Nizak progesteron: Šta svaka žena treba da zna (vrednosti, uzroci, simptomi, kako ga povećati prirodnim putem)

0
11470
progesteron hormon

PROGESTERON je hormon koji luče jajnici.Promene u nivou progesterona dovode do problema sa menstrualnim ciklusom i simptoma menopauze.

Progesteron je neophodan za usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu i zdravu trudnoću.

Šta je progesteron?
nizak progesteron

Hormoni kontrolišu plodnost i menstrualni ciklus, a jedan od tih hormona je progesteron. Svaka žena bi trebala da zna šta je progesteron i zbog čega je važan.

Žuto telo je privremena endokrina žlezda koja se stvara u ženskom telu nakon ovulacije, tokom druge polovine mesečnog ciklusa, i zapravo ono luči progesteron hormon.


Čemu služi hormon progesteron?

Progesteron je hormon koji priprema endometrijum za moguću trudnoću nakon ovulacije. On dovodi do zadebljanja zida materice kako bi se u nju spustila oplođena jajna ćelija. Takođe, progesteron sprečava mišićne kontrakcije u materici koje bi inače odbacile oplođeno jajašce. Kada postoji višak progesterona, ovulacija je nemoguća.

Ako ne dođe do trudnoće, žuto telo nestaje i tako se smanjuje nivo progesterona u telu žena. Tada se javlja menstruacija. Ako ipak dođe do trudnoće, progesteron nastavlja da stimuliše organizam da šalje više krvi u krvne sudove u materici, kako bi krv nahranila fetus. Ovaj hormon dalje priprema matericu za prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Kada se formira placenta, ona takođe luči progesteron. To dovodi do povišenog nivoa progesterona tokom trudnoće i telo ne stvara jajne ćelije. Takođe, hormon progesteron je važan i za lučenje mleka.


Zašto je nizak nivo progesterona problematičan?

Progesteron je veoma važan tokom reproduktivnog perioda. Nizak nivo progesterona podrazumeva probleme sa začećem i održavanjem trudnoće. Svakog meseca, kada jajnici oslobode jajnu ćeliju, nivo progesterona skače. Progesteron dovodi do zadebljanja zida materice, kako bi oplođeno jaje moglo neometeno da se spusti u nju. Ako zid materice nije dovoljno debeo, nema ni usađivanja oplođenog jajašceta.

Simptomi niskog progesterona kod žena koje nisu trudne su:

 • glavobolje i migrene
 • promene raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju
 • nizak seksualni nagon
 • toplotni napadi
 • neredovne menstruacije

Kod žena koje nisu trudne, nizak progesteron može izazvati abnormalna menstrualna krvarenja. Neredovne menstruacije i potpuni izostanak menstruacije govori o lošoj funkciji jajnika i ukazuje na nizak progesteron.

Ako dođe do trudnoće, progesteron je neophodan za održavanje trudnoće. Nizak progesteron često dovodi do spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Nizak nivo progesterona u trudnoći izaziva krvarenja i bolove u stomaku. Ostali simptomi niskog progesterona tokom trudnoće su:

 • osetljivost u grudima
 • hroničan umor
 • nizak nivo šećera u krvi
 • suvoća vagine

Nizak progesteron može ukazivati i na toksemiju i vanmateričnu trudnoću. To ponekad rezultira spontanim porođajem ili umiranjem ploda.

Kada se javi pad progesterona estrogen postaje dominantan hormon.Zbog toga se mogu javiti razni simptomi:

 • naglo gojenje
 • smanjen libido, promena raspoloženja i depresija
 • predmenstrualnog sindroma, neredovnih i obilnih menstruacija
 • osetljivih i fibrocističnih dojki
 • endometrioze
 • problema sa žučnom kesom
 • problema sa štitnom žlezdom

Progesteron referentne vrednosti

Referentne vrednosti progesterona su ispod 10 nanograma po mililitru krvi pre ovulacije, a nakon ovulacije više od 10 nanograma po mililitru.

Odmah nakon ovulacije nastupa “faza žutog tela” tj. “lutealna faza”. Tokom ove faze oplođena jajna ćelija putuje kroz jajovode u matericu i tamo se usađuje u roku od šest do dvanaest dana nakon oplodnje. Normalna lutealna faza traje u proseku 14 dana, ali u praksi najčešće traje između 12 i 17 dana.

