Otečeni kapci na očima: 12 uzroka, simptomi, lečenje

0
28489
nateceni kapci

OTEČENI KAPCI NA OČIMA su mnogo više od estetskog problema. Mogu izgledati zaista zastrašujuće, a posebno su opasni ako utiču na vid.

Većina uzroka za otok očnog kapaka je manje-više bezopasna, ali i naizgled beznačajni problemi mogu biti veoma ozbiljni. Ako vam se iznenada pojavi otok na kapcima, najbolje bi bilo da posetite oftalmologa.

Ako ste i ranije imali ovakvih problema i znate šta je uzrok, verovatno možete sami da umirite otok za par dana.

Zašto otiču kapci na očima

oteceni gornji kapci

Otečeni gornji kapci ili jedan kapak

Gornji očni kapak je taj koji održava vlažnost na površini oka i služi za izbegavanje povreda ovog osetljivog organa. Kapci refleksno trepću i na taj način se aktivira suzna žlezda, koja ovlažuje oči i sprečava prodiranje stranih tela. Ako je na kornjem kapku neki otok, možete imati neprijatan osećaj u očima, a to zna i da boli. Otečeni gornji kapci mogu biti uzrok puno toga, od alergije, preko kozmetike i šminke do previše ulja na koži.


Donji kapak

otecen donji kapak

Donji očni kapak je vitalan za zaštitu oka. Donji kapak drži čestice prašine i druge predmete van oka. Oči se „podmazuju“ vodom i suzama. Otečeni donji kapci su obično posledica infekcije, upale, prepreke u suznom kanalu, alergije ili edema.

Ovo su mogući uzroci:

Alergije

Natečeni kapci sa svrabom i crvenilom očiju i neprestanim lučenjem suza? Možda je uzrok problema alergija. Prašina, polen i ostali česti alergeni dosta iritiraju oči i tako izazivaju alergijsku reakciju.Alergije koje se ovako manifestuju su retko opasne, ali mogu biti prilično iritantne.Najbolji lek je  izbegavanje alergena, a nekim ljudima pomažu i antihistaminici. Kapi za oči mogu ublažiti svrab i suvoću očiju, ali ako simptomi potraju, najbolje je da se obratite lekaru kako bi vas on poslao na alergotest i odredio adekvatnu terapiju.


Iscrpljenost

Otečeni kapci na očima i podočnjaci mogu biti posledica umora, iscrpljenosti i manjka sna.. I zadržavanje vode tokom noći može biti uzrok za oticanje kapaka. Ako niste dobro spavali, verovatno vas lice u ogledalu plaši.Najbolje je da stavite hladne obloge na oči i da spavate sa malo podignutom glavom. Unos dovoljno vode može ublažiti problem sa zadržavanjem tečnosti i oticanjem.


Otečeni kapci od plakanja

Plakanje može izazvati pucanje malih kapilara u očima i očnim kapcima.Otečeni kapci nakon plakanja se javljaju zbog zadržavanja tečnosti i pojačanog dotoka krvi u deo lica oko očiju. Odmor, podizanje glave i hladne obloge uspešno rešavaju ovaj problem koji nastaje od plakanja.


Kozmetički preparati i šminka

Kada šminka, kreme i ostali preparati za negu lica dospeju u oči, mogu dosta da ih iritiraju, što rezultira otocima, crvenilom i peckanjem.Natečeni kapci mogu biti posledica i alergijske reakcije na ovakve proizvode.Ako dođe do peckanja, suvoće i oticanja očiju, pitajte farmaceuta da vam preporuči neke kapi za oči.Ako se peckanje pogorša ili nastavi, najbolje je da odete lekara.

Najbolje je da neko vreme ne koristite šminku i kreme za lice da vidite da li vam možda neka od tih stvari izaziva ovakav problem.


Čmičak

Čmičak je očna infekcija koja izaziva otok na kapku.

Čmičak je, zapravo, infekcija žlezde koja se nalazi u samom kapku. Najčešći oblik čmička je infekcija suznih žlezda koje se nalaze tik ispod trepavica. Ponekad se čmičak javlja unutar kapka zbog infekcije lojnih žlezda.

Čmičak se obično prvo javlja kao crven, otečen čvorić praćen svrabom i bolom. Tokom nekoliko sati ili dana se javlja i grudvica nalik na bubuljicu. Ponekad čak ima i beo vrh.

Uglavnom se čmičak javlja na samo jednoj žlezdi i ne zahteva tretman. Tople obloge su sasvim dovoljne za ublažavanje bolova.Najbolje je da ne koristite šminku niti bilo kakvu kozmetiku dok se čmičak ne povuče. Nikako ne pokušavajte da iscedite čmičak i pokušajte da ga ne dodirujete kako ne biste preneli infekciju na druge delove oka.

