Mikoplazma: Lečenje, test, simptomi kod muškaraca i žena

0
1741
MIKOPLAZMA

MIKOPLAZMA je bakterija koja može izazvati niz problema, od infekcija pluća pa do problema u trudnoći. Svako se može zaraziti, bez obzira na pol i godine. U ovom tekstu ćemo objasniti sve što treba da znate o ovim infekcijama, uključujući i to kako da se odbranite od ovih infekcija.

Mycoplasma genitalium (MG) je vrsta bakterije koja izaziva polne bolesti. Lako se prenosi seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Ona se može dobiti i bez penetracije.

Naučnici su se tek osamdesetih godina 20. veka detaljnije pozabavili ovom bakterijom. Nedavna ispitivanja pokazuju da je ima, u proseku, više od jedne od 100 osoba.

U nastavku saznajte koji su simptomi i kako se sprovodi lečenje…

mikoplazma lecenje

Šta je mikoplazma?

Mikoplazma je bakterija i najmanji živi mikrob koji su naučnici za sada identifikovali. Kod mnogih osoba, ona je deo prirodne populacije bakterija u grlu, plućima i genitourinarnom traktu.

U većini slučajeva, u ljudskom telu može živeti preko 200 različitih vrsta mikoplazme i ne izazivati apsolutno nikakav problem. Međutim, postoji pet specifičnih vrsta mikoplazme koje mogu izazvati infekcije i veom ozbiljne komplikacije.

 1. Mycoplasma pneumoniae

Ova bakterija živi u respiratornim organima i izaziva infekcije pluća.

 1. Mycoplasma genitalium

Ove bakterije žive u genitalijama i mokraćnim putevima.

 1. Mycoplasma hominis

Ove bakterije napadaju uglavnom žene i žive u ženskim polnim organima i mokraćnim putevima

 1. Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum

Ove bakterije žive u uretri kod muškaraca i vagini i grliću materice kod žena. Gotovo sve odrasle zdrave osobe imaju ovu bakteriju, ali ako izazovu infekciju, javljaju se problemi.


Znaci i simptomi: koji su simptomi mikoplazme?

Mnogi ljudi nikada i ne primete da imaju mikoplazmu. Ona je sastavni deo mikroflore u ljudskom organizmu. Ljudsko telo zapravo sadrži deset puta više bakterija i mikroba nego sopstvenih ćelija. Kada neki oblici tih bakterija izazovu infekciju, rezultati mogu biti prilično ozbiljni.

Specifični znaci i simptomi mikoplazme će varirati od vrste infekcije koju imate.

Simptomi mikoplazmoze

Mycoplasma genitaliumne izaziva simptome uvek, tako da je moguće da je imate, a da za to i ne znate.

Kod muškaraca se javljaju sledeći simptomi:

 • vodenast iscedak iz penisa
 • bol i peckanje prilikom mokrenja

Simptomi kod žena su:

 • atipičan vaginalni iscedak
 • bol tokom seksa
 • krvarenje nakon seksa
 • krvarenje između dve menstruacije
 • bol u karlici i ispod pupka

Simptomi infekcije bakterijom Mycoplasma pneumoniae

Ovakva infekcija se često zove i “hodajuća upala pluća”. Reč je o blažoj upali pluća. Simptomi su umor, suvo i bolno grlo, glavobolje i hroničan kašalj. U nekim slučajeva, javlja se i mikoplazmatični osip (crvenkasti osip koji podseća na koprivnjaču).


Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum

Retki su muškarci koji imaju ovu bakteriju. Sa druge srane, većina žena je ima. Ova bakterija se lako prenosi seksualnim putem i izaziva iscedak iz vagine ili penisa, bol u stomaku i neprijatan miris genitalija.


Uzroci i faktori rizika: šta izaziva infekciju mikoplazmom?

Ako se nađete u blizini osobe koja ima ovu bakteriju i kija i kašlje, ili na drugi način dođete u kontakt sa njenim telesnim tečnostima, možete se zaraziti bakterijom Mycoplasma pneumoniae (koja izaziva infekcije pluća). Kada je reč o druge četiri vrste mikoplazme, one se uglavnom prenose seksualnim kontaktom.

