Najbolji prirodni laksativ za redovnu stolicu (šta ima najbolji laksativni efekat)

0
16466
prirodni laksativi

Laksativi mogu da imaju moćni efekat na zdravlje organa za varenje.

Zbog načina delovanja na organizam, laksativi mogu da ublaže konstipaciju i pospeše redovno pražnjenje creva.

Zanimljivo je da postoje brojni prirodni laksativi, koji su vam na dohvat ruke, a mogu da budu podjednako delotvorni za sprečavanje konstipacije kao i preprati koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

zatvor

U ovom članku ćemo vam predstaviti 20 prirodnih laksativa i njihov način delovanja.


Šta su laksativi i kako deluju?

Laksativi su supstance koje ili omekšavaju stolicu ili stimulišu pražnjenje creva.

Oni mogu i da ubrzaju crevni tranzit, odnosno kretnje u sistemu za varenje, čime podstiču pražnjenje creva.

Laksativi se najčešće koriste za lečenje konstipacije, stanja koje karakterišu retko, otežano i ponekad bolno pražnjenje creva.

Postoji nekoliko vrsta laksativa koji deluju na različite načine. Ovo su glavne klase laksativa:

  • Laksativi koji povećavaju obim stolice – Oni zadržavaju vodu u crevima, čime formiraju mekšu i zapreminski veću stolicu koja se lakše izbacuje. Deluju sporo, sigurni su i uzimaju se sa dosta vode.
  • Omekšivači stolice – Ova klasa laksativa povećava količinu vode apsorbovane u stolici, čime stolicu čine mekšom, a njeno izbacivanje lakšim.
  • Lubrikantni laksativi – Ovi laksativi oblažu površinu stolice i sluzokožu creva, čime zadržavaju vlagu, stolicu čine mekšom i olakšavaju njeno izbacivanje. Drugim rečima, podmazuju stolicu. Deluju za oko 8 sati.
  • Osmotski laksativi – Ovi laksativi omogućavaju zadržavanje veće količine vode u debelom crevu i povećavaju učestalost izbacivanja stolice. Bezbedni su za redovnu upotrebu i mogu da se koriste neograničeno dugo.
  • Elektrolitski laksativi – Ova klasa laksativa povlači vodu u tanko crevo i pospešuje pražnjenje creva. Preporučuju se kod akutnog, a ne preporučuju za lečenje hroničnog zatvora.
  • Nadražajni ili stimulišući laksativi – Ovi laksativi deluju tako što nadražuju sluzokožu creva i stimulišu ritmičke kretnje sistema za varenje. Tako sistem za varenje radi brže i izaziva pražnjenje creva. Ovi laksativi smeju da se koriste samo povremeno, pošto mogu da izazovu zavisnost.

Mada laksativi u slobodnoj prodaji mogu da budu veoma korisni za ublažavanje zatvora, prečesta upotreba često može da dovede do poremećaja elektrolita i promene u ravnoteži odnosa kiselina-baza, što potencijalno može da dovede do oštećenja srca i bubrega.

Ukoliko želite da imate redovnu stolicu, pokušajte da uključite neke prirodne laksative u svakodnevnu praksu. Oni mogu da budu bezbedna i jevtina zamena za komercijalne preparate, uz minimalna neželjena dejstva.


Ovo su najbolji prirodni laksativi koje možete da isprobate

Čia semenke

Vlakna su prirodni lek i prva linija odbrane od zatvora stolice.

Kroz sistem za varenje se kreću nesvarena, povećavaju masu stolice i pospešuju redovno pražnjenje creva.

Studije pokazuju da povećani unos vlakana povećava učestalost stolice, čini je mekšom i olakšava njeno izbacivanje.

Čia semenke su naročito bogate rastvorljivim vlaknima – sadrže skoro 11g vlakana u 28g.

Rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju gel, usled čega je stolica mekša, što ublažava zatvor.


