Nadut i TVRD STOMAK: 6 mogućih uzroka i saveta za lečenje (+ dodatak za trudnice)

0
24906
nadutost stomaka

NADUT I TVRD STOMAK je čest problem. Saznajte koji su svi mogući uzroci i kako da rešite taj problem.

Nadut i tvtd stomak nakon jela je prilično neprijatna pojava. To posebno važi za one situacije kada na poslu napravimo pauzu za ručak, jedemo i nakon toga nismo sposobni ni za šta. Zato je veoma važno da obratite pažnju na svoje zdravlje.

Figurativno rečeno, nadutost stomaka je samo “vrh ledenog brega”, odnosno to je simptom drugih problema. Obično ljudi ignorišu tvrd stomak. Međutim, naše telo pokušava da nam na taj način saopšti da postoji neko oboljenje koje treba da lečimo.

Da biste sprečili da problem postane veći, najbolje je da reagujete čim počnete da osećate nadutost nakon gotovo svakog obroka. I sama činjenica da čitate ovo znači da vam je stalo do vašeg zdravlja i da želite da uradite nešto po tom pitanju.

U drugom delu članka saznaćete i da li je tvrd stomak u trudnoći normalna pojava…

Tvrd i nadut stomak: uzroci i lečenje

Vratimo se na glavnu temu ovog teksta – nadut stomak nakon jela. Nadutost je često propraćena grčevima i bolovima u stomaku. Da vidimo koji sve zdravstveni problemi mogu dovesti do nadutosti i šta možete uraditi da to sprečite.

Prejedanje praćeno gasovima

gasovi nadimanje nadutost

Ako imate naviku da jedete velike količine hrane tokom jednog obroka, nije ni čudo što osećate nadutost. Cena koju plaćamo za greh proždrljivosti jeste nadustost stomaka. Obilni obroci i prejedanje obično izazivaju loše varenje koje stvara gasove i nadutost želudac postaje tvrd. Naš želudac ima ograničen kapacitet kada je u pitanju hrana. Ako pojedete više hrane nego što može da vam stane u želudac, logična posledica je nadutost. Još jedan veći problem sa kojim se zbog te navike možete suočiti je gojaznost. Zato se potrudite da promenite tu lošu naviku pre nego što stvorite složenije probleme.

Tretman

Tretman je veoma jednostavan. Nemojte jesti više nego što vam je potrebno i naučite kada da stanete. Jedite da biste živeli – nemojte živeti da biste jeli.


Ishrana bogata vlaknima

ishrana

Ishrana u kojoj je zastupljeno mnogo vlaknaste hrane može izazvati tvrd stomak i nadutost. Ako ste nedavno ubacili više vlakana u ishranu, revidirajte svoj plan ishrane i postepeno uvodite veće količine vlakana.

Tretman

Smanjite unos vlakana na neko vreme, a zatim ga postepeno povećavajte u onoj meri u kojoj vam to prija.


Aerofagija

Gutanje vazduha prilikom jela može izazvati nadutost. Pušenje i česta konzumacija gaziranih pića takođe mogu izazvati aerofagiju.

Tretman

Pokušajte da ne pričate dok jedete. Tako ćete sprečiti gutanje vazduha. Izbegavajte i pušenje i gazirana pića. Pored toga, izbegavajte hranu koja izaziva gasove.


Intolerancija na laktozu i fruktozu

mleko

Alergije ili intolerancija na određene namirnice dovodi do problema sa tvrdim stomakom. To se posebno odnosi na laktozu i fruktozu. Ponekad je uzrok ovakvih problema i parazitska infekcija.

Tretman

Izbegavajte mleko i mlečne proizvode ako ste intolerantni na laktozu. Ako mislite da vam alergija na neku hranu stvara problem, prekinite da je jedete. Ako sumnjate na infekciju nekim parazitom, obratite se svom lekaru.


Opstipacija (zatvor)

zatvor

Jedan od najčešćih razloga za tvrd stomak je zatvor stolice. On se može javiti zbog stresa, loše ishrane, nedovoljno vlakana u ishrani, nedovoljno tečnosti, trudnoće, previše brze i nezdrave hrane i fizičke neaktivnosti.

