Muče VAS BOLNE BRADAVICE? 16 mogućih uzroka i jednostavni lekovi za lečenje

0
22005
bolovi u bradavicama

AKO VAS VAS MUČE BOLNE BRADAVICE EVO ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK I ŠTA TREBA DA PREDUZMETE Osetljive i bolne bradavice su problem sa kojim se gotovo svaka žena ponekad suočava. Bol u bradavicama može biti simptom nečeg sasvim bezopasnog, trenja ili alergije na određeni proizvod, a može se javiti i zbog infekcije.

Hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa takođe izazivaju osetljivost u bradavicama. Suvoća i osetljivost bradavica su čest slučaj i kod trudnica i dojilja.

Međutim, osim bolova mogu biti prisutni i drugi simptomi koji stvaraju još veću neprijatnost. Infekcije žlezda oko bradavica mogu izazvati pojavu iscetka, ili koža oko bradavica može postati suva i ispucala. U nekim slučajevima se javljaju i crvenilo i svrab.

bol u bradavici i dojci

Bolne i osetljive bradavice najčešće nisu simptom ničega ozbiljnog. Postoji dosta načina da sami rešite ovaj problem – toplim i hladnim oblogama, alojom, jabukovima sirćetom, kokosovim uljem i tako dalje. U retkim slučajevima, javlja se i neobičan iscedak koji može biti simptom ozbiljnijih oboljenja, koja zahtevaju stručno lečenje.

Zato ćemo ovde navesti sve moguće uzroke bola u bradavicama i načine na koji ga možete ukloniti.

Simptomi bolnih bradavica

Problemi sa bradavicama se mogu javiti i kod muškaraca, ali se daleko češće javljaju kod žena. Neprestano trenje o nekvalitetnu odeću može izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju. Ostali simptomi su crvenilo i znaci iritacije oko bradavice.

Ponekad su prisutni i krvarenje i svrab. U nekim slučajevima, hormonalne promene izazivaju pojačanu osetljivost u bradavicama. Tada se obično javlja i osećaj peckanja u bradavicama i areolama.

Uzroci osetljivih i bolnih bradavica

Pogledajmo koji su najčešći uzroci problema sa bradavicama.

 1. Trenje

los brushalter

Trenje je čest uzrok osetljivosti bradavica i kod muškaraca i kod žena.

Trenje se često javlja zbog trčanja ili bavljenja nekim drugim sportom. Ovo je čest slučaj ako nosite neudoban brushalter, posebno ako je napravljen od veštačkih materijala.Neprestano trenje izaziva suvoću bradavica, iritaciju, pa čak i krvarenje.

Sve to možete izbeći nošenjem udobnog i kvalitetnog brushaltera od prirodnih materijala. Ako su vam bradavice oštećene ili suve, koristite i neku kvalitetnu kremu za hidrataciju kako biste sprečili infekciju.


 1. Menstrualni ciklus

grcevi menstruacija

Bolne bradavice pred menstruaciju su veoma česta pojava.Hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa utiču i na grudi i bradavice i čest su uzrok bolova u bradavicama pre menstruacije.Verovatno ste primetili da su vam bradavice i dojke mnogo osetljivije pre same menstruacije. Ovaj problem obično traje samo par dana. Ako primetite iscedak iz bradavica, obratite se lekaru.


 1. Alergije

Bradavice su veoma osetljive i na njima se mogu javiti prvi simptomi alergije na neki sapun, tekstil ili drugi alergen. Ako primetite da su vam bradavice osetljive na dodir ili osećate jak svrab nakon što ste promenili prašak za veš, sapun, gel za tuširanje ili losion za telo, moguće je da je reč o alergiji. Zato je najbolje da prestanete da koristite supstancu za koju mislite da je alergen i pratite da li se svrab i bolovi povlače.


 1. Bolne bradavice u trudnoći

Osetljivost i bolovi u bradavicama se često javljaju u tudnoći a posebno na početku trudnoće.Hormonalne promene su glavni uzrok te osetljivosti u grudima i bradavicama. Ostale česte promene tokom trudnoće su potamnjivanje kože oko bradavica, a bradavice su često i uvećane.

