Moćna crna mast uklanja svaki čir na koži

0
63927
cir

Da li Vas muči čir ? Složićete se da je ovo jedna od najneprijatnijih pojava koja može snaći čoveka.Bez obzira na to dali se pojavio na licu, zadnjici, preponama ili bilo gde na telu zadaje velike probleme.

Ipak niste izuzetak, mnogi od nas su imali čir i što je najvžnije postoje brojna iskustva i saveti kako ga se rešiti!

Čir na koži – činjenice

Čir na koži, furunkul, odnosno kožni apsces (zagnoj), predstavlja nakupljanje gnoja koje se javlja ispod kože.

Simptomi i znakovi čira na koži su:

  • tvrda, crvena izraslina veličine graška
  • bolna i otečena koža koja okružuje izraslinu
  • izraslina može da počne da se povećava
  • vrh izrasline je ispunjen gnojem, koji može spontano da se isuši, izlije ili curi

Lečenje čira samo antibioticima ponekad nije adekvatno. Primarni tretman kod lečenja čireva su tople obloge i isušivanje (incizija i drenaža) apscesa, ali samo kada je on mekan i spreman za isušivanje. Većina ovih kožnih problema prolazi sama od sebe a pomažu i prirodni lekovi.

Postoje brojni načini da se umanje šanse za stvaranje nekih oblika kožnih čireva, ali čirevi nisu u potpunosti preventabilni, čak ni uz pravilno održavanje higijene i redovnu negu kože.

Da li su čirevi zarazni?

Bakterije koje se nalaze u kožnim čirevima mogu da budu zarazne za druge, posebno ako dođe do direktnog kontakta koža-na-kožu sa čirom koji je otvoren. (Pogledajte deo o prevenciji de ćete naći savete kako da sprečite širenje infekcije iz čira.)

Bakterije koje izazivaju čir na koži su zarazne, a kožna infekcija može da se prenese kontaktom sa tečnošću iz čira.

Potrudićemo se da što detaljnije objasnim šta može biti uzrok i šta možete preduzeti kako vam se ovaj problem više ne bi pojavio.Takođe tu su i mnogi prirodni lekovi i saveti kako da koristite CRNU MAST koja je odlična za čireve.

Na pravom ste mestu ostanite na stranici!

cir na nozi

Čirevi su neprijatna zadebljanja na koži koji nastaju usled upale lojnih i znojnih žlezda. Praćeni su svrabom i najčešće nastaju na mestima o kojima se ne vodi dovoljno higijena.

Čireve obično imaju osobe koje pate od crevnih oboljenja ili su imali neke infektivne bolesti.

Da prvo razjasnimo da li je to čir, neka druga izraslina ili možda neka bubuljica ?

Kako izgleda čir?

kako izgleda cir na kozi

Čir izgleda kao ispupčenje na koži koje je tvrdo i koje raste. Vrlo je bitno da znate da čir nikako ne smete sami cediti jer to nije bubuljica, ukoliko ne dođe do samog pucanja čira, isti se obično otklanja hirurškim putem.

Ukoliko sami pokušate da ga otklonite, može doći do pucanja i širenja infekcije.

Ova zadebljanja se obično javljaju na licu, vratu, leđima, stomaku, uhu, zadnjici i dojci.

Kako vam se čirevi ne bi javljali, vrlo je bitno da održavate redovnu higijenu i isto tako da redovno uklanjate dlake. Povoljna sredina za čireve su maljave površine kao i nedostatak redovne higijene.

Ako Vas zanima crna mast za čireve i lečenje drugim metodama pređite na drugi deo teksta

Čir ili bubuljica

Bubuljica je vrsta kožnog oboljenja koje nastaje slično čiru. Bubuljice, odnosno gnojnice, najčešće se viđaju kod osoba koje imaju akne na licu, leđima i grudima.Bubuljice povremeno mogu da budu ispunjene gnojem (kao i čirevi), a uz to i mrtvim ćelijama kože i lojnim izlučevinama. Kao i čirevi, bubuljice se začinju u porama koje su otvori folikula dlake na koži. Čirevi su obično crveni i mnogobolniji od bubuljica. Ponekad bubuljice i čirevi ne mogu da se razlikuju, jer ova dva stanja nastaju usled sličnog zapaljenskog procesa koji nastaje u folikulu dlake, mada su čirevi teži oblik i predstavljaju pravu infekciju.

