Kuperoza – crvenilo i popucali kapilari na licu (uzroci i lečenje)

0
6373
kuperoza

KUPEROZA ILI ISPUCALI KAPILARI NA LICU su lako uočljivi i mogu vas učiniti neprivlačnim. Zato je važno da na vreme počnete sa lečenjem. Nastavite sa čitanjem kako biste se upoznali sa raznim tretmanima i rešili ovaj kozmetički problem.

Kada stanete ispred ogledala i zagledate se u kožu na obrazima, nosu, bradi i ušima, možete primetiti crvene i plave kapilare. Oni su uvek tu, ali kada su uvećani ili prošireni, mnogo su naglašeniji i vidljiviji. Uprkos tome što ih mi zovemo „popucali“, zapravo nisu ispucali. Uvećanje ili proširenje ovih krvnih sudova se u narodu zove ispucali kapilari.
kuperoza lica

Šta je kuperoza  ?

Izraz “kuperoza” potiče od francuskog jezika i bukvalno preveden znači “bakarna ruža” ili “bakarna bubuljica”. To označava male dilatirane površinske krvne sudove sa karakterističnom crvenom bakarnom bojom. Oni pripadaju grupi teleangiektaza i ukazuju na slab kapilarni sistem i sistem vezivnog tkiva.

Dakle, kuperoza su zapravo ispucali kapilari na licu ili prošireni kapilari na licu. Ovo stanje je često uzrokovano uticajem hladnoće na kožu lica koja paralizuje manje kapilare i time dovodi do nestabilnosti sistema. Dilatacija ili proširenje krvnih sudova može se pojaviti i kao male tačke, međutim uglavnom je u obliku malih niti.

kuperoza

Što se tiče kože lica, izrazi kuperoza i teleangiektaza su više ili manje sinonimno korišćeni ako postoje brojni lokalni simptomi na području obraza i oko nazo-labijalnog područja.

Sa medicinskog stanovišta, simptomi su prilično teški za dijagnozu, a ponekad je prilično komplikovano da se napravi razlika između kuperoze, rozacee, eritroze i aktiničnih poremećaja kože.


Pucanje kapilara na licu uzrok

kuperoza lecenje

Kuperoza lica može da ima brojne uzroke, pri čemu to mogu biti genetska predispozicija ili spoljašnji faktori ili kombinacija oba. Najčešćim izazivačima pucanja kapilara na licu se smatraju hronična izloženost suncu i ekstremna toplota ili hladnoća.

Upotreba alkohola

Hronični unos alkohola može uzrokovati visok krvni pritisak i uvećati krvne sudove. Kada se to događa često, osetljivi krvni sudovi lica mogu ostati uvećani i ostaju vidljivi na površini kože. Prekomerni unos alkohola može pogoršati i druge uslove kože kao što je psorijaza, što dovodi do daljeg crvenila i upale.


Starenje

Kako starimo, naša koža postaje tanja, omogućavajući da krvni sudovi ispod površine kože postanu vidljiviji. Zauzvrat, takvi krvni sudovi su takođe tanji, što ih čini sklonijim da pukni i da se pojavljuju kao paukolike vene. Ovaj prirodni proces stanjivanja kože može da sa kontroliše sa sveobuhvatnim planom za negu kože protiv starenja.


Trudnoća

Pucanje kapilara na licu se javlja kod mnogih trudnica. To je zbog činjenice da se ukupan protok krvi povećava tokom trudnoće, a tako su osetljivi krvni sudovi lica skloni povećanju i oštećenju. Slično tome, hormonske promene povezane sa pubertetom i menopauzom mogu povećati telangiektaziju.


Izloženost suncu

Oštećenje kože uzrokovano hroničnim izlaganjem suncu često dovodi do pucanja kapilara na obrazima, nosu i bradi. Studija iz 2013. godine je takođe otkrila da prisustvo telangiektazije lica usled oštećenja kože od sunca može biti povezano sa većim rizikom od karcinoma bazalnih ćelija, posebne vrste karcinoma kože.


Rozacea

Acne rosacea on the cheek

Vidljivi krvni sudovi na licu su primarni znak rozacee. Rozacea je hronični inflamatorni poremećaj kože koji dovodi do crvenila lica i povećanja vidljivih puknutih krvnih sudova. Rozacea se leči sa posebnim režimom za negu kože, lekovima na recept i izbegavanjem okidača koji mogu pogoršati ovo stanje.


