Metalni ukus u ustima: 6 mogućih uzroka (+10 prirodnih lekova)

0
12089
metalni ukus u ustima

DISGEUZIJA JE POREMEĆAJ U KOM DOBIJATE ČUDAN, METALNI UKUS U USTIMA, koji se najčešće opisuje kao gorak, loš, ili gvozden. Uz oslabljeno čulo ukusa, pacijent u težim slučajevima može i povraćati.

Ova vrsta lošeg ukusa može biti i neprijatna i uporna. Ukus metala u ustima koji ne prolazi može uticani na svu hranu koju jedete tako da ona bude gorka kada je progutate, bez obzira na to šta ste jeli. To može izazvati slabljenje apetita, pa čak i depresiju.

Ako imate jaku kiselinu u stomaku, ako ste dehidrirani ili dišete na usta, pušite, imate suva usta, u drugom ste stanju, imate probleme sa sinusima, hiperparatiroidizam, dijabetes koji ne kontrolišete, infekciju gornjih disajnih puteva, demenciju ili lošu oralnu higijenu, možete imati metalni ukus u ustima. Takođe, ovo je jedna od češćih nuspojava kod mnogih lekova.

U većini slučajeva, metalni ukus u ustima nestaje nakon nekih promena i primene prirodnih lekova.

Ali, ukoliko problem postane hroničan, idite kod lekara kako biste utvrdili šta je uzrok koji izaziva metalni ukus u ustima.

Ukus, jedno od pet čula, predstavlja kombinaciju različitih senzacija koje govore mozgu kakav ukus nešto ima.

Pored hiljada čulnih organa poznatih kao ukusni pupoljci (gustativne kvržice/čvorići) i ukusnih papila (na čijem vrhu su ovi pupoljci smešteni) na jeziku, veliku ulogu u čulu ukusa imaju i miris, tekstura i temperatura. Kada je nekome nos zapušen onda neće moći da uživa u omiljenom jelu, jer važan deo koji učestvuje u stvaranju takvog ukusa nedostaje.

Jezik šalje informacije mozgu, a ovaj ih sortira u 5 osnovnih kategorija: slatko, kiselo, slano, gorko i ukusno. Ova poslednja kategorija se ponegde naziva i umami, a reč je pozajmljena iz japanskog jezika i znači „prijatan ukus“, karakterističan za supe i kuvano meso. Česta je zabluda da ukusni pupoljci registruju samo određene ukuse na određenim regijama jezika.

Pošto u formiranju čula ukusa učestvuju brojni faktori, poremećaji čula ukusa mogu da budu posledica različitih oboljenja ili neke neuravnoteženosti u organizmu. Metalni ukus u ustima, ili disgeuzija, može da se javi kao odgovor organizma na stranu supstancu. Pored toga, može da bude i znak upozorenja  na prisustvo drugih zdravstvenih problema.


Uzroci

metalan ukus u ustima simptom

Postoje brojni uobičajeni uzroci, koji mogu da dovedu do osećaja metalnog ukusa u ustima. Neki od njih su ozbiljniji od drugih, ali većina se rešava lako ili prolazi spontano.

Ukus metala u ustima kod osoba koje su inače zdrave, obično nije uzrok za paniku. Evo i spiska uobičajenih uzroka metalnog ukusa.

Loša higijena usta

Osobe koje ne peru i ne čiste zube koncem redovno, mogu da osećaju metalni ukus usled gingivitisa (upale desni), periodontitisa (parodontitisa, odnosno upale potpornog tkiva zuba) ili zubne infekcije. Sve navedeno može da dovede do krvarenja nakon pranja ili čišćenja zuba koncem, a ponekad za posledicu ima i metalni ukus u ustima.

Ovi problemi mogu da dovedu i do ozbiljnijih infekcija zubi i desni (gingive, odnosno zubnog mesa). Stomatolog može da prepiše lek protiv infekcije, nakon čega bi metalni ukus trebalo da nestane.

Redovno čišćenje zuba i rutinsko održavanje higijene zuba trebalo bi da spreče ili izleče ove probleme pre nego što se stanje pogorša. Uzrok metalnog ukusa u ustima može da bude i skorašnje vađenje umnjaka operativnim putem.


