Masna jetra (steatoza): 3 simptoma i 30 saveta za čišćenje i lečenje

0
6429
regeneracija masne jetre

Masna jetra, ili hepatička steatoza, je termin kojim se opisuje nakupljanje masti u jetri. Normalno je da se u jetri nalazi izvesna količina masti, ali previše masti predstavlja zdravstveni problem.

Koji su simptomi masne jetre, šta je urok, na koji sve način može da se sprovodi lečenje i kakva se ishrana preporučuje saznajte u ovom članku.

Jetra je drugi po veličini organ u ljudskom telu. Njena funkcija je da preradi sve što pojedemo i popijemo, kao i da filtrira štetne supstance iz krvi. Ako je u jetri prisutno previše masti, dolazi do narušavanja ovog procesa. Masnom jetrom se smatra ona koja sadrži više od 5 – 10% masti u odnosu na svoju ukupnu težinu.

masna jetra

Jetra se obično regeneriše tako što stvara nove ćelije (hepatocite) kada su stare oštećene. Kada dolazi do ponavljajućeg oštećenja jetre, javljaju se i trajni ožiljci. Ovo stanje se zove ciroza.

Dobra vest:

Čišćenje masne jetre od masnoće i njena regeneracija nisu nemoguća misija.Masna jetra je reverzibilno stanje (stanje čiji tok može da se vrati na početnu tačku), koje često može da se reši promenama u načinu života.


Da li obolela jetra pokazuje neke simptome ?

Kad su u pitanju neke bolesti jetre da ali u brojnim slučajevima masna jetra nema simptome.Ako se jave simptomi masne jetre su blagi i obično ne izaziva trajna oštećenja, osim ako ne napreduje.

Steatoza jetre je četo oboljenje, smatra se da od nje pati oko 25% odrasle populacije i od 2,6 – 3,2% dece. Najveći broj slučajeva masne jetre se otkriva kod osoba starosti između 40 i 60 godina.

Masna jetra može da postane štetna za funkcionisanje ovog organa ako se osnovni uzrok ne prepozna i ne leči na vreme.


Simptomi masne jetre

masna jetra simptomi

Masna jetra obično nema prateće simptome. Mogući su znakovi kao osećaj umora ili nejasne nelagode u trbuhu. Jetra može da bude blago uvećana, što lekar može da utvrdi fizikalnim pregledom.

Međutim, višak masnoće u jetri može da dovede do upale. Ukoliko dođe do upale jetre, mogući su sledeći simptomi:

 • slab apetit
 • gubitak telesne težine
 • bol u trbuhu
 • fizička slabost
 • umor
 • mentalna konfuzija

Ako masna jetra uznapreduje u cirozu i zatajenje jetre (otkazivanje rada), mogući su sledeći simptomi:

 • uvećan, tečnošću ispunjen trbuh
 • žutica (žutilo kože i beonjača)
 • mentalna konfuzija
 • tendencija lakog krvarenja

Masna jetra i bolovi

masna jetra bolovi

Kao što smo rekli bolest masne jetre steatoza generalno ne uzrokuje primetne simptome. Međutim, ako bolest napreduje do ciroze jetre, zbog oštećenja koja su se dogodila vašoj jetri mogu se javiti teški bolovi u stomaku. Ako vam je doktor rekao da imate masnu jetru, bolovi u stomaku ili bolovi u mišićima ne bi smeli da se zanemare, jer mogu ukazivati na stanje koje se brzo pogoršava i koje treba odmah da se leči.

Kod veoma malog broja ljudi, zbog masti u jetri mogu se pojaviti bolovi u gornjem desnom delu abdomena, neposredno ispod rebra. Ovi bolovi su povezani sa zapaljenjem jetre. Ako znate da imate masnu bolest jetre i počnete da osećate ovu vrstu bolova, trebalo bi da razgovarate sa svojim doktorom.

Kod 5 do 10 procenata obolelih od steatoze na kraju se razvijaja ciroza i potencijalno oštećenje jetre. Ova vrsta oštećenja jetre može dovesti do različitih simptoma, uključujući jake bolove u abdomenu i ledjima.