Bobičasto voće

Većina vrsta bobičastog voća ima relativno visok sadržaj vlakana, što ih čini odličnim, blagim, prirodnim laksativom.

Jagode sadrže 3g vlakana na 152g, borovnice 3,6g na 148g, a kupine čak 7,6g na 144g.

Američka asocijacija dijetetičara preporučuje 25g vlakana dnevno za žene i 38g za muškarce, u cilju povećanja mase stolice i sprečavanja hroničnih bolesti.

Bobice sadrže dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva.

Rastvorljiva, poput onih u čia semenkama, apsorbuju vodu u crevima i formiraju supstancu nalik gelu koja omekšava stolicu.

Nerastvorljiva vlakna ne apsorbuju vodu, već se kreću kroz sistem za varenje u nepromenjenom obliku, povećavaju masu stolice i olakšavaju njeno izbacivanje.

Uvrštavanje nekoliko vrsta bobičastog voća u ishranu, jedan je od načina da povećate unos vlakana i iskoristite njihov prirodni laksativni efekat.


Mahunarke

Mahunarke su porodica jestivih biljki u koje spadaju pasulj, leblebije, sočivo, grašak i kikiriki.

Mahunarke imaju visok sadržaj vlakna, koja pospešuju redovnu stolicu.

198g barenog sočiva, na primer, sadrži 15,6g vlakana, dok 164g leblebija sadrži 12,5g vlakana.

Konzumiranje mahunarki može da poveća proizvodnju buterne kiseline u organizmu, vrste kratkolančane masne kiseline koja može da deluje kao prirodni laksativ.

Studije pokazuju da buterna kiselina pomaže kod lečenje konstipacije, tako što pojačava kretnje digestivnog sistema.

Takođe, ona deluje i kao antiupalni agens koji ublažava crevne upale, a one mogu da budu povezane sa nekim poremećajima varenja, kao što su Kronova bolest ili zapaljenska bolest creva.


Seme lana

Uz sadržaj omega 3 masnih kiselina i veliku količinu proteina, seme lana je bogato i brojnim hranljivim materijama koje ih čine zdravim dodatkom ishrani.

I ne samo to – seme lana ima i svojstva prirodnog laksativa i delotvorno je za lečenje konstipacije i dijareje.

Studija na životinjama iz 2015. godine, pokazala je da ulje semena lana povećava učestalost stolice kod zamorčića. Imalo je i dejstvo protiv dijareje i uspelo da smanji dijareju i do 84%.

Seme lana sadrži dobru mešavinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja skraćuje vreme crevnog tranzita i povećava masu stolice.

Jedna kašika (10g) semena lana sadrži 2g nerastvorljivih vlakana i 1g rastvorljivih.


Kefir

Kefir je fermentisani mlečni proizvod.

Sadrži probiotike, vrstu korisnih bakterija sa različitim korisnim svojstvima, uključujući i poboljšanje funkcije imunog sistema i jačanje zdravlja organa za varenje.

Konzumiranje probiotika, kroz hranu ili u obliku suplemenata, može da poboljša redovno pražnjenje creva, a ujedno i da popravi konzistenciju  stolice i ubrza crevni tranzit.

Kefir se naročito pokazao korisnim za povećanje vlage i mase stolice.

Studija iz 2014. godine je ispitivala dejstvo kefira na 20 učesnika sa zatvorom stolice.

Nakon konzumiranja 500ml kefira dnevno, tokom 4 nedelje, učesnici su imali povećanu učestalost stolice, poboljšanje njene konzistencije i manju potrebu za uzimanjem laksativa.


Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje, koje se dobija iz semena biljke ricinus, odavno se koristi kao prirodni laksativ.

Nakon konzumiranja, ricinusovo ulje oslobađa ricinoleinsku kiselinu, vrstu nezasićene masne kiseline, koja je i zaslužna za njegovo laksativno dejstvo.

