Nizak TSH mogući uzroci (nalazi Ft3 i Ft4 i TSH)

0
12795
snizen tsh

Nizak nivo hormona TSH obično znači da je lučenje hormona T3 i T4 pojačano. Pošto prekomerno aktivna štitna žlezda luči previše tiroidnih hormona, oni sami šalju signal hipofizi da luči manje hormona TSH. To može dovesti do hipertiroidizma i svih njegovih simptoma: mršavljenja, nervoze, problema sa spavanjem i retkih menstruacija.

Hipertiroidizam nije povezan samo sa niskim nivoom ovog hormona. Da bi se dijagnostikovala i lečila neka bolest štitne žlezde, lekari obavezno proveravaju i nivo hormona T3 i T4. Uzroci snižen TSH mogu biti Grejvs-Bazedovljeva bolest, gušavost i upala štitne žlezde.

U ovom tekstu ćemo objasniti kako sve nizak TSH hormon može uticati na tiroidne hormone triiodotironin (T3) i tiroksin (T4). Videćemo i koji je normalan nivo ovih hormona i kako da prepoznate simptome hipertiroidizma.

nizak tsh

Čemu služi štitna žlezda?

Štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata i luči veoma važne hormone. Ova mala, leptirasta žlezda stvara hormone koji kontrolišu metabolizam i rast.

Zdrava tiroidna žlezda kontroliše kako naše telo iskorišćava energiju. Tiroidini hormoni utiču na rad srca, telesnu težinu, menstruaciju, rad creva i nervni sistem. Hormoni koje luši štitnjača regulišu i stvaranje proteina u telesnim tkivima.


Šta je TSH (tireostimulišući hormon)?

TSH nalaz

Hipofiza je žlezda u mozgu koja, između ostalog, luči tireostimulišući hormon, odnosno TSH.Nivo ovog hormona utiče na nivo hormona T3 i T4 tako što stimuliše štitnu žlezdu, koja luči ova dva hormona. Abnormalno visok ili nizak TSH može pomoći u dijagnostici bolesti štitne žlezde.  Nivo TSH se gotovo uvek rutinski testira kod beba, kod osoba koje piju zamensku terapiju za tiroidne hormone i za dijagnostikovanje nepolodnosti.


Povezano>  TSH nalaz: Na šta ukazuje snižen ili povišen TSH hormon i kakvo se lečenje preporučuje


Šta su T4 i slobodan T4 (FT4)?

Tiroksin je hormon koji zovemo T4 i on je glavni hormon štitne žlezde. On je jedan od najvažnijih hormona u telu i sadrži četiri atoma joda.Slobodan T4 (FT4) se odnosi na onu količinu hormona koja nije vezana za proteine. Lekari obično preporučuju test ovog hormona kako bi se identifikovali problemi sa štitnjačom. Slobodan T4 je aktivna forma tiroksina.


Šta su T3 i slobodan T3 (FT3)?

FT3 i FT4

Tiroidni hormon triidotironin se zove T3 jer sadrži jedan molekul joda manje nego T4. Tiroksin se u telesnim ćelijama pretvara u triiodotironin. T3 je četiri puta aktivniji nego T4, kog ima u većoj količini.Kao i FT4, slobodan T3 (FT3) je aktivna kolličina tiroidnih hormona koja se može iskoristiti.


Kako TSH utiče na T3 i T4?

TSH utiče na nivo T3 i T4 u krvotoku tako što stimuliše štitnu žlezdu da luči više ovih hormona. Zapravo, TSH stimuliše uglavnom lučenje hormona T4, a on se kasnije pretvara u T3 kada dospe u tkiva.Nivo T3 i T4 takođe utiču na lučenje TSH u hipofizi. To se zove negativna povratna sprega. Visok nivo FT3 i FT4 u krvi signalizira hipofizi da luči manje tireostimulišućeg hormona.Zato je prenizak nivo TSH često signal prekomerne aktivnosti štitne žlezde, odnosno hipertiroidizma.


Normalan nivo TSH

TSH hormon stitne zlezde

Koji nivo TSH se smatra optimalnim? To je0,4-4,0 mIU/L (mili internacionalnih jedinica po litru).

Međutim, neki naučnici smatraju da bi gornju granicu trebalo dosta pomeriti i da normalan TSH ne bi smeo da skoči iznad 2,5 mIU/L.Razlog tome je to što osobe koje imaju TSH između 2,5 i 4,0 mIU/L imaju i veći rizik od oboljenja štitne žlezde.

Takođe, TSH je uvek veći kod starijih osoba. Na primer, kod osoba starih između 50 i 59 godina, normalan rang je i do 4,5 mIU/L, a kod osoba starijih od 80 godina čak i nivo od 7,5 mIU/L se smatra normalnim.


