Neredovna menstruacija i izostanak – da li su poremećaj hormona i stres glavni razlozi

0
705
neredovne menstruacije

Abnormalnosti u menstrualnom ciklusu je često teško ispraviti, pošto na ženske hormone (kao i na muške) utiče mnogo različitih faktora i organa.Neredovna menstruacija, koja traje duže vreme, je prilično čest problem, i dešava se kod oko 5% žena. Mnogo više žena ima neredovan ciklus.

Hipotalamus, hipofiza, jajnici, nadbubrežne i tiroidne žlezde su odgovorne za regulaciju menstruacije i balansa hormona, tako da je vrlo važno da obratite pažnju na svoje životne navike koje možda negativno utiču na nivo hormona zbog kojih se najčešće javlja neredovna menstrucija tj. kasni ili bude ranije.

Zašto su neredovne menstruacije i izostanak menstruacije opasni 

Na koliko dana se dobija menstruacija ?

Kod žena kod kojih je menstruacija redovna, jajašce se oslobađa na svakih 25-28 dana i dobija se menstruacija. Mada prosečno vreme između dve menstruacije može dosta varirati, posebno kod tinejdžerki i tokom menopauze, kod većine žena se menstruacija javlja jednom mesečno.

Na šta ukazuje neredovna menstruacija ? Kada dođe do izostanka menstruacije, tj. amenoreje, to je jaka indikacija da nešto ne valja. Primarna amenoreja je kada devojka ne dobije menstruaciju tokom puberteta, dok se sekundarnom amenorejom smatra stanje kada kod žene koja je normalno imala menstruaciju, menstruacija izostane tri meseca ili duže.

Redovne i bezbolne menstruacije su znak dobrog balansa hormona i rada reproduktivnog sistema. Međutim, neredovne menstruacije, izostanak menstruacije i bolni i jaki simptomi PMS-a su znaci da nekog hormona ima previše ili premalo.Bez obzira na to da li je uzrok za neredovne menstruacije neko oboljenje, jak stres, loša ishrana, previše vežbanja ili problemi sa kilažom, ako vam menstruacija često izostaje, a trudnoća nije uzrok tome, trebalo bi da se javite lekaru.

Alarmantno je to što mnoge žene ne odlaze kod lekara zbog kašnjenja ili izostanka menstruacije. To je velik zdravstveni rizik, s obzirom na to da su hormonalni poremećaji i amenoreja povezani sa brojnim ozbiljnim oboljenjima, uključujući povećan rizik od osteoporoze, srčanih bolesti, neplodnosti i drugih hormonskih komplikacija.

 

Amenoreja može biti manifestacija širokog spektra oboljenja i endokrinih anomalija. Amenoreja može rezultirati problemima sa plodnošću. Kada je nivo estrogena nizak, uz amenoreju se često javljaju i promene u metabolizmu minerala, glukoze i masnoća. Metaboličke promene utiču na zdravlje kostiju i srca, povećavaju rizik od osteoporoze i srčanih bolesti.

U slučaju sekundarne amenoreje, postoji pet faktora koji obično imaju uticaja na hipotalamičku amenoreju zbog koje se javlja neredovna menstruacija, a to su: malo jela, mnogo vežbanja, malo telesnih masnoća (nizak BMI), stres i genetika.

Kako uopšte dolazi do menstruacije? Prirodan način na koji telo sprečava neredovne menstruacije

Anovulacija je nemogućnost da jajnici izbace jajnu ćeliju, i dijagnoza se postavlja nakon tri meseca. Jedan od glavnih znakova anovulacije su neredovne menstruacije ili amenoreja. Smatra se da je anovulacija abnormalno stanje kod žena starih između 15 i 40 godina, i uzrok je neplodnosti kod oko 30% neplodnih žena.

Koliko je normalno da kasni menstruacija  ?

Oligomenoreja je drugi naziv za neredovne menstruacije, a odnosi se na pojavu kada između dve menstruacije prođe više od 36 dana, što  znači da žena ima manje od osam menstruacija godišnje.Kašnjenje menstruacije od 2-3 do 5 dana ne mora biti razlog za brigu ako se ne događa svakog meseca i uzrok može biti stres.

