Mortonov neurom – vodič za lečenje

0
8027
mortonov sindrom
Mortonov neurom je benigno, ali bolno oboljenje koje se javlja na stopalu. Ponekad se naziva i intermetatarzalni neurom jer se javlja između metatarzalnih kostiju.

Mortonov neurom se javlja kada tkivo oko nerava na prstima zadeblja zbog iritacije ili pritiska. Najčešće se javlja između trećeg i četvrtog prsta, ali se može javiti i između drugog i trećeg prsta. Najčešće se javlja kod sredovečnih osoba, posebno kod žena.
mortonov neurom

Koji su simptomi Mortonovog neuroma ?

Glavni simptom Mortonovog neuroma jeste bol. Ovaj bol se oseća kao peckanje, i mnogi ga opisuju kao osećaj da u cipeli imaju kamenčić.

Česta je i obamrlost u prstima i “mravinjanje” i trnjenje koje se širi po stopalu. Često je zbog bolova otežano normalno hodanje. Međutim, na stopalu nema vidljivog otoka.

Ponekad se ovaj sindrom javlja bez ikakvih simptoma.

Uzroci Mortonovog neuroma

Mortonov neurom se najčešće javlja zbog tesne obuće ili čestog nošenja visokih potpetica. Ovakva obuća dovodi do iritacije i pojačanog pritiska na nerve u stopalu. Iritirani nervi počinju da se zadebljavaju i postepeno izazivaju sve jače bolove kao rezultat pritiska.

mortonov neurom uzrok

Drug čest uzrok Mortonovog neuroma je anomalija u stopalu, što dovodi do nestabilnosti i pojačanog pritiska na nerve.

Mortonov neurom je obično povezan sa:

 • ravnim tabanima
 • velikim lukom
 • čukljevima
 • anomalijama na prstima

I neke aktivnosti mogu povećati rizik od pojave Mortonovog neuroma:

 • bavljenje sportom, trčenja i sporotovi koji stvaraju pojačan pritisak na prednji deo stopala
 • sportovi koji zahtevaju nošenje tesne obuće (skijanje, balet)

Ponekad se Mortonov neurom javlja zbog povrede stopala.


Kada posetiti lekara?

Ako osećate bol u stopalu koji ne prolazi ni nakon što ste promenili obuću ili prestali sa sportskim aktivnostima, posetite lekara. Mortonov neurom se može izlečiti, ali ako se ne leči čim se pojave simptomi, može doći do trajnog oštećenja nerava.

Lekar će vas pitati kada su se bolovi javili i pregledati vam stopalo. Obično se pregled sastoji od pritiska na stopalo i pomeranja prstiju kako bi se utvrdilo gde se javljaju bolovi. Dijagnoza se može postaviti i nakon pregleda, bez dodatnih testova.

U nekim slučajevima, da bi se isključili uzroci kao što su artritis ili prelom, lekar vas može poslati na dodatne testove. Testovi koji se najčešće rade su:

 • rendgenski snimak, kako bi se isključio prelom ili artritis
 • ultrazvučni pregled, kako bi se identifikovale anomalije u mekom tkivu
 • magnetna rezonanca, za identifikaciju anomalija u mekom tkivu

Ako lekar sumnja da je reč o nekom drugom problemu sa nervima, možda će vam predložiti elektromiografiju. Ovaj test meri električnu aktivnost u mišićima, što daje bolju sliku o funkciji nerava.


Kako se leči Mortonov neurom?

