Otečeni i bolni zglobovi na nogama i rukama uzrok i lečenje

0
5798
bol u zglobovima

MUČE VAS OTEČENI I BOLNI ZGLOBOVI na nogama i rukama, pitate se šta je uzrok i šta se može preduzeti ?

Do otoka u zglobovima (efuzije zgloba) dolazi usled nakupljanja viška tečnosti u tkivima koja okružuju zglob. Otok zglobova se često javlja kod različitih oblika artritisa, infekcija i povreda. Bolni i otečeni zglobovi na nogama i rukama su simptomi nekih oboljenja koja ćemo u nastavku teksta navesti.

Osteoartritis (OA) – Osteoartritis, ili artroza zglobova, jeste oblik artritisa do koga dolazi usled degeneracije zglobne hrskavice i okolne kosti, a javlja se zbog starenja ili nakon povrede. Ovo je ujedno i najčešća bolest zglobova.

bol zglobova

Kod osteoartritisa dolazi do trošenja hrskavice koja oblaže krajeve kostiju. Ovaj oblik artritisa može da izazove oticanje onih zglobova koji tokom života trpe najveće opterećenje, kao što su kolena, kukovi, stopala i kičma.

Osim bola koji se javlja u zahvaćenom otečenom zglobu, obično nema osećaja slabosti ili umora.

Reumatoidni artritis (RA) – Reumatoidni artritis je zapaljenski oblik artritisa, koji može da se javi u bilo kom životnom dobu – čak i kod veoma mlade dece.

reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis izaziva pojavu bolnih, ukočenih i otečenih zglobova. Reumatoidni artritis obično zahvata šake, stopala i kolena, mada može da se javi i na drugim zglobovima, kao i drugim delovima tela. Simptomi reumatoidnog artritisa mogu da ometaju svakodnevne aktivnosti.

Giht – Giht, ili gihtni artritis, obično se javlja iznenada, uz jak bol u zglobu, oticanje, crvenilo i osećaj toplote oko zgloba – najčešće zgloba nožnog palca (u oko 50% slučajeva).

Giht izaziva otok i bol u zglobu, koji može da bude tako žestok da čak i težina posteljine može da izazove uznemirenje. Kada se javi, obično je zahvaćen samo jedan zglob, ali povremeno giht može da zahvati i više zglobova.

oteceni zglobovi giht

Kod gihta, mokraćna kiselina – hemikalija normalno prisutna u organizmu – formira kristale koji se talože u zglobovima, izazivajući upalu i bolove. Ovi kristali mogu da se talože i u drugim regijama pa postaju potkožni čvorići ili bubrežni kamenac.

Ankilozirajući spondilitis – Ankilozirajući spondilitis (Morbus Bechterewi) je hronična, progresivna zapaljenska bolest lokomotornog sistema, koja najčešće počinje u zglobovima karlice, a potom se širi na zglobove kičme, pripoje fibroznog diskusa i ligamente kičmenog stuba. U poodmaklom stadijumu bolest zahvata i druge zglobove, najčešće zglob ramena i kuka, a ponekad mogu da budu zahvaćeni i organi, kao što su srce i oči. Nakon višegodišnjeg bolovanja, bolest se završava okoštavanjem (osifikacijom) vezivnih tkiva i zakočenjem (ankilozom) zglobova, usled čega dolazi do nepokretnosti kičmenog stuba i toga da on na rendgenskom snimku izgleda kao stablo bambusa.

Psorijatični artritis – Psorijatični artritis, ili psorijazni artritis,  je zapaljenska bolest zglobova, povezana sa kožnim oboljenjem koje se zove psorijaza.

Uzrok nastanka nije u potpunosti jasan, mada nasledni faktori imaju značajnu, ali ne i dominantnu ulogu, a kod nekih pacijenata primarni su faktori spoljnje sredine. I do 30% osoba koje pate od psorijaze, takođe pate i od psorijatičnog artritisa.

