Oskudna menstruacija (hipomenoreja) 10 mogućih uzroka i saveti za lečenje

0
14016
hipomenoreja

HIPOMENOREJA je zapravo oskudna i slaba menstruacija. To je stanje za koje je karakteristično izlučivanje veoma malo menstrualne krvi i kratko trajanje menstruacije. Nasuprot tome imamo menoragiju, za koju je karakteristično veoma obilno menstrualno krvarenje.

Da bi se dijagnostikovala hipomenoreja, potrebno je da se tokom menstruacije izluči manje od 80 mililitara krvi ili da menstruacija traje kraće od dva dana.

Oskudna menstruacija može biti posledica upotrebe oralnih kontraceptiva i drugih hormonalnih lekova (uključujući i kreme). Takva terapija može izazvati oskudnu menstruaciju jer sadrži veoma malo estrogena i na taj način ometa rast endometrijuma. To dovodi do toga da se prilikom menstruacije izlučuje jako malo endometrijalnog tkiva.

Ovo stanje se može desiti u bilo koje doba i kod svake žene. Ipak,oskudne menstruacije se najčešće javljaju nakon puberteta i pre menopauze jer su tada ovulacije obično neredovne i endometrijalno tkivo se ne razvija ravnomerno.

Pored svega navedenog, oskudna menstruacija može biti i posledica nedovoljno hormona štitne žlezde (hipotireoza), povišenog nivoa prolaktina, povišenog nivoa insulina, povišenog nivoa androgenih hormona i drugih hormonalnih problema.

Šta naše telo pokušava da nam poruči oskudnom menstruacijom? Postoji mnogo mogućih uzroka zbog kojih se javlja oskudna menstruacija. Srećom, većina nije opasna.

grcevi menstruacija


Mogući uzroci hipomenoreje

Hormonalni disbalans

progesteron hormon

Za čitav menstrualni ciklus su najvećim delom zadužena dva hormona: estrogen i progesteron. Nivo ovih homona tokom menstrualnog ciklusa značajno oscilira. Ako imate neki hormonalni disbalans, sasvim je normalno da se to odrazi i na menstruaciju. Na primer, estrogen je zadužen za zid materice. Ako imate manjak estrogena u organizmu, ne dolazi do adekvatnog zadebljanja zida materice i menstruacija je oskudna. Previše hormona testosterona takođe može biti uzrok zbog koga se javlja oskudna menstruacija.

Ako vas brine slaba menstrucija, oskudnija nego inače da biste utvrdili da li imate neki hormonalni problem, morate otići kod lekara. Ako je zaista reč o tome, lekar će vam preporučiti adekvatnu terapiju.

Povezano> Poremećaj hormona: 15 simptoma i  saveta za lečenje


Stres


Stres na mnogo načina utiče na reproduktivno zdravlje. Kada smo pod stresom, telo luči dva hormona: adrenalin i kortizol. Ovi hormoni narušavaju međusobni odnos drugih hormona, a neki od njih su zaduženi za rad reproduktivnih organa. Konkretno, kortizol utiče na lučenje estrogena i progesterona. Kada ste pod jakim stresom i vaše telo luči mnogo kortizola, ne samo da se može javiti slaba, oskudna menstruacija već i kašnjenje ili potpuni izostank mestruacije.

Saznajte više> Hormon stresa kortizol: 6 simptoma poremećaja i kako ga normalizovati


Pothranjeni ste

mrsavljenje

Da bi se javila normalna menstruacija, telu je potrebna određena količina masnoća. To ima smisla kada posmatramo stvar sa evolutivnog aspekta. Ljudski organizam će se prvo fokusirati na samoodržanje umesto da se priprema za stvaranje novog ljudskog bića (ne zaboravimo da je upravo to i svrha čitavog menstrualnog ciklusa). Ako imate veoma nisku telesnu težinu, posledica može biti oskudna menstruacija i potpuni izostanak menstruacije. Hipomenoreja se najčešće javlja samo u ekstremnim situacijama – kada naglo počnete sa napornijim vežbama, ako naglo izgubite mnogo kilograma ili ako imate neki poremećaji u ishrani.


Problem sa zidom materice

Tanjenje zida materice ne mora nužno biti posledica manjka estrogena. Ako imate ožiljak na materici (zbog neke operacije), to može oštetiti tkivo koje se svakog meseca zadebljava i na kraju ljušti i izlazi u vidu krvi. Tada obično dolazi do oskudne menstruacije. Moguć uzrok hipomenoreje je i veoma retka bolest po imenu Ašermanov sindrom, koja izaziva pojavu adhezija u materici. Obično je jedini simptom ove bolesti hipomenoreja. Ako imate ovakav problem i nije vam jasno šta je njegov uzrok, obratite se svom ginekologu.


Imate sindrom policističnih jajnika


Još jedan moguć uzrok oskudnih menstruacija je sindrom policističnih jajnika. Reč je o čestom poremećaju endokrinog sistema koji dovodi do hormonalnog disbalansa. Ako imate sindrom policističnih jajnika, verovatno imate mnoštvo malih cista na jajnicima koje remete nivo hormona u telu i izazivaju pojavu pojačane maljavosti, akni, gojaznosti i slabijih menstruacija. Ako pored slabe i oskudne menstruacije imate i ove simptome, najbolje je da se obratite svom ginekologu.