Rozacea i kuperoza razlike

Između ostalog, kuperoza može biti uzročni sindrom ranije prisutne rozacee. Prvi simptom rozacee je privremeno crvenilo kože koje može trajati nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Crvenilo se može intenzivirati stresom, agitacijom, alkaloidima u kafi ili čaju, alkoholom, vrućim začinama ili spoljašnjim temperaturnim uslovima. Na duži rok, hiperaktivni krvni sudovi mogu biti oštećeni i to dovodi do trajnih teleangiektaza, kao i upalnih stanja u vaskularnom endotelu sa simptomima eritema.

Rosacea je hronični, epizodni inflamatorni poremećaj. Pacijenti opisuju neprijatne senzacije poput, između ostalog, peckanja i gorenja – subjektivna osećanja koja su povezana sa preosetljivošću. U najtežim slučajevima rosacee, koža može da zadeblja i može doći do viška tkiva. Ovo obično utiče na nos i poznato je kao rinofima. Rinofima čini nos velikim i bulboznim.

Kuperoza je takođe preosetljiva kožna situacija, tako da ona takođe uključuje neprijatne senzacije kao što su peckanje i gorenje. Kožu podložnu kuperozi karakteriše crvenilo, suvoća i osetljivost. Crvenilo je rezultat proširenih krvnih sudova koji se, zbog oslabljene elastičnosti kože, šire kada postoji nagli dotok krvi u kožu, ali se nakon toga ne ”vraća nazad” kao što se to dešava u normalnoj koži.

Kuperoza može doći i otići u ranoj fazi, ali, kako napreduje ka naprednijim stadijumima, crvenilo može postati trajno vidljivo na koži.

Crvena koža od preosetljivosti razlikuje se od svakodnevnog crvenila jer traje znatno duže (sati, dani ili čak meseci), a crvenilo se ne može poboljšati dok se koža ne tretira.


Ispucali kapilari na licu lečenje

Kako ukloniti kapilare s lica? Prirodni lekovi su često prvi tretman za lečenje kuperoze. Osim ako nemate osetljivost na bilo koji sastojak, prirodni tretmani su obično bez značajnih rizika.

Isprobajte ove prirodne lekove za lečenje ispucalih kapilara na licu:

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može smanjiti pojavu proširenih kapilara smanjujući crvenilo i druge povezane osobine kože. Koristite sirće umesto vašeg dnevnog tonika ili adstringenta za lice, nanošenjem pomoću tupfera.


Divlji kesten

Ova biljka se koristi za različite bolesti kože. Dok može biti dostupan kao dodatak ishrani, topikalni oblici divljeg kestena mogu biti sigurniji za tretman proširenih kapilara na licu. Potražite samo one preparate divljeg kestena napravljene od kore, i primenite ih na lice.


Perite lice mlakom vodom

Budući da toplota može prouzrokovati pucanje kapilara na licu, uverite se da izbegavate toplu vodu. Obavezno pažljivo oprati lice mlakom vodom.


Zeleni paradajz za kapilare na licu

Zeleni paradajz za kapilare na licu je odličan prirodni lek, pre svega zahvaljujući svojim kiselinama koje uklanjaju crvenilo i ispucale kapilare. Potrebno je da sakodnevno nanosite obloge od zelenog paradajza isečenog na kriške na kožu lica gde su prošireni kapilari, u trajanju od 3 minuta i zatim nanesite na lice hranljivu kremu. Ovaj tretman treba da traje 10 dana.


C vitamin i lizin

I vitamin C i amino kiselina lizin su dobri za zdravlje kože. C vitamin u kombinaciji sa lizinom može smanjtiti vidljivost ispucalih kapilara na licu. Vitamin C je posebno važan za jačanje krvnih sudova. Studija iz 2013. godine pokazala je da je ovaj vitamin važan za cirkulaciju i zdravlje krvnih sudova. A u kombinaciji sa lizinom, vitamin C pomaže krvnim sudovima da zadrže elastičnost i formiraju kolagen u membranama kapilara.

 • U hranu bogatu C vitaminom spadaju narandže, kelj, crvena paprika, brokoli, jagode, grejpfrut i guava. Lizin se nalazi u siru, ćuretini, ribi, škampima, rakovima, pasulju, grašku i sočivu.
 • Postoje i suplementi sa vitaminom C i lizinom, pa razgovarajte sa lekarom kako biste odredili tačnu dozu.

Osim toga, u ishranu uključite nutijente kao što su cink, selenijum, bakar i K vitamin. Manjak hranljivih materija može vas učiniti podložnijim problemima sa kapilarima.