Masna jetra i stolica

Obolela jetra često uzrokuje brojne promjene u radu creva. Tipično su ovi simptomi prisutni na jedan od tri načina: možete doživeti zatvor, simptome sindroma iritabilnog kolona ili promene u boji i sastavu stolice. Neki ili svi ovi simptomi mogu se pojaviti kod pacijenata koji pate od neotkrivenih bolesti jetre ili ciroze.

Nije samo masna jetra uzrok za promene po pitanju stolica, tu su i druga oboljenja koja se razvijaju kad se masna jetra ne leči.Stolica kod obolelih se može promeniti, uključujući neobično bledu boju, crnu boju poput katrana ili prisustvo krvi.Sama stolica nije najbolji indikator bolesti jetre jer se slične promene mogu javiti zbog mnogo razloga ali ako su prisutni i drugi simptomi najbolje je zatražiti pregled i uraditi analize.

Videli ste koji su simptomi masne jetre tj. bolesti u koje je steatoza uznapredovala a sada da vidimo kuji su mogući uzroci na koje morate da obratite pažnju i pre nego što počnete lečenje.

Uzroci masne jetre

Verovatno ste i sami povezali:

Bolesnu jetru i alkohol.

Alkoholizam i prekomerno konzumiranje alkohola su najčešći uzroci masne jetre. Kod osoba koje ne piju previše alkohola, u brojnim slučajevim, lekarima predstavlja teškoću da otkriju uzrok masne jetre.

Masna jetra nastaje kada organizam stvara previše masti ili ne može dovoljno brzo da metaboliše masti. Višak masti se skladišti u ćelijama jetre, nakuplja se i izaziva bolest masne jetre. Konzumiranje hrane koja ima visok sadržaj masti i šećera za direktnu posledicu ne mora da ima masnu jetru, ali može da joj doprinese.

Pored alkoholizma, u druge česte uzroke masne jetre spadaju:

 • gojaznost
 • hiperlipidemija, ili visok nivo masnoće u krvi
 • dijabetes
 • genetsko nasleđe
 • nagli gubitak telesne težine
 • neželjena dejstva nekih lekova, uključujući i aspirin, steroide, tamoksifen i tetracikline

Vrste masne jetre

Postoje dve osnovne vrste masne jetre: nealkoholna i alkoholna.

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna bolest jetre nastaje kada jetra nije u stanju da razlaže masti, što dovodi do njihovog nakupljanja u tkivu jetre. Uzrok nije povezan sa alkoholom. Nealkoholna masna jetra se dijagnostikuje kada je u jetri prisutno više od 10% masnoće u odnosu na njenu ukupnu težinu.


Alkoholna masna jetra

Alkoholna masna jetra

Alkoholna masna jetra je najraniji stadijum bolesti jetre povezanih sa alkoholom. Teško opijanje oštećuje jetru, a posledica je da jetra ne može da razlaže masti. Uzdržavanje od alkohola će verovatno dovesti do toga da se masna jetra povuče.

Verovali ili ne:

U roku od 6 nedelja bez konzumiranja alkohola, masnoća će nestati. Međutim, ako se prekomerne količine alkohola konzumiraju stalno, može da nastane ciroza jetre.


Nealkoholni steatohepatitis ( NASH) i alkoholni steatohepatitis

Kada se nakupi dovoljno masnoće, dolazi do oticanja jetre. Ako osnovni uzrok nije alkohol, onda se takvo stanje zove nealkoholni steatohepatitis (NASH). Ova bolest može da umanji funkcionisanje jetre.

Kod ove bolesti postoje i simptomi, u koje spadaju:

 • slab apetit
 • mučnina
 • povraćanje
 • bol u trbuhu
 • žutica

Ukoliko se ne leči, steatohepatitis može da napreduje u trajno formiranje ožiljaka na jetri i na kraju do zatajenja jetre.

Počinjete da brinete…

Ali steatoza je bolest koja se lako dijagnostikuje.