Ricinoleinska kiselina deluje tako što aktivira specifični receptor u digestivnom traktu koji pojačava kretnje mišića creva i izaziva njihovo pražnjenje.

Jedna studija je pokazala da ricinusovo ulje može da ublaži simptome zatvora, tako što omekšava konzistenciju stolice, smanjuje potrebu za naprezanjem tokom defekacije i smanjuje osećaj nepotpune evakuacije (nepotpunog pražnjenja).


Zelenolisno povrće

Zelenolisno povrće, kao što su spanać, kelj i kupus, deluje na nekoliko različitih načina na poboljšanje redovne stolice i sprečavanje zatvora.

Prvo, ono ima veliku nutritivnu gustinu, što znači da obezbeđuje dobru količinu vitamina, minerala i vlakana uz relativno malo kalorija.

Na primer, 67g kelja obezbeđuje 1,3g vlakana koja omogućavaju redovnu stolicu, a sadrži samo 33 kalorije.

Zelenolisno povrće je bogato i magnezijumom. Magnezijum je glavni sastojak brojnih vrsta laksativa, jer pomaže zadržavanje vode u crevima i olakšava prolazak stolice.

Neke studije su pokazale da nizak unos magnezijuma može da se poveže sa zatvorom, zato je obezbeđivanje odgovarajućeg unosa od presudne važnosti za održavanje redovne stolice.


Sena

Sena, koja se ekstrahuje iz biljke Senna alexandrina, biljni je lek koji se često koristi kao prirodni stimulišući laksativ.

Sena se nalazi u brojnim komercijalnim preparatima koji imaju laksativni efekat.

Dejstvo koje sena ima na ublažavanje zatvora, pripisuje se njenom sadržaju senosida.

Senosidi su jedinjenja koja ubrzavaju kretnje digestivnog sistema, čime stimulišu pražnjenje creva. Oni povećavaju i apsorpciju tečnosti u debelom crevu, što olakšava izbacivanje stolice.


Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima – na 125g sadrže 3g vlakana.

Pored toga, pune su pektina, vrste rastvorljivog vlakna koje deluje kao laksativ.

Jedna studija je pokazala da pektin može da ubrza vreme tranzita u debelom crevu. Pored toga, deluje i kao probiotik jer povećava broj korisnih bakterija u crevima, čime poboljšava zdravlje organa za varenje.

U jednoj drugoj studiji, pacovima su davana vlakna iz jabuka 2 nedelje pre primene morfijuma, koji izaziva kontipaciju. Otkrili su da su vlakna iz jabuka sprečila zatvor stimulisanjem kretnji u digestivnom traktu i povećavajući učestalost stolice.


Maslinovo ulje

Neka istraživanja su otkrila da konzumiranje maslinovog ulja može da bude delotvoran način za sprečavanje zatvora.

Ono deluje kao lubrikantni laksativ, koji oblaže sluzokožu rektuma i olakšava prolazak stolice, dok istovremeno stimuliše ubrzanje tranzita u tankom crevu.

U nekim studijama maslinovo ulje je delovalo dobro i na podsticanje pražnjenja creva i na ublažavanje simptoma zatvora.

U jednoj studiji, istraživači su kombinovali maslinovo ulje sa tradicionalnom formulom za čišćenje debelog creva (klizmom) i otkrili da je formula bila delotvornija u kombinaciji sa maslinovim uljem, nego sa drugim laksativima, poput magnezijum hidroksida.


Rabarbara

Rabarbara sadrži jedinjenje koje se zove senosid A, a koje ima neka moćna laksativna svojstva.

Senosid A smanjuje nivo AQP3, vrste proteina koji reguliše sadržaj vode u stolici.

Ovo dovodi do laksativnog dejstva tako što povećava apsorpciju vode koja omekšava stolicu i olakšava pražnjenje creva.

Rabarbara sadrži i dobru količinu vlakana koja omogućavaju redovnu stolicu – 122g rabarbare sadrže 2,3g vlakana.


