Laringitis kod dece i odraslih simptomi, lečenje, terapija, prirodni lekovi

0
2121
laringitis kod dece i odraslih

Ako ste promukli ili kašljete, moguće je da se razvila upala grla koja u nekim slučajevima dodvodi do laringitisa. Laringitis je upala grkljana i glasnih žica. Laringitis može biti veoma neprijatan, posebno ako se javi zajedno sa nekim drugim oboljenjem, npr. gripom ili prehladom. U većini slučajeva laringitisa, kućno lečenje i prirodni lekovi su sve što vam je potrebno. Korišćenjem blagih, lekovitih biljaka, odgovarajućih namirnica i esencijalnih ulja, lako možete ublažiti otoke i povratiti glas.

Šta je laringitis? Najčešći simptomi upale grla

Laringitis najčešće izaziva promuklost, ili potpuni gubitak glasa zbog iritacije glasnih žica.Glasne žice se nalaze u grkljanu. Reč je o elastičnom tkivu, uz pomoć koga nastaje glas. Kada glasne žice funkcionišu normalno, one se lagano otvaraju i zatvaraju. Zbog njihovih pokreta i vibracija nastaje zvuk. Laringitis dovodi do upale i otoka glasnih žica. Do upale glasnih žica može doći i iz drugih zdravstvenih razloga – na primer, GERB-a ili virusne infekcije, što na kraju izaziva probleme sa glasom i promuklost.

Osim promuklosti, laringitis izaziva i neke druge simptome. Ostali simptomi laringitisa kod dece i odraslih uključuju potpuni gubitak glasa, kašalj, probleme sa disanjem, suvo i osetljivo grlo, osećaj grebanja i svraba u grlu, neprestanu potrebu da se pročisti grlo, curenje iz nosa i groznicu.

Simptomi laringitisa se najčešće naglo javljaju i onda nestaju u roku od dve nedelje. Međutim, ponekad se javlja i hronični, dugotrajni laringitis. Hronični laringitis obično traje duže od nekoliko nedelja i obično zahteva drugačiji tretman.Hronični laringitis je češći kod odraslih nego kod dece. Poteškoće sa disanjem, osećaj da se u grlu nešto zaglavilo i bol su najčešći simptomi hroničnog laringitisa.

Određeni virusi i bakterije mogu izazvati infekciju grkljana, upalu i otoke. Najčešći uzrok laringitisa je neki virus, koji je izazvao i neku drugu bolest u organizmu. To su najčešće običan grip i prehlada. Ostali mogući uzroci laringitisa su:

 • naprezanje glasnih žica (pevanje, vikanje)
 • gorušica ili GERB (kada se želudačna kiselina vraća u jednjak)
 • alergije
 • pušenje
 • prekomerna konzumacija alkohola
 • izlaganje iritansima ili toksinima
 • upotreba steroida za inhalaciju

Kada kiselina ili druge supstance dospeju u grlo i izazivaju bolove, moguće je da je uzrok tome GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), gorušica ili hronični laringitis.

Najčešći simptomi laringitisa ili upale grkljna zbog gorušice su suv kašalj, osećaj da se u grlu nešto zaglavilo i potreba da se grlo često “pročisti”.  Postoji nekoliko uzroka gorušice. Gorušica se najčešće javlja kada sfinkter koji spaja jednjak i želudac ne može potpuno da se zatvori, tako da dolazi do vraćanja želudačnih sokova u jednjak. Ovaj problem se kod odraslih može javiti zbog želudačne kile, trudnoće, pušenja, premalo želudačne kiseline, jedenja neposredno pred spavanje, prenaporne fizičke aktivnosti, određenih lekova, gojaznosti i suvišnih kilograma i ishrane bogate namirnicama koje izazivaju gorušicu.

Drugi najčešći uzrok upale grkljana kod odraslih je pušenje. Strastveni pušači mnogo češće imaju neki problem sa grlom i grkljanom. I problemi sa glasom se češće javljaju kod pušača.

Smatra se da i zagađen vazduh izaziva laringitis. Zagađenje vazduha je heterogena mešavina gasova, tečnosti i čvrstih čestica, koje mogu biti vrlo štetne za zdravlje.

Kada je u pitanju laringitis, postoji i nekoliko faktora rizika. Kako starimo, glasne žice počinju da “popuštaju” i da se tanje, što dovodi do nešto promuklijeg glasa. Ostali faktori rizika su pušenje, naprezanje glasa (npr. zbog pevanja) i česte infekcije gornjih respiratornih organa, poput prehlade, gripa ili bronhitisa.

Laringitis lečenje

Laringitis – konvencionalni načini za lečenje i terapija

Lečenje laringitisa zavisi od uzroka, kao i od starosne dobi pacijenta i kliničkih karakretirsika.Terapija za laringitis nije najčešće nije ista kod dece i odraslih.

Terapija za akutni laringitis  u većini slučajeva su antibiotici. Međutim, neki naučnici danas smatraju da penicilin i eritromicin nemaju jače dejstvo na sam uzrok oboljenja. Antibiotici uglavnom ublažavaju simptome laringitisa, posebno kašalj i promuklost. Mada su ovi efekti svakako korisni, nuspojave i neželjene posledice mogu premašiti ovu dobrobit kad je u pitanju lečenje laringitisa.