Evo šta će preduzeti lekar:


Dijagnostikovanje masne jetre

Ako je kod vas već postavljena dijagnoza možete da pređete na deo ispod lečenje i čišćenje jetre od masnoće.

masna jetra kod dece

Dijagnoza

 • Fizikalni pregled – Ako imate upalu jetre, lekar može da je detektuje pregledom trbuha i identifikovanjem uvećane jetre. Ako se javljaju simptomi poput slabog apetita ili umora, obavestite o tome lekara. Takođe, kažite lekaru ako imate istoriju korišćenja alkohola, lekova ili suplemenata.
 • Analiza krviU rutinskoj analizi krvi, nalazi mogu da pokažu da je nivo enzima jetre ALP viši od normalnog. Ovo ne potvrđuje dijagnozu masne jetre. Dalje analize su neophodne da bi se utvrdio uzrok upale.
 • Medicinsko snimanje – Lekar može da utvrdi prisustvo masti u jetri pomoću ultrazvučnog pregleda. Ona će se videti kao bele površine na ultrazvučnom snimku. Moguće su i druge tehnike medicinskog snimanja, kao što su CT ili MRI skeniranje.

Još jedan vid snimanja, sličan ultrazvuku, je fibrosken (elastografija). Kao i ultrazvuk, fibrosken koristi zvučne talase za utvrđivanje gustine tkiva jetre i odgovarajućih površina masti i normalnog tkiva jetre.

Tehnike medicinskog snimanja mogu da otkriju masnoću u jetri, ali ne mogu da pomognu lekaru da utvrdi bilo koja druga oštećenja jetre.

I najužasnija metoda:

 • Biopsija jetre – Kod biopsije jetre, lekar uvodi iglu u jetru i uzima delić tkiva radi ispitivanja. Da bi bol bio manji, lekar će vam dati lokalni anestetik. Ovo je jedini siguran način za utvrđivanje da li imate masnu jetru. Biopsija pomaže lekaru i da utvrdi tačan uzrok.

 Lečenje masne jetre

Ne postoji lek niti operacija za lečenje masne jetre. Umesto toga, lekar će vam preporučiti da smanjite faktore rizika kako bi se podstaklo čišćenje masne jetre i njena regeneracija. U ove preporuke spadaju:

 • ograničavanje ili izbegavanje alkoholnih pića
 • smanjenje nivoa holesterola i smanjenje unosa šećera i zasićenih masnih kiselina
 • smanjenje telesne težine
 • regulisanje nivoa šećera u krvi

Šta je još dobro za masnu jetru ?

Ako imate masnu jetru zbog gojaznosti ili nezdrave ishrane, dobro je da povećate fizičku aktivnost i izbacite određene vrste namirnica iz ishrane. Dobro je i smanjenje broja kalorija koje svakodnevno unosite, jer to može da vam pomogne da smršate i na taj način utičete na čišćenje jetre od masnoće.

Lečenje bolesti masne jetre i smanjenje masnoća na jetri postići ćete smanjenjem ili izbacivanjem iz ishrane masne hrane i namirnica sa visokim sadržajem šećera. Za čišćenje masne jetre opredelite se za zdravije namirnice, kao što su sveže voće, povrće i integralne žitarice. Crveno meso zamenite slabim proteinima, kao što su piletina i riba.

Više u delu ispod “Masna jetra ishrana”


Masna jetra lečenje surutkom

Surutka je najpoznatiji narodni lek za masnu jetru.Mnogo je toga napisano a najbolja opcija je da pijete pravu svežu surutku od nekoga ko pravi sir.Ili pomoću recepta da sami pripremate sir i pijete surutku.Lečenje masne jetre surutkom u prahu je takođe moguće ali će regeneracija biti nešto sporija.surutku u prahu možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Prema analizi studija, objavljenoj u Žurnalu gastroenterologije i hepatologije, neki proteini mogu da zaštite organizam od bolesti masne jetre.

Proteini soje i surutke, po svemu sudeći, održavaju u ravnoteži dejstvo unosa prostih ugljenih hidrata i mogu da smanje nivo šećera u krvi. Pomažu i kod održavanja mišićne mase i stabilne ukupne težine.


Ishrana kod masne jetre

Organizam taloži masti u različitim delovima tela, kako bi je koristio za energiju i izolaciju. Jetra je delom sačinjena od masti, ali ako je sadržaj masti u njoj preveliki, to može da bude znak bolesti masne jetre.[/caption]

Bolest masne jetre oštećuje jetru i sprečava je da uklanja toksine i proizvodi žuč za sistem za varenje. Kada jetra nije u stanju da delotvorno obavlja ove zadatke, javlja se rizik od pojave drugih problema u čitavom organizmu.

