Magnezijum hlorid: Obavezno pročitajte pre nego što počnete da ga koristite

0
5778

Da liste znali koliko je magnezijum hlorid delotvoran kao lek? Ako niste, sad je prilika da otkrijete sve blagodeti ovog hemijskog jedinjenja.

Šta je magnezijum hlorid heksahidrat?

Magnezijum hlroid (MgCl2) je jedna od soli magnezijuma, i kao što nam formula govori, sastoji se od jednog jona magnezijuma i dva jona hlora. Da budemo precizniji, ovo jedinjenje sastoji se od 11,8% magnezijuma i 88,2% hlora, a dobija se isparavanjem soli iz jezera i mora.

Glavni izvori magnezijum hlorida su Veliko slano jezero u Severnoj Americi i Mrtvo more u Jordanskoj dolini, a pored toga, ono se ekstrahuje iz morskog dna svuda u svetu.

Ako se pitate kako izgleda ova čudesna so, mi ćemo vam dati odgovor. Magnezijum hlorid je bezbojan, odnosno beličast kristal. Rastvara se u vodi, te je veoma jednostavan za korišćenje. Međutim, postoje dve vrste magnezijum hlorida i veoma je važno da se upoznate s njihovom razlikom. Mi smo tu da vam damo odgovor na pitanja šta je magnezijum hlorid heksahidrat, a šta je magnezijum hlorid treonat.

Šta je magnezijum hlorid heksahidrat?

Heksahidrat znači da je MgCl2 hidriran česticama molekula vode. Ovo je naravno stručno objašnjenje, pa ćemo vam slikovito objasniti: Magnezijum hlorid heksahidrat (evaporisana so) koristi se kao so za kupanje i kupka za stopala. Prodaje se u obliku ljuspica koje imaju sposobnost da upijaju vodu.

Šta je magnezijum hlorid treonat?

Magnezijum treonat je nešto sasvim suprotno od magnezijum heksahidrata, koji se koristi samo za spoljašnju upotrebu. Dakle, možete zaključiti da se magnezijum treonat koristi za unutrašnju upotrebu. Kako? Jednostavno. Ako vam fali magnezijuma u organizmu, on se koristi kao suplement. Obradovaćete se kada vam otkrijemo da su najnovija istraživanja pokazala da ovaj oblik magnezijum hlorid najlakše prodire u ćelije, lako se probija kroz moždane barijere, a naročito će vam se dopasti to što služi za jačanje koncentracije i pamćenja.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete zašto je telu potreban magnezijum, kako se magnezijum hlorid koristi kao lek, koje su njegove dobrobiti po zdravlje i ono najvažnije – gde kupiti magnezijum hlorid.

Magnezijum hlorid kao lek

Sada kad smo vas upoznali s tim šta je zapravo magnezijum hlorid, vreme je da vas upoznamo sa tim za šta je sve dobar magnezijum hlorid.

Magnezijum hlorid kao lek ima nebrojane prednosti, budući da može da spreči sve one bolesti nastale usled nedostatka magnezijuma u organizmu. Evo samo nekih dobrobiti magnezijum hlorida za organizam:

 • Idealan je lek za tvrdu stolicu jer poboljšava proizvodnju hlorovodnične kiseline.
 • Odlično je sredstvo protiv infekcija jer deluje tako da se leukociti mnogo delotvornije bore protiv bakterija.
 • Leči konjuktivitis i herpes zoster.
 • Provereno leči sportske povrede. U ove svrhe koristi se magnezijumovo ulje ili gel.
 • Pomaže kod sprečavanja opadanja kose i regulisanja peruti.
 • Efikasno razbija bubrežni kamenac.
 • Idealan je za jačanje imuniteta.

Magnezijum hlorid u prahu

Ako niste znali, magnezijum hlorid možete naći u različitim oblicima – od praha do gela. Neki oblici se koriste za spoljašnju, a neki za unutrašnju. Mi smo tu da vam damo odgovor na pitanja i nedoumice koje imate kad je ovaj suplement u pitanju. Hajde sada da pređemo na njegovu upotrebu i pripremu.