Koristite oralne kontraceptive

Ako koristite pilule za kontracepciju, imajte na umu da njihova neželjena dejstva uključuju i slabe menstruacije, a ponekad čak i potpuni izostanak menstruacije. Takvi problemi se češće povezuju sa drugim kontraceptivnim sredstvima, ali se mogu javiti i zbog dugoročne upotrebe pilula za kontracepciju. One u retkim slučajevima izazivaju takozvanu endometrijalnu atrofiju, što podrazumeva stanjivanje zida materice.Ako ste nedavno počeli da koristite pilule za kontracepciju slabija menstruacija nego inače nije razlog za veliku brigu.


Imate hipertireozu

Štitna žlezda kontroliše metabolizam energije u ćelijama, što na mnogo načina utiče na ostatak organizma. Kod osoba sa hipertireozom štitna žlezda luči prekomernu količinu hormona. To znači da se gotovo svi telesni procesi ubrzavaju i izazivaju nervozu, anksioznost, probleme sa spavanjem i nagli gubitak kilograma. Često se dešava da hipotireozu prati i oskudna menstruacija ili da dosta kasni.


Trudni ste


Ako ste u drugom stanju, jasno je zbog čega ne dobijate menstruaciju. Zapravo, izostanak menstruacije je i glavni simptom trudnoće. Međutim, kod nekih žena menstruacija ne prestaje odmah. Ponekad se dešava da se tokom prvih nekoliko meseci javlja blaže krvarenje. Ako naglo dobijete slabije menstruacije nego inače, a postoji mogućnost da ste u drugom stanju, obavezno uradite test na trudnoću.

Obavezno idite kod lekara kako biste utvrdili da nije reč o vanmateričnoj trudnoći, do koje dolazi kada se jajna ćelija oplodi, ali umesto da se spusti u matericu, ona ostaje zaglavljena u jajovodu. To je izuzetno opasna situacija i zato je najbolje da odete kod lekara i uverite se da to nije slučaj. Jedan od mogućih simptoma vanmaterične trudnoće jeste slabo menstrualno krvarenje.


Tako ste rođeni

genetika-1

Neke žene naprosto po prirodi imaju slabije menstruacije. To čak može biti i nasledno. Ako nemate nikakav zdravstveni problem i niste u drugom stanju, nema razloga za brigu. Postoji mogućnost da je prisutna i malformacija zida materice zbog razvoja materice još u fetalnom periodu. Najbolje je da vas pregleda lekar i proveri da li je zaista tako.


Početak menopauze


Ako ste već u godinama u kojima postoji verovatnoća da će doći do menopauze i prometite da vam menstruacije postaju sve slabije, to može biti simptom perimenopauze, tj. perioda pred nastupanje menopauze. Menstruacije se neće naglo prekinuti, već prvo postaju slabije i ređe se javljaju. Tokom tog perioda su obično i jako oskudne i hipomenoreja je potpuno prirodna pojava.


Da li je oskudna menstruacija opasna?

Hipomenoreja u većini slučajeva nije opasna i većina uzroka hipomenoreje se lako leči. Međutim, da biste izlečili taj uzrok, morate ga prvo prepoznati i isključiti ozbiljnije zdravstvene probleme kao uzrok.

Takođe, bitno je da rešavate sve zdravstvene probleme koji bi mogli da izazovu neplodnost. Naravno, to što imate slabije menstruacije ne znači da ne možete da imate bebu. Sve dok imate ovulaciju, sa začećem ne bi trebalo da bude problema. Ako želite da stvorite novo ljudsko biće, potrebno je da slušate savete svog lekara.

Oskudna i slaba menstruacija može predstavljati velik stres ako mislite da je to posledica nekog poremećaja. U nekim slučajevima i jeste. Ipak, češće se dešava da nije reč ni o čemu ozbiljnom. U tom slučaju nemate razloga za brigu. Zato je najbolje da odete kod lekara kako biste utvrdili u čemu je stvar. Ako imate neko oboljenje koje zahteva lečenje, počnite što pre sa terapijom. Ako je sve u redu, naprosto prestanite da se brinete.


Kako se leči hipomenoreja?


Ovo stanje se ne može efikasno lečiti ako ne znate šta mu je uzrok. Tretman zavisi isključivo od dijagnoze. Kada se reši uzrok problema, i menstruacija će se vratiti u normalu. Ako je oskudno menstrualno krvarenje posledica puberteta ili menopauze, nema leka za to.


Postoje li prirodni lekovi za oskudne menstruacije?

Neven:ova biljka uspešno leči slabu menstruaciju i ublažava bolove i upalu. Najbolje je da potražite čaj od nevena.

Semenke susama:ovo je takođe dobar lek za slabu menstruaciju. Možete ubacivati susam u jela ili piti ulje od susama.

Hrana bogata cinkom: cink pomaže u održavanju normalnog nivoa hormona estrogena i progesterona kroz čitav menstrualni ciklus. Najbolji izvori cinka su ostrige, spanać, sirove semenke bundeve, suncokret i susam.

Mleveni lan: lan pomaže u regulaciji nivoa prostaglandina, a upravo su oni najčešći uzrok slabih menstruacija. Takođe, lak ublažava upalu i bol.

Omega-3 masne kiseline:ove esencijalne masne kiseline odlično rešavaju problem oskudne menstruacije. One poboljšavaju funkcije jajnika i cirkulaciju. Takođe, omega-3 masne kiseline su bitne i za sintezu hormona. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, bakalar i iverak.

Kamilica:uspešno ublažava sve menstrualne probleme, bol, stres i anksioznost.
Izvori: (1) (2)