Bolne bradavice u ranoj trudnoći su dakle normalna pojava.Ostali rani simptomi trudnoće su grčevi, izostanak menstruacije, mučnina, povraćanje, uvećane Montgomerijeve žlezde i pojačan vaginalni iscedak. Ako niste sigurni da li ste trudni, uradite test ili posetite svog ginekologa.


 1. Bolne bradavice pri dojenju

Dojenje može izazvati jaku osetljivost tkiva u dojkama i neprekidan bol u dojkama i bradavicama.

Većina žena koje doje bebu imaju bolove u bradavicama dojke. Čak 40 posto žena prekida dojenje upravo zbog bolova i osetljivosti bradavicama. Bolovi u bradavicama tokom dojenja se javljaju i zbog nepravilnog držanja bebe, infekcija i upale.

Da biste izbegli ovakve probleme, naučite pravilne tehnike dojenja. Potrudite se da bradavice održavate suvim, hidriranim i čistim.

Tokom dojenja su česte i infekcije bradavica. Bakterijske infekcije i kandidijaza često izazivaju probleme sa bradavicama. Rezultat su svrab, crvenilo i peckanje. Ostale komplikacije tokom dojenja mogu biti jake upale dojki i zapušeni mlečni kanali.


 1. Mastitis

Mastitis obično izaziva crvenilo, osetljivost i suvoću dojki i bradavica zbog infekcije tkiva u dojkama.

Mastitis je česta pojava kod dojilja. Međutim, on se može javiti kod svake žene. Simptomi mastitisa su crvenilo oko bradavice koje se širi po celoj dojci, povišena temperatura i drhtavica kao i toplota dojke na dodir.

Ako imate simptome mastitisa, posetite lekara kako biste brzo izlečili infekciju.


 1. Upala bradavica

Upala bradavica i dojki se može, ali i ne mora javiti kao posledica infekcije, ali gotovo uvek izaziva i bolove u bradavicama.

Upala dojke se može javiti zbog mastitisa, čira ili neke druge infekcije. U zavisnosti od uzroka upale, mogu se pojaviti i iscedak iz bradavice, bol, oticanje i lezije na areolama.


 1. Vazospazam

Vazospazam bradavica može biti uzrok bolnih grčeva u bradavicama koji mogu trajati par minuta, ali i nekoliko sati.

Stres, izlaganje veoma niskim temperaturama i dojenje su najčešći uzroci vazospazma. Bol u bradavicama se javlja zbog grčenja malih krvnih sudova. Rezultat tog grčenja je probadajuć bol u bradavicama. Verovatno ćete primetiti i da je bol jači kada je hladno.

Ako imate hroničan bol u bradavicama, najbolje je da potražite lekarsku pomoć. U većini slučajeva, ovaj problem se rešava toplim oblogama.


 1. Rejnoov fenomen

kako prepoznati rak dojke

Rejnoov fenomen može biti uzrok bola u bradavicama kod žena koje doje bebu.

Rejnoov fenomen je autoimuno oboljenje koje za posledicu ima stezanje krvnih sudova u nekim delovima tela. Obično se manifestuje kroz obamrlost prstiju na rukama i nogama, nosa, usana, pa čak i bradavicama.

Rejnoov fenomen se ponekad javlja kao komplikacija mastitisa zbog dojenja ili kandidijaze.


 1. Kandidijaza bradavica (gljivice)

Infekcija bradavica koje izazivaju gljivice roda kandida može dovesti do bolova i osetljivosti u bradavicama prilikom dojenja.

Ispucale i suve bradavice su najčešće posledica gljivične infekcije kandida. Kandidijaza se može javiti i na bradavicama i kod bebe u ustima. Obično su bradavice bolne na dodir i tokom dojanje. Ovaj bol je veoma jak i može potrajati i nekoliko sati.


 1. Čir na bradavicama

Bol u samo jednoj bradavici može biti posledica čira na dojci.

Ovi čirevi izazivaju jak bol, crvenilo i toplotu na dojci. U retkim slučajevima se javlja i povišena temperatura. Čir na dojci može izazvati i bol u bradavicama kod muškaraca.

Pošto čvorić u dojci može biti simptom ozbiljnijih stvari, svaki put kada primetite nešto slično obratite se lekaru.