Problemi sa sinusima

Pošto su čula mirisa i ukusa blisko povezana, problemi sa sinusima mogu da smanje osećaj ukusa ili da budu uzrok pojave metalnog ukusa u ustima. Zapušeni nos je jedan od znakova da postoji neki problem sa sinusima. Kada se ovaj problem izleči, nestaće i metalni ukus.

Ovakvi problemi su prilično česti i u njih spadaju:

 • obična prehlada
 • infekcija sinusa
 • alergija
 • polipi u nosu (nazalni polipi su izrasline lokalizovane u nosnoj šupljini, a mogu biti obični ili neoplastični; izazivaju ih hronične infekcije, alergije, genetske predispozicije i neoplazme)
 • infekcije srednjeg uha ili gornjih disajnih puteva
 • skorašnja operacija srednjeg uha

Lekovi koji se dobijaju uz recept

Ponekad lekovi, koji se dobijaju uz recept, mogu da ostavljaju ukus u ustima dok ih organizam apsorbuje. Metalni ukus može da se javi i kod osoba koje imaju suva usta, kao neželjeno dejstvo nekog leka.

U neke od najčešćih lekova, koji su poznati po tome da izazivaju pojavu metalnog ukusa u ustima, spadaju:

 • antibiotici
 • antidepresivi i drugi psihijatrijski medikamenti
 • lekovi protiv povišenog krvnog pritiska
 • lekovi protiv glaukoma
 • antifungalni (antigljivični) medikamenti
 • steroidi
 • nikotinski flasteri
 • diuretički lekovi
 • antihistaminici
 • lekovi za osteoporozu

Vitamini

Tablete vitamina i minerala sa teškim metalima, kao što su bakar, cink ili hrom, mogu da budu uzrok metalnog ukusa u ustima. Prenatalni vitamini i suplementi gvožđa ili kalcijuma, takođe, kao posledicu mogu da imaju isti problem.

Ukus bi trebalo da nestane čim organizam apsorbuje vitamine, ali je najbolje da proverite dozu da biste bili sigurni da ste uzeli pravu količinu.


U trudnoći

Neke žene se žale na promenu ukusa i mirisa u ranoj trudnoći. Ovo je posledica hormonskih promena koje se događaju u organizmu trudnice.

Uz metalni ukus, u trudnoći je uobičajena i žudnja ili odbojnost prema nekoj hrani. U ovakvim slučajevima, metalni ukus obično vremenom nestaje.


Neke alergije

Neki oblici alergija dovode do problema sa sinusima, a to može da bude uzrok pojave metalnog ukusa u ustima. Međutim, postoje neki drugi alergeni za koje se smatra da izazivaju ukus metala. Polen drveća, orašasti plodovi i ljuskari spadaju u njih.

Svako ko nije svestan da ima alergiju na neku hranu, ali je jeo ili bio izložen takvim namirnicama i pri tome osećao metalni ukus u ustima, trebalo bi o tome da obavesti svog lekara.


Otkazivanje bubrega

na bubregu simptomi

Otkazivanje bubrega je jedan od najozbiljnijih uzroka disgeuzije. Metalnu ukus u ustima je čest i kod osoba koje pate od dijabetesa, koji kasnije može da dovede do otkazivanja bubrega.

Kod približno 30% pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i 10 – 40% pacijenata da dijabetesom tipa 2, na kraju će doći do otkazivanja bubrega.

Nakupljanje otpadnih materija u bubrezima, može da bude uzrok neprijatnog zadaha iz usta ili gubitka apetita i metalnog ukusa u ustima.


Terapije za lečenje raka

Promena ukusa je često neželjeno dejstvo terapije protiv raka, kao što su hemoterapija i radioterapija glave i vrata. Ovi tretmani mogu da dovedu do oštećenja gustativnih čvorića (ukusnih pupoljaka) i pljuvačnih žlezda, što ponekad za posledicu ima metalni ukus u ustima.

Ove promene su privremenog karaktera, a na kraju se vraća normalno čulo ukusa.