Nizak TSH u krvi

Zvanične normalne vrednosti TSH su između 0,4 i 4,0 mIU/L. Dakle, ako vam je TSH niži od 0,4 mIU/L, imate snižen TSH. Vaš lekar će verovatno tražiti da uradite i test FT4 i FT3.

Šta znači nizak TSH?

Ako imate nizak TSH, to može biti znak hipertiroidizma, jer u odsustvu ovog hormona štitna žlezda luči više hormona T3 i T4. Postoje i oboljenja koja nisu vezana za štitnu žlezdu, a koja izazivaju nizak TSH i nizak ili normalan FT3 i FT4.

Da pogledamo šta sve može izazvati hipertiroidizam.


Grejvs-Bazedovljeva bolest

Grejvs-Bazedovljeva bolest je najčešći uzrok hipertiroidizma, kod koga dolazi do niskog nivoa TSH i povišenog nivoa T4 i/ili T3.Grejvs-Bazedovljeva bolest je autoimuno oboljenje kod kog dolazi do stvaranja antitela koja stimulišu rad štitne žlezde. To rezultira pojačanim lučenjem hormona T4 i T3, i zato hipofiza počinje da luči manje hormona TSH.Simptomi Grejvs-Bazedovljeve bolesti su:

 • oticanje oko očiju, zbog čega oči izgledaju iskolačeno
 • upala očiju i crvenilo očiju
 • problemi sa vidom
 • grudvičasti, crveni pečati na koži (retko)

Plamerova bolest

Plamerova bolest je oboljenje kod koga nekoliko tiroidnih nodula postaje aktivno u samo žlezdi i dovodi do toga da ona luči znatno više hormona nego što je normalno.

Plamerova bolest se zove i toksična nodozna struma. Obično dolazi do toga da ovi noduli zasebno luče T3 i T4 do te mere da oni postaju toksični.Simptomi Plamerove bolesti su:

 • nenamerni gubitak kilograma, pogotovo kod odraslih oboba
 • česta defekacija
 • tremori
 • problemi sa srcem
 • oticanje vrata

Ciste na štitnoj žlezdi

Ostale vrste izraslina na štitnoj žlezdi takođe mogu stimulisati oslobađanje veće količine hormona nego što je normalno i time dovesti do smanjenog lučenja TSH.

Ciste na štitnoj žlezdi mogu, ali ne moraju da utiču na njenu funkciju. U pojedinim slučajevima, ove benigne izrasline mogu stimulisati lučenje hormona i hipertiroidizam. Ponekad se javlja baš suprotno, tj. nedovoljno aktivna štitna žlezda.

Neki simptomi štitne žlezde su:

 • bol koji se širi iz vrata u uho ili vilicu
 • vidno uvećana štitna žlezda
 • problemi sa gutanjem
 • nizak TSH

Previše joda

Unos određene količine joda je veoma važan za štitnu žlezdu. Ako unosite previše joda, nivo TSH može značajno opasti i mogu se javiti simptomi prekomerne aktivnosti štitne žlezde.Jod se nalazi u algama, hlebu, mleku, nekim vitaminskim suplementima i jodiranoj soli. Preporučen unos joda na dan je 150 mikrograma.

Kod zdravih osoba se retko kad javlja “predoziranje” jodom ako se o ishrani vodi računa. Međutim, osobe sa autoimunim oboljenjima spadaju u rizičnu grupu za prekomeran unos joda.

Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu, lekar će vam verovatno preporučiti ishranu koja sadrži više joda.


Upala štitne žlezde (tiroiditis)

Ako imate nizak TSH u krvi, to može značiti da imate upalu štitne žlezde, odnosno tiroiditis. Upala štitne žlezde može izazvati oticanje štitne žlezde i pojačano lučenje hormona T4 i T3. Pojačano lučenje ovih hormona dovodi do manjeg lučenja TSH.

Postoji mnoštvo mogućih uzroka upale štitne žlezde. Nizak TSH izazvan tiroiditisom se može javiti zbog virusnih i bakterijskih infekcija, terapije zračenjem ili antitela koja napadaju štitnu žlezdu.

Tiroiditis može izazvati i hipotiroidizam i hipertiroidizam u zavisnosti od toga kako upala utiče na štitnu žlezdu.


Tumori jajnika i testisa

Tumori na jajnicima i testisima utiču na hormone i mogu izazvati smanjen TSH u krvi. Tada se javljaju simptomi hipertiroidizma.