Kortikosteroidi, ili steroidni hormoni, takođe mogu ublažiti upalu glasnih žica. Ovi lekovi se obično koriste samo u težim slučajevima, kada je gubitak glasa potpun. Neželjena dejstva kortikosteroida uključuju povišen pritisak, glabovolje, slabost mišića i čireve.u nastavku saznajte kako se leči laringitis prirodnim putem…

Laringitis prirodno lečenje

Upala grla i grkljana – prirodni lekovi

Beli slez

Beli slez je vrhunski prirodni lek za lečenje laringitisa kod dece i odraslih.Beli slez se tradicionalno koristi za lečenje kašlja i pročišćavanje grla. On sadrži sastojke koji oblažu grlo i pomažu u olakšavanju iritacije. Takođe, beli slez ublažava otoke limfnih čvorova, ubrzava oporavak i smanjuje kašalj. Zato se ekstrakt belog sleza često koristi za pravljenje sirupa i septoleta protiv kašlja.

Nemojte koristiti beli slez niti proizvode koji sadrže beli slez zajedno sa lekovima protiv laringitisa, jer beli slez ima interakcije sa nekim lekovima.

Đumbir

Đumbir  je odličan prirodni lek za lečenje laringitisa jer smiruje upaljene mukozne membrane u grlu. Đumbir se koristi i u tradicionalnoj indijskoj medicini za zagrevanje tela i razlaganje i izbacivanje toksina u raznim organima. Poznato je da đumbir čisti limfni sistem i da čini disajne organe otpornijim na infekcije.Đumbir uspešno ublažava upale, otoke i bolove – što su najčešći simptomi laringitisa.

Ako želite da koristite đumbir za lečenje laringitisa, ubacite sirov đumbir u smuti ili sok, ubacite malo đumbira u prahu u jelo ili pijte po jednu šoljicu čaja od đumbira dva ili tri puta na dan.Djumbir i nije najbolji prirodni lek za laringitis kod dece i preporučuje se samo odraslima ali med može pomoći deci.

Med

Med je veoma dobar prirodni lek za lečenje laringitisa kod dece.Med je jedan od najstarijih tradicionalnih lekova i smatra se izvanrednim za lečenje mnogih bolesti, uključujući i oboljenja respiratornih organa. Med ima antibakterijska, antigljivična i antioksidantna svojstva, a i veoma je hranljiv. Med deluje kao lubikant, održava vlažnost, pomaže u ublažavanju iritacije i pomaže da se olakšaju simptomi laringitisa, kakvi su kašalj i promuklost.

Med dosta olakšava i simptome sezonskih alergija, koje mogu izazvati upalu grla. Mnogi ljudi koji pate od polenske groznice i sličnih alergija koriste upravo med kao lek. ako želite da koristite med za lečenje laringitisa kod dece, najbolje je da ga dodate u čaj ili toplu vodu i  dajete ga detetu nekoliko puta dnevno.

 Beli luk

Oduvek se znalo da je beli luk veoma koristan za lečenje gripa, jednog od glavnih uzroka upale grla. Beli luk ima antibakterijska i antiupalna svojstva, i uspešno uništava bakterije i viruse koji dovode do upala i infekcija.Jako je dobar prirodni lek i za virusni i bakterijski laringitis.

Beli luk takođe razbija šlajm. Bez obzira na to da li koristite sirov ili kuvan beli luk, najbolje je da ga izgnječite ili iseckate kako biste izvukli maksimum.Ako imate laringitis ubacite malo belog luka u supu, čorbu, sos ili salatu. Možete i jesti jedan ili dva čena sirovog belog luka na dan. Ako ne volite ukus, kombinujte ga sa medom.

Odmarajte glas

Potrudite se da odmarate glasne žice kako biste se brže oporavili. Nemojte pričati osim kada morate, a kada pričate – pričajte tiho. Šaputanje zapravo iritira grkljan više nego normalan govor, pa zato izbegavajte da šapućete ako ste promukli i imate laringitis. Čak i pročišćavanje grla može dodatno iritirati grkljan.

Još neke stvari koje će vam pomoći da brže lečenje laringitisa su:

 • pijte mnogo vode
 • izbegavajte alkohol
 • koristite ovlaživač vazduha
 • sisajte bombone ili žvaćite žvaku
 • ispirajte grlo slanom, toplom vodom
 • dobro žvaćite hranu
 • jedite manje obroke

 Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je veoma efikasno za ublažavanje gorušice. Ono je prirodno kiselo, ali smanjuje pH vrednost u želucu. Takođe, jabukovo sirće je bogato enzimima i probioticima, što poboljšava pravilno varenje hrane i dosta pomaže ljudima koji imaju gorušicu ili GERB koje izazivaju laringitis kod odraslih.