Demencija

Osobe koje pate od demencije ponekad osećaju da je došlo do promene ukusa, uključujući i metalni ukus. Pošto ukusni pupoljci šalju signale mozgu, promena osećaja za ukus može da nastupi kada neki deo mozga ne funkcioniše pravilno.

Kod demencije je upravo to slučaj, a ona se definiše kao stečeno smanjenje sposobnosti u barem dve oblasti, na primer:

 • pamćenje i opažanje
 • pamćenje i govor
 • orijentacija u prostoru i opažanje

Demencija je sindrom, što znači da je u pitanju skup simptoma (ono što opaža sam pacijent) i znakova (ono što pri pregledu primećuje lekar), prisutan kod oko 150 različitih bolesti, a ima tendenciju da se vremenom pogoršava. Ovaj neuropsihijatrijski problem je u nekom obliku prisutan kod oko 5% osoba starijih od 60 godina, a sa svakih 5 godina života prevalencija se udvostručava. I pored toga što se demencija ubraja u bolesti starijih osoba, ponekad se dijagnostikuje i kod osoba starosti 40 godina. Najčešći uzrok demencije u svetu je Alchajmerova bolest – u oko 60% slučajeva.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ukoliko neko uzima medikamente zbog metalnog ukusa u ustima, a on je i dalje prisutan, to može da bude znak nekog ozbiljnijeg problema. Takođe, najbolje je da se odmah javite lekaru ukoliko ste nedavno imali neki problem sa sinusima ili zubima ili bilo koje prethodno pomenuto oboljenje, a imate uporan ukus metala u ustima.

Metalni ukus u ustima može da dovede do gubitka apetita. Ovo dalje vodi do mršavljenja, loše ishrane, depresije, pa čak i slabljenja imunog sistema, ukoliko se na vreme ne leči.

Kod starijih osoba, nelečeni ukus metala u ustima može da bude znak poremećaja centralnog nervnog sistema, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.


Dijagnostikovanje

Vaš lekar može da vas uputi otorinolaringologu, lekaru specijalisti za bolesti uha, nosa i grla. Prvi korak pri dijagnostikovanju uzroka koji stoji iza metalnog ukusa u ustima, podrazumeva neke osnovne preglede:

 • fizikalni pregled ušiju, nosa i grla
 • pregled zuba da bi se utvrdio način održavanja higijene usta
 • uvid u opšte zdravstveno stanje
 • provera čula ukusa da bi se utvrdio bilo kakav poremećaj

Provera čula ukusa može da se obavi uporednim testom, prilikom koga se pacijentu daju različite materije i proverava se njegova sposobnost da oseti promene u intenzitetu ukusa. Pored toga, lekar može da traži od pacijenta da uradi „okusi-pljuni-isperi“ test. U cilju utvrđivanja uzroka disgeuzije, mogu da se preduzmu i druga slična ispitivanja.

Ukoliko lekar specijalista smatra da je metalni ukus u ustima posledica oboljenja koje je zahvatilo nerve usta ili glave, može da uputi pacijenta na rendgensko snimanje. Ako je u pitanju problem sa sinusima, mogu da budu neophodne i druge vrste snimanja.


Lečenje

U zavisnosti od konačne dijagnoze, lekar može da prepiše lekove koji ublažavaju metalni ukus u ustima. Ukoliko postoji sumnja na ozbiljno oboljenje, pacijent može da dobije uput za drugog specijalistu, da se podvrgne se dodatnim ispitivanjima ili da dobije lekove za osnovno oboljenje.

Lekar može da posavetuje pacijenta kako da promeni navike u jelu, piću i načinu života, kako bi metalni ukus u ustima nestao spontano.

Možete da probate i sledeće:

 • pijte više vode (sem u slučaju kada je osnovni uzrok otkazivanje bubrega)
 • probajte različite začine i marinade za pripremanje hrane
 • izbegavajte pušenje
 • perite i čistite zube zubnim koncem nakon svakog jela
 • žvaćite gumu za žvakanje ili sisajte mentol bombone bez šećera

Evo kako se možete rešiti metalnog ukusa u ustima na prirodan način.