Jedna vrsta raka jajnika, struma jajnika, može izazvati hipertiroidizam. Reč je o retkoj vrsti raka i hipertireoza se javlja u 5 do 8 posto slučajeva. Tipični simptomi raka jajnika su:

 • neredovno vaginalno krvarenje
 • bolovi u stomaku
 • nakupljanje tečnosti u stomaku

I rak testisa kod muškaraca može izazvati hipertiroidizam. Rak testisa dovodi do skoka nivoa tiroidnih hormona u krvi. Ostali simptomi raka jajnika su:

 • tupi bolovi u donjem stomaku
 • primetna izraslina ili čvor na jednom testisu
 • natečeni limfni čvorovi
 • povišen nivo T4 i T3

Benigni tumori štitne žlezde i hipofize

Nekancerogene izrasline na štitnoj žlezdi ili hipofizi mogu dovesti do niskog nivoa tireostimulišućeg hormona u telu.Većina ovih malih izraslina nije opasna i ne izaziva nikakve simptome. Ako se izraslina uveća, može uticati na lučenje tiroidnih hormona, što snižava lučenje TSH. U tom slučaju se javljaju simptomi hipertiroidizma.  


Poremećaji tiroidne žlezde izazvani lekovima

Simptomi sniženog TSH se mogu javiti i zbog nekih lekova. Lečenje nedovoljno aktivne štitne žlezde može izazvati pad nivoa TSH u krvi zbog velikih doza lekova. I neki lekovi za regulaciju nepravilnog rada srca i lekovi koji sadrže jod takođe mogu izazvati snižen TSH.


Rak štitne žlezde

U retkim slučajevima, na štitnoj žlezdi se javlja maligni tumor i tada se sama žlezda mora ukloniti kako bi se sprečilo širenje karcinoma.Samo dva od dvadeset slučajeva tumora na štitnoj žlezdi su maligni tumori. Ako tumor stimuliše rad štitne žlezde, javlja se hipertiroidizam. Izrasline na štitnoj žlezdi koje dovode do niskog TSH i povišeno T4 su gotovo uvek benigne.


Kakvo je dejstvo niskog nivoa TSH?

Simptomi niskog TSH su obično povezani sa hipertiroidizmom. Previše tiroksina u krvi dovodi do toga da hipofiza luči manje tireostimulišućeg hormona.Nizak TSH u krvi obično izaziva pojavu jednog ili više od sledećih simptoma:

 • nervoza, iritabilnost i nemogućnost da se osoba opusti
 • problemi sa spavanjem i nesanica
 • preskakanje srca i ubrzan rad srca
 • pojačano znojenje
 • umor i slabost u mišićima
 • dijareja i česta stolica
 • vidno otečen vrat
 • iskolačene oči

Veoma je važno da na vreme krenete sa lečenjem kako ne bi došlo do neke od sledećih komplikacija:

 • većeg rizika od osteoporoze
 • raznih srčanih oboljenja (angine, nepravilnog rada srca, zatajenja srca)
 • komplikacija tokom trudnoće

Nizak TSH i normalan nivo slobodnog T4

Šta znači kada je nivo slobodnog T4 normalan, a TSH nizak?

Nizak TSH i normalan slobodan T4 se smatraju subkliničkim hipertiroidizmom. Lekari obično preporučuju tretman ako je TSH niži od 0,1 mIU/L Nizak TSH i normalan FT4 su česti kod osoba koje imaju Grejvs-Bazedovljevu bolest i nodularnu strumu.

Drugi moguć uzrok niskog TSH i normalnog T4 je terapija za hipotireozu.


Nizak TSH i normalan nivo T3 i T4

Zašto se javlja nizak TSH, a normalan nivo T3 i T4?

Ovo je takođe česta pojava kod hipertiroidizma. Najčešći uzroci niskog TSH i normalnog T3 i T4 su:

 • tretman levotiroksinom
 • Grejvs-Bazedovljeva bolest
 • virusni tiroiditis
 • gušavost kod starijih osoba

Nizak TSH i povišen T4

Testovi krvi koji pokazuju nizak TSH i povišen tiroksin obično ukazuju na hipertiroidizam. U takvim okolnostima lekari prepisuju tretman za snižavanje tiroksina, što za posledicu ima povećavanje TSH u krvi.


Nizak TSH, T4 i T3

Kada su i TSH i T3 i T4 niski, to obično nema direktne veze sa štitnom žlezdom.

To se zove netiroidna bolest štitnjače. Ovakav sindrom se najčešće javlja kod osoba koje su jako bolesne i koje imaju neku hroničnu bolest. Najčešća oboljenja koja izazivaju ovakvo stanje su:

 • svaka teža bolest organa za varenje, pluća, srca ili jetre
 • srčani udar
 • izgladnjivanje
 • teške opekotine
 • transplantacija koštane srži

Izvori: (1) (2) (3)