Jabukovo sirće je odličan lek i protiv infekcija.Jabukovo sirće kao prirodni lek za lečenje infekcija i drugih akutnih oboljenja datira još iz doba Hipokrata. On je koristio jabukovo sirće za lečenje čireva i rana. Danas su mnoga naučna istraživanja potvrdila da jabukovo sirće ima jaka antimikrobna svojstva.

Uzmite dve kašike jabukovog sirćeta i razmutite ih u čaši vode. Pijte ovu mešavinu tri puta dnevno kako biste izlečili gorušicu koja vam izaziva laringitis. Jabukovo sirće možete koristiti u kombinaciji sa medom, još jednim odličnim lekom za upale respiratornih organa.

Esencijalno ulje limuna

Esencijalno ulje limuna dosta ublažava simptome upale grla. Ovo etarsko ulje sprečava razmnožavanje bakterija i virusa koji izazivaju respiratorne infekcije kakva je i laringitis. Takođe, ovo ulje detoksikuje organizam i razbija šlajm u grlu, tako da će kašalj ubrzo prestati, a glasne žice će se manje naprezati.

Za lečenje upale grkljana, ubacite jednu ili dve kapi esencijalnog ulja limuna u čašu tople vode ili šolju čaja, ili izmešajte tih par kapi sa malo meda. Možete i udisati ovo ulje direktno iz bočice, ili ga ubaciti u ovlaživač vazduha.

 Esencijalno ulje nane

Esencijalno ulje nane je takođe jedno od najboljih etarskih ulja za lečenje alergija, čestog uzroka upale grkljana. Ovo esencijalno ulje dosta pomaže kod grebanja grla i stimuliše izbacivanje šlajma, te na taj način olakšava simptome alergije, kašlja i gripa. Esencijalno ulje nane podstiče iskašljavanje i ublažava upalu glasnih žica. Ovo ulje je veoma korisno za lečenje laringitisa, jer sprečava kontrakcije koje izazivaju kašalj, i tako smanjuje iritaciju glasnica.

Esencijalno ulje nane se može koristiti na nekoliko načina. Za unutrašnju upotrebu, ubacite jednu ili dve kapi u šolju tople vode ili čaja. Možete ga koristiti i za spoljnu upotrebu, tako što ćete ga utrljavati u grlo i grudi.

 Crveni brest

Crveni brest je lekovita biljka koja se odavno koristi u Severnoj Americi, a sada su ovi suplementi dostupni i kod nas. Crveni brest se koristi za lečenje GERB-a, kašlja i problema sa grlom. Poput belog sleza, crveni brest sadrži supstancu koja, kada se pomeša sa vodom, stvara gel. Ta supstanca oblaže grlo i umiruje usta, grlo, želudac i creva, što je čini idealnom za lečenje laringitisa, kašlja, i GERB-a.

Mere opreza

Ako su se kod vas ili vašeg deteta simptomi laringitisa traju duže od dve nedelje, konsultujte svog lekara. Odmah potražite medicinsku pomoć ako imate problema sa disanjem ili gutanjem, ako vam grlo krvari ili ako dobijete temperaturu više od 38°C.

Laringitis kod odraslih zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak

Mnogi odrasli ljudi uzimaju inhibitore protonske pumpe za GERB i hronični laringitis nastao zbog GERB-a. Smanjivanjem količine želudačne kiseline u želucu, inhibitori protonske pumbe ublažavaju gorušicu u jednjaku. Međutim, inhibitori protonske pumpe su samo donekle efikasni. Oni ne funkcionišu tako što smanjuju količinu želudačne kiseline, jer se gorušica javlja zbog manjka želudačne kiseline.Pošto pacijenti imaju nedovoljno stomačne kiseline, ne mogu da pravilno vare hranu.

Ako morate da pijete inhibitore protonske pumbe iz bilo kog razloga, pijte najmanju dozu koja daje rezultate, jer dugo korišćenje ovih lekova može izazvati neželjene efekte i interakcije. Najčešće nuspojave inhibitora protonske pumpe su vrtoglavica, opstipacija, kašalj i osećaj gušenja, glavobolje, mučnina, grčevi u mišićima, ubrzan rad srca, napadi i grčevi.

Nekoliko reči na kraju 

Laringitis najčešće izaziva promuklost, ili potpuni gubitak glasa zbog iritacije glasnih žica.Kada imate laringitis, glasne žice postaju upaljene i otečene. Naprezanje glasnih žica može dovesti do problema sa glasom i promuklosti.

Simptomi laringitisa su promuklost, potpuni gubitak glasa, kašalj, problemi sa gutanjem, suvo i osetljivo grlo, grebanje u grlu, konstantna potreba da se pročisti grlo, curenje iz nosa i temperatura.

Najčešći uzroci laringitisa su bakterije, virusi, naprezanje glasnih žica, GERB, alergije, pušenje, alkohol, izlaganje iritansima ili toksinima i upotreba steroida za inhalaciju.

Prirodni načini za lečenje laringitisa i upale grla su korišćenje lekovitog bilja, jabukovog sirćeta, đumbira, belog luka i belog sleza. Esencijalna ulja vam dosta mogu pomoći u umirivanju iritiranog grla i u borbi protiv infekcija.