Lenja creva: Prilagođena ishrana pobeđuje lenjost

0
3352
lenja creva

Stanje u kom dolazi do veoma retke defekacije je poznatije kao lenjost creva. Međutim, šta su tačno lenja creva? Tri stolice dnevno do tri stolice nedeljno se smatraju normalnim radom creva. Kod osoba koje pate od sindroma lenjih creva javljaju se manje od tri stolice nedeljno.

Tada obično dolazi i do opstipacije i sličnih problema. Smatra se da je uzrok 15-30 posto slučajeva zatvora upravo sindrom lenjih creva. Lenja creva se mogu javiti kod svakoga, bez obzira na pol i godine. Ipak, nešto se češće javljaju kod žena i starijih osoba.

Lenjost creva je hronično stanje i obično dolazi do redovnih pogoršanja simptoma koji se zatim povuku. Međutim, neke promene u načinu ishrane mogu ublažiti ovaj problem.

U pojedinim slučajevima je potrebno otići na detaljnije preglede i dobiti tačnu dijagnozu. U ovom članku ćemo objasniti šta su lenja creva i kada je najbolje da posetite lekara.

creva

Šta izaziva lenja creva?

Svaki put kada jedemo, nervi šalju signale u probavni trakt koji mu govore da treba da se “pokrene”, što u praksi podrazumeva niz aktivnosti.Mišići u probavnom traktu doslovno guraju hranu kroz creva i to se zove peristaltika. Međutim, ponekad dolazi do blokade i usporenosti tih pokreta ili mišići nisu dovoljno jaki da bi gurali hranu.

Lenja creva su često posledica prekomerne upotrebe laksativa. Ipak, još uvek nema dovoljno validnih naučnih dokaza da prekomerna upotreba laksativa zaista može izazvati lenjost creva. Ostali mogući uzroci lenjih creva su:

 • poremećaji u ishrani (anoreksija, bulimija)
 • Hiršprungova bolest (kongenitalni kolon): nedostatak nervnih ćelija u debelom crevu, što izaziva problem sa radom creva
 • dehidratacija
 • nedovoljno vlakana u ishrani: vlakna povećavaju volumen stolice, što omogućuje lakše kretanje kroz probavni trakt; nedovoljno vlakana u istani dovodi do slabije peristaltike i lenjih creva
 • poremećaji nervnog sistema: problemi u funkcionisanju autonomnog nervnog sistema mogu izazvati lenja creva

Postoje i neki drugi uzroci slabljenja mišića u crevima. Ponekad je jedini uzrok lenjih creva manjak vlakana u ishrani.


Koji su simptomi lenjih creva?

Postoji nekoliko znakova i simptoma lenjih creva i svi imaju veze sa probavnim traktom. To su:

 • manje od tri stolice nedeljno, pod uslovom da stanje traje duže od nekoliko nedelja
 • slaba peristaltika creva
 • bolna defekacija izazvana suvom i tvrdom stolicom
 • problemi sa napinjanjem i slabe kontrakcije
 • osećaj nadutosti, obično propraćen bolovima u bubrezima i donjem delu leđa
 • mučnina i glavobolje
 • slab apetit
 • nekompletna defekacija

Kako lečiti lenja creva?

Da biste potpuno izlečili ovaj sindrom, morate povećati učestalost stolice i olakšati defekaciju. Tretman podrazumeva zdraviju ishranu, više fizičke aktivnosti, lekove, a u najtežim slučajevima i operaciju.