Magnezijum hlorid priprema

Prokuvajte 1 litar vode i kada se prohladi, dodajte 33 g magnezijuma. Rastvor potom sipajte u staklenu bocu i čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Najbolje je da Mg hlorid u prahu pijete 2 puta dnevno – ujutru i posle podne. Preporučena dnevna doza magnezijuma je 350 mg.

Važna napomena: Ako imate bubrežnu ili srčanu insuficijenciju, nemojte piti ovu terapiju.

Magnezijum hlorid gel za lice

Već smo vam rekli da se Mg hlorid gel koristi za lečenje sportskih povreda, ali, ako imate problema sa licem, ne brinite, magnezijum hlorid gel će rešiti vaše probleme. Ako vas boli određeni deo tela, jednostavno utrljajte malo gela u kožu i bol će postepeno nestati. Najbolje je da ga utrljavate ispod pazuha, iza korena i na unutrašnjost podlaktica jer će tako najbolje delovati. Sačekajte pola sata da deluje, pa ga isperite vodom.

On čak toliko delotvoran, da ga mogu koristiti i muškarci posle brijanja. A kakva dejstva ima po kožu?

 • Čini kožu blistavom
 • Ublažava znake starenja
 • Smanjuje upalu
 • Povećava hidrataciju kože

A upotreba? Niša lakše! Stavite par kapi gela na lice i utrljajte u kožu izbegavajući predeo oko očiju.

Napomena: Pre upotrebe magnezijum hlorid gela nemojte koristiti nikakve kreme ili druga kozmetička sredstva.

Magnezijum hlorid ulje

Magnezijum hlorid ulje, kao imagnezijum hlorid gel, koristi se isključivo za spoljašnju upotrebu i najbolji je saveznik u lečenju akni, ekcema i psorijaze, a možese koristiti i za sportske povrede i za masažu. Upotreba magnezijum hlorid ulja slična je upotrebi gela. Jednostavno namažite ulje na kožu, izbegavajući sluzokožu, sačekajte pola sata da koža upije, isperite vodom i nakon toga je preporučljivo namazati pantenol kremu radi hidratacije.

Magnezijum hlorid sprej

Mg hlorid ulje može se koristiti i u vidu spreja i takođe se može koristiti za lečenje povreda. Princip upotrebe je potpuno isti kao i upotreba gela i ulja.

Magnezijum hlorid nigari

Mg hlorid je važan koagulant i upotrebljava se za dobijanje tofu sira iz sojinog mleka, a u Japanu se ova so magenzijuma naziva nigari. Nigari je derivat morske soli koji sadrži oko 95% MgCl2 i možese kupiti u apotekama ili u bolje snabdevenim marketima.

Magnezijum hlorid nigari iskustva

Kada prvi put koristimo nešto, najvažnije nam je da prvo čujemo iskustva onih koji su to već koristili. Kada je u pitanju magenzijum hlorid nigari i magnezijum hlorid generalno, iskustva su samo pozitivna. Ipak, važno je napomenuti da u svemu treba biti umeren, pa i u korišćenju magnezijum hlorida, kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Ukoliko imate neki ozbiljniji zdravstveni problem koji je povezan sa nedostatkom magnezijuma u organizmu, podrazumeva se da ćete se pre upotrebe posavetovati sa lekarom.

Magnezijum hlorid gde kupiti?

Magnezijum hlorid je veoma pristupačan, te je cena džaka MgCl2 iz Mrtvog mora oko 1000 dinara. Složićete se da je ovo i više nego pristupačno.

Magnezijum hlorid u prahu ili kristalima prodaje se i pod nazivom jona za opuštanje i uglavnom je upakovan u kesice.

Magnezijum ulje u spreju možete kupiti u biljnoj apoteci, a ena za pakovanje od 100 ml je oko 200 dinara.

Što se tiče magnezijum hlorid gela, njegova cena za 200 ml je oko 300 dinara.

Mg hlorid može se kupiti i kao dijetetski proizvod i tada je nešto skuplji, ali ništa značajno. Prodaje se pod nazivom „Dijetetski dodatak ishrani magnezijum hlorid heksahidrat”. 100 g proizvoda košta oko 600 dinara.