Pošto je ciklus ovulacije i menstruacije predvidiv, može se regulisati promenom određenih hormona plodnosti, pogotovo estrogena. U ženskom telu postoji nekoliko tipova estrogena. Tri najvažnija su estradiol, estriol i estron.

Estradiol luče jajnici i nadbubrežne žlezde. Smatra se da je ovaj estrogen najjači i da je najviše vezan za menstruaciju, dok su ostali tipovi estrogena vezani za trudnoću. Oko pedesete godine, jajnici počinju da luče manje estrogena, i taj posao prelazi na nadbubrežne žlezde, koje luče estrogen ili biohemijske prekursore iz kojih se sintetiše estrogen. Zato žene ulaze u menopauzu i menstruacije im prestaju.

Kod mnogih žena u reproduktivnim godinama, manjak estrogena može izazvati izostanak ili neredovne menstruacije.Amenoreja kod mlađih žena je jedan od najboljih kliničkih indikatora za deficit estrogena. Sa toliko izvora veštačkog estrogena, koji dovodi do dominacije estrogena, zahvaljujući toksinima i lošoj ishrani, teško je zamisliti da neke žene imaju problem sa manjkom estrogena, ali je ipak tako.

Smatra se da se manjak estrogena javlja ne samo zbog neke greške kod lučenje polnih hormona zbog naslednih hormonalnih problema, već i zbog efekata jakog uticaja hormona stresa na organizam.Potrebno je naći način da se izborite sa stresom ako imate neredovne menstruacije, jer na polne hormone zaista drastično utiču metabolički, fizički i psihološki stresori.

Hormoni stresa mogu postati dominantni iz više razloga – loša ishrana i hronični emotivni stresori su dva najznačajnija. Hormoni stresa su nam potrebni u situacijama “život ili smrt”, kako bismo se lakše izborili sa njima, ali se mnoge žene danas suočavaju sa hroničnim stresom i obično ignorišu odgovor svog organizma, mada to ima jak uticaj na celokupno zdravlje.

Najčešći uzroci izostale i neredovne menstruacije

Osim trudnoće i menopauze, kada menstruacija normalno prestaje, postoji još nekoliko uzroka neredovne menstruacije i amenoreje.

 1. Stres i menstruacija

Ako ste duže vreme pod velikim stresom, vaše telo počinje da čuva energiju tako što sprečava ovulaciju. Zbog nekog traumatičnog događaja, ili čak i zbog običnog stresa, može doći do stimulacije nadbubrežnih žlezda, a njihovi hormoni remete lučenje tiroidnih hormona, estrogena i ostalih reproduktivnih hormona. Kada je reč o ostalim faktorima koji mogu biti stres, stroge dijete i naporno vežbanje mogu izazivati hipotalamičku amenoreju. U nedostatku dovoljno estrogena i poremećaja ostalih hormona, npr. luteinizirajućeg hormona (LH) i folikostimulišućeg hormona (FSH), ženski organizam ne može da obrazuje adevkatan sloj na unutrašnjem zidu materice, i tako izostaje menstruacija.

Zašto se ovo dešava? U suštini, vaš organizam postavlja opasnost kao prioritet. Plodnost je veoma važna, ali je preživljavanje ipak primarno. Taj instinkt preživljavanja je sastavni deo stakog ljudskog bića, i izaziva lučenje hormona stresa – kortizola i adrenalina. Adrenalin i kortizol su dva najznačajnij faktora za odgovor na stres, bez obzira na to da li je opasnost realna ili nije. Adrenalin i kortizol su nam neophodni i ponekad potrebni – pomažu nam da trčimo, penjemo se, znojimo, regulišu naše otkucaje srca i još mnogo toga – ali previše ovih hormona predstavlja problem.

Telu je uvek prioritet da luči ove hormone, kako bi se organizam izborio sa opasnošću, tako da se polni hormoni luče tek kada ta opasnost prođe. Kada postoji hronični stres, nema dovoljno supstanci – na primer, aminokiselina koje pomažu neurotransmiterima u njihovom radu – kako bi se lučili i polni hormoni i hormoni stresa, a organizmu je prioritet lučenje hormona stresa. Jak stres, koji ne podrazumeva samo nerviranje, već i držanje dijete, naporne fizičke aktivnosti i intenzivne emocije, može izazvati amenoreju, bez obzira na promene u telesnoj težini.