Antibiotici pomažu u sledećim slučajevima:

  • odjednom se pojavljuje nekoliko čmičaka
  • čmičak je veoma bolan
  • simptomi se pogoršavaju
  • javlja se visoka temperatura
  • javlja se problem sa vidom

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, najbolje je da zatražite uput za oftalmologa.


Halacion

Halacion liči na čmičak, ali nije posledica infekcije. Halacion se javlja kada dođe do zapušenja lojne žlezde u očnom kapku.

Kada se javi jedan halacion, verovatno će se pojaviti još neki, i ovi čvorići mogu dosta narasti. Međutim, retko kad se javljaju bolovi. Halacion prolazi nakon nekoliko dana, kao i bubuljice.Tople obloge ubrzavaju oporavak.

Ako halacion dosta naraste, može ometati vid i može biti bolan. Često je teško razlikovati halacion, čmičak i očnu infekciju.Ako se grudvica ne povlači nekoliko dana ili aku su prisutni drugi simptomi infekcije, obratite se lekaru.


Orbitalni celulitis

Orbitalni celulitis je infekcija dubokog tkiva u očnim kapcima. Ona se brzo širi i može biti jako bolna. Čak i mikroskopska posekotina može poslužiti bakterijama kao ulaz u tkivo, gde one izazivaju orbitalni celulitis.

Otečeni kapci, crvenilo i bol dovoljan su razlog da bez odlaganja idite kod lekara.Celulitis je ozbiljna infekcija koja zahteva hitno lečenje antibioticima. U zavisnosti od težine infekcije, možda ćete morati da primate antibiotike kroz infuziju.


Grejvs-Bazedovljeva bolest

Grejvs-Bazedovljeva bolest je endokrini poremećaj koji podrazmeva abnormalnu aktivnost štitne žlezde. Ova bolest izaziva stanje kod kog se stvara mnogo ćelija koje se bore protiv nepostojeće infekcije u oku.Zbog antitela koja se oslobađaju javljaju se upala i otečeni kapci.

Ako sumnjate na ovu bolest i imate druge problematične simptome, odmah idite kod lekara.


Herpes na oku

Okularni herpes je infekcija herpesom na oku ili oko očiju. Mada se svako može zaraziti ovakvim herpesom, on se češće javlja kod dece. Okularni herpes izgledom podseća na konjuktivitis i ne javljaju se uvek karakteristične lezije.

Da bi se postavila dijagnoza, lekar uzima bris kako bi se potvrdilo prisustvo virusa. Pošto ovaj virus ostaje da živi u ljudskom telu, lečenje je simptomatsko i antivirotici se uzimaju za ublažavanje simpotma.


Blefaritis – upala očnog kapka

Neki ljudi naprosto imaju više bakterija oko kapaka nego drugi. Ove bakterije izazivaju oboljenje po imenu blefaritis – upalu očnih kapaka.Kod osoba sa blefaritisom se javljaju “masne” trepavice i ljuspice nalik na perut oko trepavica. Kod nekih osoba sa blefaritisom se javljaju upaljeni i bolni očni kapci.

Blefaritis je hronično oboljenje. Često se dešava da simptomi počnu da se ublažavaju, a zatim se naglo pogoršaju. Tople obloge i pažljivo uklanjanje svih tragova šminke dosta pomažu u lečenju. Oftalmolozi obično prepisuju antibiotike za lečenje blefaritisa.

Blefaritis je prilično opasan, jer može izazvati ozbiljnije infekcije. Ako često imate blefaritis i čini se da se svaki put pogoršava, idite kod specijaliste za bolesti očiju.


Blokirani suzni kanali

Kada dođe do blokade suznih kanala, oni ne mogu potpuno da se isprazne, a rezultat sunatečeni kapci sa bolovima i crvenilom. Često se javljaju i krastice u uglovina očiju. Kada dođe do ovakvih blokada, ujutru je gotovo nemoguće otvoriti oči.

Ovaj problem se jako često javlja kod beba i mlađe dece. Simptomi se najčešće povlače do kraja prve godine života.

U većini slučajeva, ovaj problem je iritantan, ali ne i bolan. Tople obloge ublažavaju otok i pomažu u drenaži suznih kanala. Pokušajte da nežno masirate deo oko očiju (prethodno dobro operite ruke kako ne biste inficirali oko) kako biste ublažili pritisak i podstakli čišćenje kanala.

Ponekad dolazi do infekcije suznih puteva. Ako vas kapak jako boli ili ako dobijete temperaturu, odmah potražite lekarsku pomoć. Možda je reč o infekciji koja se mora lečiti antibioticima.

Ako se suzni kanali ne otvore u roku od par dana, možda će biti potrebna medicinska procedura da se oni otvore.