Primarni metod za lečenja masne jetre usmeren je na promenu ishrane i vežbanje, mada neki oboleli moraju da se redovno javljaju lekaru radi lečenja.

Namirnice koje su dobre za čišćenje masne jetre

Ishrana kod masne jetre podrazumeva veliku raznovrsnost namirnica. Za početak je dobro smanjiti unos kalorija i povećati unos prirodnih namirnica bogatih vlaknima.

Da bi se u organizmu stvorio osećaj sitosti i obezbedila održiva energija, potrebno je da jedemo namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate, vlakna i proteine.

Podjednako su značajne i namirnice koje ublažavaju upalu ili pomažu organizmu da regeneriše ćelije.

Neke osobe više vole da se pridržavaju specifičnih planova ishrane, kao što su dijeta za masnu jetru zasnovana na namirnicama biljnog porekla ili mediteranska ishrana. Dijetetičari mogu da vam pomognu da osmislite plan ishrane, koji odgovara vašem ukusu, simptomima i zdravstvenom stanju.

Pored ovih osnovnih smernica, postoje i neke određene nemirnice, koje mogu da budu naročito korisne za osobe koje pate od bolesti masne jetre. Navešćemo namirnice najbolje za jetru.


Beli luk

Beli luk je obavezna namirnica u brojnim dijetama i može da bude koristan za osobe koje pate od bolesti masne jetre. Suplement belog luka u prahu pokazao se kao delotvoran lek za masnu jetru tj. za smanjenje telesne težine i masnog tkiva kod osoba koje pate od masne jetre.


Omega 3 masne kiseline

Uporedna analiza istraživanja koja su u toku, ukazuje da omega 3 masne kiseline poboljšavaju nivoe masti kod masne jetre i nivo HDL holesterola kod osoba sa bolešću masne jetre.

Potrebna su dalja istraživanja koja bi potvrdila ovaj nalaz, ali konzumiranje namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama može da pomogne kod čišćenja masti iz jetre. U takve namirnice spadaju losos, sardina, orasi i seme lana.


Kafa

Ispijanje kafe je za većinu ljudi uobičajen ritual, ali tu ima još nešto osim „brzog podizanja“.

Sudeći po istraživanjima, kafa sadrži hlorogenu kiselinu, koja je moćno jedinjenje poznato po antioksidantnim i antiupalnim svojstvima. Ona pomaže i kod smanjenja holesterola.

Pored ovog korisnog jedinjenja, sama kafa, po svemu sudeći, štiti organizam od nealkoholne bolesti masne jetre. Jutarnja kafa, kao svakodnevna rutina, može da bude odličan dodatak ishrani kod masne jetre.


Brokoli

Konzumiranje raznovrsnog neprerađenog povrća je korisno za čišćenje masne jetre, ali brokoli spada u povrće koje bi obavezno trebalo uvrstiti u ishranu.

Članak koji je objavljen u Žurnalu ishrane, otkriva da dugotrajno konzumiranje brokolija sprečava nakupljanje masti u jetri miševa. Istraživači moraju da sprovedu dalja ispitivanja na ljudima, ali ovaj rani dokaz obećava.


Čaj

Već hiljadama godina čaj se koristi kao lekovito sredstvo. Kako nagoveštava skorašnje istraživanje, objavljeno u Svetskom žurnalu gastroenterologije, zeleni čaj može da bude naročito koristan za smanjivanje postotka telesnog sala i masnoće u krvi. Visok sadržaj antioksidanata u zelenom čaju, takođe može da bude koristan kod osoba koje muče simptomi masne jetre.


Orasi

Orašasti plodovi su odličan dodatak svakom planu ishrane, ali orasi su posebno bogati omega 3 masnim kiselinama. U izveštaju iz 2015. godine kaže se da konzumiranje oraha pokazuje bolje nalaze testova za funkciju jetre kod osoba kod kojih se razvila nealkoholna masna jetra.


Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima ali sadrži i antiupalne hranljive materije i rastvorljiva vlakna, koji pomažu kod smanjivanja šećera u krvi i oksidativnog stresa.