 1. Loša ishrana

Ishrana siromašna nutrijentima, antioksidansima i probioticima, a bogata raznim stimulansima, veoma loše utiče na nadbubrežne žlezde i štitnjaču.Na primer, mnogo šećera, hidrogenizovanih masnoća i veštačkih aditiva ili pesticida se vezuje za tiroidnu žlezdu i adrenalni zamor, što izaziva povišen nivo kortizola.

Previše kortizola loše utiče na optimalnu funkciju mnogih drugih važnih hormona, uključujući i polne hormone pa zbog ovoga može da se javi neredovna menstruacija. Takođe podstiče razlaganje kostiju, kože, mišića i moždanog tkiva kada je povišen duži vremenski period. To može dovesti do razlaganja proteina, što dovodi do gubljenja mišićne mase i osteoporoze.

Ako vas muči neredovna menstruacija, jedite dovoljno zdrave hrane.Jedite što više namirnica bogatih antioksidansima i hranljivim sastojcima, posebno dovoljno zdravih masnoća i proteina. Ako imate malu telesnu težinu, malo masnoća u organizmu ili se bavite sportom, jedite kaloričnu hranu.

 1. Naglo mršavljenje i mala telesna težina

Kada indeks telesne mase (BMI) padne ispod 18 ili 19, zbog premalo masnoća obično dolazi do izostanka menstruacije.Kašnjenje menstruacije kod tinejdžerki i mladih devojaka je često uzrokovano malom telesnom težinom.Masnoće su veoma važne za stvaranje estrogena, te veoma mršave žene, kao i one sa ozbiljnijim poremećajima u ishrani (bulimijom i anoreksijom) često imaju amenoreju. Jak fizički napor i nutritivni nedostaci često mogu dovesti do smanjene telesne težine, što stvara veliki rizik od hormonalnih problema koje prate neredovne menstruacije.

Ishrana siromašna kalorijama i masnoćama obično rezultira nutritivnim deficitima, a mali postotak masti u organizmu može dovesti do neredovnih menstruacija i gubitka koštane mase.Žene koje poštuju veganski i vegeterijanski način ishrane, posebno ako to podrazumeva konzumaciju samo sirove hrane, su takođe u rizičnoj grupi, jer su i one sklone maloj telesnoj težini i nutritivnim deficitima. To ne znači da svaka žena koja ima neredovne menstruacije ima manje kilograma nego što joj je potrebno – mnoge imaju normalnu ili prekomernu telesnu težinu.

 1. Previše vežbanja

Mada je umerena fizička aktivnost veoma važna za zdravlje srca, regulaciju spavanja i raspoloženja i održavanje zdrave telesne težine, previše vežbanja može stvoriti pritisak na nadbubrežne žlezde, hipofizu i tiroidu. Žene koje naglo počnu da vežbaju velikim intenzitetom – na primer, za maraton ili neku sličnu manifestaciju, koja zahteva dobru fizičku spremnost – mogu iznenada dobiti amenoreju.

Poput ostalih hormona stresa, kortizol se oslobađa kao odgovor na bilo koji realni ili percipirani stres, bilo fizički ili emotivni. U takve stresove spadaju i prenaporni treninzi, neispavanost, post, infekcije i emotivne traume. Danas, zbog pritiska da moraju ostati vitke i u formi, mnoge žene previše i prečesto vežbaju.

Takvo iscrpljivanje povećava hormone stresa i lišava telo energije neophodne za regulaciju polnih hormona.Trčanje i bavljenje baletom se najčešće vezuju za amenoreju. Čak 66% žena koje trče ili se bave baletom bar ponekad imaju težu amenoreju. Kod žena koje se bave bodi-bildingom, čak 81% je bar nekada imalo amenoreju, a mnoge imaju značajne nutritivne deficite.