Progesteron priprema endometrijum za implantaciju i trudnoću. On sprečava kontrakcije materice i stvaranje novih folikula tokom trudnoće. Progesteron luči i placenta.

Da li nivo progesterona ukazuje na ovulaciju?

Nivo progesterona se obično meri oko nedelju dana nakon (pretpostavljene) ovulacije jer je tada najviši. Ako se krv vadi pre toga, rezultat može biti lažno negativan. Lažno negativan rezultat znači da je došlo do ovulacije, ali da je test rađen pre toga i da rezultat ne odražava pravo stanje stvari. Nakon ovulacije dolazi do pojačanog lučenja progesterona i već prvog dana nakon ovulacije vrednost progesterona počinje da raste. Nivo progesterona raste do sedam dana nakon ovulacije, i tada mu je vrednost obično između 10 i 20 ng/mL. Vrednosti progesterona mogu varirati u zavisnosti od toga kada se krv vadi, a čak i vađenje krvi više puta tokom dana može dati različite rezultate.


Koji nivo progesterona je normalan pre i tokom trudnoće?

Koji nivo progesterona se smatra normalnim zavisi od nekoliko varijabli. Period mesečnog ciklusa, da li je došlo do ovulacije ili ne, da li se krv vadi pre ili posle jela, da li se krv vadi odmah ujutru ili tokom dana su faktori koji utiču na test nivoa progesterona.

 • Na početku menstrualnog ciklusa, nivo progesterona je 1 ng/mL, ili čak i niži.
 • Pre ovulacije, nivo progesterona je ispod 10 ng/mL.
 • Sredinom drugog dela menstrualnog ciklusa, sedam do deset dana nakon ovulacije, nivo progesterona je iznad 8-10 ng/mL.
 • Sredinom menstrualnog ciklusa 5 do 20 ng/mL.
 • Tokom prvog tromesečja trudnoće: 11,2 do 90 ng/mL.
 • Drugo dromesečje trudnoće: 25,6 do 89,4 ng/mL.
 • Treće tromesečje trudnoće: 48,4 do 42,5 ng/mL.
 • Nivo progesterona je obično viši tokom trudnoće, ali čak i kod žena koje nisu trudne može biti i do 20 ng/mL. Tokom trudnoće, nivo progesterona treba da bude viši od 12 ng/mL da bi trudnoća bila uspešno privedena kraju.
 • Jedino testovi koji mere nivo hormona hCG mogu potvrditi trudnoću. Bez obzira na to što nivo progesterona tokom trudnoće skače, nemoguće je samo na osnovu progesterona potvrditi trudnoću.

Kako povećati progesteron?

progesteron tablete krema

Nizak progesteron ponekad ne izaziva simptome, a obično ga nije ni potrebno povećati. Međutim, ako planirate trudnoću, hormonska terapija vam može pomoći kad je u pitanju povećanje progesterona. Tako se povećavaju šanse za ostanak u drugom stanju.

Hormonska terapija reguliše i neredovne menstruacije i abnormalna krvarenja.

Hormonska terapija, koja podrazumeva kombinaciju estrogena i progesterona, se koristi i da bi se ublažili teški simptomi menopauze. Kod žena koje uzimaju estrogen bez progesterona postoji povećani rizik od raka materice.

Terapija može podrazumevati sledeće:

 • kreme i gelove
 • supozitorije, kojima se obično leči nizak nivo progesterona koji stvara probleme sa plodnošću
 • vaginalni prstenovi, koji sporije oslobađaju hormone u odnosu na pilule
 • pilule

Hormonalna terapija ublažava toplotne napade, noćno znojenje i suvoću vagine. Kod mnogih žena ona poboljšava i raspoloženja. Hormonalna terapija može smanjiti rizik od osteoporoze i dijabetesa. Neke žene tvrde da bolje spavaju otkad uzimaju hormonalnu terpiju.

Smatra se da ona smanjuje i rizik od šloga, tromba i problema sa žučnom kesom. Ako ste imali rak dojke, lekar će vam sigurno reći da nije preporučljivo da uzimate hormonsku terapiju. Žene koje su imale problema sa jetrom, trombom ili šlog takođe ne bi trebale da uzimaju hormonsku terapiju.