Uzroci za pojavu kožnih čireva su brojni. Neki čirevi nastaju usled urastanja dlake. Drugi se formiraju kao posledica ivera ili drugog stranog materijala koji se uvukao u kožu. Drugi čirevi, kao što su oni kod akni, nastaju usled zapušenih znojnih žlezda koje se inficiraju. Često tačan uzrok pojave čira ne može da se ustanovi.

Koža je esencijalni deo imune odbrane od materija i mikroba koji su strani našem organizmu. Svaki procep na koži, uključujući posekotine i ogrebotine, ako se inficira bakterijama može da preraste u apsces.

Cistične akne

Ovo je vrsta apscesa koji nastaje kada se kanali lojne žlezde zapuše i inficiraju. Cistične akne zahvataju dublje kožno tkivo, nego što je to slučaj sa običnim aknama koje predstavljaju površinsku upalu. Cistične akne se najčešće javljaju na licu, a najčešće u tinejdžerskom dobu.

Čir na licu

Čir na licu zna da bude posebno opasan zato je vrlo bitno napomenuti da se isti ne sme cediti, pogotovu ako se nalazi na usni. Tu je velika povezanost sa krvnim sudovima. i ako dođe do samostalnog ceđenja, infekcija iz čira može da dođe do krvi i izazove velike probleme, poput trovanja. Bitno je da odmah potražite stručnu pomoć jer ceđene može izazvati smrtonosne efekte.

cir na licu

Kako da prepoznate čir na licu ?

Koža oko njega je obično crvena, natečena a nisu retke ni visoke temperature.Ono što možete uraditi je pristupiti prirodnom lečenju, pre svega jačanju imuniteta i smanjiti unos životinjskih masti kao i belog brašna i gaziranih sokova.

Isto, izbegavanje stresa i fizička aktivnost, dosta su bitni kao i konzumiranje biljnih čajeva.

Čir na nozi

Čir na nozi se obično javlja između butina, pogotovu kod krupnijih osoba kojima se tokom hoda butine sudaraju i dolazi do trenja. Znoj i neredovna higijena veliki su uzročnici čireva, zbog čega ova neprijatna zadebljanja često nastaju i na preponama.

Ukoliko su u pitanju gnojni čirevi, na preponama znaju da budu jako bolni pogotovu ako se nalaze tačno na pregibu i ako ih veš dodatno iritira.

Oni mogu da nastaju i zapaljenjem, odnosno urastanjem dlake zbog čega čir na ovom delu može biti jako tvrd i naročito bolan, pogotovu ako su u pitanju potkožni čirevi.

I ovde isto važi da se obavezno obratite lekaru jer čirevi na nozi i preponama isto mogu biti jako opasni.

Čir na zadnjici

Čirevi na zadnjici najčešće počinju kao sićušna inficirana površina u bazi regije kože iz koje raste dlaka (dlačni folikul). Iritacijom usled direktnog pritiska, tokom vremena površina pod upalom se uvećava i postaje tvrd, bolan i osetljiv čvorić koji otežava sedenje zbog nelagode. Ovakvi apscesi se često javljaju usled dugog putovanja koje podrazumeva mnogo vremena provedenog u sedećem položaju.Takozvani čir na zadnjici je jedinstvena vrsta apscesa koji se javlja najčešće na vrhu trtične kosti, odnosno u brazdi velikih mišića zadnjice.

Čir na zadnjici tj. pilonidalna cista, se javlja u brazdi između mišića zadnjice, spada u posebne slučajeve.Ova vrsta problema na zadnjici skoro uvek zahteva medicinski tretman, uključujući drenažu i tamponiranje (postavljanje gaze u otvoreni apsces da bi se osiguralo njegovo dalje dreniranje). Konačno, bolni kožni čir kod koga ne dolazi do brzog poboljšanja, trebalo bi da bude razlog da se javite lekaru.