Amenoreja zbog vežbanja može biti indikator ogromne iscrpljenosti i najčešće se javlja kod mlađih žena. U poslednjih 30 godina, broj devojaka u srednjim školama koje se bave sportom je porastao za čak 800 posto, a sa tim brojem, porastao je i broj devojaka sa hormonalnim problemima koje prate neredovne menstruacije. Ostali problemi koji se obično javljaju uz ovakvu amenoreju uključuju gubitak koštane mase i poremećaje u ishrani. Zato je, u ovakvim slučajevima, veoma važno prvo rešavati probleme sa kostima i srcem i nutritivne deficite.

 1. Poremećaji tiroidne žlezde

Možda nikada ne biste pomislili, ali za hormonalni disbalans može biti odgovorna štitna žlezda. Poremećaji tiroidne žlezde su jedan od glavnih uzroka izostanka menstruacije. Oko 15% žena koje imaju amenoreju, imaju i neki problem sa štitnom žlezdom. Štitna žlezda se smatra glavnom žlezdom u organizmu i najvažnojom za kontrolu endokrinog sistema. Ona u ogromnoj meri kontroliše metabolizam i utiče na mnoge polne hormone.

Tiroidni poremećaji, poput hipotiroidizma i hipertiroidizma, mogu izazvati simptome poput promena u nivou estrogena i kortizola, i izostanak menstruacije. Previše kortizola u orgnaizmu može dovesti do rezistentnosti na hormone, uključujući i hormone štitne žlezde. To znači da telo postaje manje osetljivo na te hormone, i da je potrebno više hormona kako bi imali jednak uticaj.

 1. Prekid uzimanja kontraceptivnih pilula

Neke žene prestaju da dobijaju menstruaciju kada počnu sa pilulama za kontracepciju, ali kada prestanu da piju pilule, opet ne dobijaju menstruaciju. Mada neki lekari kažu da se menstruacija sama reguliše u roku od nekoliko meseci, nisu retki slučajevi da se to ne desi ni u narednih nekoliko godina.

Ženski menstrualni ciklus se sastoji od skakanja i opadanja nivoa estrogena i progesterona, ali pošto pilule održavaju nivo estrogena visokim sve vreme, organizam prelazi u stanje slično onom prilikom trudnoće, što rezultira neredovnim mestruacijama. Mogu biti potrebni meseci, ili čak i godine, da se sve vrati u normalu.

Skoro trećina žena više od tri meseca nakon prestanka sa pilulama nema menstruaciju, ili je ona vrlo neredovna.

 1. Hormonalni disbalans i poremećaji

Sindrom policističnih jajnika je zapravo hormonalni disbalans koji veoma loše utiče na ovulaciju.Kada žena ima sindrom policističnih jajnika, javlja se promenjen nivo polnih hormona – estrogena, progesterona i testosterona – što često rezultira hirzutizmom (nekontrolisanim rastom dlaka na licu i telu), gojenjem, problemima sa šećerom, aknama i neredovnim menstrualnim ciklusima. Sindrom policističnih jajnika se obično otkriva na redovnim lekarskim pregledima.

Moguće je da se prerana menopauza javi i pre četrdesete godine, i tada se obično javljaju izostale menstruacije, toplotni napadi (valunzi), noćno znojenje i suvoća vagine, mada je ovo relativno redak razlog za izostanak menstruacije.

 1. Alergije i osetljivost na hranu

Nedijagnostikovana osetljivost na gluten ili celijakija mogu uticati na nivo hormona. Pošto ove bolesti izazivaju nutritivne deficite, negativno utiču na zdravlje probavnog trakta i pojačavaju hronični stres i opterećenje nadbubrežnih žlezda, često utiču i na lučenje polnih hormona i izaziva neredovne menstruacije.

Kako dovesti hormone u normalu i vratiti menstruaciju ?

Kao što smo već videli, ishrana, stres, odnosi sa porodicom i prijateljima, fizička aktivnost, okruženje i još mnoštvo drugih faktora utiče na kvalitet života i na hormonalnu ravnotežu. Mada hormonalni disbalans često prolazi neopaženo, veoma je važno da obratite pažnju na to kako vaš način života utiče na vaše zdravlje. Na taj način ćete lakše kontrolisati faktore koji utiču na vašu menstruaciju.

