Maksilarni sinusi (funkcija i simptomi bolesti)

0
2818
maksilarni sinusi

Šta je maksilarni sinus i gde se nalazi?

Maksilarni sinus je jedan od četiri paranazalnih sinusa, što su sinusi koji se nalaze u blizini nosa. Maksilarni sinus je najveći od paranazalnih sinusa. Dva maksilarna sinusa, desni i levi maksilarni sinus, nalaze se ispod obraza, iznad zuba i sa strane nosa.

Maksilarni sinusi su oblikovani kao piramida i svaki sadrži tri šupljine: bočna, unutrašnja i nadole. Sinusi su male rupe ispunjene vazduhom u kostima lica. Oni smanjuju težinu lobanje, proizvode sluz i utiču na tonski kvalitet glasa osobe.

maksilarni sinus bolesti

Maksilarni sinus odvodi se u nos kroz rupu zvanu ostija. Kada ostija postane blokirana, može nastati sinuzitis. Ostija maksilarnog sinusa često je blokirana, jer se ostija nalazi blizu vrha maksilarnog sinusa, čime se otežava pravilno dreniranje (pražnjenje).


Moguće bolesti i problemi

Maksilarni sinusi mogu da postanu bolesni ili inficirani zbog blokade u ostijumu, otvoru kroz koji sluz izlazi iz maksilarnog sinusa. Ako imate inficirani zub blizu ovog područja, bakterije ili gljivice mogu pronaći put kroz vezu između usta i nosne šupljine, do područja maksilarnog sinusa. Uobičajena prehlada ili vaše normalne alergije mogu da vas dovedu u opasnost za ovu vrstu sinuzitisa.

Inflamatorna sinusna bolest je najčešći proces bolesti koji uključuje paranazalne sinuse, a može da zahvati i maksilarne sinuse. Ova upala sinusa može biti akutna ili hronična.

Najtraženija bolest paranazalnih sinusa koja uzrokuje simptome bolova javlja se u roku od jedne nedelje nakon infekcije gornjeg respiratornog trakta i obično je virusna po poreklu.

Maksilarni sinuzitis ili infekcija maksilarnog sinusa može da ima sledeće simptome: groznica, bol ili pritisak u licu u blizini jagodica, zubobolja i curenje nosa. Sinuzitis je najčešća od bolesti maksilarnih sinusa i obično se leči antibiotikom na recept.

Najveća gljivična bolest maksilarnog sinusa uključuje organizam Aspergillus koji se redovno udiše u respiratorni sistem.

Može da se razvije i cista u maksilarnom sinusu, o čemu ćemo govoriti u poslednjem odeljku ovog teksta.

Malignost nastala u paranazalnim sinusima je relativno retka, čineći 1% svih maligniteta, sa oko 80% ovih maligniteta koji nastaju u maksilarnom sinusu sa manjom prevalencijom u etmoidnom sinusu. Maligna bolest sfenoidnih i frontalnih sinusa je veoma retka. Skoro 80% maligniteta su skvamozni ćelijski karcinomi.


Maksilarni sinus simptomi bolesti

maksilarni sinusi bolesti
Sinusne infekcije mogu da se jave od virusa, gljivica ili bakterija i od upale uzrokovane alergijom ili abnormalnom izraslinom. Znaci i simptomi infekcije i drugih bolesti maksilarnog sinusa mogu se iznenada pojaviti i rešiti sami od sebe, ili mogu postati hronični i zahtevati lečenje. Kada maksilarni sinus postane zaražen ili je iritiran od alergije, to stanje se naziva sinuzitis.

Znaci i simptomi infekcije maksilarnog sinusa mogu da ”imitiraju” zubobolju ili glavobolju i migrene. Prepoznavanje infekcije maksilarnog sinusa i sprovođenje adekvatne terapije je važno kako bi se sprečila ozbiljna bolest.

Maksilarni sinus simptomi bolesti:

Maksilarni sinusi se nalaze ispod očiju, u jagodicama. To je najčešće mesto za sinusnu infekciju. Cilj ublažavanja simptoma je da se sinusi isprazne. Najčešći simptomi su bol u jagodicama i osećanje pritiska. Sinusi obično sadrže vazduh. Kada postanu otečeni i upaljeni, povećani pritisak u sinusnoj šupljini izaziva bol. Upala može otežati disanje kroz nos.

Ostali simptomi (maksilarni sinus i zubi)

Ostali znaci i simptomi bolesti maksilarnog sinusa, prevashodno infekcije, uključuju groznicu, crvenilo i oticanje oko očiju i površine lica i bol oko gornjih zuba. Zubi mogu čak biti osetljivi na žvakanje. Simptomi se mogu pojaviti na jednoj ili drugoj strani i ublažavaju se kada ležite. Mogući su post-nazalno curenje i kašalj, jer se sinusi odlivaju u zadnji deo grla, uzrokujući iritaciju. Može biti prisutan žuti ili zeleni sekret iz nosa. Umor, gubitak mirisa i halitoza (neprijatan zadah iz usta) takođe mogu biti indikativni za sinusnu infekciju i druge bolesti sinusa.

Približno 10-12% slučajeva inflamatorne bolesti maksilarnog sinusa je stomatološkog porekla. Većina se odnosi na pulpnu nekrozu i periapičnu bolest, ali i na naprednu parodontološku bolest, i oro-antralne komunikacije nakon dento-alveolarne hirurgije.

Kada da potražite pomoć?

Infekcije maksilarnog sinusa se mogu proširiti u druge sinusne šupljine. Glavobolja, suzenje očiju, otok oko očiju i crvenilo kože oko očiju (periorbitalni celulitis), groznica, drhtavica i promene vida mogu značiti širenje sinusne infekcije. Lečenje nikako ne treba odlagati. Oticanje oko oka je ozbiljno i može brzo dovesti do slepila!


Maksilarni sinus cista

Maksilarni sinus, koji se nalazi u gornjem delu vilične kosti iza vaših jagodica, može se inficirati ili razviti cistu, koja se naziva mukokela. Sve što sprečava pražnjenje sluzi vaših maksilarnih sinusa može izazvati bolnu infekciju  i nastanak ciste u sinusu. Najčešći uzroci su česta prehlada, grip, odstupanje septuma, gljivične infekcije i stomatološke abnormalnosti.

Ako nije velika i nema ponavljanih upala u ovom predelu, cista u maksilarnom sinusu ne mora da se operiše, a inače je lečenje cista maksilarnih sinusa isključivo operativnim putem. Glavobolja može biti uzrokovana mukokelom, ukoliko se ona inficira i otekne.

Autor teksta Dr Milenko Katic