 Namirnice koje su loše za masnu jetru

Dodavanje zdravih namirnica u ishranu je jedan od načina za kontrolu bolesti masne jetre. Međutim, za osobe kod kojih se razvila statoza jetre, podjednako je važno da neke namirnice izbegavaju ili ograniče njihov unos.

Šećer i dodati šećer

Dodati šećer može da doprinese visokom nivou šećera u krvi i poveća sadržaj masti u jetri. Dodati šećer se najčešće nalazi u slatkišima, sladoledu i zaslađenim napicima, kao što su gazirani sokovi i voćni napici.

Dodati šećer se krije i u pakovanjima gotove hrane, pecivima, pa čak i gotovom čaju i kafi. Izbegavanje drugih šećera, kao što su fruktoza i kukuruzni sirup, takođe može da bude od koristi za održavanje količine masti u jetri na minimumu.

Alkohol

Alkohol predstavlja značajan faktor rizika za osobe koje pate od bolesti masne jetre. Alkohol utiče na jetru, doprinosi bolesti masne jetre i drugim bolestima ovog organa, na primer, cirozi. Osoba koja pati od bolesti masne jetre trebalo bi da smanji količinu ili potpuno izbaci alkohol iz ishrane.

Rafinisana žitarice

Prerađene i rafinisane žitarice nalazimo u belom hlebu, testeninama i belom pirinču. Ove žitarice, koje su prošle kroz visok stepen obrade, nemaju vlakna, što prilikom razlaganja u organizmu može da poveća nivo šećera u krvi.

Rafinisane žitarice mogu lako da se zamene integralnom pšenicom i drugim neprerađenim zamenama, krompirom ili mahunarkama, a možete i u potpunosti da ih izbacite iz ishrane.

Pržena i slana hrana

Previše pržene i slane hrane može da poveća unos kalorija i rizik od debljanja. Više začina i bilja u obroku, učiniće da  jela budu ukusna i bez soli. Umesto prženja, namirnice mogu da se pripremaju pečenjem ili kuvanjem na pari.

Meso

Govedina, svinjetina i suhomesnati proizvodi imaju visok sadržaj zasićenih masti, a njih bi osobe sa bolešću masne jetre trebalo da izbegavaju. Posna mesa, riba, tofu ili tempeh, predstavljaju dobre zamene, ali divlja, masna riba može da bude najbolji izbor.


Prirodni čajevi za lečenje masne jetre

Čajevi mogu biti od velike pomoći kada se leče simptomi masne jetre. Ipak, pre nego što se okrenete tradicionalnoj medicini i počnete liječenje biljem, razgovarajte sa svojim lekarom.

Da li ste znali da bolest masne jetre možete lečiti uz pomoć prirodnih čajeva?

Osim toga što ćete se pridržavati ishrane za masnu jetru, možete početi da pijete neke od ovih čajeva. Zahvaljujući njihovim svojstvima, vaša jetra če moći da se regeneriše brže.

Čaj od maslačka

Pročišćavajuća svojstva čaja od maslačka su važna za lečenje masne jetre, jer pomažu u otklanjanju digestivnih problema i upale. Ovaj čaj sadrži antioksidante i esencijalne minerale koji zajedničkim snagama pomažu metabolizmu da razlaže masti na najefektniji mogući način.

Sastojci:

 • 1 šolja vode (250 mililitara)
 • 1 supena kašika maslačka (10 grama)

Kako se priprema

 • prokuvajte šolju vode, pa dodajte kašiku maslačaka
 • poklopite na 15 minuta, pa procedite

Kako se pije

 • popijte 2-3 šolje ovog čaja svakog dana, dve nedelje uzastopce

Čaj od semenki morača

Seme morača sadrži antiupalne i antioksidantske supstance koje su ključne za lečenje masne jetre. Ovaj čaj pomaže jetri da prirodno smanji taloženje lipida i uključi ih u proces varenja.

Sastojci:

 • 1 šolja vode (250 mililitara)
 • 1 kašikica semenki morača (5 grama)

Kako se priprema

 • prokuvajte vodu i dodajte semenke morača
 • sačekajte par minuta, pa procedite čaj

Kako se pije

 • pijte 2 šolje čaja od morača dnevno, u minimalnom periodu od tri nedelje

Čaj od kore limuna

masna jetra liječenje biljem

Prirodna vlakna koja se nalaze u čaju od kore limuna mogu se iskoristiti za podsticanje varenja masti koja se taloži u jetri. Pijenje ovog čaja će podstaći proces varenja i smanjiti taloženje toksina i tečnosti.