Ako već neko vreme nemate menstruaciju, popričajte sa svojim lekarom o tome i uradite potrebne testove.Neophodni laboratorijski testovi često uključuju ispitivanje nivoa FSH, LH i tiroidnih hormona, kao i prolaktina. Lekar će verovatno prvo isključiti trudnoću, potražiti simptome sindroma policističnih creva i promene u telesnoj težini, pitati da li imate akne i rast neželjenih dlačica na telu, kako bi se videlo da li je pojačana aktivnost androgenih hormona.

Mnogi stručnjaci preporučuju sledeću strategiju lečenja:

 1. hranite se što zdravije i smanjite stres
 2. koristite biljne i prirodne dodatke ishrani kada je to potrebno
 3. tek ako to ne da rezultate, pitajte lekara koje vam pilule preporučuje

Promene u načinu života koje biste trebali da napravite uključuju:

 1. Smanjite stres

Potrudite se da na prirodne načine smanjite stres. Najbolji su: lagano vežbanje, meditacija, esencijalna ulja, pisanje dnevnika, akupunktura i masaža. Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da je akupunktura veoma korisna za lečenje neredovnih menstrualnih ciklusa.

Pokušajte i sa adaptogenim biljkama, jedinstvenom vrstom lekovitih biljki koje stimulišu hormonalnu ravnotežu i štite telo od širokog spektra psihosomatskih bolesti.Biljke poput korena make, ašvagande i bosiljka jačaju imunu funkciju organizma i sprečavaju neželjen efekat stresa. Ašvaganda pomaže u lečenju tiroidnog i adrenalnog zamora.

Razmislite još jednom da li vam je zaista potrebno toliko vežbanja, kafe i korišćenja drugih stimulanasa, prenapornog rada, premalo sna i izlaganja toksinima i iritansima.Spavanje i odmor su veoma važni za hormonalni balans, pa je najbolje da spavate koliko vam je potrebno.

 1. Poboljšajte ishranu 

Ishrana bogata namirnicama koja sadrži dovoljno hranljivih sastojaka je veoma važna za hormone. Morate svom organizmu obezbediti dovoljno kiselina kratkog, srednjeg i dugog lanca, kako bi se obezbedili osnovni sastojci hormona. Najzdravije masnoće koje možete ubaciti u svoju ishranu su kokosovo ulje, koštunjavo voće, semenke, puter i masna riba.

Probiotici mogu pomoći vašem organizmu da stvara važne vitamine koji utiču na hormone poput insulina. Najbolji probiotici su jogurt od kozijeg mleka, jogurt, čorba od kostiju, kefir, kombuha i fermentisano povrće (kiseli kupus).

 1. Promenite režim vežbanja

I premalo i previše fizičke aktivnosti može biti problematično za kontrolisanje kortizola i hormona stresa. Ako imate neredovne menstruacije, pokušajte sa lakšim vežbama. To će vam pomoći u rešavanju problema.

Potrudite se da vežbate tako da smanjite stres, a ne da sagorite što više kalorija. Šetanje, joga, ples i lakši aerobik, kao i tai či, su najbolji načini vežbanja koji naglasak stavljaju na blage i lagane pokrete tela. Trideset do četrdeset pet minuta vežbanja na dan je veoma korisno, ali svakodnevno vežbanje duže od sat vremena i nedovoljno odmora će samo izazvati još više problema.

 1. Očistite se od environmentalnih toksina

Toksine možete izbaciti iz svog tela tako što ćete izbegavati konvencionalne proizvode za negu kože, koji sadrže mnogo sastojaka koji loše utiču na hormone – pre svega parabene, propilen glikol i natrijum lauril sulfat. Svi oni loše utiču na promenu nivoa estrogena u organizmu i mogu izazvati probleme sa štitnom i nadbubrežnim žlezdama. Zato uvek pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima za negu tela i čišćenje kuće.

Koristite staklene i čelične posude kad god je to moguće, umesto plastičnih i teflonskih, jer oni sadrže hemikalije koje loše utiču na hormone koji su glavni uzrok za kašnjenje menstruacije.