Kvržica na dojci u 9 od 10 slučajeva nije rak: Evo kako se prepoznaju one kancerogene

0
9337
izrasline u grudima

SVAKA DESETA JE RAK Kvržica na dojci je lokalizovan čvorić ili oteklina na dojci, koja se razlikuje od okolnog tkiva.Postoji dosta uzroka pojave kvržice na dojci. U većini slučajeva, priblično u 9 od 10 ovakvi čvorići nisu kancerogeni.

Uzroci uključuju infekcije, povrede, fibroadenome, ciste, nekrozu masnog tkiva i fibrocistične promene.

Ako primetite čvorić na dojci, najbolje je da se bez odlaganja obratite lekaru.

Kvržice na dojci se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena, ali su kod žena daleko češće.Retko kad se javljaju i kod devojčica u pubertetu.

Mnogi faktori mogu izazvati pojavu čvorića u dojkama, a mnogi od tih čvorića su potpuno bezopasni.

kvrzica u dojci

Uzroci pojave kuglice u dojci

Svaka žena bi trebala da se upozna sa svojim grudima kako bi na vreme primetila promene na njima.

Ženske grudi se sastoje od nekoliko vrsta tkiva. Dva glavna tipa tkiva u mlečne žlezde, u kojima nastaje mleko, i mlečni putevi, kroz koje mleko dolazi do bradavica.

Sastav tkiva u dojkama je različit, u zavisnosti od funkcije. Tokom perioda laktacije, tkivo u grudima se menja. Grudi su tada drugačije nego kada žena ne doji.

U dojkama se nalazi i fibrozno vezivno tkivo, masno tkivo, nervi, krvni sudovi i limfni čvorovi.Svaka od ovih vrsta tkiva različito reaguje na biohemijske promene u organizmu. Ove promene mogu uticati na osećaj i teksuru dojki i mogu dovesti do pojave kvržica i izraslina.

Neke od tih kvržica imaju izraženu ivicu, dok se druge ne vide, već se samo osećaju kao zadebljanje tkiva.

kvrzica na dojci

Najveću paniku kod žena izaziva kuglica u dojci koja se pomera mada je sasvim bezopasna.Pomična kvržica u dojci je u većini slučajeva vodena cista koja nastaje zbog hormonalnih promena.

Nekancerogene kvržice na dojci

Veličina i tekstura kvržica se može veoma razlikovati od slučaja do slučaja. Sama tekstura će pomoći vašem lekaru da odredi o čemu je reč.


Ciste na dojkama

cista u dojci
Vodene ciste na dojkama su benigne, nekancerogene “kesice” ispunjene tečnošću. Obično su meke i gumenaste strukture. Neke od ovih cista su sasvim bezbolne, dok druge mogu biti i prilično bolne. Ciste na dojkama se prilično retko javljaju kod žena starijih od 50 godina.

Još uvek je nepoznato šta tačno izaziva pojavu ovakvih cista, ali se smatra da se one javljaju kao odgovor na hormonalne promene, koje su u direktnoj vezi sa regulacijom menstrualnog ciklusa.Zato žene često napipaju čvrić u dojci pred menstruaciju.

Ove ciste mogu biti veoma male i vidljive samo na ultrazvuku, a mogu biti i prečnika do pet centimetara. Velike ciste stvaraju pritisak na okolno tkivo, što može izazvati bolove i neprijatnost.

Lojne ciste se mogu javiti zbog blokade lojnih žlezda.  Ciste koje se javljaju ispod kože mogu rasti zbog neke povrede ili hormonalne stimulacije. Lojne ciste obično nije potrebno lečiti, ali ako postanu bolne, lako se uklanjaju.


Čirevi

abces dojke

Ponekad se u dojkama jave čirevi i mogu biti veoma bolni. Oni nisu kancerogeni i najčešće se javljaju zbog bakterijskih infekcija. Koža na dojci postaje crvena i obično je topla i zadebljala. Čirevi se najčešće javljaju kod žena koje doje bebu.


Adenomi

fibroadenom dojke

Adenom je abnormalni rast žlezdanog tkiva u dojkama.

Fibroadenom dojke je najčešća vrsta adenoma i obično se javljaju kod žena mlađih od 30 godina, ali se mogu javiti i kod starijih žena. Gotovo pedeset posto pacijentkinja kod kojih se radila biopsija je imala adenom.