Bez obzira na to kojoj ste vrsti mikoplazme izloženi, malo je verovatno da će doći do infekcije. Kod većine ljudi, ove bakterije su potpuno bezopasne. Međutim, ako je prisutan neki od sledećih faktora rizika, može se razviti infekcija:

 • Imate više od 60 godina. Starenje smanjuje prirodnu sposobnost organizma da se odupre bolestima i infekcijama.
 • Imate slabiji imuni sistem zbog nekog oboljenja (HIV, SIDA, dijabetes, karcinom).
 • Već imate neku infekciju ili bolest organa koji pogađa i mikoplazmoza. Na primer, ako već imate neku bolest pluća, veći je rizik da ćete vam Mycoplasma pneumoniae izazvati upalu pluća.

Da li se mikoplazma prenosi seksualnim putem?

Da, neke vrste mikoplazme se lako prenose seksualnim odnosom. Međutim, naučnici se još uvek ne slažu oko toga da li ovu bakteriju i infekcije koje ona izaziva treba klasifikovati kao polno prenosive bolesti. U većini klasifikacija, polno prenosive bolesti (gonoreja, hlamidija) izazivaju trajna oštećenja reproduktivnih organa. Međutim, za sada nema dovoljno naučnih dokaza da i mikoplazma može izazvati iste dugoročne efekte. Bez obzira na zvanični termin, ova bakterija se može preneti seksualnim putem.


Dijagnoza i konvencionalni načini za lečenje mikoplazme

Dijagnoza se ne može postaviti samo na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Pošto je veoma mala i relativno jednostavna po prirodi, ovu bakteriju je veoma teško otkriti i zato se uvek rade laboratorijski testovi.

Da bi se otkrila Mycoplasma genitalium potrebno je uraditi test mokraće, dok se Mycoplasma hominis najlakše identifikuje preko brisa uretre ili vagine. Ovi uzorci se testiraju u laboratoriji.

Kada se postavi dijagnoza bakterijske infekcije, lekar će vam prepisati antibiotik. Pošto većina antibiotika deluje tako što slabi zidove ćelija kod bakterija, a mikoplazme zapravo nemaju ćelijske zidove, klasični antibiotici na bazi penicilina su obično sasvim beskorisni za lečenje mikoplazme. Umesto toga se za lečenje mikoplazme obično prepisuju antibiotici azitromicin ili doksiciklin.


Ostali zdravstveni problemi koje može izazvati Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium može izazvati niz komplikacija:

 • probleme sa iritacijom, otokom i svrabom uretre (uretritis); ovaj problem se može javiti i kod žena i kod muškaraca
 • infekcije ženskih reproduktivnih organa, posebno zapaljensku bolest male karlice, koja znatno otežava začeće
 • upalu grlića materice (cervicitis)

Naučnici nisu sigurni zbog čega infekcija ovom bakterijom otežava začeće.


Terapija za lečenje

Genitalnu mikoplazmu je ponekad teško lečiti. Već smo objasnili da klasični antibiotici (penicilin i slični) uništavaju bakterije tako što im uništavaju ćelijske zidove. Pošto ove bakterije nemaju ćelijske zidove, ovi lekovi im uglavnom ne mogu ništa.

Lekar će vam možda prepisati azitromicin, a ako on ne da rezultata, moksifloksacin.

Nakon mesec dana ćete verovatno morati da uradite još jedan test kako biste proverili da li je infekcija izlečena. Ne preporučuje se da radite rutinske testove ako nemate simptome mikoplazme. Ako i dalje imate simptome i ako bakterija nije uništena, verovatno ćete morati da nastavite sa tretmanom.

Vaš lekar će verovatno krenuti i sa lečenjem drugih oboljenja koje genitalna mikoplazma može da izazove (uretritis, cervicitis, zapaljenska bolest male karlice).

Ako se lečite od mikoplazme, potrebno je da se i vaš partner testira i leči kako vam ne bi kasnije ponovo preneo infekciju. Ovom bakterijom se možete zaraziti nakon što se izlečite.

Kondomi smanjuju šanse od dobijanja genitalne mikoplazme, ali nisu garancija da je nećete dobiti. Ako imate ovu bolest, nemojte imati seks nedelju dana nakon početka tretmana kako ne biste zarazili partnera.


Seksualno zdravlje

Zdrave seksualne navike vam mogu pomoći da se brže oporavite od infekcija bakterijama Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum. Tu se misli na adekvatnu higijenu, otvorenu komunikaciju sa partnerom o svim zdravstvenim problemima koje imate i korišćenje zaštite.