 1. Ekcem

Ako imate ispucale i bolne bradavice, to može biti simptom ekcema ili dermatitisa.

Ekcem ili različiti oblici dermatitisa izazivaju crvenilo, svrab i bolove u bradavicama, a ponekad se javljaju i plikovi. Neke vrste dermatitisa se javljaju zbog različitih iritanasa. Pošto su bradavice veoma osetljive, lako dolazi do njihove iritacije.

Dermatitis je čest uzrok bolova u bradavicama i kod majki koje doje bebu.

Da biste izbegli pojavu ekcema na grudima, bolove i ostale neprijatnosti, najbolje je da identifikujete iritans koji izaziva problem. Najbolje je i da izbegavate jake sapune i gelove za tuširanje i da hidrirate bradavice nekim blagim sredstvom.


 1. Pirsing na bradavicama

Ako ste uradili pirsing na bradavicama, bar nedelju ili dve će vam bradavice biti bolne i otečene. Međutim, veći je problem sekundarna bakterijska infekcija, koja izaziva otoke i gnoj.

Pirsing na bradavicama može izazvati i druge komplikacije. Ponekad se javljaju i čirevi. Oni se veoma teško leče i izazivaju jake bolove. Ponekad se taj čir može javiti i nekoliko godina nakon stavljanja pirsinga.

Još jedan uzrok bolova u bradavicama zbog pirsinga jeste trenje.


 1. Pagetova bolest

kako prepoznati rak dojke

Pagetova bolest je redak oblik raka koji se može javiti i na bradavicama i u tom slučaju izaziva i jake bolove.

Rani znaci upozorenja za Pagetovu bolest i jeste blag svrab oko bradavica. S vremenom se svrab pogoršava, a bradavice su osetljive i bolne na dodir. U nekim slučajevima se javlja i krvav iscedak.


 1. Rak dojke

U retkim slučajevima, bol i iscedak iz bradavica su simptom raka dojke.Međutim, kod raka dojke čvorići često nisu bolni, tako da bolne bradavice nisu razlog za paniku. Ako osetite čvorić u dojci, bez obzira na to da li je bolan ili ne, najbolje je da stvar uzmete za ozbiljno i odete kod lekara. Promene koje su karakteristične za rak dojke su rupice na dojci, osip oko bradavice i promena oblika bradavice, tako da je najbolje da odete lekaru ako primetite ovakve promene.

Saznajte više  8 simptoma i metode za rano otkrivanje raka dojke

Šta uraditi kada vas bradavice bole?

Srećom, u većini slučajeva se bolne bradavice lako mogu izlečiti. Postoji dosta efikasnih načina da ublažite bolove, svrab i osetljivost u bradavicama.

Tople i hladne obloge

Tople i hladne obloge su odličan način da ublažite bolove i neprijatnost.Ledeno pakovanje ili tople obloge dobro ublažavaju bolove.

Kako koristiti tople i hladne obloge:

Za ovaj metod će vam biti potrebne upotrebljene kesice čaja od kamilice. Iskorišćene kesice čaja od kamilice ublažavaju upale, svrab, bolove i osetljivost. Na vama je da odlučite da li ćete koristiti tople ili hladne kesice.

Evo i kako to da uradite:

 • Stavite jednu ili dve kesice čaja od kamilice u šolju vrele vode.
 • Pokrijte šolju i ostavite da se natapaju par minuta.
 • Ako koristite kesice kao toplu oblogu, sačekajte da se malo prohlade kako se ne biste ispekli.
 • Ako želite da koristite kesice kao hladnu oblogu, stavite ih u frižider dok se sasvim ne ohlade.
 • Stavite kesice na grudi 15-20 minuta kako biste ublažili bolove i neprijatnost.

Aloja

Još jedan dobar način za lečenje iritiranih i bolnih bradavica jeste aloja. Aloja sadrži mnoštvo vitamina i nutrijenata koji hrane oštećenu kožu i ublažavaju iritaciju.

Aloja ima odlična antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u lečenju rana, dermatitisa, bakterijskih i gljivičnih infekcija i odlično hidrira kožu.

Kako koristiti aloju?