Tretman

Počnite da jedete više vlakana, pijte više tečnosti, a u težim slučajevima uzmite neki laksativ. Promenite način ishrane i jedite što više voća bogatog vlaknima (pomorandže, banane, jabuke), mahunarki, jezgrastog voća i povrća.


Sindrom iritabilnih creva

Ako uz nadut i tvrd stomak imate i hronične bolove u leđima, gorušicu, dijareju, bol u leđima i hroničan umor, možda imate sindrom iritabilnih creva.

Tretman

Promene u načinu ishrane, laksativi, antispazmatici, fizika aktivnost i manje stresa dosta ublažavaju simptome sindroma iritabilnih creva. Obratite se svom lekaru kako bi vam postavio dijagnozu i odredio adekvatnu terapiju.

Ostali mogući uzroci hronične nadutosti su divertikuloza, sindrom lijenalne fleksure kolona, Alvarezov sindrom, sindrom posle operacije želuca, opstrukcija creva, alergije na hranu i celijakija. Povremena nadutost i tvrd želudac nakon jela se lako može izbeći sa malo discipline, zdrave ishrane, vlakana i unosa tečnosti. Tako ćete izbeći većinu problema koji se javljaju zbog lošeg varenja i gasova, koji su glavni uzroci nadutosti u stomaku.


Tvrd stomak u trudnoći

Tokom trunoće je potpuno normalno da žena prolazi kroz mnoge fizičke i psihičke promene. Sve trudnice će, ako ništa drugo, doživeti veliku fizičku transformaciju u vidu dobijanja stomaka.

U drugom tromesečju, materica će već porasti i pomeriti se toliko da se zaglavi između karlične kosti i pupka. Materica će se još proširiti i vremenom će početi da pritiska zidove stomaka, zbog čega ćete imati osećaj da vam je tvrd stomak. Kako dani prolaze, sve ćete se više navikavati na tvrdoću stomaka, pošto je potpuno normalan kod većine trudnica. Dakle, ako ste u trudnoći, ne treba da brinete o tome što vam je stomak tvrd.

Nemojte se iznenaditi ako i oko stomaka osećate tvrdoću, to je normalno kod materice koja se širi. Kod nekih, tvrd stomak se može osetiti već posle 12. nedelje trudnoće. Opet, i ovo se razlikuje od osobe do osobe. Ponekad, jako tvrd stomak može izazvati dodatni stres kod žena. Možete biti neraspoloženi, imati problema sa koncentracijom i slično. To su samo neke od emocija koje će vam se javiti kada ste trudni. Ako se ne osećate dobro, tražite savet lekara.

Pred vama se nalaze samo neki od razloga zbog kojih se javlja tvrd stomak u drugom tromesečju (tokom i nakon 21. nedelje od začeća).

Materica

Beba raste u materici, koja se nalazi u karličnoj šupljini, između bešike i rektuma. Kada beba počne da raste, šire se materica i obim struka. Glavni razlog zbog kog se stomak stvrdnjava tokom trudnoće je taj što materica pritiska stomak kada počinje da se širi. Zapravo, ovo se dešava tokom prvog tromesečja, kada materica počinje da se širi. Kada beba raste u drugom tromesečju, količina vode u stomaku se povećava. To vremenom, izaziva tvrd stomak.

Razvoj koštanog sistema fetusa

Obično se trudnicama stvrdne stomak nakon drugog tromesečja, kada kod fetusa počinje razvoj i rast koštanog sistema. Stomak postaje tvrđi kada kosti u bebinom telu počinju da poprimaju svoj oblik. To je jedan od razloga zbog kog stomak postaje tvrđi. S druge strane, stomak će svakako do kraja trudnoće postati tvrd kao kamen.

Mršave i punije žene

U zavisnosti od toga kako ste građeni, razlikuje se i tvrdoća stomaka. Najčešće, mršavijim ženama stomak počinje da se stvrdnjava u ranim fazama trudnoće, a punije žene primećuju tvrd stomak tek u trećem tromesečju.Izvori: (1) (2) Dr Milorad Damjanović