Otežano mokrenje (DIZURIJA) mogući uzroci i lek

0
6242
OTEZANO mokrenje

ŠTA JE DIZURIJA ? Dizurija je osećaj bola, zapaljenja ili neudobnosti prilikom uriniranja. Jednom rečju, možemo reći da je to otežano mokrenje.

Iako dizurija često ukazuje na prisustvo infekcije urinarnog trakta, može imati razne uzroke.Dizurija je uvek razlog odlaska kod lekara za procenu i dijagnozu.

Simptomi se javljaju češće kod žena, naročito kod mladih žena i ljudi koji su seksualno aktivni.

U većini slučajeva, dizurija će biti uzrokovana jednostavnom infekcijom urinarnog trakta, ali je neophodna potpuna procena od strane lekara za pravilnu dijagnozu, posebno ako se simptomi ponovo pojave.

dizurija

Otežano mokrenje uzroci

Šta uzrokuje dizuriju? Kada je u pitanju otežano mokrenje uzroci mogu biti različiti, od kojih primat ima svakako infekcija urinarnog trakta.

Infekcija urinarnog trakta (uretre, bešike ili bubrega) je najčešći uzrok dizurije. Najčešća vrsta infekcije su cistitis (infekcija bešike), pijelonefritis (infekcija bubrega), prostatitis (infekcija prostate) i uretritis (upala uretre koja odvodi urin iz bešike van tela). Polno prenosive bolesti mogu takođe proizvesti simptome dizurije.


Drugi uzroci otežanog mokrenja uključuju:

– Trauma: lokalna povreda ili iritacija zbog postavljanja katetera ili seksualnog kontakta

– Anatomske opstrukcije/malformacije: opstrukcija usled povećane prostate ili uretralne strikture

– Bol zbog spoljašnjih lezija na genitalijama: urin koji dodiruje leziju izaziva bol

– Eksterno nadraživanje ili reakcija: često korišćenje sredstava za intimnu higijenu ili primena iritirajućih/alergenih proizvoda

– Hormonalni efekti: postmenopauzalni efekti, kao što je vaginalna suvoća

– Neurološki uslovi: bilo koji nervni uslovi koji izazivaju poteškoće sa pražnjenjem bešike

– Rak: uretre, bešike, prostate, vaginalni/vulvarni ili rak penisa

– Medicinski uslovi: dijabetes melitus i drugi hronični uslovi koji suzbijaju imuni sistem.


Otežano mokrenje kod muškaraca

rak mokracne besike simptomi
Ukoliko muškarac doživljava otežano ili isprekidano mokrenje, uzroci za to mogu da budu različiti, a najčešći su:

 • Infekcija urinarnog trakta
 • Pijelonefritis (upala bubrega)
 • Akutni cistitis (upala bešike)
 • Uretritis (upala uretera, usled infekcije gonokokom i hlamidijom – polno prenosive infekcije)
 • Prostatitis (upala prostate)
 • Epididimitis i orhitis (upala epididimisa i testisa, može biti posledica i zaušaka)
 • Balanitis (upala kožice ili glave penisa)
 • Kamen u bubregu ili bešici
 • Rak prostate.

Obstruktivna uropatija takođe može da bude uzrok za otežano mokrenje kod muškaraca:

 • Benigna hipertrofija prostate (može takođe predisponirati infekciju urinarnog trakta)
 • Uretralna striktura (suženje uretera).

Otežano mokrenje kod žena

Ukoliko žena ima teško izmokravanje ili slabo mokrenje, uzroci se najčešće odnose na neki urinarni problem. To su u većini slučajeva infekcije urinarnog trakta, kojima su žene naročito podložne.

Za otežano mokrenje kod žena uzroci mogu da budu još:

 • Akutni cistitis
 • Pijelonefritis
 • Genitalni herpes
 • Gonoreja
 • Hlamidija
 • Vaginitis (bakterijski)
 • Gljivični vaginitis (vaginalna kandidijaza)
 • Trihomonas vaginalis (trihomonijaza)
 • Atrofični vaginitis (postmenopauza)
 • Intersticijski cistitis
 • Prolaps bešike
 • Urinarna inkontinencija i dr.

