Oticanje nogu uzroci (kako smanjiti otok)

0
8706
oticanje nogu

ZAŠTO OTIČU NOGE? Kada se javi otok na nogama i stopalima, uključujući obe noge/stopala, to obično ukazuje na oštećenja organa ili jednog sistema organa, umesto direktne povrede nogu.

Oticanje nogu se često javlja kao rezultat viška tečnosti u telu, što se naziva edem. Donji deo nogu i stopala su uobičajene oblasti otoka zbog efekata gravitacije.

Otečena stopala i naduvene noge mogu imati zaista veliki broj uzroka, a mi ćemo navesti najčešće.

oticanje stopala

Otečene noge uzrok:

Limfedem – limfni sistem je deo imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcije. Limfni sistem šalje limfnu tečnost u celom telu kako bi pokupio štetne supstance kao što su bakterije, virusi i otpaci. Limfna tečnost dovodi štetne materije u limfne čvorove, gde se filtriraju iz limfne tečnosti i eventualno potpuno eliminišu iz tela.

Limfedem se javlja kada limfni čvorovi ne rade ispravno, a limfna tečnost i štetne supstance se akumuliraju u limfnim čvorovima. Ruke i noge su najčešće pogođena područja tela. Kada se tečnost akumulira, to uzrokuje naduvene noge i otečena stopala. Otok može da varira od blagog uvećanja do toliko ozbiljnog da izaziva teškoće u hodanju.

Limfedem se može javiti kao rezultat genetskih poremećaja ili, najčešće, oštećenja limfnih čvorova izazvanih operacijama, infekcijama, zračenjem ili rakom. Lečenje limfedema obično se sastoji od lekova, masaža, vežbi i nošenja kompresionih čarapa.


Ciroza – ciroza je stanje koje karakteriše prekomerno ožiljavanje jetre zbog postepenog oštećenja tokom vremena. Kad se unesu štetne materije, tkiva u jetri se oštećuju.

uvecana jetra i slezina

Jetra se popravlja tkivom ožiljaka umesto zdravog tkiva. Kada je jetra konstantno izloženo štetnim supstancama, tkivo ožiljaka počinje da uzima više površine jetre od zdravog tkiva, što dovodi do gubitka funkcije jetre. Kada jetra ne može pravilno da funkcioniše, tečnost počinje da se akumulira u telu. Ovo uzrokuje oticanje u nogama i stopalima. Ostali simptomi ciroze uključuju oticanje abdomena, bol u stomaku, konfuziju, mučninu, povraćanje, krv u stolici, slabost, gubitak telesne težine i žuticu.

Najčešći uzroci ciroze su hepatitis C i hronična zloupotreba alkohola. Drugi mogući uzroci uključuju lekove, metaboličke poremećaje, bezalkoholnu masnu bolest jetre i hronično zapaljenje jetre. Prvi korak u lečenju ciroze je serija promena u načinu života koji uključuju prestanak upotrebe alkohola i ishranu sa ograničavanjem soli. Oni sa teškim otokom mogu uzimati diuretike ili ograničiti unos tečnosti.

Perikarditis – perikardijum je tanka vreća koja pokriva srce kako bi je zaštitila i zadržala na mestu. Perikarditis je stanje u kojem se perikard upali. Zapaljenje se obično desi iznenada i može trajati mesecima. Tečnost se takođe može akumulirati između slojeva perikarda, što izaziva da tečnost okružuje srce. Simptomi perikarditisa uključuju bol u grudima; otežano disanje; suvi kašalj; oticanje stopala, nogu i članaka; anksioznost; i zamor.

perikarditis

Najčešći uzrok perikarditisa je virusna infekcija, ali zapaljenje može nastati kao rezultat autoimunih bolesti, povrede grudnog koša, genetskih bolesti, otkazivanja bubrega ili tumora. Većina slučajeva perikarditisa može se efikasno lečiti kombinacijom antiinflamatornih lekova i lekova protiv bolova.

Zašto otiču noge – ostali uzroci:

– Ozbiljno stanje bubrega, srca, jetre ili krvnih sudova

– Varikozne vene ili upala vena (flebitis)

– Sirova ishrana koja je bogata solima i ugljenim hidratima

– Zadržavanje natrijuma

– Antibebi pilule

– Hormonska terapija

– Trudnoća

– Predmenstrualni sindrom.


Oticanje samo leve ili samo desne noge

oticanje leve noge

Bol i otok koji utiču na samo jednu nogu najčešće se javljaju zbog povrede noge ili zdravstvenog stanja koje utiče samo na tu nogu. Nekoliko uslova, od kojih su mnogi ozbiljni, mogu proizvesti ove simptome. Krvni ugrušci u venama u nogama, hronična insuficijencija duboke vene, duboka venska tromboza, infekcije poput celulitisa i akumulacija limfne tečnosti su svi uslovi koji mogu uzrokovati oticanje samo leve ili samo desne noge.

