primetite ksantelazme oko očiju.

Ksnatelazme i holesterol

Već smo vam dali prvu naznaku: holesterol. Ovi mali benigni tumori služe kao organska odlagališta holesterolskih estera. Ovo je direktan i upečatljiv znak koji vam govori da sa vašim organizmom nešto nije u redu.

Ksantelazme mogu da se pojave i u drugim regijama. Mnogi ih primećuju na kolenima, šakama ili stopalima. U takvim slučajevima ove potkožne naslage holesterola poznate su kao ksantome.

Više o tome u nastavku članka.

Da li su ksantelazme opasne?

Ksantelazme  su benigne lezije koje gotovo uvek prouzrokuje povišen nivo holesterola u krvotoku.

  • Ksantelazme same po sebi nisu ozbiljne niti povezane sa nekim oblicima tumora kože.
  • Ali ako su direktan simptom povišenog holesterola, onda jesu – postaju ozbiljno stanje.
  • Zbog toga morate da se javite lekaru radi pregleda i lečenja i da sledite plan ishrane koji će sniziti nivo holesterola u krvi.
  • Dakle, premda ksantelazme nisu fatalne, uzrok njihove pojave je veoma opasan.
  • Ako su ksantelazme već formirane, to znači da ste izloženi značajno većem stepenu rizika od nastanka bolesti srca.

Ksantelazme mogu da se jave na jednom ili oba oka. Ove žućkaste ili beličaste kvržice nalaze se u gornjim slojevima kože i ne utiču na kretnje oka ili vid.

Ksnatelazme mogu da se jave i usled drugih kožnih bolesti

Dermatolozi kažu da ove tačkice ili kvržice oko očiju nisu uvek 100% povezane sa povišenim nivoom holesterola. Postoji mala verovatnoća da patite od nečega što se zove ksantogranulomatoza.

  • Ovo je bolest kod koje sloj dermisa (srednji sloj kože) akumulira masnoću. Često se kod pacijenata javlja nekoliko čvrstih i masnih čvorića odmah ispod kože, oko očiju i na nogama.
  • Ksantogranulomatoza je prilično retka bolest.

Lečenje

Kako se leče ksantelazme?

Pre svega, kao što smo već rekli, morate da idete kod lekara i utvrdite šta prouzrokuje ksantelazme.

Usled činjenice da holesterol obično stoji iza ove abnormalnosti kože, najvažnije od svega je da se pridržavate odgovarajućeg lečenja.

Nakon toga možete da pokušate da rešite problem njihovog izgleda. Ne zaboravite da ksantelazme menjaju izgled lica i da su vrlo neprivlačne.

Postoje brojni oblici lečenja, a vaš dermatolog će moći da vam kaže šta je najbolje rešenje za vas.

Operacija

Ovo je najčešći tretman, imajući u vidu koliku veličinu ove masne naslage mogu da dostignu. Ali ne zaboravite da i operacija ostavlja za sobom trag. Koža ispod očiju i koža očnih kapaka je veoma nežna, pa operacija ponekad može da ostavi ožiljke.

Hemijski piling trihlorosirćetnom kiselinom (TCA) i CO2 laser

Ove tehnike smanjuju mogućnost nastanka ožiljaka. Jedno što iza ovih tretmana ostaje je koža svetlije boje usled opekotina koje izazivaju.

Nd:YAG laser

Ovo je još jedna alternativa operaciji, koja koristi laser da umanji ili eliminiše lezije.

Međutim, u najozbiljnijim slučajevima potrebni su mali kožni graftovi (transplantacija kože) da bi se popravila koža oko očiju.

Operacija i laserski tretmani nisu rešenje problema: morate da budete svesniji

I na kraju, još jednom ćemo ponoviti da su ksantelazme benigni tumori koji nestaju primenom odgovarajuće intervencije. Međutim, morate da pazite na svoje zdravlje i nivo holesterola u krvi.

Prema različitim studijama, kada neko počne da uočava ksantelazme, za veoma kratko ili nešto duže vreme može da počne da pati i od problema sa srcem. Ovo je važno zapamtiti!