Aloja vera

Lateks aloje vere, gel koji se nalazi u unutrašnjem sloju lista ove biljke, često se koristi kao lek protiv zatvora.

Laksativni efekat potiče od antrakinonskih glikozida, jedinjenja koja zadržavaju vodu u crevima i stimulišu kretnje digestivnog trakta.

Jedna studija je potvrdila delotvornost aloje vere, tako što su istraživači koristili preparat od ruse trave, psilijuma i aloje vere. Otkrili su da ova mešavina može delotvorno da omekša stolicu i poveća učestalost pražnjenja creva.


Ovsene mekinje

Ovsene mekinje, koje se dobijaju od spoljašnjeg sloja zrna ovsa, imaju visok sadržaj rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, pa su dobar izbor kao prirodni laksativ.

U stvari, 94g sirovih ovsenih mekinja krcati su vlaknima – neverovatnih 14g.

Studija iz 2009. godine procenjivala je delotvornost ovsenih mekinja kod lečenja zatvora, tako što je u gerijatrijskoj bolnici koristila mekinje umesto laksativa.

Otkrili su da učesnici odlično tolerišu ovsene mekinje. Pomogle su im da održavaju telesnu težinu, a 59% učesnika je prestalo da koristi laksative, iz čega možemo da zaključimo da su ovsene mekinje dobra zamena za komercijalne proizvode.


Suve šljive

Suve šljive su verovatno jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa.

Sadrže dosta vlakana – na 28g imaju 2g vlakana. Sadrže i vrstu šećernog alkohola koji se zove sorbitol.

Sorbitol se loše apsorbuje i deluje kao osmotski agens, povlači vodu u creva i izaziva stolicu.

Nekoliko studija je otkrilo da suve šljive mogu da učestaju pražnjenje creva i poboljšaju konzistenciju stolice, bolje od drugih prirodnih laksativa, uključujući i psilijum..


Kivi

Kivi ima dokazana laksativna svojstva, što ga čini zgodnim sredstvom za ublažavanje konstipacije.

Ovo dejstvo je uglavnom posledica visokog sadržaja vlakana. 177g kivija sadrže 5,3g vlakana, što je 21% dnevno preporučenog unosa.

Kivi sadrži mešavinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kao i pektin, za koji je dokazano da ima prirodno laksativno dejstvo.

Deluje tako što povećava kretnje u digestivnom sistemu i stimuliše pražnjenje creva.

Jedna četvoronedeljna studija posmatrala je delovanje kivija na učesnike sa zatvorom i zdrave učesnike. Pokazalo se da je upotreba kivija kao prirodnog laksativa, ublažila zatvor smanjenjem vremena potrebnog za crevni tranzit.


Magnezijum citrat

Magnezijum citrat, koji često može da se nađe u slobodnoj prodaji kao suplement, moćan je prirodni laksativ.

Pokazalo se da je magnezijum citrat bioprihvatljiviji i da se bolje apsorbuje u organizmu od drugih oblika magnezijuma, poput magnezijum oksida.

Magnezijum citrat povećava količinu vode u crevima, što izaziva stolicu.

Kada se kombinuje sa drugim vrstama laksativa, magnezijum citrat pokazuje istu delotvornost kao i tradicionalni klistir koji se praktikuje pre medicinskih procedura.


Kafa

kafa

Kod nekih osoba, kafa može da poveća potrebu za pražnjenjem creva. Ona stimuliše mišiće debelog creva, što stvara prirodni laksativni efekat.

Ovo je uglavnom posledica delovanja kafe na gastrin, hormon koji se oslobađa nakon jela. Gastrin je odgovoran za lučenje želudačne kiseline, koja pospešuje razlaganju hrane u želucu.

Dokazano je i da gastrin povećava pokretljivost crevnih mišića, što ubrzava crevni tranzit i izaziva stolicu.