Čir na preponi

Čir na preponi je jedan od najčešćih što nije nimalo iznenađujuće, uzrok je kombinaija faktora kao što su iritacija kože tesnom odećom i donjim vešom, znojenje i prisustvo bakterija.Na preponama se nalaze mnoge lojne žlezda pa je koža masnija što je atkođe faktor rizika za pojavu čira.Ako dodamo da na preponi takođe može da dođe do urastanja dlake sve je jasno.

Zbog tesne odeće i stalnog trenja ovaj čir može biti veoma bolan a stanje se može pogoršati.Potražite u apoteci neku antibiotsku kremu a ako ne dovede do poboljšanja verovatno ćete morati da pijete antibiotik.

Čir na leđima

Čir na leđima se javlja zbog bakterijske infekcije.Ovaj čir može da pukne tokom spavanja a pošto je gnojni sadržaj zarazan najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

U ovom slučaju mogu se pojaviti i drugi čirevi u blizini prvog čira na koži. Tada je neophodno posavetovati se sa lekarom, kako bi dao adekvatnu terapiju.

Kako izlečiti čir na koži

Ima različitih načina za lečenje čira koji nije pukao, prvi korak je obično natapanje čiste tkanine toplom vodom i prekrivanje čira sve dok se tkanina ne ohladi. Ovo je potrebno raditi nekoliko puta. Isto preporučljivo je i kupanje u kadi sa dve šake soli.

Ukoliko je čir već pukao, ne treba se kupati u kadi jer tako se infekcija može raširiti.

Kada je reč o prirpdnim lekovima, postoji nekoliko načina za lečenje čira. Prvi je lečenje crnim lukom,povrćem koje sadrži protivupalne materije i koji je poznat kao odlično sredstvo za lečenje svih vrsta infekcija.

Uzmite jednu krišku luka i prislonite ga na mesto gde vam je izašao čir. Nakon toga luk namažite uljem, staviti na mesto gde vam je izašao čir, fiksirajte gazom i držite tako ne duže od pet sati.

Ukoliko je čir već sazreo, na površini primećujete bele tačkice koje su ustvari gnoj, primenite sledeće:

Uzmite list kupusa koji ste pre toga potopili u vrelu vodu. Ovako vruć list zamotajte u gazu i stavite na bolno mesto. Ovaj način lečenja se primenjuje tri puta dnevno i veruje se da je dobar zbog širenja pora koje će posle nekog vremena izazvati pucanje čira i izbacivanje gnoja.

Naravno, pored svih ovih narodnih lekova, od velike je važnosti da promenite ishranu, da uzimate manje zasićenu hranu (začini, so), manje masnu i da pazite da unosite dovoljno vode. Pored ovoga, od velikog je značaja i redovna higijena kao i pojačana fizička aktivnost.

Crna mast za čireve na koži

Crna mast, poznatija kao amonijum sulfogirodalat pokazala se kao odlično sredstvo za sazrevanje čireva. Ona deluje protivupalno i takođe utiče na lečenje i oporavak kože.

Ukoliko je čir pred pucanjem, dovoljno je da nanesete tanak sloj ove masti, pokrijete je gazom i prespavate. Ujutru je potrebno oprati pa ponoviti ceo postupak. Ukoliko je čir dublji, onda je potrebno da namažete dosta deblji sloj nego inače. Ovakav način lečenja je potrebno da primenjujete dva do šest dana.

Postoji dosta načina za tretiranje čireva ali ono što je najbolje, preventivno uraditi, je promena ishrane. Uz zdraviju ishranu i naravno redovnu higijenu, nećete imati sličnih problema koji znaju da budu jako neprijatni i bolni pogotovu kada se pojave na nezgodnim mestima na koži.