Konjuktivitis

Konjuktivitis je upala vežnjače (konjuktive), prozirnog, tankog tkiva u oku. Za konjuktivitis je karakteristično crvenilo oka, a često se javljaju i bol, svrab i otečeni kapci.

Najčešći oblik konjuktivitisa je virusni konjuktivitis, koji prolazi sam od sebe za sedam do deset dana. U nekim slučajevima, i bakterijske infekcije izazivaju konjuktivitis. Najređi, ali takođe mogući uzročnici konjuktivitisa su alergeni i iritansi koji toliko iritiraju oko da izazovu konjuktivitis.

Tople obloge su sasvim dovoljne za ublažavanje bolova. Da biste sprečili konjuktivitis

  • redovno čistite područje oko očiju i uklanjajte sve tragove šminke
  • nemojte trljati i dodirivati oko
  • dobro perite ruke pre i nakon dodirivanja oka kako biste sprečili širenje infekcije

Ako se simptomi pogoršaju ili se stanje ne poboljšava nakon nekoliko dana, obratite se lekaru kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.


Otečeni kapci kod dece

Otečeni kapci kod dece su česta pojava, obično zbog alergije, povrede ili infekcije. Pošto ovo može biti i ozbiljno, odvedite dete kod pedijatra, kako biste dobili tačnu dijagnozu i plan za lečenje, da ne bi došlo do oštećenja vida.

Ovo su najčešći uzroci zbog kojih se javljaju otečeni kapci kod dece:

Infekcija

Bakterije i virusi su najčešći krivci za otok očnog kapka kod dece kod dece. Konjuktivitis je česta infekcija, koja zahvata beonjaču i izaziva oticanje kapka. Obično počinje kao crvenilo oka, iz kog suzi tečnost bele ili žućkaste boje. Oči obično svrbe, peku i suze više nego obično. Konjuktivitis je jako zarazan i lako se širi među decom, zbog toga što ona slabije peru ruke. Bakterijski konjuktivitis se leči lekovima za lokalnu upotrebu. Virusni konjuktivitis obično prolazi samo od sebe kroz 3-5 dana.

Povreda

Direktna povreda oka može izazvati oticanje očnog kapka. Deca znaju da se povrede olovkama ili drugim oštrim predmetima, igračkama ili granama. Ujedi insekata mogu takođe biti uzrok, pogotovo ujedi komaraca i krpelja.

Alergije

Kao i kod odraslih i kod dece alergije takođe mogu izazvati oticanje kapaka. Kada počne sezona alergija, decu obično počinju da svrbe oči i da suze. Deca mogu biti alergična i na lekove, hranu i prehrambene proizvode, kao i na detardžente.

Otečeni kapci kod dece su razlog za obaveznu posetu lekaru. Kontaktirajte lekara ako primetite da je otok kapka takav da dete ne može da otvori oko, ili ako se žali na bolove, ili ako se pored otoka javljaju i drugi simptomi kao što su povišena temperatura ili problemi sa vidom.


Trudnoća

Preeklampsija tokom trudnoće i zadržavanje tečnosti zbog čega se javljaju natečeni kapci.


Prirodno lečenje

U nekim slučajevima prirodni lekovi mogu pomoći.Otečeni kapci zbog plakanja, umora pa i u slučaju alergija se mogu uspešno vratiti u normalu uz pomoć prirodnih lekova, dok neke od infekcija zahtevaju antibiotike.

Kesice čaja od kamilice

caj od kamilice

Kamilica je odličan prirodni lek za ispiranje očiju a takođe i dobar lek kad su u pitanju otečeni kapci, pošto ublažavaju crvenilo i iritaciju. Kesice čaja od kamilice koje ste iskoristili za pravljenje čaja, možete staviti u frižider, pa ih staviti na oči kada se prohlade. Osim toga, ovaj prijatan osećaj će vam pomoći da se opustite na kraju dana.


Krastavac

Krastavac je odličan diuretik, i bilo da ga konzumirate ili nanosite na očne kapke, idealan je za zadržavanje tečnosti. Osim što možete da jedete krastavac i stavljate ga u sok, preporučujemo da oko pola sata ležite sa kriškama krastavaca na očima. Kroz 20-ak minuta, skinite krastavac i umijte se hladnom vodom.


Sirov krompir

Sirov krompir je odličan antiupalni lek, koji se može koristiti umesto kriški krastavaca. Odsecite dve kriške sirovog krompira i držite ih na zatvorenim kapcima barem 20 minuta.


Kad su u pitanju natečeni kapci najvažnije je šta je uzrok otoka. Ako je nešto bezazleno poput konjuktivitisa, kapi za oči će biti dovoljne. Ali ako su otečeni kapci posledica alergije ili zdravstvenih komplikacija, za uspešno lečenje trebalo bi da tražite lekarsku pomoć. Zakažite pregled kako bi lekar mogao da utvrdi šta je posredi.