U jednoj studiji, učesnici su dobili 100ml kafe, a potom im je izmeren nivo gastrina.

U poređenju sa kontrolnom grupom, nivo gastrina je bio 1,7 puta veći kod učesnika koji su pili kafu bez kofeina i 2,3 puta veći kod onih koji su pili kafu sa kofeinom.

U stvari, druge studije su pokazale da kafa sa kofeinom može da stimuliše digestivni trakt koliko i obrok i čak do 60% više od vode.


Psilijum

Psilijum je vrsta vlakana sa laksativnim svojstvima, koja se odbijaju iz ljuske i semena biljke Plantago ovata.

Premda sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, visok sadržaj rastvorljivih vlakana je ono što ga čini posebno delotvornim za ublažavanje zatvora.

Rastvorljiva vlakna deluju tako što apsorbuju vodu i stvaraju gel, koji potom omekšava stolicu i olakšava njeno izbacivanje.

Psilijum se pokazao delotvornijim i od nekih laksativa koji se dobijaju na recept.

Jedna studija je poredila dejstvo psilijuma i dioktil natrijum sulfosukcinata, laksativnog medikamenta, pri lečenju 170 odraslih osoba sa konstipacijom.

Istraživači su otkrili da je psilijum imao jače dejstvo na omekšavanje stolice i povećanje učestalosti evakuacije.


Voda

Voda je neophodna za dobru hidriranost, kao i za održavanje redovne stolice i sprečavanje zatvora.

Istraživanja pokazuju da dobra hidriranost može da ublaži zatvor, poboljšavajući konzistenciju stolice i olakšavajući njeno izbacivanje.

Može i da pojača delovanje prirodnih laksativa, poput vlakana.

U jednoj studiji, 117 učesnika sa hroničnim zatvorom dobijali su ishranu koja je sadržala 25g vlakana dnevno. Pored povećanog unosa vlakana,  polovina učesnika je dobila uputstvo da pije 2 litra vode svakog dana.

Nakon 2 meseca, obe grupe su imale povećanu učestalost stolice i manju zavisnost od laksativa, mada su rezultati bili još bolji u grupi koja je pila više vode.


Zamene za šećer

Prekomerno konzumiranje nekih vrsta zamena za šećer može da ima laksativno dejstvo.

Razlog tome je što oni prolaze kroz creva uglavnom neapsorbovani, povlače vodu u creva i ubrzavaju crevni tranzit.

Ovo naročito važi za šećerne alkohole, koji se loše apsorbuju u digestivnom traktu.

Laktitol, vrsta šećernog alkohola koja se dobija iz mlečnog šećera, ispitivan je zbog moguće upotrebe kod lečenja hronične kontipacije.

Neke studije slučaja su čak povezale prekomernu upotrebu guma za žvakanje bez šećera, a koje sadrže sorbitol, drugu vrstu šećernog alkohola, i dijareju.

Ksilitol je još jedan uobičajeni šećerni alkohol koji deluje kao laksativ.

Obično ga u manjim količinama ima u dijetalnim napicima i gumama za žvakanje bez šećera. Ako ga konzumirate u velikim količinama, međutim, može da povuče vodu u creva, izazove stolicu ili čak dijareju.

Velike količine šećernog alkohola eritritola, takođe, mogu da imaju laksativno dejstvo na isti način, podsticanjem pražnjenja creva i dovođenjem velikih količina vode u creva.


Zaključak

Postoje brojni prirodni laksativi koji mogu da vam pomognu da održavate redovnu stolicu, tako što povećavaju učestalost i popravljaju konzistenciju stolice.

Pored upotrebe ovih prirodnih laksativa, vodite računa da uvek budete dobro hidrirani, da se zdravo hranite i da odvojite vreme za redovne fizičke aktivnosti.

Ovi koraci će vam pomoći da sprečite zatvor i očuvate zdravlje sistema za varenje.

Izvori: (1) (2) (3) (4)