Kreme

Ako želite povećati progesteron uzimanje dodatnog progesterona se najčešće preporučuje u vidu krema. Telo lako apsorbuje kreme. Lekar ili farmaceut će vam dati detaljnije uputstvo oko količine kreme i učestalosti upotrebe.

Neki proizvođači preporučuju početak tretmana za povećanje progesterona 14 dana pred menstruaciju kako bi efekat bio maksimalan. Ženama u menopauzi se preporučuje da koriste kremu za povećanje progesterona 21 dan, zatim da naprave pauzu od nedelju dana, i onda da opet ponove ciklus.


Progesteron tablete

Po potrebi, možete kupiti i progesteron tablete. Jetra brzo razlaže progesteron, tako da manje hormona ostaje u krvotoku. Zato se obično preporučuje upotreba krema ili tableta.

Na tržištu postoje i progesteronske supozitorije, koje se koriste vaginalno. One jačaju tkivo u materici i povećavaju šanse za trudnoću.


Kako povećati progesteron prirodnim putem

hrana
Najbolji prirodni lekovi za povećavanje nivoa progesterona su:

 • povećan unos vitamina B i C
 • unos više cinka
 • manje stresa, jer kortizol, koji se oslobađa kada smo pod stresom, smanjuje nivo progesterona
 • hrana

Prirodni progesteron u hrani

Teško je pronaći prirodni progesteron u hrani, ipak neke namirnice koje ga sadrže vam mogu pomoći na taj način, ali dobra je vest da postoji hrana koja stimuliše proizvodnju progesterona kod žena pa unošenjem takvih namirnica možete uticati na nedostatak progesterona.

Jaja

Progesteron se nalazi u velikim količinama u jajima, a žumanca su ga posebno puna. Žene koje imaju manjak progesterona treba da konzumiraju jaja.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, poput mleka i sira od kravljeg mleka sadrže puno progesterona.

Piletina

Bela mesa, poput piletine, sadrže hormon progesteron u manjim količinama. Ali, u poslednje vreme, živina se veštački pumpa hormonima, te bi konzumiranje belog mesa moglo biti loša opcija za podizanje nivoa progesterona u organizmu.

Hrana bogata cinkom

Crveno meso, morski plodovi i ćuretina su dobri izvori progesterona. Ali, ako želite da konzumirate prirodni progesteron koji se nalazi u hrani oprezno sa svinjetinom i prasetinom koja se, poput piletine, sve češće pumpa hormonima.

Vitamin B6

Vitamini iz B kompleksa su dobri za razbijanje stresa, a pomažu i u razgradnji nusproizvoda estrogena u jetri, čime se smanjuje dominacija estrogena u telu.

Suplementi vitamina B6 mogu smanjiti nivo estrogena i pomoći proizvodnju progesterona.

Dobri izvori vitamina B6: krompir, losos, tunjevina, banane, spanać, orasi, govedina, piletina, slatki krompir, pasulj i smokve.

Magnezijum

Ovaj važan mineral ne samo da pazi na nivo progesterona i smiruje vas, nego i pomaže u razgradnji antagonističkog estrogena, čime smanjuje dominaciju ovog hormona u telu.

Dobri izvori magnezijuma: indijski orah, kelj i drugo zeleno lisnato povrće, seme bundeve, crni pasulj, sočivo i druge mahunarke, kakao, bakalar i integralni pirinač.

Vitamin E

Istraživanja su pokazala da E vitamin poboljšava lutalnu cirkulaciju i podiže nivo progesterona kod nekih žena.

Izvori vitamina E: seme suncokreta, bademi i lešnik. U manjim količinama, E vitamin se nalazi u avokadu, crvenoj paprici, kelju, bundevi, špargli, tikvi, brokoliju i mangu.

L- arginin

Ova amino kiselina se nalazi u namirnicama koje su bogate proteinima, i služi za stvaranje azotne kiseline u telu. Zauzvrat, azotna kiselina opušta krvne sudove i tako pospešuje cirkulaciju. A kada je cirkulacija dobra, corpus luteum i drugi organi (kao što su jajnici) mogu nesmetano da rade i proizvode više progesterona.