Prirodni lekovi protiv metalnog ukusa u ustima

 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je prirodno rešenje puno nutrijenara, koje balansira pH nivo u ustima. Ono alkalizuje, i u isto vreme neutrališe kiselinu u ustima, te vas rešava metalnog ukusa. Plus, jabukovo sirće podstiče lučenje pljuvačke, što dodatno smanjuje, to jest, ispira metalni ukus u ustima.

 • dodajte 1-2 kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu vode i popijte dva puta na dan
 • pored toga, koristite jabukovo sirće u prelivima za salatu i za kišeljenje krastavaca

 1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje reguliše pH nivo u ustima i sprečava disbalanas kiseline u odnosu na alkalnost. Zbog toga je soda bikarbona efektan sastojak koji služi za uklanjanje kiseline i metalnog ukusa u ustima.

Soda bikarbona se može koristiti i protiv kamenca na zubima i štetnih bakterija u ustima.

 • rastvorite pola kašikice soda bikarbone u čaši tople vode i ispirajte usta svaki dan
 • kada perete zube, pospite malo soda bikarbone po četkici, kako biste smnajili kiselost u ustima

 1. Slana voda

Slana voda igra važnu ulogu kada je reč o oralnoj higijeni. So se sastoji od natrijum hlorida, koji sprečava rast bakterija u ustima i neutrališe kiselinu, što pomaže kad je u pitanju ukus metala u ustima.

 • sipajte 1 kašikicu soli u šolju mlake vode
 • dobro mešajte, dok se so potpuno ne rastvori
 • ovim rastvorom ispirajte usta 2-3 puta dnevno, pogotovo pre odlaska u krevet

 1. Zeleni čaj

Ako je disgeuzija vezana za probleme sa varenjem, zeleni čaj može pomoći u lečenju. Ovo zdravo piće pomaže u borbi protiv bakterija i kontroliše upalu, zahvaljujući antioksidantima i antiupalnim svojstvima. Katehini iz zelenog čaja pomažu u borbi protiv gorkog osećaja u ustima.

U isto vreme, zeleni čaj je dobar za oralno zdravlje, što je važno za prevenciju lošeg ukusa u ustima.

 • sipajte kašikicu sušenih listova zelenog čaja u šolju vrele vode. Poklopite i ostavite da se pravi 10 minuta. Procedite, dodajte malo meda i popijte dok je čaj još uvek topao. Pijte 2-3 šolje zelenog čaja svakog dana.
 • Takođe, možete uzimati ekstrakt zelenog čaja, kao suplement, u dozi od 250 do 500 miligrama dnevno, dok simptomi ne prođu. Pre bilo kakvog uzimanja suplemenata, razgovarajte sa lekarom.

 1. Cimet

cimet

Ovaj začin se takođe može koristiti protiv lošeg ukusa u ustima. Nekoliko jedinjenja i antioksidanata iz cimeta pomažu vam da se rešite metalnog ukusa u ustima. Njegov jak miris takođe igra važnu ulogu u aktivaciji čula ukusa.

Osim toga, cimet je prirodan antacid, koji rastvara gasove u stomaku.

 • u blenderu napravite pastu od kašikice cimeta i meda. Stavite pastu na jezik na 10 minuta, pa dobro isperite. Ponavljajte dva puta dnevno, dok se ne rešite metalnog ukusa.
 • Sipajte pola kašikice cimeta u prahu u šolju vode. Prokuvajte, pa ostavite da se krčka par minuta. Pijte ovaj čaj 2-3 puta dnevno.
 • Žvaćite malo parče štapića cimeta, nakon svakog obroka.

 1. Mućkanje ulja u ustima

kokosovo ulje

Još jedan od ključnih razloga zbog kog možemo imati loš ukus u ustima je taloženje toksina u organizmu. U njihovom izbacivanju, može pomoći i mućkanje ulja u ustima.

Mućkanje ulja je tradicionalna Ajruvedska tehnika, kojom su se nekada ljudi na lak način rešavali bakerija i toksina iz usta. Mućkanje ulja umiruje i stimuliše ključne meridijane na jeziku, na mestu na kom se sreću čulo ukusa i organi.