Infektivni artritis –Infektivni, ili septični, artritis posledica je bakterijske, virusne ili gljivične infekcije tkiva i tečnosti zgloba. Infekcija zgloba se obično javlja nakon prvobitne infekcije u organizmu.

Infekcija koja je nastala u nekom drugom delu organizma, kao što su koža, nos, grlo, uši ili postojeća rana, premešta se  do zgloba kroz krvotok. U roku od nekoliko sati ili dana, javljaju se bol, upala, otok zgloba i povišena telesna temperatura.

U zglobove koji su najčešće zahvaćeni infekcijom spadaju koleno, kuk, rame, gležanj i ručni zglob. Oštećeni zglobovi su mnogo podložniji infekcijama.

U česte bakterijske uzročnike infektivnog artritisa spadaju gonokok (Neisseria gonorrhoeae) i zlatni streptokok (Streptococcus aureus). Neke infekcije zgloba izaziva više mikroorganizama.

oteceni zglobovi

Povrede zgloba – Povrede zgloba za posledicu mogu da imaju bolne, otečene zglobove i ukočenost. Ponekad bol u zglobu može da bude prouzrokovan pucanjem mišića, tetiva i ligamenata koji okružuju zglob, burzitisom (upalom burzi), tendinitisom (upalom tetiva), dislokacijom (iščašenjem zgloba), uganućem i frakturom (prelomom) kosti.


Koji su simptomi bolnih i otečenih zglobova

U Simptome efuzije zgloba spadaju:

  • dugotrajan tup bol koji dopire iz dubine zgloba
  • osećaj toplote na dodir
  • ukočenost
  • nemogućnost normalnog pomeranja zgloba

Kako se leče bolni i otečeni zglobovi?

oteceni zglobovi lecenje

Ne može svaki bol i otok zgloba da se leči na isti način. Lečenje zavisi od osnovnog uzroka ili dijagnoze.

Na primer, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Brufen) se koriste za lečenje otečenih i bolnih zglobova kod osteoartritisa. Ovi lekovi mogu da se koriste i za otečene i bolne zglobove koji se javljaju nakon povrede. Uz nesteroidne antiinflamatorne lekove, tople vlažne obloge ili led mogu da ublaže bol i smanje otok.

Steroidni medikamenti koji se uzimaju oralno u kratkom vremenskom periodu, mogu da budu delotvorni kod ublažavanja bola i otoka zglobova. Steroidi blokiraju proizvodnju inflamatornih supstanci u organizmu.

Još jedan od oblika lečenja jeste i administriranje steroida u obliku injekcija, koje se ubrizgavaju direktno u zglob. Kako smo već rekli, ove injekcije se daju direktno u otečen zglob – izvor bola i upale. Ove injekcije pacijentima pružaju privremeno, ali brzo smanjenje otoka i ublažavanje bola. U većini slučajeva, tokom ove procedure, pribegava se i uklanjanju tečnosti iz zgloba.

Za zapaljenske oblike artritisa, kao što su reumatoidni i psorijatični artritis i ankilozirajući spondilitis, lečenje može da podrazumeva nesteroidne antiinflamatorne lekove, steroide i novije vrste lekova koje utiču na imuni sistem. U ovakve lekove spadaju lekovi koji menjaju tok bolesti (LMTB medikamenti), biološki agensi u koje spadaju i inhibitori faktora nekroze tumora (TNF inhibitori) i inhibitori enzima koji blokiraju proteine izazivače upale.

Akutni giht može da se leči lekom koji se zove kolhicin. Ovaj lek koji se dobija uz recept umanjuje otok, ublažava bolove i upalu koji su posledica taloženja kristala u zglobovima.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi takođe mogu da pomognu kod ublažavanja bolova i smanjenja otoka. Ponekad su potrebni i jači analgetici.

Otečeni i bolni zglobovi usled infektivnog artritisa leče se antibioticima koji zaustavljaju infekciju. Ponekad može da bude potrebna i operacija, radi drenaže infektivnog materijala iz zgloba.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)