Hrana koja sadrži  L- arginin: sočivo i leblebije, riba poput lososa, tune i pastrmke, ćuretina, piletina, svinjetina, seme bundeve, orasi i mlečni proizvodi (ukoliko ih dobro podnosite).


Namirnice koje sadrže fito progesteron

Fito progesteron je dobra opcija ukoliko imate manjak ovog hormona u telu, a dobar je i za održavanje balansa progesterona i estrogena. Nalazi se u nekim biljkama.

Hrana za povećanje progesterona

Kao što smo rekli retke su namirnice koje sadrže progesteron, ali zato postoji dosta hrane koja stimuliše lučenje progesterona. Tu spadaju:

 • pasulj
 • brokoli
 • prokelj
 • kupus
 • karfiol
 • kelj
 • jezgrasto voće
 • bundeva
 • spanać
 • integralne žitarice

Postoje i hrana koja snižava nivo estrogena i tako pojačavaju lučenje progesterona. To su:

 • banane
 • kupus
 • plodovi mora
 • orasi

Ubacite ove namirnice u redovnu ishranu kako biste stimulisali lučenje progesterona.


Kako još stimulisati povećanje progesterona prirodnim putem?

 • Održavajte optimalnu telesnu težinu: suvišni kilogrami ponekad stimulišu lučenje estrogena. To dovodi do sniženog nivoa progesterona. Zdrava težina ne znači nužno da ćete lučiti više progesterona, ali obično dovodi hormone u ravnotežu.
 • Smanjite stres: stres dovodi do lučenja hormona stresa, što negativno utiče na lučenje progesterona. Meditirajte, praktikujte jogu, slušajte muziku, pišite dnevnik ili radite nešto drugo što vas opušta kada ste pod stresom.
 • Smanjite fizički napor: fizička aktivnost je odlična za ublažavanje stresa i održavanje optimalne težine. Međutim, naporne vežbe mogu imati kontraefekat. Iscrpljujuće fizičke aktivnosti dovode do lučenja hormona stresa što za poslediciu ima manjak progesterona.

Nizak progesteron nije nužno znak zdravstvenih problema. Ako se kod vas javljaju simptomi niskog progesterona i želite da utvrdite uzrok , najbolje je da odete kod lekara.

Ponekad je nemoguće utvrditi uzrok problema, ali se zato može odrediti adekvatna terapija za povećanje nivoa progesterona.


Prirodni progesteron za i protiv

Uzimanje suplemenata progesterona je dobro za:

 • zaštitu endometrijuma
 • sprečavanje raka materice
 • održavanje zdravog nivoa “dobrog” holesterola
 • ublažavanje simptoma menopauze
 • ublažavanje neželjenih dejstava sintetičkih hormona

Neželjena dejstva

Uzimanje prirodnog progesterona može izazvati i neželjene simptome: glavobolju, depresiju i osetljive grudi. Ovi problemi se mnogo češće javljaju kod terapije sintetičkim progesteronom. Ovi simptomi obično brzo nestaju i nisu razlog za brigu.

Pre nego što počnete da koristite progesteronsku kremu, uradite test da vidite da li ste alergični. Namažite malo kreme na ruku i sačekajte 24 sata. Ako se ne pojavi alergija (svrab, crvenilo, otok), možete koristiti ovu kremu.


Mere opreza

Prirodni progesteron je odličan način da povećate nivo progesterona bez sintetičkih hormona. Mnoge žene koriste ovaj metod za rešavanje problema sa plodnošću i ublažavanje simptoma menopauze.

Međutim, ovaj metod nije potpuno ispitan. Zato je veoma važno da ne uzimate ovakvu terapiju pre konsultacije sa lekarom.

Vaš lekar će vam preporučiti najbolji metod za povećanje nivoa progesterona.


Prognoza

Nizak nivo progesterona može izazvati niz zdravstvenih problema. Međutim, postoji i dosta tretmana koji uspešno rešavaju problema manjka progesterona. Ponekad je potrebno nekoliko nedelja da efekat terapije postane primetan. Hormonska terapija je za neke žene dugoročno rešenje, posebno za one u postmenopauzi.
Izvori: (1)(2)(3)(4)