Otežano mokrenje i bol u leđima

Otežano mokrenje i bol u leđima mogu da ukazuju na problem sa bubrezima, poput infekcije bubrega ili kamena u bubregu, ali i drugih urinarnih problema, pri čemu bol može da zrači do leđa.


Otežano mokrenje kod dece

Otežano mokrenje kod dece je neretka pojava, a razlozi za to mogu da budu različiti.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija je uobičajena kod mlađe dece i obično nije razlog za zabrinutost. Deca predškolskog uzrasta, pa čak i neka deca koja idu u vrtić, još uvek razvijaju mišiće potrebne za kontrolu urina. Povremeno je inkontinencija uzrokovana strukturalnim problemima vezanim za bešiku, tako da je važno razgovarati sa pedijatrom ako ste zabrinuti zbog inkontinencije vašeg deteta.

Infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta su još jedan uobičajeni problem uriniranja kod dece. Urinarne infekcije su uzrokovane bakterijama koje ulaze u uretru – cev iz koje urin napušta telo. Ove bakterije ponekad mogu biti rezultat loše higijene, pa je važno naučiti decu, naročito devojčice, odgovarajuću higijenu kupatila. Ako vaše dete doživljava bol kod uriniranja, često mokrenje, ili samo proizvodi malu količinu urina i trpi groznicu, ono može imati urinarnu infekciju. Važno je odmah odvesti dete kod lekara, jer nelečene urinarne infekcije mogu dovesti do dodatnih komplikacija.

Bol tokom uriniranja kod dece

Ovo se najčešće javlja kod devojčica koje imaju vulvitis uzrokovan iritacijama otvora uretre usled penušavih kupki i sapuna. Srećom, lek za ovo je jednostavan – prekinite upotrebu bilo kakvog sapuna u vodi za kupanje svog deteta i naučite dete da očisti svoj genitalni prostor koristeći samo toplu vodu. Kod devojčica ili dečaka, bolno ili otežano mokrenje može biti znak infekcije urinarnog trakta. Ako vaše dete doživljava bol tokom mokrenja, obratite se lekaru.


Lek za otežano mokrenje


Najčešći uzrok dizurije je infekcija urinarnog trakta. Infekcije se tretiraju antibiotikom. Na osnovu trenutnog uzroka infekcije urinarnog trakta, vaš lekar bira optimalne lekove (urinokultura sa antibiogramom). Ako kultura ukazuje da su prisutne bakterije koje su otporne na početni antibiotik, vaš doktor može da promeni lek kada se otkriju rezultati kulture.

Ako uzrok dizurije nije infektivne prirode, vaš lekar može narediti dalje testove i tretmane.

Koji su prirodni lekovi za dizuriju?

Dizurija obično zahteva ocenjivanje od strane lekara i ne treba je lečiti bez medicinskog nadzora.

Koji su lekovi za otežano mokrenje?

Vaš lekar će izabrati optimalne lekove za vaše stanje. Ako je to infekcija, biće propisan antibiotik i trebalo bi da ispoštujete celu terapiju, čak i ako se osećate bolje.

Lekovi protiv bolova se ponekad daju u obliku opšteg analgetika ili specifičnog proizvoda koji će uticati na bol u urinarnom traktu. Važno je pažljivo pratiti uputstva za ove proizvode.

Nekomplikovana infekcija urinarnog trakta obično ne zahteva praćenje. Ukoliko imate česte infekcije, moguća je dalja evaluacija, uključujući upućivanje na urologa, a ponekad i na druge testove kao što su ultrazvučni testovi ili cistoskopija.

Kako sprečiti dizuriju?

Piti puno tečnosti, mokrite uveče pre spavanja i nakon seksualnog odnosa, ne zadržavajte urin preterano vremena, a dobra higijena može smanjiti šanse za razvoj infekcije urinarnog trakta. Napominjemo, ovo su samo korisni saveti, ali neće garantovati prevenciju. Izbegavajte bilo koji iritantni proizvod na spoljašnjoj strani vaših genitalija ukoliko doživljavate dizuriju.

Većina infekcija urinarnog trakta će se poboljšati odgovarajućim antibiotikom i ne bi trebala imati dugoročne posledice.Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)