Lečenje zavisi od intenziteta simptoma.  Najčešće se prvo počinje sa konzervativnim tretmanom, pa ako to ne pomogne, prelazi se na agresivnije tretmane.

mortonov neurom lecenje

Konzervativni i alternativni načini lečenja Mortonovog neuroma

Konzervativni način lečenja počinje sa nošenjem medicinskih uložaka za obuću. Oni pomažu da se ublaži pritisak na problematične nerve. Oni se obično kupuju u apotekama. Lekar će vam preporučiti i blaže lekove protiv bolova (obično Ibuprofen i slične lekove).

ulosci za mortonov neurom

Ostali konvencionalni načini lečenja Mortonovog neuroma su:

 • fizikalna terapija
 • vežbe istezanja za smanjivanje pritiska na tetive i ligamente
 • masaža stopala
 • vežbe istezanja za skočni zglob i prste
 • odmaranje stopala
 • ledene obloge

Injekcije

Ako je bol i dalje prisutan, lekar će vam verovatno predložiti injekcije kortikosteroida ili antiinflamatorne lekove. Često se daje i lokalna anestezija, kako bi živac privremeno utrnuo. To, bar za neko vreme, ublažava bolove.

Operacija

Kada drugi tretmani ne daju željeni rezultat, preporučuje se operacija. Opcije su sledeće:

 • neurektomija, kada se uklanja deo nervnog tkiva
 • kriogenska operacija (kriogenska neuroablacija), kada se nervi i mijelinski omotač oko njih uništavaju jakom hladnoćom
 • dekompresiona operacija, kada se pritisak na nerv smanjuje zasecanjem ligamenata i drugih struktura oko nerva

Šta možete da očekujete ?

Oporavak će zavisiti od toga koliki je problem i vrste tretmana. Nekim ljudima bude bolje samo od toga što počnu da nose kvalitetniju obuću i/ili uloške za cipele. Kod nekih se problem povlači nakon upotrebe injekcija i lekova protiv bolova.

Vreme za oporavak nakon operacije zavisi od vrste operacije. Nakon dekompresione operacije pacijenti su uglavnom brzo oporavljaju. Gotovo odmah nakon operacije ćete moći da nosite obuću.

Ako se radi neurektomija, oporavak traje i do šest nedelja, u zavisnosti od toga gde je napravljen rez. Ako se rez pravi na tabanu, možda ćete morati da koristite štake tri nedelje i da odmarate još nekoliko nedelja. Ako se rez pravi na vrhu stopala, možete odmah početi da hodate, ali u medicinskoj obući.

U svakom slučaju, moraćete da mirujete neko vreme i da držite nogu podignutu što češće. Takođe, morate voditi računa o higijeni i održavati stopalo suvim dok ožiljak sasvim ne zaraste. Možda ćete morati ponovo kod lekara, da vam izvadi konce. Kada ćete moći ponovo da hodate i vratite se svakodnevnoj rutini zavisi od toga koliko vremena morate da provodite na stopalu.

U retkim slučajevima Mortonov neurom se može javiti i nakon tretmana.


Prognoza

Tradicionalni načini lečenja pomažu u 80 posto slučajeva. U 75-85 odsto slučajeva, operacija uspešno ublažava simptome.

Međutim, kod oko 40 posto ljudi simptomi prestaju nakon promene obuće i nije im potreban nikakav tretman. Kod manje od 50 posto pacijenata se poboljšanje javlja nakon primanja injekcija. Operacija uspešno i dugoročno uklanja simptome u čak 96 posto slučajeva.


Kako sprečiti ponovnu pojavu Mortonovog neuroma?

Najbolji način da sprečite ponovnu pojavu ovog problema jeste nošenje udobne obuće.

 • Izbegavajte da nosite tesnu obuću ili visoke potpetice.
 • Birajte obuću sa širim prednjim delom, kako vam prsti ne bi bili zbijeni.
 • Ako vam lekat to preporuči, nosite ortopedski uložak.
 • Nosite udobne čarape kako biste zaštitili stopala ako dugo stojite ili hodate.
 • Ako se bavite sportom, nosite udobnu obuću i uloške da zaštitite stopalo.
 • Ako morate dugo da stojite na poslu, nosite ortopedske uloške.

Po potrebi, pronađite fizijatra koji će vam pokazati vežbe istezanja i vežbe za jačanje nogu i članaka.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3)