Sastojci:

 • kora od jednog limuna
 • 1 šolja vode (250 mililitara)

Kako se priprema

 • stavite koru od limuna u šolju ključale vode i poklopite na 10-15 minuta
 • procedite čaj i popijte ga

Kako se pije

 • čaj od kore limuna se pije na prazan stomak, pre svakog obroka
 • pijte ovaj čaj najmanje tri nedelje

 

Kao što ste videli, ovi sjajni čajevi za lečenje masne jetre se lako pripremaju.

Odaberite onaj koji vam se najviše sviđa, i konzumirajte ga prema preporukama iz ovog teksta.


Dugoročne prognoze kod masne jetre

Brojni slučajevi masne jetre ne prerastu u bolesti jetre. Jetra se regeneriše, stoga, ako preduzmete neophodne korake za lečenje povišenog nivoa holesterola, dijabetesa ili gojaznosti, možete da izlečite masnu jetru. Ako pijete mnogo, prestanite ili ograničite unos alkohola na 1 – 2 pića dnevno, jer to može u potpunosti da vam izleči jetru. Biopsija jetre može da pomogne lekaru da utvrdi trajno oštećenje jetre, kao i da ustanovi razmere oštećenja i najbolji način za lečenje.

Ako je masna jetra uporna i ne povlači se, može da preraste u bolest jetre i cirozu. Prerastanje u cirozu zavisi od uzroka. Kod alkoholne masne jetre, neodustajanje od prekomernog unosa alkohola može da dovede do brzog razvoja ciroze i na kraju do zatajenja jetre.

Napredovanje nealkoholne masne jetre se razlikuje, ali kod većine ljudi ne dovodi do formiranja ožiljačnog tkiva i ciroze. Međutim, ako vam je dijagnostikovan steatohepatitis, imate veće šanse za formiranje ožiljaka i bolesti jetre. 25% osoba sa steatohepatitisom u roku od 1 decenije će dobiti cirozu.

Ako je masna jetra prerasla u cirozu, rizik od zatajenja jetre i smrti značajno raste. Kod polovine pacijenata sa cirozom usled masne jetre, javiće se znakovi zatajenja jetre. Ako do ovoga dođe, često je stopa preživljavanja najviše 2 godine.


Prevencija bolesti masne jetre

Najbolji način da se spreči masna jetra i njene komplikacije je da zaštitite jetru. Ovo podrazumeva umereno konzumiranje alkoholnih pića. Uumereno konzumiranje alkohola se definiše kao najviše jedno piće dnevno za žene i najviše 2 pića dnevno za muškarce.

Sledite uputstva vašeg lekara i uzimajte lekove za dijabetes ili povišen nivo holesterola, onako kao su vam prepisani. Pored toga, trudite se da vežbate bar 30 minuta skoro svakodnevno da biste održali zdravu telesnu težinu.


Ko je izložen riziku od nastanka masne jetre

Masna jetra je nagomilavanje viška masnoće u jetri. Veće šanse za njen nastanak imaju osobe koje su predgojazne (prekomerne težine) i gojazne. Dijabetes tipa 2 takođe uvećava rizik od pojave masne jetre. Akumulacija masnoće u jetri se povezuje i sa insulinskom rezistencijom, koja je najčešći uzrok dijabetesa tipa 2. Studije pokazuju ishrana sa visokim sadržajem holina (nutrijent koji se obično svrstava u B kompleks vitamina)  može da se poveže sa nižim stepenom rizika od nastanka masne jetre.

U druge faktore koji povećavaju rizik za nastanak masne jetre, spadaju:

 • prekomerno konzumiranje alkohola
 • uzimanje veće od preporučene doze nekih lekova u slobodnoj prodaji, na primer, acetaminofena
 • trudnoća
 • povišen nivo holesterola u organizmu
 • povišen nivo triglicerida u organizmu
 • neuhranjenost
 • metabolički sindrom

Autor teksta Dr. Petar Nikolic

Izvori: (1) (2) (3) (4)