Kada se javi oticanje samo leve ili samo desne noge, uzroci za to mogu da budu sledeći:

1) Artritis

2) Krvni ugrušci (često je prvi i jedini znak krvnog ugruška u jednoj nozi edem ili otok dotične noge).

3) Zadržavanje vode (ovo obično utiče na obe noge, ali kada utiče samo na jednu nogu – obavezno se obratite lekaru)

4) Trauma (prelom noge, ozbiljne modrice od udarca, ali i druge vrste povreda mogu da dovedu do oticanja samo jedne noge).


Oticanje prstiju na nogama

Oticanje prstiju na nogama može biti posledica sledećih stanja/bolesti:

 • povreda ili prelom prsta
 • dislokacija kostiju
 • povrede koje se odnose na prekomerno korišćenje prstiju na stopalima
 • infekcije
 • tendinitis
 • vaskulitis
 • artritis
 • giht

 Oticanje nogu u trudnoći

Otekle noge kod trudnica su u najvećem broju slučajeva sasvim uobičajena pojava. Usled hormonske neravnoteže i povećane količine tečnosti u telu, javlja se oticanje nogu u trudnoći. Takođe, pritisak materice na krvne sudove koji nose tečnost iz stopala uzrokuje otekle noge kod trudnica.

Otečene noge su česta pojava kada ste trudni zbog faktora kao što su:

 • zadržavanje prirodne tečnosti
 • pritisak na vene zbog dodatne težine materice
 • promene nivoa hormona.

Oticanje nogu u trudnoći ima tendenciju da nestane nakon što se beba rodi.

Nedovoljno konzumiranje proteina u trudnoći takođe može podstaći nakupljanje tečnosti u nogama. Međutim, jedno ozbiljno medicinsko stanje u trudnoći – preeklampsija – takođe može da izazove otečene noge. U svakom slučaju, ukoliko ste trudnica i imate problem sa oticanjem nogu i stopala – obavezno se posavetujte sa lekarom.


Otečene noge kod starijih osoba

Voda u nogama kod starijih osoba može da ukazuje na blaži ili ozbiljniji uzrok. Zadržavanje vode u nogama kod starijih osoba se takođe češće javlja kod osoba koje imaju prekomernu težinu ili vode sedentarni način života. Dakle, otečene noge kod starijih osoba su naročito prisutne kod onih osoba koje su krhke i imobilizovane.

Iako to često nije izazvano bilo kojim bolestima u ovim situacijama i prolazi kratko posle toga, vrlo često zadržavanje vode u nogama treba shvatiti kao veoma ozbiljan znak. Oticanje nogu kod starijih osoba koje je trajno ili ponavljajuće bez ikakvog razloga može biti znak poremećaja. Neki od ovih uslova, posebno kod starijih, su veoma ozbiljni i potencijalno fatalni.

Mogući uzroci su: venska insuficijencija, duboka venska tromboza, srčana insuficijencija, problemi sa bubrezima, prelomi i krhke kosti (osteoporoza), otok zglobova usled artritisa, korišćenje lekova za visok krvni pritisak i dijabetes, tromboflebitis i dr.


Otečene noge kod srčanih bolesnika

Otečene noge kod srčanih bolesnika su uobičajena pojava. Mogući uzroci su sledeći:

– Tromb u nozi

– Venska insuficijencija

– Duboka venska tromboza

– Tromboflebitis

– Perikarditis

– Preeklampsija u trudnoći.


Kako smanjiti otok na nogama ?

kako smanjiti oticanje nogu

Ako se pitate kako smanjiti otok na nogama, poslušajte sledeće savete:

Korak 1

Smanjite dnevni unos natrijuma. Uzimanje dosta natrijuma može doprineti oticanju, tako što će telo zadržati vodu. Stoga izbegavajte hranu bogatu solima i natrijumom. Takođe izbegavajte dodavanje dodatne soli u hranu kako biste sprečili dodatni otok.

Korak 2

Pijte dosta vode. Obično vam treba osam čaša dnevno. Voda pomaže pri ispiranju viška natrijuma iz tela, smanjujući otok u nogama i stopalima. Izbegavajte pića koja sadrže kofein, jer ova pića sadrže natrijum i mogu izazvati zadržavanje tečnosti.

Korak 3

Podižite stopala svaki dan, jer ovo podstiče da tečnost ”odlazi” od nogu i stopala, smanjujući otok. Pokušajte da ležite i podignete noge iznad nivoa srca.