 • Kupite gel od aloje sa što manje dodatnih sastojaka ili iscedite gel iz jednog lista aloje ako imate biljku u kući.
 • Umasirajte gel u bolne bradavice kružnim pokretima.
 • Sačekajte da se gel potpuno osuši.
 • Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan sve dok se bol ne povuče.

Jabukovo sirće

Sirovo, nepasterizovano jabukovo sirće će vam umiriti bolne bradavice i ukloniti svrab. Pošto je jabukovo sirće kisele pH vrednosti, smanjiće pH vrednost kože.

Jabukovo sirće je odličan antiseptik, te tako sprečava infekcije. Sirćetna kiselina, koje u jabukovom sirćetu ima sasvim dovoljno, će uništiti bakterije u ranicama.

Kako koristiti jabukovo sirće za bolne bradavice?

Ako vas bradavice bole zbog ekcema, dermatitisa, trenja, kandidijaze ili pirsinga, koristite jabukovo sirće protiv bolova i svraba. Evo i kako:

 • Razblažite jabukovo sirće sa vodom u jednakoj količini (nikako ne koristite nerazblaženo jabukovo sirće).
 • Potopite parče vate u rastvor jabukovog sirćeta i stavite ga kao oblogu. Držite je tako 10-15 minuta.
 • Sačekajte da se koža prirodno osuši i nemojte je ispirati.
 • Ponavljajte postupak dva-tri puta na dan, dok se bol ne povuče.
 • U početku ćete osećati peckanje, ali to je sasvim normalno. U početku koristite blaži rastvor sirćeta dok vam se koža ne navikne na kiselost.

Nakon upotrebe jabukovog sirćeta, namažite kožu kokosovim uljem kako biste je hidrirali.


Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje će vam hidrirati kožu i ublažiti bolove u suvim bradavicama.

Kokosovo ulje ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, te je zato odlično za osetljive delove tela poput bradavica. Kokosovo ulje se koristi u mnogim prirodnim lekovima za lečenje kandidijaze.

Takođe, kokosovo ulje je izvanredno i za uništavanje mnogih sojeva bakterija. Kokosovo ulje je izvanredan lek za oštećenu kožu. Osim toga, ono ima i analgetski efekat i ublažava upalu kože.

Kako koristiti kokosovo ulje za bolne bradavice?

Pošto je kokosovo ulje čvrsto na sobnoj temperaturi, lako ćete ga naneti. Evo šta treba da radite:

 • Razmažite malo kokosovog ulja među dlanovima i tako ga nanesite na bradavice. Masirajte grudi dok koža potpuno ne upije ulje.
 • Ponavljajte postupak dva ili tri puta dnevno kako biste umirili bolove i sprečili infekcije.

Kokosovo ulje i esencijalno ulje čajevca

Za ublažavanje bolova u bolnim i ispucalim bradavicama, posebno ako je posredi bakterijska i gljivična infekcija, najbolje je da u jednu supenu kašiku kokosovog ulja nakapate par kapi esencijalnog ulja čajevca.

Ovo ulje je veoma efikasno protiv mnogih mikroba. Spoljnom primenom ulja čajevca ćete uništiti bakterije i gljivice koje izazivaju infekciju.

Kako koristiti esencijalno ulje čajevca za lečenje bolnih bradavica

Evo kako da sami napravite melem od ulja čajevca za bolne bradavice.

 • U supenu kašiku kokosovog ulja nakapajte dve-tri kapi ulja čajevca i stavite u staklenu teglicu.
 • Mažite ovu mešavinu dva ili tri puta dnevno na bradavice.
 • Nastavite sa primenom ove kreme sve dok se simptomi sasvim ne povuku.

Kada posetiti lekara?

U većini slučajeva, osetljive i bolne bradavice su problem koji se lako rešava kod kuće. Međutim, u nekim slučajevima najbolje je da posetite lekara.

Idite lekaru u sledećim slučajevima:

 • Primećujete promene na jednoj ili obe bradavice i/ili areole.
 • Imate krvav iscedak iz bradavica.
 • Primećujete druge promene na dojkama, posebno ako se pojavi čvorić na dojci ili ispod pazuha.

Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)