 • čim ustanete, uzmite jednu supenu kašiku koskosovog ulja
 • mućkajte u ustima i između zuba
 • nastavite proces 15-20 minuta, dok se ulje ne proredi i postane mlečno
 • ispljunite ulje i isperite usta vodom
 • ponavljajte postupak svakodnevno, u periodu od mesec dana

Važno: nemojte grgotati ili gutati ulje.


 1. Limun

Limun je odličan lek za metalni ukus u ustima. Limunska kiselina podstiče lučenje pljuvačke, što „razbija“ metalni ukus u ustima i bori se protiv bakterija, kako bi poboljšala oralno zdravlje.

 • sipajte sok od pola limuna u šolju mlake vode. Isprajte usta time 2-3 puta na dan
 • pospite malo soli po krišci limuna, pa istrljajte jezik time, kako biste izoštrili čula
 • žvaćite listove limuna ili ih tavite u salatu ili ćorbicu

 1. Menta (nana)

Ukoliko disgeusiju izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva, možete iskorisititi nanu, koja ima prirodna antibakteriksjka svojstva. Menta sprečava rast bakterija u ustima, i samim tim, sprečava loš zadah, a u isto vreme i osvežava dah. Menta umiruje sistem organa za varenje i ublažava simptome podizanja kiseline u ustima, što izaziva metalni ukus.

 • dodajte šaku sveže seckanih listova mente u šerpu tople vode. Poklopite i ostavite da se „krčka“ sat vremena, pa procedite. Pijte ovaj čaj tokom celog dana
 • žvaćite 5-6 listova nane dva do tru puta na dan
 • napravite šolju jačeg čaja od nane, prohladite, pa koristite za ispiranje usta jednom dnevno

 1. Voda

Da biste se rešili metalnog ukusa u ustima, morate piti vodu u redovnim intervalima, tokom čitavog dana. Na taj način ćete izbaciti sve toksine iz usta. Voda pomaže telu da se lakše izbaci sav „otpad“ iz tela, u šta spada i pražnjenje creva.

Osim toga, redovno pijenje vode smanjuje nivo kiselosti u stomaku i održava vas zdravim iznutra.

 • pijte između 8 i 10 čaša vode svakog dana. Imajte na umu da će vam, u zavisnosti od klime u kojoj živite i nivoa aktivnosti kojima se bavite, možda trebati više ili manje vode.
 • Osim pijenja vode, trebalo bi da ubacite zdravo voće i povrće u ishranu

Savet: kako biste znali da li pijete dovoljno vode, proverite koje vam je boje mokraća. Ako je providna, znači da unosite dovoljno vode.


 1. Oralna higijena

Dobra oralna higijena treba da bude osnova za rešavanje problema. Ona sama po sebi, može da spreči mnoga oboljenja, uključujući disgeuziju.

 • perite zube barem dva minuta, dva puta dnevno
 • perite zube posle svakog obroka, kako biste sprečili razmnožavanje bakterija
 • osim pranja zuba, trebalo bi da ih čistite koncem i ispirate tečnošću za ispiranje usta
 • kada perete zube, očistite jezik četkicom (zadnjom stanom), da biste oslabili metalni ukus
 • menjajte četkicu na svaka tri meseca
 • idite kod zubara jednom godišnje, i češće ako je potrebno

Dodatni saveti

 • Izbegavajte brzu hranu.
 • Jedite organske namirnice.
 • Nekoliko dana koristite plastičan pribor, možda se tako rešite metalnog ukusa u ustima.
 • Izbegavajte pušenje i žvakanje duvana, pošto smanjuju proizvodnju pljuvačke.
 • Jedite bombone bez šećera ili žvaćite žvake, kako biste podstakli proizvodnju pljuvačke.
 • Na nekoliko dana izbacite kafu, kako biste rešili problem sa metalnim ili lošim ukusom u ustima.
 • Ograničite unos pržene i ljute hrane koja podstiče dizanje kiseline.
 • Dobro žvaćite hranu, spremajte manje obroke i polako jedite, kako bi stomak mogao lepo da radi.