 • Bolja ishrana: više vlakana i tečnosti u ishrani su dva najvažnija koraka u lečenju sindroma lenjih creva. Ipak, mnogo je bolje da potpuno promenite ishranu. Ako imate zatvor i bolnu defekaciju, za “prvu pomoć” uzmite neki laksativ koji omekšava stolicu.
 • Povećan unos tečnosti: svakodnevno pijte po najmanje 8 do 12 čaša vode kako biste ublažili problem sa lenjim crevima.
 • Više fizičke aktivnosti Mnoga naučna istraživanja su pokazala da fizička aktivnost povoljno utiče na rad creva. Lenja creva se češće javljaju kod starijih osoba zato što su oni obično manje fizički aktivni. Trčanje, joga i aerobik su najbolje fizičke aktivnosti za ublažavanje simptoma lenjih creva.
 • Prirodni laksativi: veštački laksativi, dugoročno gledano, mogu pogoršati simptome lenjih creva. Međutim, prirodni laksativi vam mogu pomoći u lečenju ovog sindroma.Tri ili četiri šolje zelenog čaja na dan će vam značajno poboljšati varenje.Raspitajte se koji su najbolji prirodni laksativi, a u apotekama možete kupiti pripremljene biljne čajeve protiv zatvora.
 • Probiotici: uzimanje probiotskih suplemenata može dosta ubrzati prolazak hrane kroz creva i povećati učestalost stolice. Trenutno se rade naučna ispitivanja kako bi se razlučilo koji su probiotici najefikasniji u lečenju zatvora.U svakom slučaju, jedite što više jogurta, kefira i kiselog kupusa kako biste oporavili crevnu floru i regulisali stolicu.
 • Operacija: hirurška intervencija je poslednje pribežište u lečenju lenjih creva. Cilj operacije je vraćanje creva u normalu. Kao i kod svake operacije, uvek je prisutan rizik od komplikacija i gotovo nikad se ne može reći sa sigurnošću da će operacija biti uspešna.

Ishranom protiv lenjih creva

Dve glavne promene koje treba ubaciti u ishranu su vlakna i voda. Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati iz biljaka i većina ljudi ne jede dovoljno vlakana. Unosom više vlakana ćete povećati volumen stolice i omekšati je, što podrazumeva i lečenje opstipacije i lenjih creva. Kada je reč o unosu vlakana, preporuka je bar 14 grama na svakih 1.000 kalorija koje pojedemo. Drugim rečima, ženama se preporučuje 25 grama vlakana na dan, a muškarcima 38 grama na dan.

Vlakna se nalaze u većini namirnica biljnog porekla: integralnim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Povećan unos vlakana nerastvorljivih u vodi je ponekad sasvim dovoljan za lečenje lenjih creva. Ta vlakna se ne rastvaraju u vodi i mnogo se brže kreću kroz creva, a sa sobom povlače i sve ostale materije koje treba izbaciti iz organizma. To dovodi do redovnije stolice i izbacuje toksine iz tela. Hrana koja sadrži mnogo nerastvorljivih vlakana: kuskus od integralne pšenice, hleb od integralnih žitarica, ovsene mekinje, pasulj, pšenične mekinje, krastavac i šargarepa.

Vlakna je lako ubaciti u isranu. Vlakna obavezno postepeno ubacujte u ishranu kako biste sprečili probleme sa varenjem. Počnite tako što ćete jesti neke vlaknaste žitarice za doručak i više voća. Pored svega, fruktoza iz voća će vam zadovoljiti želju za slatkim, tako da ćete ređe posezati za slatkišima. Počnite i redovnije da jedete salatu uz ručak i jedite više pasulja i graška. Ako želite da povećate unos vlakana za večeru, umesto rafinisanih počnite da jedete integralne žitarice (smeđi pirinač, testenina od celog zrna).

Kako povećavate unos vlakana, morate povećati i unos tečnosti. Količina tečnosti koju ćete unositi zavisi od toga koliko ste aktivni, koliko godina imate i da li imate neko hronično oboljenje. Uvek se preporučuje unos najmanje dve litre tečnosti na dan, najbolje vode. Po želji, možete piti i mleko, prirodne sokove i čajeve bez kofeina.

Bez obzira na to što su lenja creva veoma neprijatan problem, on se može lako izlečiti. Napravite promene u načinu ishrane i fizičke aktivnosti i budite uporni. Uskoro ćete primetiti poboljšanje. Ako dobijete bilo koji od navedenih simptoma, najbolje je da se obratite lekaru kako bi on postavio adekvatnu dijagnozu.


Nekoliko reči na kraju

Ako imate hroničnu lenjost creva, čak i nakon uvođenja zdravijeg režima ishrane i vežbanja, najbolje je da odete kod lekara. U retkim slučajevima lenja creva mogu biti simptom mnogo ozbiljnijeg oboljenja. Posetite lekara i u sledećim situacijama:

 • osećate jake bolove u stomaku koji ne prolaze ni nakon defekacije
 • imate dijareju, temperaturu, drhtavicu, povraćanje i/ili nesvesticu
 • imate dijareju ili opstipaciju koje traju duže od dve nedelje

Izvori: (1) (2) (3) (4)