Nervoza želuca: Smanjite stres i simptomi će nestati

0
19824
nervozan zeludac

ŠTA JE NERVOZA ŽELUCA? Imati nervozan želudac može biti česta pojava kod nekih ljudi. Međutim, prema doktorima i medicinskim naukama, to nije zvanično ili stanje koje ima dijagnozu.

Nervoza želuca može imati veze sa vašim emocionalnim stanjem ili mentalnim zdravljem, vašim probavnim ili stomačnim zdravljem, ili čak i mešavinom oboje. Retko nervozan želudac može signalizovati nešto ozbiljnije.

Nervoza želuca takođe može biti kako vaš sistem za varenje deluje prirodno tokom perioda stresa. Takođe, to bi moglo biti samo izolovano iskustvo.

Da li želudac boli od nervoze ?

zeludac

Najverovatnije, nervoza želuca se dešava jer ste jednostavno nervozni. To se može desiti svima. Bolovi u želucu zbog nervoze mogu da poremete vaše svakodnevno funkcionisanje.

Mozak i creva su povezani preko vagalnog nerva, jednog od najvećih nerava u telu. Ovaj živac šalje signale iz mozga u creva i obratno, povećava probavnu nadraženost i nepravilnost kada se javlja stres i anksioznost.

Ako imate redovne simptome nervoznog želuca, a naročito ako se vaši simptomi postepeno pogoršavaju – morate što pre da počnete sa kontrolom stresa.

U retkim slučajevima, nervozan želudac može signalizovati osnovni zdravstveni problem. Ako je nervozni stomak uobičajeno iskustvo za vas, obratite se svom doktoru.

Doktor će pomoći da se isključe druga pitanja koja mogu uticati na vaš želudac, kao što su:

 • sindrom razdražljivih creva
 • bolest peptičnog ulkusa
 • zapaljenska bolest creva
 • celijakija
 • anksiozni poremećaj.

U još ređim slučajevima, nervozni želudac može biti povezan sa žučnim kamenjem ili oštećenjem nerva vagusa.

U suprotnom, nervozni stomak je sasvim normalna pojava koja se lako može upravljati.


Nervoza želuca simptomi

nervoza creva

Uobičajeni simptomi nervoze želuca mogu uključivati:

 • osećaj prisutva leptirića u stomaku
 • zatezanje, zavijanje i grčevi i želucu
 • osećaj nervoze ili anksioznosti
 • tresenje, drhtanje, trzanje mišića
 • česta napetost
 • poremećaj želuca, mučnina u želucu od nervoze ili gađenje
 • loša probava ili brz osećaj punoće prilikom jela
 • toplota, vijorenje ili osećaj naduvenosti u želucu
 • povećano mokrenje i kretanje creva.

U retkim slučajevima, nervozan želudac može snažno uticati na creva. Često ili nekontrolisano mokrenje ili pokretljivost creva – a ponekad i povraćanje – mogu biti rezultat ekstremnog nervoznog želuca, ali ne uvek.

Takođe se neretko javljaju nervoza želuca i podrigivanje.

Nervoza želuca i lupanje srca takođe mogu da budu povezani simptomi, budući da stres i nervoza (kao i anksiozni napadi) često izazivaju ubrzan rad srca.


Kako smanjiti nervozu i napetost ?

nervoza

Nervozan želudac se često može tretirati kućnim i prirodnim lekovima, kao i promenama u načinu života.

Biljni lekovi

Određene biljke mogu da olakšaju nervozni stomak kod nekih ljudi. Ako doživite mučninu ili gađenje, koren đumbira može pomoći. Žvaćite koren, pijte čaj od đumbira, jedite đumbir ili ga jednostavno dodajte u svoje obroke.

Druge biljke, kao što su nana, lavanda ili matičnjak, takođe su poznate kao antispazmodici: one mogu zaustaviti grčeve i zatezanje glatkih mišića koji izazivaju stomačne grčeve, nadutost i uznemirenost.

Izbegavajte kofein, naročito kafu

Sadržaj kofeina u kafi može da izazove nervozu i anksioznost, čineći nervozu želuca još gorom. Štaviše, kafa takođe stimuliše creva, pogoršavajući crevne simptome.

Ako baš ne možete da se potpuno odreknete kofeina, pokušajte sa manje stimulirajućim napicima poput zelenog čaja ili oolong čaja.

Vežbajte duboko disanje i meditaciju

Mentalne vežbe vam pomažu da se usredsredite na svoj dah i vraćaju vas u sadašnji trenutak. Ovo može upravljati stresom i anksioznošću koja uzrokuje nervozni stomak. Duboki izdasi mogu biti posebno korisni.

Ako volite meditaciju ili imate bilo kakve druge mentalne ”trikove” koji vas smiruju, pokušajte sa tim.

Ulja za smirivanje

Poznato je da kada se esencijalna biljna ulja upotrebljavaju kao aromatični difuzori, pomažu nekim ljudima sa anksioznošću.

Kupujte proizvode sa smirujućim biljkama poput kamilice, lavande, vetivera ili ruže. Pratite uputstva sa proizvoda.

Pronađite prostor za sebe da se opustite

Na kraju, pronađite vreme i prostor za sebe da odmorite glavu i preuzmete kontrolu nad vašom nervozom, čak i ako to mora biti vreme kada ste potpuno sami.

Razgovaranje sa nekim kome verujete, to može da vam pomogne da prevaziđete anksioznost.

Autor teksta Dr. Aleksandar Stankovic