Prevencija je pola posla ali ukoliko vam se ipak čirevi pojave, najbitnije je da ih sami nikako ne dirate već da se odmah obratite lekaru i zatražite stručno mišljenje i intervenciju. Vrlo je bitno da problem ovakvog tipa shvatite veoma ozbiljno, čir nije obična gnojna bubuljica već upala koja mora da se tretira na odgovarajući način i da ukoliko sam ne pukne, mora da se otkloni hirurškim putem.

Cedjenje čira

Ne nikako!

Već smo pomenuli da ceđenje čira nikako ne sme da bude opcija, ne želite da izazovete dodatne probleme. Čir se satoji od žlezda i spleta krvnih sudova koji su se upalili. To je u stvari upala koja se prikazala na površini kože. Ukoliko kojim slučajem, spoljnim delovanjem bez lekarskog nadzora iscedite čir, možete izazvati sepsu i umreti. Ovo može da se desi jer infekcija iz čira direktno dolazi u krvne sudove i tako može da nastane trovanje krvi.

Lek za čir su obično sredstva na bazi antibiotika koje vam nakon ili pre intervencije prepisuje lekar. Ono što vi možete uraditi spada u neinvazivne metode i na kratko može da vam pomogne u otklanjanju bola. Bol u potpunosti prestaje kada se čir hirurški otkloni.

Uzmite jedan svež krompir i izrendajte ga. Ovako pripremljen stavljajte na mesto gde vam se nalazi čir. Obloge je potrebno menjati na svaka tri sata. Isto tako, kao prva pomoć kod lečenja vam mogu pomoći propolis kapi koje ćete ukapavati na čir nekoliko puta na dan. Nakon što ste sipali kapi, na čir stavite gazu.

Šta spada u faktore rizika za nastanak čira?

Čir može da se javi kod bilo koga. Međutim, osobe sa nekim bolestima ili one koje uzimaju određene lekove koji slabe imuni sistem organizma (prirodni odbrambeni sistem protiv stranih materija i mikroba) imaju veće šanse da dobiju čir. U bolesti koje su povezane sa oslabljenim imunitetom spadaju dijabetes i otkazivanje bubrega. Bolesti kod kojih je prisutna neadekvatna proizvodnja antitela (kao što je hipogamaglobulinemija) takođe povećavaju stepen rizika za pojavu čireva.

Brojni medikamenti supresivno deluju na normalan imuni sistem i povećavaju stepen rizika za razvoj kožnih čireva i drugih infekcija.

Kada bi trebalo da se javite lekaru zbog lečenja čira?

Mada kožni čirevi prolaze sami od sebe i imaju odličnu prognozu, postoje posebne situacije kod kojih je medicinska pomoć neophodna u slučaju pojave čira. Veoma retko čirevi mogu da se prošire ili budu uporni, što dovodi do širenja infekcije.

Svaki čir ili apsces na koži kod pacijenata sa dijabetesom ili pacijenata sa osnovnim oboljenjem koje može da se poveže sa oslabljenim imunim sistemom (kao što su rak, reumatoidni artritis itd.), trebalo bi da se jave na pregled kod lekara. Pored toga, brojni medikamenti, posebno prednizon koji deluje kao imunosupresiv, mogu da dovedu do komplikacije onoga što bi u drugim okolnostima bio običan kožni čir. Osobe koje uzimaju takve medikamente trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom ukoliko dobiju kožni čir. (Ako niste sigurni da li lek koji uzimate utiče na imuni sistem, možda će farmaceut moći da vam objasni koji lekovi mogu da budu razlog za brigu.)

Svaki čir na koži koji je povezan sa povišenom telesnom temperaturom trebalo bi da se zbrine medicinski. Pojačano crvenilo okolne kože i/ili formiranje crvenih pruga na koži (mogući znak infekcije koja se širi), čir koji ne može da formira gnojni vrh i pojava više kožnih čireva, spadaju u zabrinjavajuće simptome, pa je dolazak kod lekara neophodan. Medicinsko zbrinjavanje je neophodno i za čireve kod beba. Kožni čirevi lokalizovani na licu, kičmi, preponama ili rektumu takođe moraju medicinski da se zbrinu.