Korak 4

Nosite kompresione čarape za podsticaj cirkulacije. Ova vrsta čarapa pomaže u podsticanju cirkulacije i vrši kompresiju otoka, minimizirajući njegove neugodne efekte.

Korak 5

Ako morate da sedite duži vremenski period, kao na primer tokom vožnje automobila ili kada se vozite avionom – pravite pauze u sedenju tako što ćete ustati i malo prošetati. Ove ”pešačke” pauze mogu podstaknuti cirkulaciju i kretanje tečnosti od nogu, što pomaže da se smanji otok u nogama. Sedite ili podignite noge kako biste smanjili oticanje.

Uzimanje određenih lekova može prouzrokovati oticanje nogu i stopala,takođe. Ovi lekovi uključuju terapiju zamene hormona, blokatore kalcijuma, antidepresive i steroide. Ako vaš otok postaje problematičan, razgovarajte o alternativnim opcijama lečenja sa svojim lekarom.


Lek za otečene noge

Ako je otok uzrokovan zdravstvenim stanjem kao što je kongestivna srčana insuficijencija, lekar može propisati diuretike. Ovi lekovi utiču na bubrege i stimulišu ih da oslobađaju tečnosti.

Ako su otečene noge izazvane zdravstvenim stanjem kao što je reumatoidni artritis, vaš tretman se može pretvoriti u upravljanje i prevenciju tog stanja.

Oticanje nogu zbog povreda može zahtevati resetovanje kostiju, nošenje udlaga ili operaciju za popravku povređenog područja.

Za oteklinu koja je bolna, lekar može propisati lek za ublažavanje bolova ili anti-inflamatorne lekove bez recepta, kao što su ibuprofen ili naproksen natrijum.

Blago oticanje nogu u trudnoću ili usled blagih povreda obično se gubi samostalno nakon rođenja bebe ili uz dovoljan odmor.

Nakon lečenja, obratite se svom lekaru ako:

 • vaš otok se pogoršava
 • imate otežano disanje ili bol u grudima
 • osećate vrtoglavicu ili slabost
 • vaše oticanje se ne smanjuje brzo kako je lekar rekao.

 Kako sprečiti oticanje nogu

Upravljanje medicinskim uslovima – Ako imate zdravstveno stanje koje može dovesti do otoka, uzmite lekove i pažljivo upravljajte svojim simptomima. Ljudi sa kongestivnom srčanom insuficijencijom ili oboljenjem bubrega možda će morati da ograniče količinu tečnosti koju uzimaju svakog dana.

Dok ne možete uvek sprečiti povrede tokom fizičke aktivnosti, prvo se možete zagrejati. Ovo uključuje šetnju ili laganu jogu pre nego što učestvujete u snažnoj fizičkoj aktivnosti.

Izaberite adekvatnu obuću. Odgovarajuće cipele mogu pomoći u ispravljanju bilo kakvih problema sa hodanjem i sprečavanju povreda. Trebalo bi da izaberete cipele koje odgovaraju vašoj aktivnosti ili vašim specifičnim potrebama. Ako trčite ili trenirate, koristite odgovarajuću obuću za tu namenu.

Kompresione čarape primenjuju pritisak na donji deo nogu. U nekim slučajevima to može pomoći u sprečavanju i ublažavanju otoka gležnja i nogu uzrokovanih određenim uslovima, kao što su:

 • tromboza dubokih vena
 • limfedem
 • proširene vene
 • venska insuficijencija.

Pre upotrebe kompresionih čarapa proverite kod svog lekara. Ove posebne čarape treba da budu pravilno postavljene za vas i vaše potrebe. Takođe, obavezno ih nosite tokom dana i uklonite ih pre nego što odete u krevet.

Kako sprečiti oticanje nogu – dodatni saveti:

– Redovno vežbanje (150 minuta vežbanja umerenog intenziteta ili 75 minuta vežbanja visokog intenziteta na nedeljnom nivou)

– Izbegavajte sedenje ili stajanje duži vremenski period

– Ograničite unos soli (odrasli do 51 godine ne više od 2.300 mg soli dnevno, a odrasli stariji od 51 godine i oni sa određenim zdravstvenim uslovima treba da imaju unos soli ispod 1.500 mg dnevno). Nisko-natrijumska ishrana sprečava zadržavanje tečnosti. To podrazumeva odustajanje od jedenja brze hrane. Mnogi zamrznuti obroci i konzervirane supe često sadrže višak natrijuma, pa pažljivo pročitajte oznake na pakovanjima hrane.

– Pojačajte unos namirnica bogatih kalijumom

– Vodite računa o telesnoj težini

– Uklonite duvan i alkohol iz upotrebe

– Šetajte i krećite se što više

– Hranite se zdravo.

Izvori: (1) (2) (3) (4)