Srećom, adenomi gotovo nikad ne postaju maligni.Obično i nestaju sami od sebe. Fibroadenomi su obično okrugli i čvrsti i nemaju izraženu ivicu.


Intraduktalni papilom dojke

kako prepoznati rak dojke

Intraduktalni papilomi su izrasline nalik bradavicama koje se javljaju u mlečnim kanalima. Obično se razvijaju unutar bradavice. Ponekad izazivaju pojavu krvavnog iscetka. Kod mlađih žena se obično javlja više ovakvih izraslina, dok se kod žena u menopauzi najčešće javi samo po jedan papilom.


Nekroza masnog tkiva i lipom

Ako dođe do oštećenja ili razlaganja masnog tkiva u dojci, može se javiti nekroza masnog tkiva. Tada se u dojci stvaraju nekancerogene kvržice. Ponekad mogu biti i bolne. Često se javlja iscedak iz bradavice i koža oko čvorića se smežura.

Limpom je meka, benigna kvržica, koja se lako pomera i ne boli. Reč je o benignom tumoru masnog tkiva.

Kancerogene kvržice na dojci

koji su simptomi raka dojke

Ako je reč o malignoj kvržici, ona je čvrsta i tvrda. Najčešće je nepravilnog oblika i pod rukom se stiče osećaj kao da se zaglavila u koži ili dubljem tkivu.

Kancerovene kvržice su najčešće bezbolne. Mogu se javiti u bilo kom delu dojke ili bradavice, ali se najčešće javljaju na gornjem, spoljnom delu.

U ređim slučajevima, maligne kvržice u bolne. To se obično dešava ako je kvržica velika, ako pritiska okolno tkivo u dojci, ako preraste u čir ili ako počne da raste i kroz kožu.

Saznajte>  8 prvih simptoma i promena koje ukazuju na rak dojke


Provera kvržica – samopregled

Samopregled dojki se sastoji od pet koraka.

Veoma je važno da naučite kako da ga radite. Ako znate kakve su vam grudi u normalnom stanju, lako ćete prepoznati svaku promenu.

Ovde ćemo opisati kako izgleda samopregled dojki.

  • Pogledajte se u ogledalo i proverite da li su vam grudi normalne veličine, oblika i boje i da li se javlja vidan otok ili kvržica.
  • Podignite ruke i ponovite prvi korak.
  • Proverite da li imate iscedak iz bradavica, a ako je prisutan, upamtite da li je vodenast, mlečan, žut ili krvav.
  • Lezite na leđa i opipajte grudi i predeo ispod pazuha.
  • Ponovite ovaj korak dok stojite ili sedite (najbolje pod tušem).

Mada je većina kvržica na dojci sasvim bezopasna, ako je primetite, obratite se lekaru kako biste otklonili svaku sumnju.

Povezano> Bolovi u dojkama: 6 najčešćih uzroka i 12 saveta za olakšanje


Kvržica na dojci kod devojčica

Kvržica na dojci odmah ispod bradavice kod devojčica u pubertetu je normalna pojava, ovakve kvržice mogu biti bolne u kratkom vremenskom periodu ali kako vreme prolazi postaće mekše i bezbolne.Ako je lokacija dalje od bradavice u pitanju može biti  nešto drugo npr. fibroadenom pa je najbolje posetiti lekara.


Kvržice u grudima u trudnoći

U trudnoći grudi rastu, osetljive su a ponekad mogu biti pune grudvica i čvorića.Veoma je važno da pregledate svoje grudi tokom trudnoće svake 4-5 nedelje. Veoma česte grudvice koje se nalaze među ženama tokom trudnoće su zapušeni mlečni kanali.


Lečenje kvržica na dojci

tumor dojke

Premda je najbolje da se poseti lekar kad se primeti bilo kakva izraslina na dojci, tretman često nije ni potreban. Sve zavisi šta je uzrok pojave kvržice.

Lekar će vam možda preporučiti mamografiju ili ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila priroda kvržice na grudima.Ako je reč o cisti ili fibroznom tkivu, lekar će vam verovatno predložiti češće kontrole, ali ne i terapiju.Ako je prisutan čir, lekar će verovatno uraditi drenažu i prepisati vam antibiotike.

Ako se sumnja na karcinom, verovatno će biti urađena biopsija. Ako se utvrdi postojanje kancera, lečenje podrazumeva operaciju, hemioterapiju i zračenje, u zavisnosti od faze bolesti.