Limfni sistem: 4 važne činjenice koje morate znati

0
2354
STA JE LIMFA
Limfni sistem je deo krvotoka.

Limfni sistem je poput mreže, neverovatno složen sistem sačinjen od spojenih sudova, specijalizovanog tkiva i organa. Ovi organi, poput slezine, obavljaju specifičan i divan posao: iz organizma eliminišu toksine, otpadne materije i druge neželjene supstance.

Međutim, limfni sistem obavlja i druge, za zdravlje neprocenjive, funkcije o kojima verovatno želite da saznate nešto više.

U ovom članku ćemo vam pomoći da saznate nešto više o limfnom sistemu. Pogledaćemo šta je to, šta radi i, pre svega, šta vi možete da uradite da biste se bolje brinuli o njemu.

LIMFNI SISTEM

Sve što vam je potrebno je da malo više brinete o sebi. Imajte na umu da jednostavne stvari, kao što su izbalansirana ishrana i dobra kontrola emocija, imaju direktan uticaj na vaše zdravlje i sreću.

1. Limfni sistem i limfa

Limfni sistem vašeg organizma uklanja beskorisne elemente, kao što su otpadne materije i mrtve ćelije. Pored toga, obavlja još jedan, podjednako važan posao: jača vaš imuni odgovor.

To čini pomoću limfe. Limfa je tečnost koja aktivira vašu prirodnu odbranu i jača vaša bela krvna zrnca.

Osim toga, limfni sistem kontroliše i koncentraciju proteina u vašem organizmu. Istovremeno, on reguliše proizvodnju hilusa (sterilna, bezmirisna, alkalna tečnost mlečnog izgleda), tečnosti koja se stvara od žuči, tokom varenja u tankom crevu i pospešuje proizvodnju nekih aminokiselina.

Kao što možete da vidite, limfni sistem ima više fantastičnih funkcija nego što ste mislili.


2. Organi koji čine limfni sistem

Evo jedne zanimljive činjenice: vaš mozak je sa limfnim sistemom povezan preko sinusa. Dakle, ono o čemu pričamo je mreža limfnih sudova, koja se pruža po skoro čitavom organizmu.

Pogledajmo najvažnije delove.

Koštana srž

Koštana srž, kao što znate, stvara svaku ćeliju vašeg organizma. Među tim ćelijama nalazimo limfu i limfocite koji čine limfni sistem.

Grudna žlezda

Ova mala struktura ima veoma važnu svrhu u limfnom sistemu. Ona ima ulogu u sazrevanju T limfocita, odbrambenih ćelija koje mogu da prepoznaju i eliminišu razne strane faktore. T limfociti su esencijalna vrsta ćelija krvi u vašem imunom sistemu.

Slezina

Neki ljudi i dalje misle da slezina nema nikakvu svrhu. Međutim, to je mit. Na kraju krajeva, ovaj organ obavlja važnu funkciju filtriranja krvi i uklanjanja problematičnih ćelija ili otpadnih materija koje organizmu više nisu potrebne.

Limfni čvorovi

Ono što verovatno već znate o limfnim čvorovima je da oni ponekad mogu da budu upaljeni. Osim toga, podložni su raku, uključujući i Hočkinov i ne-Hočkinov limfom.

Evo šta bi još trebalo da znate o njima:

To su čvorići koji se nalaze u grupama na različitim delovima tela, kao što su pazusi i prepone. Njihov posao je da se bore protiv mikroorganizama i infekcija.


3. Limfni sistem i bolesti

Prvi znak bolesti limfnog sistema su otečeni limfni čvorovi. To je najuočljiviji simptom. Međutim, postoje i drugi znakovi.

Pogledajmo neke od njih.

Limfedem

Limfedem, poznat i kao limfni edem, progresivno je oticanje međućelijskog tkiva, određenog dela tela (obično  jednog ili više ekstremiteta, trupa, glave, genitalija). Limfedem nastaje kada se u međućelijskom prostoru nagomilava limfa, jer ne može da se odlije limfnom niti venskom cirkulacijom.

Postoje dve vrste: limfodinamički i limfostatički edem (odnosno limfedem).

Prvi nastaje usled problema sa cirkulacijom, dok je drugi posledica nefunkcionalnosti limfnog sistema, usled koje dolazi do povećanja koncentracije proteina i vode u međućelijskom prostoru.

 • Ovo je čest problem kod žena koje su se podvrgle mastektomiji zbog raka dojke.
 • Usled nakupljanja limfe, mogu da se vide otok i upala, najčešće na rukama i nogama.

Adenopatija

Adenopatija, ili adenija, je termin kojim se označava patološko uvećanje zapremine limfnih čvorova, bez obzira da li je uzrok upala ili tumor.

Adenopatija je upala limfnog čvora. Ne mora uvek da bude posledica kancera, zapravo, u većini slučajeva nastaje zbog oslabljenog imunog sistema.

Pored toga, adenopatiju često izazivaju virusi, kao što su virus malih boginja (morbilli) ili mononukleoze.

Kao što smo već rekli, upaljeni limfni čvorovi su često povezani sa Hočkinovim i ne-Hočkinovim limfomom. Srećom, to su bolesti sa dobrim prognozama kada se rano otkriju.


4. Saveti za brigu o limfnom sistemu

Sada znate da limfni sistem ima dve vitalne funkcije:

 1. Prvo, prečišćava organizam.
 2. Drugo, štiti organizam od virusa i bakterija tako što ojačava imuni sistem.

Zbog toga je veoma važno da popravite svoje navike. Tako ćete moći da očuvate ovu mrežu organa, limfnih čvorova i limfnih sudova, koja toliko čini za vas.

Evo nekih saveta:

 • Jedite sveže, organske namirnice.
 • Potrudite se da smanjite nivo stresa.
 • Spavajte između 7 i 9 sati dnevno.
 • Uronite u toplu, opuštajuću kupku, a završite hladnim tušem.
 • Vežbajte, ali umereno.
 • Pijte vodu sa limunom.
 • Masaže koje aktiviraju limfni sistem su veoma korisne.
 • Čajevi od koprive i aloje vere su izuzetni.
 • Praktikujte jogu.

I da zaključimo, vaš limfni sistem zaslužuje vašu pažnju.

Autor teksta Dr. Aleksandar Stankovic

Sve što je potrebno jeste malo više brige o sebi. Imajte na umu da jednostavne stvari kao što su izbalansirana ishrana i dobra kontrola emocija imaju direktan uticaj na vaše zdravlje i sreću.
Izvori: (1) (2) (3) (4)