Peršun

Peršun je još jedan odličan lek za lečenje ispucalih kapilara na licu. Sadrži rutin, koji jača kapilare i zazuzvrat smanjuje simptome ispucalih kapilara. Osim toga, sadrži veliku dozu antioksidanata koji štite kožu od štete uzrokovane slobodnim radikalima.

 • Prokuvajte tri veze iseckanog peršuna u pola litre vode
 • Sklonite sa vatre, prekrijte i sačekajte 5 minuta
 • Procedite i sipajte kap esencijalnog ulja ruže i nevena.
 • Dobro pomešajte i stavite rastvor u frižider na pola sata
 • Vatom nanesite rashlađen rastvor na deo lica sa ispucalim kapilarima
 • Ponavljajte postupak 2-3 puta dnevno.

Osim toga, uključite peršun u svakodnevnu ishranu.


Medicinski tretmani za ispucale kapilare na licu

Kada prirodni lekovi ne deluju, pacijenti se često okreću medicinskim tretmanima za uklanjanje kapilara sa lica.

Metode za uklanjanje kapilara sa lica su:

Retinoidi

Kada su u pitanju topikalne kreme za kuperozu lica, naročito se prepisuju one sa retinoidima, budući da mogu pomoći u smanjenju proširenih kapilara na licu. Ove komponente se prvenstveno koriste za akne i rozaceu. Retinoidi deluju tako što uklanjaju spoljašnje slojeve kože.

Dobre kreme za kuperozu lica su i na bazi propolisa. Preparati sa zelenim pigmentom su dobri za dnevno prikrivanje crvenila, a ove dnevne kreme za kuperozu lica najčešće obezbeđuju i fotoprotekciju i hidrataciju kože.


Laserska terapija

Koristeći snažna laserska svetla, ova terapija radi tako što uništava oštećene krvne sudove.


Intenzivno pulsno svetlo

Ovaj tretman koristi isti koncept kao i laserska terapija, ali sa svetlom koja prodire do drugog sloja kože bez povrede gornjeg sloja.


Skleroterapija

Kada su u pitanju ispucali kapilari na licu lečenje može da se obavlja i metodom skleroterapije. Ova terapija zasnovana na injekciji pomaže u uklanjanju kapilara u roku od nekoliko sedmica. Tokom postupka, vaš doktor ubrizgava rastvor u oštećene krvne sudove, koji dovodi do njihovog skupljanja. Kao rezultat toga, vaša krv će se preusmeriti na krvne sudove koji nisu primetni.

Kada su u pitanju metode za uklanjanje kapilara sa lica, poput laserskog tretmana i drugih ambulantnih procedura – trebalo bi da radite samo sa obučenim i licenciranim stručnjakom. Neželjeni efekti mogu uključiti povećano crvenilo, svrab i ožiljke na koži.


Dodatni saveti

 • Nemojte umivati lice suviše jako. Uvek budite nežni kada perete ili sušite lice.
 • Zaštitite lice od direktnog kontakta sa hladnim ili vrelim vazduhom.
 • Kod kuće, temperatura vazduha treba da bude stabilna (kako se kapilari ne bi stalno širili i skupljali)
 • Nemojte se umivati vrelom vodom, jer to može oštetiti osetljivu kožu.
 • Nemojte izlagati kožu suncu i štetnim UV zracima previše dugo.
 • Kada izlazite na sunce, ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje, bez obzira na vremenske uslove
 • Izbegavajte unošenje većih količina alkohola. Alkohol može povisiti pritisak i izazvati širenje kapilara.
 • Kreme sa vitaminom A mogu smanjiti vidljivost ispucalih kapilara, pošto one mogu uticati na količinu i kvalitet kolagena u koži.
 • Ostavite pušenje. Štetne hemikalije iz duvanskog dima mogu značajno oštetiti kožu.
 • Hranite se zdravo i izbalansirano, i uključite puno vitmina- voća i povrća.
 • Umasirajte ulje vitamina E u kožu na 10-15 minuta, dva puta dnevno.
 • Ubacite antikoagulante u ishranu kako biste izbegli stvaranje ugrušaka u kapilarima, što može biti opasno. Namirnice koje prirodno sadrže antikoagulante su riba, orašasti plodobi, cimet, kurkuma, đumbir, paprika, koren sladića i kajenska paprika.
 • Uvek koristite kozmetiku prilagođenu vašoj koži.
 • Zaštitite kožu od oštećenja iz okruženja.

Autor teksta Dr. Miodrag Aleksic